Vă întrebați despre rolul dovezilor Zero Knowledge în Blockchain? Să începem o călătorie pentru a înțelege modul în care dovezile zero de cunoaștere schimbă blockchain-ul.

Nu credeți că dezvăluiți prea multe informații personale despre dvs. în timp ce afișați permisul de conducere barmanului pentru verificarea actului de identitate? Dacă da, este inevitabil să căutăm un mod inovator de a împărtăși doar datele pe care oamenii doresc să le împărtășească, mai degrabă decât să dezvăluie toate informațiile. Odată cu creșterea capitalismului informațional, este important să se găsească soluții care să asigure confidențialitatea și securitatea informațiilor utilizatorilor.

În timp ce Blockchain este o alternativă de încredere pentru obținerea confidențialității și securității dorite a schimbului de informații, acesta prezintă transparența ca un obstacol. Prin urmare, Zero Knowledge Proof (ZKP) a fost considerat una dintre soluțiile proeminente pentru îndeplinirea cerințelor de confidențialitate a tranzacțiilor. Următoarea discuție subliniază factorii esențiali care au fost responsabili de introducerea unor schimbări izbitoare în blockchain. 

Inscrie-te acum: Curs de instruire Zero Knowledge Proof

Ce sunt dovezile de cunoaștere zero?

Criptografia a fost asociată cu blockchain-ul ca una dintre cele mai importante componente de la începuturile sale. De fapt, criptografia pe blockchain este cel mai important motiv pentru adoptarea sa pe scară largă în diferite industrii pentru diverse companii. Aplicațiile Blockchain ZKP au apărut odată cu apariția unui nou protocol sau mecanism de criptografie bazat pe baze matematice.

Introducerea dovezii de cunoaștere zero a indicat un nou capitol în lumea criptografiei. Este unul dintre cele mai importante exemple de inovație criptografică cu diverse aplicații, inclusiv tranzacții sigure și anonime pe rețele publice blockchain și dezarmare nucleară. 

Funcționarea dovezilor de cunoaștere zero

Funcționalitatea ZKP urmărește să permită unui prover să convingă un verificator despre un fapt specific, fără a dezvălui informațiile reale. De exemplu, puteți afla soldul din contul dvs. bancar fără a fi nevoie să accesați detaliile bancare și informațiile personale. Rezistența zero a cunoștințelor poate ajuta la obținerea acestui rezultat prin valorificarea celor trei trăsături fundamentale ale acestuia. Cele trei aspecte fundamentale care caracterizează un ZKP includ următoarele,

 1. Integritatea tranzacției este importantă. Aceasta implică faptul că adevărul unei afirmații îl convinge pe verificator cu privire la faptul că proverul deține intrările necesare.
 2. Soliditatea este a doua trăsătură importantă în proiectarea unui ZKP. Indică faptul că un proverbier necinstit nu poate convinge verificatorul cu privire la faptul că au intrarea necesară atunci când afirmația lor este falsă.
 3. Ultimul și cel mai critic factor în proiectarea unei dovezi de zero cunoștințe se referă la zero cunoștințe. Indicația principală a aspectului de cunoaștere zero în ZKP indică nedivulgarea informațiilor. Indiferent de faptul că afirmația este adevărată sau falsă, verificatorul nu trebuie să afle nimic despre informații. 

Citește și: Un ghid complet pentru dovada cunoașterii zero

Tipuri de ZKP-uri

Acum, haideți să reflectăm pe scurt asupra tipurilor de ZKP înainte de a ne deplasa spre combinația blockchain ZKP. Cele mai comune două tipuri de ZKP se referă la dovezi interactive de cunoaștere zero și non-interactive dovezi de cunoaștere zero. ZKP-urile interactive implică o serie de acțiuni pe care proverul trebuie să le îndeplinească pentru a convinge verificatorul despre un fapt specific.

Seria de acțiuni în ZKP-uri interactive sunt asociate cu conceptele de probabilitate matematică. Pe de altă parte, ZKP-urile non-interactive nu implică niciun proces interactiv. În cazul ZKP-urilor neinteractive, verificatorul ar putea crea toate provocările combinate împreună, iar verificatorul ar putea răspunde într-o etapă ulterioară. Deși ZKP-urile non-interactive pot reduce posibilitățile de coluziune, ele necesită software și mașini suplimentare pentru identificarea secvenței experimentului. 

O altă categorie notabilă de ZKP care a apărut recent se referă la zk-SNARK-uri sau zero cunoștințe – Argumentul de cunoaștere succint non-interactiv. zk-SNARK este cea mai populară tehnică printre alternativele zero zero. Poate ajuta la definirea ecuației pătratice care utilizează datele publice, datele private și intrările pentru a genera dovezi.

Apoi, verificatorul poate valida dovada pentru finalizarea tranzacției. Cel mai renumit exemplu de utilizare a zk-SNARK se referă la ZCash, o criptomonedă. În plus, zk-SNARK-urile pot servi și ca alegere ideală pentru sarcini precum dovedirea vârstei unei persoane fără a-și partaja informațiile personale.. 

Avantajele dovezilor de cunoaștere zero

Cu o impresie clară a explicațiilor fundamentale și a diferitelor categorii de ZKP-uri, este important să înțelegem beneficiile ZKP-urilor.

 • Cel mai important beneficiu al dovezii zero de cunoaștere se referă direct la simplitate. Utilizatorii pot beneficia de cel mai important avantaj al dovezilor zero de cunoștințe sub formă de simplitate, deoarece nu necesită metode de criptare complicate.
 • În același timp, ZKP-urile sunt, de asemenea, asociate cu o securitate mai bună, în special cu condiția de a evita dezvăluirea oricărui tip de informație.
 • Un alt beneficiu promițător asociat cu funcționarea ZKP se referă la scurtarea tranzacțiilor pe blockchain. Prin urmare, utilizatorii nu trebuie să se confrunte cu îngrijorări cu privire la stocarea informațiilor, deoarece includ compatibilitatea și identitatea cu diferite tipuri de active.
 • Zero dovezi de cunoaștere pot oferi o combinație unică de confidențialitate și scalabilitate pentru promovarea incluziunii universale în blockchain. Vorbind de confidențialitate, beneficiile zero pentru dovezi de cunoaștere îl au întotdeauna drept una dintre prioritățile de top.
 • Persoanele sunt conștiente de siguranța informațiilor lor fără compromisuri în accesul la servicii care solicită date sau identificare.
 • Orientarea înclinată continuu către un viitor mai bun și sigur ar încuraja șansele de a adopta ZKP pentru a obține confidențialitate. 

Citeste acum: Avantajele tehnologiei Blockchain

Cum puteți utiliza ZKP-urile în Blockchain?

De acum, trebuie să fi anticipat diferitele motive care indică utilizarea ZKP-urilor în blockchain. Deși relația simbioză ZKP blockchain nu a fost suficient discutată, liderii din industrie, profesioniștii și factorii de decizie recunosc valoarea ZKP.

Scalabilitatea ZKP-urilor poate permite creșterea blockchain-ului, oferind în același timp asigurarea flexibilității utilizatorilor, împreună cu un control îmbunătățit și libertate legată de informațiile lor. Prin urmare, este inevitabil să ne întrebăm despre potențialele moduri în care ZKP schimbă de fapt lumea blockchain-ului.

Pentru a găsi modul în care dovada de cunoaștere zero schimbă blockchain-ul, să reflectăm asupra diferitelor zone din sistemul blockchain în care sunt aplicabile ZKP-urile. 

 • Aplicații de mesagerie în Blockchain 

Cea mai importantă zonă de aplicație pentru ZKP în blockchain se referă la mesagerie. Criptarea finală este o cerință obligatorie într-o lume orientată spre confidențialitate. Criptarea mesajelor are ca scop asigurarea faptului că nicio terță parte nu poate vedea comunicarea dintre două persoane.

În general, platformele de mesagerie necesită ca utilizatorii să își verifice identitatea către server, iar serverul trebuie să recunoască utilizatorul. Pe de altă parte, dovada zero a cunoștințelor permite dezvoltarea încrederii end-to-end în lumea mesajelor, fără a lăsa în afară informații suplimentare. Prin urmare, aplicațiile ZKP în aplicațiile de mesagerie sunt una dintre aplicațiile lor majore în domeniul blockchain. 

 • Procese de autentificare

Transmiterea informațiilor sensibile s-a transformat încet într-o prioritate masivă pentru întreprinderi, în special cu sisteme informatice în expansiune radicală și funcționalități relevante. Rezistența zero la cunoștințe poate oferi platforma ideală pentru transmiterea informațiilor sensibile, cum ar fi informațiile de autentificare, împreună cu asigurarea unei securități îmbunătățite.

Zero dovezi de cunoaștere pot ajuta la dezvoltarea unui canal sigur, adaptat utilizatorilor pentru a-și utiliza informațiile fără expunere. În consecință, ZKP-urile pot contribui considerabil la evitarea preocupărilor privind scurgerea datelor în cele mai nefavorabile situații.

Vă întrebați care ar fi viitorul blockchain-ului? Consultați aceste predicții de top Blockchain pentru 2021 și pregătiți-vă pentru viitor!

 • Aducerea controlului sistemului de fișiere la nivelul următor 

Zero dovezi de cunoaștere sunt, de asemenea, considerate ca fiind unul dintre instrumentele potențiale pentru revoluționarea aspectelor controlului sistemului de fișiere. Rezistența zero a cunoștințelor poate ajuta la adăugarea diferitelor straturi de securitate utilizatorilor, fișierelor și, de asemenea, conectărilor. Ca rezultat, ZKP-urile pot prezenta dificultăți notabile pentru hacking sau manipulare a datelor stocate în sistemul de fișiere.

 • Suport pentru proceduri complexe de documentare

Zero dovezi de cunoaștere pot găsi, de asemenea, aplicații fiabile în lumea blockchain pentru proceduri de documentare complicate. Poate ajuta la furnizarea facilității de criptare a datelor în bucăți. Ca urmare, utilizatorii ar putea obține cu ușurință controlul asupra anumitor blocuri pentru a permite accesul unui anumit utilizator. În același timp, asigură și restricționarea accesului pentru ceilalți utilizatori. Prin urmare, ZKP-urile pot asigura cu ușurință cele mai bune garanții pentru documentația complexă, restricționând în același timp accesul persoanelor neautorizate. 

 • Protejarea depozitării

Relația blockchain ZKP este, de asemenea, crucială pentru abordarea unei preocupări importante în domeniul utilității de stocare. ZKP-urile sunt considerate una dintre resursele utile pentru îmbunătățirea eficienței abordărilor și metodelor de protecție a stocării. Zero dovezi de cunoaștere includ un protocol pentru securitatea unității de stocare alături de informațiile incluse în unitatea de stocare. Cel mai important dintre toate, canalele de acces se bucură, de asemenea, de garanții formidabile care permit o experiență extrem de sigură și fără probleme. 

 • Garanții pentru informații sensibile

Rolul dovezii zero a cunoștințelor în schimbarea blockchain-ului este, de asemenea, important pentru definirea abordărilor urmate de blockchain pentru reorganizarea tranzacțiilor. ZKP poate oferi un nivel de securitate high-end pentru toate blocurile care conțin informații bancare vulnerabile, cum ar fi informații financiare și istoricul tranzacțiilor.

Nivelul de securitate high-end permite băncilor să introducă modificări numai în blocurile necesare la cererea de informații a oricărui utilizator. În același timp, celelalte blocuri nu sunt modificate, oferind astfel asigurarea unei protecții cuprinzătoare. 

 • Transmiterea tranzacțiilor private blockchain 

Transmiterea tranzacțiilor private blockchain este una dintre mențiunile importante printre diferitele implementări notabile ale ZKP în blockchain. Tranzacțiile private Blockchain trebuie să fie protejate de orice terță parte în timp ce le trimit.

Cea mai importantă preocupare în trimiterea tranzacțiilor private blockchain se referă la diferitele lacune evidente în metodele convenționale. Integrarea efectivă a dovezii de cunoaștere zero cu tranzacțiile private blockchain le poate face rezistente la orice formă de hacking sau interceptare. 

 • Impactul real al aplicațiilor ZKP în Blockchain

Acum, avem impresia diferitelor moduri în care dovezile de cunoaștere zero sunt aplicabile în blockchain. Deci, să ne îndreptăm către implicațiile din viața reală ale utilizării ZKP-urilor în blockchain. Cel mai important rezultat al implementării ZKP-urilor în ecosistemul blockchain se referă la percepția revizuită a încrederii.

Blockchain a găsit o gamă largă de aplicații în diverse sectoare, cum ar fi platformele de gestionare a sistemelor de informații, guvernanță și tehnologie. Deoarece aplicațiile dovezii zero a cunoașterii stabilesc în mod clar încredere și credibilitate îmbunătățite, ele au potențialul de a schimba semnificația încrederii în relații. Să aruncăm o privire la unele dintre cele mai notabile exemple care prezintă impactul ZKP-urilor asupra blockchain-ului. 

Citește și: Aplicații Blockchain

 • Schimbarea relațiilor dintre indivizi, guverne și corporații

Unul dintre cele mai importante aspecte ale ZKP și blockchain se referă la impactul asupra interacțiunilor dintre indivizi, corporații și guverne. Dovada cunoștințelor zero oferă un instrument de încredere pentru a demonstra adevărul fără a dezvălui alte informații. Prin urmare, ZKP ne poate ajuta în crearea unei lumi noi, cu o garanție dovedită a încrederii în fiecare tranzacție.

Utilizatorii nu mai trebuie să depindă de judecată cu aplicațiile ZKP. În timpul schimbului de date, receptorul ar trebui să verifice integritatea datelor și să suporte vulnerabilitatea la potențiale încălcări ale datelor. Tehnologia de îmbunătățire a confidențialității din ZKP transformă abordarea convențională pentru schimbul de date.

Drept urmare, ZKP-urile pot ajuta la crearea unei lumi prin înlocuirea nevoii de încredere cu progres tehnologic. Importanța ZKP-urilor este evidentă în rezolvarea problemelor de comunicare a informațiilor sigure, fără nici o preocupare pentru o interceptare. În același timp, este potrivit și pentru rețelele mobile, IoT și comunicațiile online, transformând astfel parolele învechite. 

 • Democratizarea verificării votului

Cel mai proeminent exemplu de aplicare a dovezii de cunoaștere zero cu blockchain se referă la rolul lor democratic în verificarea voturilor. ZKP-urile pot oferi soluții fiabile pentru votarea auditabilă prin înregistrarea voturilor pe un blockchain public.

Ca urmare, procesele de vot nu ar necesita nici o verificare terță parte, cu excepția necesității cenzurii. ZKP-urile pot permite alegătorilor să-și demonstreze eligibilitatea pentru vot, prevenind astfel expunerea informațiilor personale sensibile. În plus, alegătorii pot cere, de asemenea, dovezi imuabile pentru includerea votului lor în bilanțul final al votului. 

 • Simplificarea valabilității tranzacțiilor blockchain

Un alt exemplu important al aplicațiilor blockchain ZKP în lumea reală se referă la cazul ING. ING a anunțat o soluție care valorifică ZKP-urile cu Corda, o renumită platformă blockchain de întreprindere, pentru a asigura validitatea tranzacțiilor. Înainte de introducerea ZKP-urilor, Corda era limitată la selectarea confidențialității și securității. Cu toate acestea, acum are două funcționalități împreună. 

Doriți să construiți o carieră de succes în Blockchain? Iată abilitățile de top Blockchain care vă vor duce către un viitor luminos.

Linia de fund

Cea mai importantă deducere din informațiile prezentate aici se referă direct la perspectivele pe termen lung ale ZKP-urilor în blockchain. Zero proof proof a apărut cu siguranță ca o soluție complementară pentru diverse provocări din tehnologia blockchain. Transparența în blockchain poate ocupa bancheta din spate cu ZKP.

Acum, utilizatorii pot obține un control mai bun și dovezi ale proprietății datelor prin utilizarea ZKP-urilor în blockchain. Zero dovezi de cunoaștere câștigă încet atenția întreprinderilor din întreaga lume, în ciuda faptului că există de 30 de ani. Dacă doriți să explorați mai multe despre potențialul ZKP-urilor în ecosistemul blockchain, atunci începeți să învățați mai multe acum cu masterclassul Zero proof proof!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me