DeFi, cunoscut și sub numele de finanțe descentralizate, este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din industria blockchain-ului. Pe de o parte, criptomonedele ne oferă o alternativă la utilizarea banilor susținuți de guvern. Pe de altă parte, finanțarea descentralizată creează noi instrumente financiare care nu au nevoie de instituții centralizate. Dar cum funcționează finanțele descentralizate? Să aflăm chiar acum!

Deși comparativ cu economia globală, întregul spectru al DeFi este încă mic, totuși vedem o creștere rapidă în 2020. În ianuarie 2019, valoarea de 278,75 milioane USD a fost blocată în economia DeFi. Cu toate acestea, până în ianuarie 2020, aceasta a crescut la 676,24 milioane de dolari. Mai mult, a ajuns la 1 miliard de dolari până în iunie 2020 și a continuat să crească în luna iulie, ajungând până la 3,95 miliard de dolari. Acum, în octombrie, atinge 11,2 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o valoare masivă.

Această creștere arată cât de mare va deveni DeFi și, chiar dacă este încă un sector mic, multe întreprinderi sunt foarte interesate de acesta. Dar totuși, mulți nu sunt prea familiarizați cu ce este DeFi sau cum funcționează finanțele descentralizate.

Așadar, voi explica cum poate funcționa finanțarea descentralizată în economia noastră centralizată și la ce ar trebui să vă așteptați. Începătorii pot folosi acest ghid pentru a înțelege mai multe despre ecosistemul financiar descentralizat.

Inscrie-te acum:Introducere în cursul DeFi

Cum funcționează finanțele descentralizate?

Înainte de a explica procesul cum poate funcționa finanțarea descentralizată, să verificăm câteva caracteristici importante ale acestei tehnologii. În realitate, finanțele descentralizate utilizează blockchain-uri publice în loc de private sau federate.

Deci, mai mult sau mai puțin, aceste aplicații replică caracteristicile sau procesul de lucru al blockchain-urilor publice.

Practic, în blockchain-ul DeFi, veți vedea un sistem de registru care va păstra filele tuturor diferitelor tipuri de schimburi de date care au loc în rețea. De fapt, aceste schimburi de date sunt „tranzacții” în rețeaua blockchain. Odată ce acestea sunt verificate, acestea sunt adăugate în registru și numite bloc.

Aplicațiile DeFi utilizează un alt tip de rețea distribuită pentru a se asigura că toate tranzacțiile din sistem sunt la punct și numai în cadrul colegilor. Mai mult, odată ce rețeaua verifică un blockchain și îl adaugă în registru, niciun alt coleg nu poate schimba sau șterge acel.

Procesul de lucru

DeFi blockchain se asigură că procesul este securizat folosind „chei”. În această tehnologie, când veți utiliza un set de chei criptate, veți obține o identificare unică la care nimeni nu poate avea acces. De obicei, această pereche de chei include o cheie publică și privată.

În realitate, acest proces de utilizare a perechilor de chei pentru criptarea informațiilor se numește „criptografie asimetrică” și este foarte popular în spațiul blockchain.

Practic, aici, alți colegi vă pot vedea sau utiliza cheia publică pentru a vă găsi în sistem. Pe de altă parte, folosind cheia dvs. privată, vă puteți autoriza tranzacțiile sau orice tip de acțiune. Deci, veți avea nevoie de o cheie privată pentru a efectua anumite acțiuni în rețeaua blockchain DeFi.

Deși, unele aplicații de finanțare descentralizate funcționează diferit în cazul în care puteți efectua acțiuni cu protocoalele KYC.

Deoarece există criptomonede implicate, deci cheia dvs. publică va funcționa mai probabil ca portofelul dvs. digital. Deci, folosind cheia dvs. privată, puteți cumpăra, vinde sau chiar trimite criptomonede. Acesta este motivul pentru care trebuie să-l păstrați în siguranță.

Deci, pentru trimiterea unei tranzacții, va trebui să o autorizați cu cheia dvs. privată. După ce o faceți, sistemul va crea un bloc care reprezintă tranzacția și va notifica sistemul pentru ca alții să îl verifice. După aceea, atunci când alții verifică dacă este o cerere validă, atunci va executa solicitarea dvs. de tranzacție și va adăuga blocul în registrul contabil.

În plus, tot blocul primește un id unic și un interval de timp care previne orice fel de activitate rău intenționată.

În DeFi, veți primi adrese pseudo-anonime. Deci, practic, nimeni nu vă poate vedea numele, dar vă poate vedea adresa, care va conține numere și litere aleatorii.

Citește și: Tehnologie financiară descentralizată – Un ghid cuprinzător

Cât de sigură este finanțarea descentralizată?

Ei bine, aplicațiile DeFi nu sunt complet sigure. În realitate, niciun sistem nu vă poate oferi 100% securitate. Cu toate acestea, DeFi se asigură că oferă un sistem de securitate mult mai avansat în comparație cu sistemele monetare tradiționale.

În realitate, hacking-ul acestor aplicații este extrem de dificil și destul de complicat. Pe măsură ce sistemul este distribuit, criminalii cibernetici trebuie să pirateze fiecare dispozitiv folosind aplicația. Acest lucru necesită o mulțime de resurse și, în cele din urmă, nu merită efortul.

Dar există riscuri dacă o aplicație DeFi este lansată cu o eroare sau o lacună subiacentă. Doar pentru acest tip de risc, mulți nu sunt siguri dacă este o idee bună să utilizați DeFi în loc de CeFi.

Oricum, la fel ca orice tehnologie, DeFi tocmai și-a început călătoria și mai are un drum lung în față. Dar dacă comparăm DeFi cu CeFi, DeFi va câștiga cu siguranță chiar și cu toate defectele.

cum funcționează infografia finanțelor descentralizate

Elementele cheie ale ecosistemului DeFi și modul lor de funcționare

Să parcurgem elementele cheie ale DeFi pentru a afla cum funcționează fiecare dintre acestea pentru a alcătui ecosistemul. În realitate, fiecare element vine cu partea sa de proprietăți. Deci, este necesar să înțelegem cum funcționează aceste funcții.

Practic, în esență, veți vedea cinci elemente –

 • Standarde Open Ledger
 • Stablecoins
 • Contracte inteligente
 • Piețe și schimburi
 • Platforme de administrare a activelor și asigurări

Standarde Open Ledger

Majoritatea companiilor de finanțare descentralizate folosesc standarde de registru deschis atunci când dezvoltă un nou tip de aplicație DeFi. Acest lucru asigură că aceste aplicații au interoperabilitate. Deci, fără a utiliza standarde comune, aplicațiile descentralizate nu vor fi compatibile între ele.

Un alt fapt extraordinar este că, fără standarde open-source, companiile nu pot utiliza și standarde comune. Cu toate acestea, deoarece cea mai mare parte a aplicației este construită pe Ethereum, este evident că aceste aplicații vor avea standarde similare.

De asemenea, aceste standarde ajută platformele de creditare să ofere mai multă flexibilitate în ceea ce privește activele digitale.

De asemenea, utilizarea blockchain-urilor publice vine cu propriul set de avantaje, cum ar fi –

 • Rețea fără permisiune
 • Interoperabilitate
 • Transparenţă
 • Imuabilitate
 • Tranzacții mai rapide

Contracte inteligente

Contractele inteligente sunt o parte crucială a ecosistemului DeFi. În realitate, contractele inteligente ajută la automatizarea procesului de finanțare descentralizată. Contractele inteligente pot automatiza orice, de la împrumuturi și împrumuturi până la daune de asigurare.

Aproape fiecare aplicație DeFi folosește contracte inteligente pentru a-i facilita caracteristicile. Mai mult, cea mai bună parte este că contractele inteligente nu au nevoie de intermediar, deci nu există taxe intermediare. Utilizarea contractelor inteligente este mai ușoară, mai rapidă și mai sigură în comparație cu contractele tradiționale.

Dar există și riscuri în DeFi atunci când utilizează contracte inteligente pentru a facilita acțiunile.

Dacă vă întrebați despre riscurile majore din DeFi și cum le puteți gestiona, ar trebui să consultați ghidul nostru privind riscurile în DeFi.

Stablecoins

Un alt element de bază al DeFi este stablecoinele. Companiile de finanțare descentralizate încearcă să crească utilizarea stablecoinelor în loc de criptomonede. De obicei, criptele tipice sunt destul de volatile, iar utilizarea lor în DeFi poate dezechilibra natura sistemului financiar.

Oricum, monedele stabile sunt de fapt corelate cu monedele sau activele din lumea reală. În realitate, acest proces îl face mai stabil în comparație cu cryptosul tipic. În orice caz, acestea sunt concepute pentru a rămâne stabile, chiar dacă prețurile criptelor continuă să se schimbe.

Practic, există patru tipuri de stablecoins. Acestea sunt –

 • Fiat garantat
 • Cripto-colateralizat
 • Mărfuri-garantate
 • Necolateralizat
Fiat garantat

Acestea sunt legate în principal de banii fiduciari, cum ar fi USD. În realitate, acestea sunt mai populare în spațiul DeFi în comparație cu alte stablecoins. De asemenea, acestea sunt corelate în principal ca un raport 1: 1 cu moneda fiat, pentru ao face mai stabilă și mai puțin volatilă.

Prin urmare, va trebui să aplicați reglementări mai bune pentru a le face mai populare decât banii fiduciari. Problema este că fiat currecny le sprijină, astfel încât acestea sunt oarecum centralizate. Deci, caracteristica principală a DeFi se confruntă direct cu acest element.

Cripto-colateralizat

Aceste monede stabile sunt corelate cu o criptomonedă. Cu toate acestea, ați putea crede că acest lucru va crește volatilitatea în loc să o scadă. Dar aceste stablecoinele nu sunt încadrate într-o rație 1: 1, cum ar fi stablecoinele colaterale fiat.

Pentru a reduce natura volatilă, acestea sunt adesea supra-garantate. Deci, atunci când prețurile se schimbă, moneda stabilă poate absorbi fluctuațiile. De asemenea, aceste stablecoinele sunt mai descentralizate, deoarece sunt susținute de criptos. Deci, cei lipsiți de încredere, transparența și securitatea rămân și aici.

Mărfuri-garantate

Garanția mărfurilor este un tip de monedă stabilă care este susținută de mărfuri precum aurul sau argintul. Cred că cea mai comună marfă este aurul. Dar puteți găsi monede stabile susținute de proprietăți imobiliare, petrol sau chiar alte metale prețioase.

Deci, proprietarii acestor stablecoins vor deține de fapt un activ tangibil cu existența în lumea reală. Acesta este ceva ce alte criptomonede nu pot oferi. Oamenii tind să se țină de aceste monede, deoarece, în timp, acestea pot spori stimulentele pentru ele.

Necolateralizat

Niciun activ nu face backup pentru aceste monede. În realitate, poate părea puțin contradictoriu cu principiile stablecoins; cu toate acestea, funcționează. La fel ca dolarul SUA, dacă oamenii cred în valoarea lor, își poate menține stabilitatea. Cu toate acestea, autoritatea centralizată le guvernează pentru a menține oferta și cererea echilibrate pentru a asigura o valoare stabilă.

Doriți să aflați mai multe despre stablecoins? Consultați ghidul nostru cuprinzător despre stablecoins pentru a afla mai multe despre acesta.

Piețe și schimburi

Schimburile descentralizate și piețele deschise sunt, de asemenea, o parte a ecosistemului DeFi. În realitate, schimburile descentralizate asigură că utilizatorii pot tranzacționa active digitale fără a le dezvălui identitatea deplină. Mai mult, aceste schimburi pot economisi timp, pot reduce taxele și pot impune securitate.

Piațele ajută utilizatorii să schimbe active sau produse direct fără probleme. Îi oferă într-adevăr un alt tip de abordare pe piețele online, deoarece nu va trebui să depindeți de o terță parte pentru a oferi platforma lor pentru a face acest lucru.

De asemenea, unele piețe oferă și concerte independente care vă pot câștiga bani pentru serviciul dvs..

Platforme de administrare a activelor și asigurări

Ecosistemul DeFi include managementul activelor, care acoperă și managementul investițiilor. Folosind aceste platforme, utilizatorii își pot gestiona activele și pot obține și oportunități de investiții. Practic, aceste portofele ajută la interacțiunea cu aplicațiile de tranzacționare pentru transferul, cumpărarea și vânzarea de active digitale.

Companiile de finanțare descentralizate oferă, de asemenea, platforme de asigurare pentru îmbunătățirea utilizatorilor. În realitate, industria asigurărilor are nevoie de o schimbare din cauza abundenței documentelor și a cererilor false.

Pe de altă parte, cererile de asigurare necesită prea mult timp și provoacă o mulțime de probleme pe parcurs. Dar platformele de gestionare a asigurărilor pot eficientiza procesul prin contracte inteligente și pot folosi auditori pentru a verifica autenticitatea unei cereri de asigurare.

Poate funcționa finanțarea descentralizată fără criptomonedă?

Este destul de evident că fără criptomonede ecosistemul financiar descentralizat nu poate funcționa. Deoarece este un nou tip de sistem monetar, trebuie să aibă active digitale și criptomonede pentru a funcționa pe deplin. Cu toate acestea, chiar dacă majoritatea exemplelor de finanțare descentralizate folosesc un fel de jeton sau activ nativ, nu este obligatoriu ca fiecare aplicație DeFi să o utilizeze.

În realitate, multe aplicații DeFi nu au nevoie de cryptos. De exemplu, instrumentele de dezvoltare a infrastructurii precum Truffle sau Ganache vă oferă o suită de instrumente. Puteți utiliza aceste instrumente pentru a dezvolta soluții, dar nu veți avea nevoie de cryptos pentru a utiliza instrumentele.

În realitate, ecosistemul este vast și, în timp ce ecosistemul este dependent de criptomonede, nu toate elementele sunt dependente de ele.

Mai mult, industria activelor digitale variază foarte mult în funcție de tipul de aplicație care este.

Criptomonedele pot eșua

Ei bine, criptomonedele au propriile probleme – sunt volatile și imprevizibile. Deci, bazarea unui nou sistem monetar pe un activ volatil nu ar fi un apel inteligent.

Un alt lucru important de menționat este popularitatea crescândă a stablecoinelor. Stablecoins sunt, de asemenea, criptomonede, dar sunt legate de banii fiduciari din lumea reală. Deci, pot înlocui toată natura volatilă a criptomonedelor.

Pentru a-l face perfect, un alt tip de sistem financiar intră rapid în centrul atenției – moneda digitală a băncii centrale (CBDC).

Aici, sistemul folosește tehnologia blockchain, dar nu este pe deplin descentralizată. Mai mult, introduce și o versiune digitală a banilor fiduciari pe care îi folosim. Deci, controlul asupra banilor digitali va prevala, dar va asigura că activul nu va deveni volatil.

Prin urmare, este mai mult ca o versiune hibridă a tehnologiei financiare descentralizate. În viitor, DeFi poate lua o turnură pentru a deveni acest tip de structură dacă dorește să înlocuiască sistemul monetar tradițional. Cu toate acestea, dacă DeFi reușește să scape de defectele sale, acesta își poate păstra cu adevărat natura descentralizată.

Cum funcționează aplicațiile de finanțare descentralizate?

Aproape toate aplicațiile de finanțare descentralizate folosesc Ethereum pentru a atinge caracteristicile tehnologiei blockchain. În realitate, Ethereum oferă mașini virtuale Ethereum (EVM) quasi-Turing, care este practic singurul motiv pentru creșterea aplicațiilor DeFi. Practic, o mașină Turing poate reproduce, stimula și rula orice fel de algoritmi.

Mai mult, EVM este și coloana vertebrală a contractelor inteligente, care este o componentă obligatorie a DeFi. Puteți programa orice contracte inteligente sau cod financiar descentralizat pentru EVM și puteți utiliza rețeaua Ethereum pentru a-l executa.

Cu toate acestea, toate aplicațiile DeFi nu necesită neapărat o rețea blockchain pentru a rula. De fapt, există aplicații care rulează pe o rețea specială P2P, mai degrabă decât pe partea de sus a blockchain-ului.

Aplicațiile DeFi fac parte dintr-un software care comunică cu blockchain-ul care gestionează toate stările utilizatorilor din rețea. În plus, interfața acestor aplicații este mai asemănătoare cu aplicațiile tradiționale mobile sau web.

Finanțarea descentralizată poate funcționa utilizând contracte inteligente, care reprezintă logica de bază din spatele aplicațiilor. Mai mult, contractele inteligente ajută la executarea acțiunilor și gestionează starea blockchain-ului.

Front-end-ul acestor aplicații este interfața cu utilizatorul, iar back-end-ul conține logica de business. Oricum, logica de afaceri folosește unul sau mai multe contracte inteligente pentru a interacționa cu rețeaua blockchain. Puteți găzdui front-end-ul pe o rețea de stocare descentralizată, cum ar fi IPFS sau Swarm.

Dar aici, în front-end, veți obține un portofel care vă va ajuta să comunicați cu blockchain-ul. De obicei, acest portofel vă va gestiona adresa blockchain-ului și cheile criptografice. Să luăm MetaMask ca exemplu de aplicație financiară descentralizată.

Îl puteți folosi ca extensie de browser sau ca aplicație mobilă, care vă va permite să interacționați cu blockchain-ul și să vă gestionați activele.

Rezumând procesul

Iată un rezumat al modului în care funcționează aplicațiile de finanțare descentralizate:

 • Interfața de utilizare a aplicației DeFi și algoritmii front-end pot fi scrise în orice limbaj de programare pentru a efectua apeluri către back-end.
 • Codul back-end va folosi o rețea descentralizată peer-to-peer precum Ethereum și va folosi contracte inteligente pentru a ține evidența tuturor operațiunilor blockchain.
 • Aceste aplicații sunt în mare parte open-source, astfel încât să puteți accesa în mod liber codul și să îl construiți deasupra acestuia. Prin urmare, nimeni nu poate deține tehnic aplicațiile și de aceea aplicațiile DeFi se numesc bani Legos.
 • Utilizatorii unei aplicații DeFi trebuie să se guverneze singuri, deoarece nu există o autoritate centrală.

Citește și: Cele mai bune 30 de aplicații de finanțare descentralizate

Gânduri de încheiere

Finanțarea descentralizată este cu adevărat o abordare unică a sistemului nostru monetar tipic și cu siguranță poate face multe diferențe. În realitate, ecosistemul este vast și încă crește rapid. Deci, este doar o chestiune de timp ca această tehnologie să fie acceptată pe scară largă în întreaga lume.

Acum, că știți cum poate funcționa finanțarea descentralizată din acest ghid, acum puteți încerca singuri aceste aplicații. Cu toate acestea, dacă sunteți mai interesat să dezvoltați aceste aplicații, vă recomand să consultați cursul nostru de finanțare descentralizată.

Cursanții pot avea acces la o cantitate vastă de informații din acest ghid și vor aprofunda modul în care funcționează finanțele descentralizate. Așadar, nu mai pierdeți timp și faceți primul pas către călătoria dvs. blockchain acum!

* Declinare de responsabilitate: Articolul nu trebuie luat ca și nu este destinat să ofere niciun sfat de investiții. Revendicările formulate în acest articol nu constituie sfaturi de investiții și nu ar trebui luate ca atare. Faceți propriile cercetări și asigurați-vă că ați citit Renunțarea completă.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me