În lumea blockchain-ului, veți găsi foarte mult dezbaterea descentralizată vs centralizată. La urma urmei, tehnologia blockchain poate transforma sistemele centralizate în trecut.

În orice scenariu, dacă sunteți nou în tehnologia blockchain, atunci s-ar putea să vă confundați cu conceptele de centralizare vs descentralizare.

În acest articol, vom explora conceptul descentralizat vs centralizat în legătură cu industriile actuale și blockchain-ul.

Deci, fără nicio întârziere, să începem.

Dacă vă grăbiți, verificați tabelul.

Centralizat Descentralizat
Implicarea terților da Nu
Control Controlul complet rămâne la autoritatea centrală Controlul rămâne cu utilizatorul în sine
Hackabil Mai predispuse la hacks și scurgeri de date Mai puțin predispuse la hacks și scurgeri de date, deoarece nu există un singur punct de eșec
Punct unic de eșec da Nu
Ușurință în utilizare Intuitiv și ușor de utilizat Nu este ușor de utilizat
Taxe de schimb Taxe mai mari Mai puține taxe
Anonim Utilizatorii nu sunt anonimi Oferă anonimat

Descentralizat vs Centralizat: o comparație completă

Să începem cu comparația dintre descentralizată și centralizată.

Citește și,

 • Blockchain pentru începători: Ghid introductiv
 • Salariul dezvoltatorului blockchain la creștere

Ce este centralizarea? Și, cum funcționează?

 

Centralizarea se învârte în jurul nostru mai mult decât vă puteți aștepta. Dacă utilizați platforme de socializare precum Facebook, atunci utilizați un sistem centralizat. Alte platforme online populare precum YouTube sunt, de asemenea, centralizate.

Deci, ce înseamnă?

Înseamnă că o autoritate centrală controlează datele și funcțiile platformei menționate. Deci, dacă utilizați platforma Facebook, atunci compania Facebook are un control complet asupra diferitelor aspecte ale caracteristicilor lor, inclusiv capacitatea de a decide cine și cine nu se pot alătura platformei. 

Dacă doriți o perspectivă tehnică, atunci sistemul centralizat necesită intermediari terți să verifice datele. Aceasta înseamnă că dacă trimiteți un mesaj prietenului dvs. utilizând platforma Facebook, atunci datele vor fi verificate și apoi transferate de platforma menționată.

Un alt exemplu minunat ar fi trimiterea unui e-mail. În momentul în care trimiteți un e-mail unei alte persoane, furnizorul de servicii de e-mail are cunoștințele despre ceea ce ați trimis și când l-ați trimis. Aceste informații sunt stocate în mod privat, fără niciun identificator, dar serviciul de e-mail, în orice caz, are o copie a acestor informații.

Pe scurt, serviciile centralizate au informațiile dvs. stocate cu consimțământul dumneavoastră. Dacă vă amintiți prima dată când creați un cont pe orice platformă centralizată precum Facebook, Yahoo, Gmail etc., atunci a trebuit să le dați numele complet, naționalitatea, data nașterii și orice alte informații pentru a vă înregistra pe platformă.

Deci, de ce vă spun toate acestea?

Faptul că totul este stocat într-un loc centralizat, este obligat să fie piratat sau utilizat în mod abuziv în alte scopuri. Yahoo, în 2015, a observat unul dintre cele mai mari hacks în care grupul de hackeri a putut vizualiza e-mailuri private de milioane de conturi!

Centralizarea se poate referi și la o structură organizațională în care capacitatea de luare a deciziilor este doar cu puțini oameni. Aceasta înseamnă că vom acoperi și organizația descentralizată vs centralizată.

Acum, că am înțeles o entitate centralizată, acum, să aruncăm o privire la modul în care funcționează.

Avantajele centralizării

Există, fără îndoială, multiple avantaje sau avantaje ale centralizării. Acestea sunt enumerate mai jos.

1. Lanțul de comandă

Cu centralizat, lanțul de comandă este clar definit. Dacă o organizație folosește centralizarea, ei știu lanțul de comandă. Aceasta înseamnă că fiecare persoană din organizație își cunoaște rolul și pe care trebuie să o raporteze. Știu, de asemenea, ce persoană este sub controlul lor și sunt responsabili și pentru acțiunile subordonaților lor.

Toate acestea înseamnă, de asemenea, că delegarea este ușoară în lanț. Directorii superiori pot delega cu ușurință subordonații lor și pot finaliza și finaliza lucrările în cel mai bun mod posibil. Dacă lucrarea este finalizată cu succes, creează un nivel de încredere în rândul lucrătorilor și al lanțului, îmbunătățind încrederea necesară pentru a-l face să funcționeze.

Când vine vorba de o rețea care utilizează centralizarea, un nod central sau o colecție de noduri sunt responsabile pentru verificarea tranzacțională. 

 

2. Costuri reduse

Unul dintre cele mai mari avantaje ale centralizării este costul asociat. Orice rețea sau infrastructură centralizată necesită suport și costuri mai mici. Deoarece organizațiile sau rețelele centralizate sunt pre-planificate, costurile asociate cu acestea nu depășesc bugetele până și cu excepția cazului în care este absolut necesară extinderea rețelei.

 

3. Implementarea rapidă a deciziilor

Nu există nicio îndoială că organizațiile sau rețelele de centralizare permit implementarea rapidă a deciziilor. Deoarece rețelele centralizate au mai puține noduri sau persoane, necesită mai puțină comunicare între diferitele niveluri de autorizare. 

De asemenea, dacă o rețea centralizată decide să implementeze o modificare, aceasta se poate face în câteva minute. De exemplu, o rețea centralizată poate pune mai mult accent pe procedura KYC și a decis să adauge mai multe cerințe pentru aceasta. Deoarece rețeaua este centralizată, ei pot împinge noile linii directoare sau pot schimba procedura KYC, care se poate activa aproape instantaneu după testarea adecvată.

 

Dezavantaje ale centralizării

Există, de asemenea, diferite dezavantaje ale centralizării. Unele dintre ele sunt după cum urmează:

1. Încredere

Chiar dacă organizațiile centralizate sunt sigure și de încredere, ele nu sunt 100% sigure sau de încredere. Încrederea este un acord stabilit de furnizorul de servicii și de utilizator.

Cu toate acestea, acesta este un acord și se poate rupe cu ușurință. Marile corporații suferă din când în când de probleme de încredere din partea utilizatorilor lor.

Se întâmplă atunci când există o scădere a securității în sistem, oamenii tind să ignore serviciul pentru o perioadă de timp înainte ca furnizorul de servicii să remedieze încrederea oferind soluții și remunerații celor afectați.

Toate acestea se întâmplă din cauza centralizării și a motivului pentru care toate datele sunt stocate într-o bază de date centralizată.

 

2. Punct unic de eșec

Centralizarea înseamnă, de asemenea, că întreaga rețea este dependentă de un singur punct de eșec. Organizațiile știu despre dezavantaj și, prin urmare, au implementat măsuri de reducere a acestuia. Cu toate acestea, faptul că există șanse de eșec este un mare dezavantaj pentru serviciile critice ale misiunii.

 

3. Limitarea scalabilității

Deoarece un singur server este utilizat în majoritatea cazurilor, acesta duce la limitări de scalabilitate.

 

Care este starea actuală de centralizare?

Centralizarea este, fără îndoială, o modalitate eficientă de a gestiona organizații sau rețele. A fost utilizat în mod eficient de organizații mari precum Microsoft, Facebook, Yahoo și așa mai departe. De fapt, guvernele noastre se bazează și pe o abordare centralizată.

În cazul unui guvern centralizat, executivii politici coordonează puterea. De asemenea, puteți exercita puterea în mai multe cazuri.

Pentru o corporație mare, centralizarea asigură că datele sale rămân în siguranță. Acest lucru este necesar pentru ca secretele lor comerciale să nu se scurgă. Cu toate acestea, există un mod modificat de manipulare a datelor cu opțiunea de a utiliza rețele descentralizate, cum ar fi blockchain. 

Putem spune cu ușurință că centralizarea este încă foarte răspândită pe piața actuală. Și nu toate întreprinderile nu trebuie să adopte descentralizarea doar de dragul ei. Diferite modele de afaceri prosperă într-o rețea centralizată și va dura ceva timp până când tot mai multe afaceri se vor îndrepta către modele descentralizate.

 

Ce este descentralizarea? Și, cum funcționează?

Acum că avem o înțelegere completă a centralizării, ne-ar fi ușor să înțelegem și să învățăm despre descentralizare.

Ideea descentralizării este nouă. A apărut odată cu lansarea bitcoinului în 2009. A introdus, de asemenea, un nou concept cool care face posibilă descentralizarea, adică tehnologia blockchain. Aici, dacă un utilizator trimite bitcoin altui utilizator, nu trebuie să treacă printr-o autoritate centralizată.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că tranzacția nu este verificată. Tranzacțiile sunt verificate cu ajutorul algoritmilor de consens.

Rețeaua utilizată de bitcoin este conectabilă de oricine.

Asta înseamnă că este deschis. De asemenea, a prezentat alte caracteristici cheie, cum ar fi transparența, unde oricine poate verifica tranzacțiile, dacă este necesar. Într-o astfel de rețea, o persoană sau o mașină care se conectează la rețea este denumită „nod”. În cele din urmă, va exista o rețea cu mii de noduri care sunt capabile să trimită și să primească fonduri unul de la celălalt.

Să luăm un exemplu din lumea reală pentru a înțelege conceptul.

O rețea descentralizată de energie este locul în care oamenii se pot conecta și cumpăra energie de la alte intrări independente. În acest fel, nu trebuie să plătească intermediarii pentru accesarea energiei în primul rând.

Rețeaua de energie distribuită se bazează pe tehnologia blockchain, fără a fi nevoie de o autoritate centralizată. Nodurile care generează energia o pot împărtăși cu rețeaua și pot fi plătite pentru aceasta.

Avantajele descentralizării

Există multiple avantaje ale descentralizării.

1. Control complet

Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale descentralizării este că utilizatorii controlează pe deplin tranzacțiile lor.

Aceasta înseamnă că pot începe o tranzacție atunci când doresc, fără a fi nevoie să o autorizeze de la o autoritate centralizată. În termeni simpli, procesul de verificare nu depinde de terți și o rețea descentralizată utilizează metode de consens pentru a verifica informațiile.

 

2. Datele nu pot fi modificate sau șterse

Structura de date a tehnologiei Blockchain este doar pentru adăugare. Aceasta înseamnă că nu există nicio șansă ca cineva să modifice sau să modifice datele odată ce acestea sunt stocate. Există o altă tehnologie blockchain care utilizează diferite modele de date, cum ar fi Corda, dar urmează și proprietatea imuabilității.

 

3. Sigur

Rețelele descentralizate sunt sigure din cauza modului în care gestionează datele și tranzacțiile. Folosesc criptografia pentru a se asigura că registrele de date sunt sigure. De asemenea, datele din blocul actual necesită date din blocul adiacent, astfel încât să poată utiliza criptografia pentru validarea datelor.

 

4. Cenzura

Descentralizarea înseamnă și mai puțină cenzură. Într-un sistem centralizat, există mai multe șanse ca informațiile să poată fi cenzurate. Cu toate acestea, rețeaua descentralizată este mai puțin predispusă la cenzură, deoarece nu există nicio autoritate centrală care să controleze datele. Să luăm un exemplu pentru a înțelege scenariul.

Twitter, de exemplu, este cunoscut pentru a cenzura conturile, deoarece găsește unele postări jignitoare sau o face atunci când guvernul încearcă să cenzureze conturile dacă merge împotriva agendei lor.

În cazul descentralizării, colegii pot interacționa direct și, prin urmare, nu există cenzură sau mai puțin.

 

5. Dezvoltare deschisă

Rețelele descentralizate susțin în mare parte dezvoltarea deschisă. Acest lucru se datorează naturii sale și modului în care funcționează. Având un mediu de dezvoltare deschis, rețeaua primește servicii, instrumente și produse uimitoare construite deasupra. 

Linux, de exemplu, este open-source și are un ecosistem care permite oricui să-l îmbunătățească. Același lucru este valabil și pentru rețelele descentralizate. În comparație, o rețea centralizată sau soluții închise nu au șansa de a avea o dezvoltare deschisă. Acest lucru limitează într-o mare măsură dezvoltarea.

 

Dezavantaje ale descentralizării

Desigur, există multe dezavantaje ale descentralizării. Unele dintre dezavantaje includ următoarele:

 1. Conflict: Descentralizarea poate duce la conflicte dacă nu este bine întreținută într-o structură organizațională
 2. Cost: Într-un cadru organizațional, descentralizarea poate costa mai mult decât centralizarea, deoarece necesită instalarea de sisteme care pot face comunicarea mai automată.
 3. Criminalitate: Când vine vorba de blockchain descentralizat, atunci infracțiunea poate fi un mare dezavantaj. Întrucât totul se face în rețea este anonim și poate duce la abuz.
 4. Volatilitate: Criptomoneda descentralizată arată un comportament volatil în care prețurile fluctuează foarte mult!

Care este starea actuală a descentralizării?

Descentralizarea este aici pentru a rămâne. Veți vedea că multe dintre marile companii, organizații și chiar guverne îl adoptă deoarece oferă mai multă eficiență rețelei pe termen lung.

Dubai este unul dintre primele valuri de guverne care adoptă în prezent blockchain pentru întreaga sa structură de guvernanță. Acum este denumită capitala mondială a dezvoltării blockchain-ului, deoarece descentralizarea sau tehnologia blockchain îl influențează. 

La momentul scrierii, Dubai a reușit să integreze blockchain-ul în opt sectoare industriale, inclusiv imobiliare, turism, securitate, transporturi, finanțe, sănătate și educație. Rezultatul final este de a deveni primul oraș blockchain din lume.

IBM este, de asemenea, în fruntea adoptării tehnologiei blockchain și a utilizării acesteia pentru a îmbunătăți lanțul de aprovizionare cu alimente.

Au creat IBM Food Trust, care se referă la aducerea eficienței și transparenței lanțurilor de aprovizionare cu alimente. Lucrează împreună cu Walmart și beneficiază toți participanții la rețea cu informații care pot fi acționate și trasate.

Există, de asemenea, diverse proiecte de registre descentralizate, inclusiv Hyperledger, Corda și altele.

 

Cazuri de utilizare Centralizat vs Descentralizat

În acest articol, vom trece prin câteva dintre cazurile de utilizare care sunt legate de centralizat și descentralizat. Toate aceste cazuri de utilizare vă vor ajuta să înțelegeți mai bine modul în care se diferențiază fiecare dintre aceste concepte și modul în care descentralizarea poate ajuta cu adevărat la rezolvarea unora dintre problemele cheie ale sistemelor centralizate..

Sistem de plăți

Unul dintre cele mai evidente cazuri de utilizare a descentralizării este sistem de plata. La urma urmei, conceptul în sine a apărut odată cu introducerea bitcoinului, prima monedă descentralizată a evenimentului.

Toate monedele din lume care sunt operate de bănci funcționează deasupra serverelor centralizate. Procedând astfel, ei au control deplin asupra tuturor operațiunilor și, de asemenea, știu despre toate activitățile dvs. financiare.

Acest lucru înseamnă că ei știu despre obiceiurile dvs. de cheltuieli. Cu toate acestea, unul dintre cele mai grave lucruri legate de utilizarea unei monede centralizate este acela că, dacă cineva vă pune la dispoziție acreditările bancare, vă poate accesa cu ușurință toți banii și îi poate folosi în beneficiul lor.

Un alt dezavantaj al sistemelor de plată centralizate este că poate exista o întrerupere sau eșec și nu veți putea accesa fondurile atunci când aveți nevoie de acestea.

Deci, cum rezolvă toate acestea un sistem descentralizat? Ei bine, fiind descentralizat. Deoarece nu există autoritate centrală sau punct de eșec, fondurile dvs. sunt întotdeauna disponibile.

De asemenea, elimină șansa ca fondurile dvs. să fie piratate sau accesate de un actor rău intenționat. Deci, dacă utilizați criptomoneda ca modalitate de a primi și trimite plăți, eliminați rolul entității centralizate din proces – îmbunătățindu-l pe tot parcursul. Puteți numi aceste criptomonede ca monede digitale peer-to-peer.

Un alt beneficiu al sistemului de plăți este eliminarea taxelor intermediare. Singurele taxe asociate procesului sunt fie mici, fie inexistente. De asemenea, sunt fără margini și sigure.

Deci, care sunt avantajele utilizării unui sistem global de plăți? Sunt la fel ca mai jos.

 • Tranzacții rapide
 • Tranzacții ieftine
 • Nici o informație nu este partajată între terți
 • Sigur
 • Nu există un singur punct de eșec
 • Transparent

Votarea Guvernului

Votul a fost întotdeauna un subiect controversat în rândul guvernului și al oamenilor care aleg guvernul. Părțile opuse sunt, de asemenea, dornice să folosească subiectul pentru a găsi o modalitate de a se apăra. Deci, ce se întâmplă de fapt.

Întreg scenariul de vot se ocupă de o problemă importantă, transparența. Modul actual de desfășurare a votului nu ia în considerare transparența. Acest lucru are ca rezultat o mulțime de teorii ale conspirației cu privire la modul în care voturile sunt manipulate intern. Deoarece aceste teorii există, nu există nicio modalitate de a le valida, deoarece sistemul nu este transparent.

Acolo poate fi salvată o platformă de vot descentralizată. Guvernele îl pot folosi pentru a derula voturile și pentru a asigura votul transparent. În acest fel, ei pot odihni toate teoriile care apar atunci când sunt declarate rezultatele alegerilor generale. 

Prin utilizarea unui sistem de vot transparent sau a unui sistem de vot care rulează pe o rețea descentralizată, alegătorii pot verifica cu ușurință voturile. Aceasta înseamnă, de asemenea, că niciun partid nu poate comite fraude atunci când vine vorba de numărarea voturilor. Un alt avantaj al utilizării acestei abordări este că rezultatele pot fi declarate de îndată ce votul este încheiat.

Deci, care sunt avantajele unui sistem de vot descentralizat?

 • Nu vor exista manipulări sau fraude
 • Fără teorii ale conspirației
 • Fără amenințări

Energie

Un alt caz de utilizare util pe care îl vom discuta în conceptul nostru de comparație descentralizată vs.. 

În acest moment, entitățile centralizate controlează și distribuie în principal energia care decid unde doresc să își furnizeze serviciile și la ce preț.

Pentru a rezolva acest lucru, descentralizarea poate veni cu o soluție unică. Poate folosi o rețea electrică descentralizată pe care o puteți folosi pentru a tăia intermediarul.

De asemenea, oferă șanse egale tuturor celor care doresc să obțină energie sau să genereze energie și apoi să o vândă altora.

Avantajele sunt desigur acolo, inclusiv

 • Piață echitabilă
 • Fără implicare terță parte
 • Sistemul de plăți descentralizat poate funcționa cu platforme descentralizate de energie.

 

Concluzie: Care dintre ele este aici să rămână? Centralizat vs Descentralizat

Atât centralizate, cât și descentralizate au propriile beneficii. Nu există nicio îndoială că guvernele, organizațiile și companiile își doresc controlul asupra activelor lor, chiar și atunci când trebuie să renunțe la eficiență de dragul lor.

Dar, descentralizarea este aici pentru a rămâne! Și, cu timpul, va crește pe măsură ce mai multe companii vor realiza beneficiile acestuia. De asemenea, puteți implementa și descentralizarea cu un mediu apropiat durabil și cu ajutorul soluțiilor blockchain hibride sau federate.

Acest lucru ne conduce la sfârșitul ghidului nostru descentralizat vs centralizat. Până acum, ar trebui să aveți o idee bună despre ceea ce fiecare dintre ei are de oferit.

Deci, ce părere aveți despre comparație? Care sunt părerile dvs. atunci când vine vorba de descentralizat vs centralizat? Comentează mai jos și anunță-ne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me