Blockchain a revoluționat și transformat lanțul de aprovizionare al marilor industrii. Să înțelegem care este rolul Blockchain în Supply Chain și cum poate transforma Supply Chain.

Managementul lanțului de aprovizionare (sau rețeaua de aprovizionare sau rețeaua logistică) este sistemul de date care conține informații despre lucruri, bunuri și oameni care sunt implicați în întregul proces de instruire. Companiile investesc mult în infrastructura lor digitală, în planificarea computerizată a resurselor întreprinderii (ERP) și în software-ul de gestionare a lanțului de aprovizionare. Cu toate acestea, în ciuda cheltuielilor lor, au o perspectivă și o vizibilitate foarte limitate despre locația produselor lor la un moment dat.

Motivul acestei lipse de transparență, în majoritatea cazurilor, este decalajul analogic între toate sistemele din cadrul companiei, precum și peste granițele companiei. Această problemă poate fi abordată foarte eficient prin introducerea blockchain-ului în lanțul de aprovizionare.

Cu urmărirea precisă a activelor, blockchain-ul poate reduce costurile din infrastructura lanțului de aprovizionare și poate face gestionarea lanțului de aprovizionare mult mai eficientă. Sistemul de traducere a blockchain-ului în lanțul de aprovizionare poate oferi informații totale despre toți factorii, cum ar fi sursa materiilor prime, furnizor, producător, distribuitor, locația de vânzare cu amănuntul și, în cele din urmă, clientul.

Înscrieți-vă acum: Cursuri de blocuri pentru întreprinderi și gestionarea lanțului de aprovizionare

Provocări în sistemul de gestionare a lanțului de aprovizionare

Lanțurile de aprovizionare trebuie să își îmbunătățească eficiența, urmărirea sonoră și să pună stăpânire pe comportamentele de exploatare. Există o mulțime de provocări în lanțul de aprovizionare. De exemplu, jumătate din costul transportului reprezintă hârtiile din industria containerelor. Un studiu ilustrativ realizat de Oceana, organizația internațională de promovare a oceanelor, a arătat că până la 87% din timp, fructele de mare sunt etichetate greșit. Mai mult, bunurile de consum primare, cum ar fi produsele farmaceutice, produsele electronice, produsele de la mărci de lux și așa mai departe, sunt mai susceptibile la falsificare și fraudă.

Odată cu introducerea și implementarea blockchain-ului hibrid, public, precum și privat în lanțul de aprovizionare, probleme de acest gen pot fi ușor rezolvate. Impactul blockchain-ului asupra gestionării lanțului de aprovizionare va fi masiv, deoarece acestea pot îmbunătăți drastic transparența, trasabilitatea, precum și responsabilitatea față de circulația mărfurilor și mărfurilor.

 • Un nume de marcă poate fi influențat negativ dacă nu există suficientă transparență între client și producător. Blockchain asigură urmărirea provenienței produselor ale căror informații vor fi disponibile tuturor participanților la sistem.
 • Organizațiile s-ar putea confrunta cu riscuri bruște, pe măsură ce lanțul de aprovizionare continuă să se extindă. Această problemă poate fi rezolvată cu blockchain-ul din lanțul de aprovizionare, care va oferi scalabilitate și va oferi acces participanților cuprinzători la baza de date.
 • Managementul lanțului de aprovizionare al majorității companiilor este expus la încălcări ale codului de conduită, precum și la fraude. Tehnologiile blockchain, cum ar fi contractele inteligente, permit declanșarea acțiunilor care anulează orice șansă de fraudă.
 • Cu caracteristicile sale puternice de urmărire, blockchain-ul minimizează costurile atunci când vine vorba de probleme cum ar fi duplicitatea produselor sau probleme de calitate, oferind un raport extins despre fiecare produs.

Citiți acum: Definiție Blockchain: Înțelesul real al tehnologiei Blockchain

Cum Blockchain revoluționează lanțul de aprovizionare?

Lanțurile de aprovizionare s-au transformat în timp, dar companiile nu au reușit să actualizeze tehnologia care le gestionează. Sisteme precum schimbul electronic de date (EDI) și mesageria XML nu mai sunt relevante acum. Sistemele de mesagerie punct-la-punct au deseori probleme de sincronizare care duc la un inventar care pare a fi în două locuri simultan.

Cu costuri crescute pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, este din ce în ce mai greu pentru marjele de profit. Managerii lanțului de aprovizionare sunt obligați să țină evidența tuturor proceselor lanțului de aprovizionare pentru a aborda toate canalele multiple de la care consumatorii cumpără produse. Deci, cum o putem folosi pentru a rezolva aceste probleme în sisteme de management învechite? Blockchain este răspunsul.

Citește și: De ce Blockchain va schimba lumea?

1. Îndepărtează nevoia de intermediari

Blockchain-ul din lanțul de aprovizionare poate ajuta partenerii de afaceri să convină și să împărtășească informații importante fără a implica un om de mijloc să verifice totul. Blockchain-urile sincronizează tranzacțiile și datele împreună cu întreaga rețea și toți participanții verifică calculele și lucrările celorlalți. Această cantitate uriașă de verificare încrucișată în blockchain este motivul pentru care Bitcoin, care sincronizează mii de tranzacții pe sute de note de rețea în fiecare zi, este încă considerat atât de fiabil și sigur.

2. Trasabilitate precisă

Blockchain-ul din lanțul de aprovizionare este mai mult decât un registru virtual de tranzacții imposibil de atins. Această tehnologie poate înregistra, de asemenea, starea produsului în fiecare fază a stilului de viață al produsului. Urmărește produsul din etapele sale inițiale de producție și fabricație până când clientul îl cumpără.

Un exemplu de blockchain popular în lanțul de aprovizionare este Walmart. Walmart folosește tehnologia blockchain pentru a urmări și monitoriza aprovizionarea cu carne de porc din China. Tehnologia urmărește și înregistrează meticulos fiecare bucată de carne separată, de unde a venit, fiecare pas din călătorie, până la data vânzării către un client. Ca urmare, compania are acces complet la toate datele despre aceasta, de unde a ajuns până unde a ajuns.

Citește și: Blockchain este potrivit pentru nevoile afacerii tale?

3. Contracte inteligente

Companiile pot preveni frauda, ​​înșelăciunea și alte întreruperi prin integrarea contractelor inteligente în sistemul lor de gestionare a lanțului de aprovizionare. Un contract inteligent este un program software care utilizează tehnologia blockchain pentru a realiza un acord. Un contract inteligent nu poate fi modificat deoarece funcționează pe baza programării sale și va declanșa automat anumite evenimente.

De exemplu, dacă blockchain-ul înregistrează faptul că produsul a fost livrat, contractul inteligent va declanșa automat plata pentru acesta. Acest lucru este foarte benefic pentru furnizorii care se confruntă cu probleme regulate de întârziere a plății. Un bun exemplu de blockchain în lanțul de aprovizionare ca contract inteligent este rețeaua tranzactivă. Această aplicație este creată în Ethereum și se bazează și pe blockchain. Aplicația urmărește și redistribuie energia solară de la panourile solare din cartier. De asemenea, automatizează procesul de cumpărare și vânzare a energiei solare.

4. Tranzacțiile sunt mai transparente

Tehnologia blockchain se referă la încredere, transparență și audibilitate. Tranzacțiile bancare tradiționale durează uneori să fie procesate și apoi au șanse de a nu reuși. Cu ajutorul blockchain-ului, banii pot fi transferați instantaneu în câteva minute între cumpărător și vânzător.

Mai mult, blockchain înregistrează fiecare proces de tranzacție, cu care cu siguranță nu poate fi amestecat. Blockchain își stochează informațiile în „blocuri” care sunt împrăștiate în întreaga rețea. Acest lucru asigură faptul că toți participanții la o tranzacție au aceleași informații. Drept urmare, dacă cineva din participanți încearcă să comită fraude, va fi automat nesincronizat și văzut ca o amenințare la adresa sistemului. Un exemplu de blockchain în lanțul de aprovizionare este modul în care Tomcar, un producător de vehicule, folosește bitcoin pentru a-și plăti furnizorii.

5. Condiții mai bune pentru produs

Bunurile de larg consum, cum ar fi medicamentele, alimentele și alte produse au nevoi și condiții specifice care trebuie îndeplinite în timpul livrării. Starea de stocare a produsului, cum ar fi umiditatea, temperatura sau chiar vibrațiile, pot fi înregistrate în funcție de nevoile lor de către senzori, iar informațiile pot fi stocate în blockchain. Participanții la acel blockchain pot fi imediat avertizați dacă există o abatere a acestor condiții de la normă. Acum, aici intră în uz un contract inteligent. Ele pot fi programate pentru a rezolva astfel de probleme, declanșând acțiuni și făcând ceea ce este necesar.

Acum că răspunsul la modul în care blockchain-ul revoluționează managementul lanțului de aprovizionare este răspuns, este evident cât de crucială este această tehnologie potențialul de a fi în acest domeniu. Puține industrii importante au realizat deja capacitatea acestei tehnologii și au început să o utilizeze în avantajul lor.

Cum puteți implementa Blockchain în gestionarea lanțului de aprovizionare?

Blockchain are nenumărate beneficii dacă este integrat în gestionarea lanțului de aprovizionare, dar cum să implementați blockchain în lanțul de aprovizionare? Este important să abordați cu atenție implementarea Blockchain pentru a obține cât mai multe beneficii posibil. Următorii pași vă pot ajuta să faceți acest lucru:

 • Uită-te la cazurile de utilizare Blockchain și determină dacă această tehnologie este potrivită pentru afacerea ta sau nu.
 • Căutați partenerii de colaborare Blockchain potriviți
 • Identificați zonele care necesită implementarea blockchain-ului în afacerea dvs.
 • Încercați să vizați interoperabilitatea datelor
 • Înțelegeți potențialul blockchain-ului, precum și volatilitatea acestuia
 • Testați tehnologia printr-un program pilot.

Citiți acum: Blockchain pentru Supply Chain este schimbătorul de jocuri

Cazuri de utilizare blockchain în lanțul de aprovizionare

Blockchain a ajutat mai multe industrii să aducă o transformare digitală. Să ne uităm la câteva dintre cazurile de utilizare importante, reale, ale lanțului de aprovizionare cu blockchain:

 • Optimizați lanțul de aprovizionare cu petrol

Compania Națională de Petrol Abu Dhabi (ADNOC) a colaborat cu compania IT IBM pentru a lansa un program pilot în sistemul lanțului de aprovizionare blockchain. Sistemul urmărește uleiul din sonda de petrol până la client. Automatizează și procesele de tranzacție.

 • Siguranța alimentară

O inițiativă a Walmart, JD.com, IBM și Universitatea Tsinghua a îmbunătățit protecția și transparența alimentelor prin inițierea unui blockchain în programul lanțului de aprovizionare. S-a întâmplat de mai multe ori ca comercianții cu amănuntul să fie nevoiți să scape de toate stocurile de produse după un focar de E.coli, deoarece localizarea originii focarului necesită timp. Acest program vă va ajuta să urmăriți de unde provin fiecare bucată de produs și, prin urmare, să reduceți risipa.

 • Sectorul modei cu Martine Jarlgaard

Provenance a colaborat cu un designer numit Martine Jarlgaard pentru a îmbunătăți transparența în industria confecțiilor. Clienții vor avea informații despre calitatea produsului și dacă provin din fabrici care oferă condiții de muncă acceptabile.

 • TagItSmartSafeguards Consumabile pentru vin

Origintrail, în colaborare cu TagItSmart, a urmărit și monitorizat cu succes 15.000 de sticle de vin. Scopul acestui program a fost de a minimaliza vânzarea nelegitimă de sticle de vin în China. Se estimează că peste 30.000 de sticle de vin vor fi vândute ilegal în China în fiecare oră.

 • Compania Louis Dreyfus

Louis Dreyfus Co., în colaborare cu băncile olandeze și franceze, a efectuat cu succes un comerț blockchain al unei mărfuri de soia americană către un comerciant cu amănuntul din China. A fost mult mai rentabil și a redus timpul de procesare și tranzacție și, prin urmare, a fost considerat de succes.

 • Urmărirea diamantului

De Beer, cel mai mare producător de diamante din lume, a luat inițiativa de a opri producția de diamante din sânge, anunțându-și planul pentru un program de aprovizionare cu blockchain. A urmărit până la 100 de diamante chiar de la mină, la tăietor și lustruit, apoi în cele din urmă la bijutier. Informațiile, precum și fotografiile cu culoarea, calitatea și locația diamantelor, au fost toate actualizate pe sistem la fiecare proces, asigurând cumpărătorului o transparență totală.

 • Kahawa 1893 și Bext 360

Kahawa 1893, o companie de cafea cu comerț direct, în colaborare cu Bext 360, a luat o inițiativă pentru a asigura egalitatea economică a femeilor din Kenya în lanțul său de producție. Blockchain-ul din lanțul de aprovizionare de la Bext 360 a permis o mai bună urmărire a producției și a facilitat plățile pentru toate femeile producătoare de cafea.

 • Origintrail

Origintrail, Source Certain International, Hoan Vu au folosit blockchain-ul pentru a urmări pe larg lanțul de aprovizionare cu alimente. Cele două laboratoare au efectuat 800 de teste chimice și criminalistice pe produse, iar rezultatele au fost încărcate pe blockchain-ul Origintrail. Dacă acest gambit se aplică tuturor industriilor, acesta nu va urmări și va asigura siguranța produselor alimentare, ci și calitatea produselor.

Cuvinte finale

Tehnologia blockchain a început să își găsească drumul abia în a afecta eficiența lanțurilor de aprovizionare din marile industrii. Se așteaptă ca domeniul blockchain să crească drastic pe măsură ce companiile realizează eficiența și productivitatea acestei tehnologii. Acest lucru va duce la o creștere bruscă a cererii pieței pentru experți în această tehnologie specială. Acesta ar fi un moment bun pentru ca dezvoltatorii să adopte blockchain-ul în cursul lanțului de aprovizionare și să ajute industriile să aducă schimbarea. Acest lucru le va oferi un avans în obținerea unei poziții bune în acest domeniu blockchain.

Dacă sunteți doar un novice și doriți să aflați mai multe despre blockchain și să începeți o carieră, atunci înscrieți-vă la cursul Free Enterprise Blockchain Fundamentals și puneți bazele unei cariere strălucitoare.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me