În acest ghid, vom descoperi avantajele și dezavantajele tehnologiei blockchain și cum puteți depăși toate neajunsurile blockchain-ului.

Mulți pasionați de blockchain de pe piață glorifică tehnologia blockchain pentru a fi următoarea cea mai bună revoluție digitală. Pentru a fi sinceri, nu toate sunt greșite. În realitate, tehnologia schimbă sistemele vechi, scapă de intermediari și ne introduce o nouă lume. Cu toate acestea, mulți nu reușesc să cântărească corect avantajele și dezavantajele blockchain-ului înainte de a intra.

Cu fiecare tehnologie, vor apărea întotdeauna avantaje și dezavantaje; blockchain se află și pe acea listă. Deci, atunci când întreprinderile încearcă să-și dea seama de întregul potențial al blockchain-ului, adesea uită de probleme.

Drept urmare, mulți tind să greșească și să piardă resurse și să piardă timpul. Deci, pentru a vă ajuta să cântăriți avantajele și dezavantajele blockchain-ului, le vom prezenta în acest ghid. Deci, să vedem care sunt avantajele și dezavantajele blockchain-ului! Dar, înainte de a intra în secțiunea pro și contra a tehnologiei blockchain, să facem o scurtă recapitulare a ceea ce este cu adevărat tehnologia blockchain.

Inscrie-te acum: Curs de bază pentru Enterprise Blockchains

Ce este tehnologia Blockchain?

Ei bine, să începem cu elementele de bază – tehnologia Blockchain este un sistem de registru descentralizat care promovează natura distribuită, integritatea datelor și transparența.

Nu a fost atât de complicat, nu-i așa? Permiteți-mi să o explic într-un mod mai simplu. Practic, este un sistem de registru în care există blocuri și fiecare bloc este conectat într-o structură asemănătoare unui lanț. Deci, toate blocurile vor fi conectate la noul bloc și la bloc.

În plus, fiecare bloc va conține informații, iar structura asemănătoare lanțului ar reprezenta procesul de legătură. Oricum, toate informațiile din cadrul blocului sunt securizate criptografic. În afară de acestea, va avea, de asemenea, un ID hash, timestamp-uri și date tranzacționale.

În realitate, în acest tip de arhitectură, veți ajunge cu un lanț de blocuri și de aici a apărut în primul rând numele blockchain. Mulți dintre voi ar putea să-l confunde cu baza de date, dar blockchain-ul și baza de date sunt foarte diferite în realitate.

Cei mai buni profesioniști ai blockchain-ului sunt că oferă o conexiune peer-to-peer, deci nu va exista niciun server centralizat care să monitorizeze fiecare mișcare.

Cât de popular este printre întreprinderi?

În prezent, multe întreprinderi sunt foarte interesate de tehnologia blockchain. După ce au analizat avantajele și dezavantajele blockchain-ului, mulți au început deja implementarea lor blockchain. Potrivit unui sondaj recent, mai mult de 36% dintre întreprinderi sunt dispuse să investească 5 milioane de dolari sau mai mult în blockchain.

Sondajul din 2020 a fost realizat pe 1488 de întreprinderi globale, unde fiecare companie a fost întrebat cât intenționează să investească. Puteți consulta formularul procentual de mai jos. Cu toate acestea, ar trebui să știți că ancheta nu include toate întreprinderile din lume care lucrează la tehnologie.

Astfel, procentul „adevărat” va varia întotdeauna. Dacă doriți să obțineți mai multe informații, puteți consulta Deloitte studiu.

Investiții Procentajul întreprinderilor care intenționează să investească
≥ 10 milioane de dolari 7%
5 milioane dolari – 10 milioane dolari 24%
1 milion de dolari – 5 milioane de dolari 30%
500.000 de dolari – 1 milion de dolari 24%
< 500.000 dolari 12%
Nu sunt sigur 2%
Fără investiții 1%

Deci, vedeți, și întreprinderile sunt dornice să investească în tehnologie. Oricum, să trecem la următorul segment al avantajelor și dezavantajelor ghidului blockchain.

Pro și contra ale tehnologiei Blockchain

Există o mulțime de avantaje și dezavantaje ale tehnologiei blockchain, dar printre ele vom analiza mai întâi secțiunea de profesioniști. Consultați avantajele blockchain-ului de mai jos.

Pro și dezavantaje ale Blockchain

Pro Blockchain

Există multe avantaje ale tehnologiei blockchain. Să vedem care sunt unele dintre ele:

Dezintermedierea

În primul rând, cu blockchain, veți obține un sistem distribuit. Înseamnă că scapă de orice intermediar din sistemul dvs. Dar cum este acesta un avantaj? În realitate, intermediarii tind să fie sursa terță parte care vă conectează la serviciile dvs..

Cu toate acestea, în lumea afacerilor, din fiecare serviciu oferit de intermediari, ei primesc o reducere. În realitate, o sumă mică de plată s-ar putea să nu pară prea mult, dar se adaugă atunci când serviciul dvs. necesită un proces de 10-15 pași.

În afară de asta, nu există nicio modalitate de a ști dacă intermediarii ar fi sinceri cu serviciile lor. În realitate, corupția este profundă și, în multe cazuri, acești intermediari tind să abuzeze întreprinderile și consumatorii pentru beneficiul lor personal.

Astfel, prin eliminarea lor, se rezolvă întreaga problemă de încredere. Să vedem următorul avantaj în acest ghid al blockchain-ului.

Date de înaltă calitate

Tehnologia Blockchain oferă un nivel superior de calitate a datelor. În realitate, este un sistem de registru distribuit în care stochează date. Dar cum furnizează date de înaltă calitate? Ei bine, trebuie să știți că datele de calitate scăzută nu se vor transforma în date de înaltă calitate într-o noapte. Nu așa se întâmplă.

Oricum, această tehnologie de registru distribuit oferă un proces de consens care vă permite să filtrați orice date proaste cu date utile. Înseamnă că nimeni nu poate adăuga niciun fel de informații pe registrul contabil sau chiar să le manipuleze pe cele existente.

Deci, atunci când fiecare informație este verificată înainte de a fi adăugată la registru, va elimina orice date false.

Mai mult, scapă și de problemele care provin din erorile provocate de om. Deoarece fiecare informație este verificată, nu există nicio posibilitate pentru o greșeală provocată de om.

Astfel, crește semnificativ calitatea datelor. Oricum, să trecem la următorul avantaj în acest ghid al avantajelor și dezavantajelor blockchain.

Durabilitate și securitate

Blockchain oferă durabilitate la maxim. S-ar putea să vă gândiți la el ca la internet, unde există o rezistență încorporată. În realitate, structura generală a tehnologiei o face atât de durabilă. Mai mult, deoarece stochează blocuri de informații în jurul rețelei, se asigură că nu există un singur punct de eșec sau o singură entitate care să îl controleze.

Această calitate face ca sistemul să fie durabil. Mai mult, deoarece nimeni nu poate modifica blocurile, rămâne să fie o platformă solidă securizată. În afară de asta, este destul de eficient și în evitarea încercărilor de hacking.

Deci, există puține sau deloc posibilități de a domina această rețea. Oricum, să vedem următorul avantaj în acest ghid al avantajelor și dezavantajelor blockchain.

Nivel ridicat de integritate

Un alt mare avantaj al blockchain-ului este nivelul de integritate. Comparativ cu orice alte sisteme de rețea, blockchain oferă cel mai înalt nivel de integritate de până acum. Dar ce înseamnă? În realitate, înseamnă că toate datele tale vor fi întotdeauna cele potrivite și nimeni nu le poate modifica odată ce se află în registru.

Mai mult, procesul de stocare a informațiilor și procesele de consens este, de asemenea, robust. Mai mult, orice utilizator nu poate face doar modificări la verificare după cum dorește. Astfel, ar oferi date precise și fiabile de fiecare dată când tranzacționați sau stocați orice alte informații.

Pe de altă parte, ID-ul hash al fiecărui blockchain joacă un rol imens în menținerea acestei proprietăți. Să vedem următorul avantaj în acest ghid al avantajelor și dezavantajelor blockchain.

Imuabilitate și transparență

Pentru următorul avantaj din acest ghid al avantajelor și dezavantajelor blockchain, vom dezvolta transparența și imuabilitatea. Blockchain vine cu un sistem de stocare imuabil, în care nu puteți schimba nicio formă de date și nici nu mai șterge complet.

În realitate, hashingul criptografic joacă un rol imens în menținerea unei structuri imuabile. Deoarece fiecare bloc va avea un ID Hash, orice modificare a datelor acelui bloc ar schimba ID-ul drastic. Și este imposibil să recreezi din nou același ID Hash.

Astfel, dacă cineva încearcă să schimbe datele, toți ceilalți utilizatori l-ar observa imediat. Oricum, majoritatea sistemului de registre din această tehnologie este, de asemenea, deschis pentru toată lumea. Chiar și în blockchain-urile private, există informații de registru comune pe care oricine le poate vedea oricând.

Longevitate și fiabilitate

Un alt mare avantaj al acestui avantaj și contra al ghidului blockchain este fiabilitatea și longevitatea datelor. După cum știți deja, blockchain-ul este imuabil, transparent și oferă integritate. Toate aceste caracteristici duc la fiabilitatea și longevitatea tehnologiei.

Mai mult, deoarece nimeni nu poate schimba regulile blockchain-ului după bunul plac, acesta rămâne intact. Mai mult, deoarece poate oferi soluții viabile pentru diverse probleme de afaceri pe termen lung, devine o tehnologie de încredere.

Multe întreprinderi se gândesc deja să își modifice rețelele vechi cu blockchain pe termen lung.

Ecosistem simplist

Mulți dintre voi ar putea considera că blockchain-ul este un ecosistem complicat; cu toate acestea, încrederea este de fapt un ecosistem simplist. În realitate, fiecare întreprindere trebuie să treacă prin diferite etape pentru a procesa sau a oferi consumatorilor o soluție.

Ceea ce face blockchain aici este să micșoreze diferitele etape ale procesării în câțiva pași. Mai mult, întrucât tehnologia poate oferi aproape totul online, este mult mai ușor de întreținut.

Există deja multe soluții bazate pe blockchain pe piață, unde oferă interfețe ușor de utilizat.

Utilizatori împuterniciți

Este un alt avantaj al acestui ghid al avantajelor și dezavantajelor blockchain. În sistemul centralizat tradițional, utilizatorii nu au chiar atât de mult control asupra propriilor informații. Drept urmare, mai mulți angajați corupți încearcă să utilizeze în mod greșit informațiile în beneficiul lor personal.

Cu toate acestea, întrucât blockchain-ul asigură o rețea peer-to-peer și oferă utilizatorilor controlul înapoi, asigură că nimeni nu le poate folosi în vreun fel. Nivelul de securitate și transparență asigură faptul că fiecare individ are controlul total asupra informațiilor sale.

Acesta este cu siguranță ceva ce ne dorim de foarte mult timp.

Tranzacții mai rapide

De asemenea, oferă tranzacții mai rapide în comparație cu mijloacele tradiționale. De obicei, băncile centralizate pot lua mult timp chiar și pentru a procesa o tranzacție. A devenit mai eminent atunci când cineva încearcă să trimită bani în străinătate.

În realitate, ar putea dura până la șase zile pentru a procesa chiar tranzacția respectivă. Deci, în perioade de urgență, mulți consumatori nu se pot baza pe sistemul cu ritm lent al băncilor tradiționale. Cu toate acestea, cu blockchain, puteți finaliza o tranzacție în câteva secunde!

Este extrem de rapid decât orice mijloace tradiționale de până acum.

Costuri tranzacționale mai mici

În afară de a oferi tranzacții mai rapide, oferă și un cost tranzacțional mai mic – evident, nimic gratuit. Când utilizați metode tradiționale pentru a tranzacționa zilnic, trebuie să le acordați o formă de taxă în schimbul serviciilor lor.

Chiar dacă taxa ar putea fi mică, dar după un proces în mai mulți pași, aceasta poate deveni mai grea în buzunar. Pe de altă parte, blockchain oferă doar o taxă de tranzacție mai mică în schimbul unui proces de tranzacție mai rapid.

Să vedem următoarea din acest ghid al avantajelor și dezavantajelor blockchain.

Noul model de afaceri și lanțul valoric

Un alt mare beneficiu al blockchain-ului în acest ghid al avantajelor și dezavantajelor blockchain-ului este noul model de afaceri. Blockchain vine cu o nouă perspectivă asupra modului în care ar trebui să ne modelăm afacerea în noua lume.

Odată cu utilizarea acestei tehnologii, se formează noi piețe și se creează noi oportunități. În plus, este o infrastructură mai bună, care scapă de o mulțime de probleme cu care ne confruntăm în zilele noastre. De asemenea, adaugă mai multă valoare întreprinderii dvs. odată ce începeți să o utilizați prin creșterea veniturilor și promovarea încrederii.

Trasabilitate îmbunătățită

Acesta este ultimul avantaj din lista de avantaje și dezavantaje blockchain până acum. Ei bine, este mai mult pentru întreprinderile care se ocupă de natura complexă a lanțului de aprovizionare sau orice altă industrie similară. Urmărirea înapoi a ceea ce sau cum ați reușit să produceți un articol este crucială.

În fiecare etapă, trebuie să vă asigurați că oferă cea mai înaltă calitate. Cu toate acestea, dacă nu cunoașteți originea bunurilor dvs., nu puteți oferi calitate. Cu toate acestea, blockchain vă asigură că puteți urmări aceste elemente chiar de la sursă până la punctul final.

Nu numai bun, dar puteți verifica și orice activ în schimburile de active.

Blockchain Technology Cons

În aceste avantaje și dezavantaje ale ghidului de tehnologie blockchain, acum vom vorbi despre diferitele dezavantaje ale tehnologiei blockchain. Să vedem ce sunt acestea.

Performanță redundantă

Este primul contra în avantajele și dezavantajele listei blockchain până acum. În realitate, nevoile de calcul ale acestei tehnologii sunt mai repetitive decât serverele centralizate. Acest lucru se datorează faptului că de fiecare dată când registrul este actualizat, toate nodurile trebuie să își actualizeze și versiunea lor.

Acest lucru se datorează faptului că natura distribuită a sistemului de registre necesită ca fiecare nod să aibă o copie a sistemului de registru. Astfel, trebuie să treacă mereu la același proces.

Proces de verificare a semnăturii complexe

Un alt inconvenient în avantajele și dezavantajele listei noastre blockchain este procesul de verificare a semnăturii. Practic, pentru fiecare tranzacție din sistem, veți avea nevoie de o verificare a semnăturii criptografice private-publice.

Apoi folosește ECDSA (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm) pentru a se asigura că tranzacția are loc între nodurile corecte. Astfel, fiecare nod trebuie să verifice autenticitatea utilizatorului, care poate fi un proces complicat și complex.

Chei private

Pentru a efectua tranzacții în rețea, va trebui să dețineți o cheie privată. Chiar dacă alți utilizatori vă pot vedea cheia publică, o cheie privată este mult mai importantă, deoarece rămâne ascunsă. În plus, toate adresele blockchain vor avea o cheie privată.

Trebuie să vă păstrați cheia privată securizată prin orice mijloace dacă nu doriți ca alte persoane să vă utilizeze în mod abuziv activele. Cu toate acestea, dacă vă pierdeți cheia privată, veți pierde și accesul la fondurile din rețea. Nu mai există nicio modalitate de a le recupera.

Să vedem următorul con în ghidul nostru pentru avantajele și dezavantajele tehnologiei blockchain.

Lipsa capacităților interne

Deoarece tehnologia este un concept relativ nou, nu există mulți dezvoltatori capabili care să poată lucra la ea. Deci, atunci când întreprinderile încearcă să dezvolte propria lor soluție blockchain de întreprindere, găsirea unei echipe capabile să se ocupe de proiect devine dificilă.

Furnizorii BAAS oferă o mulțime de servicii în acest caz. Aceste servicii oferă dezvoltatori de ultimă generație și echipe de marketing pentru a vă ajuta să obțineți soluția blockchain pe piață.

Dacă doriți să vă intensificați jocul și să deveniți un profesionist certificat în blockchain, atunci iată o colecție de cursuri de certificare blockchain pe care le puteți încerca.

Probleme de integrare

Este încă unul dintre cele mai importante contra tehnologii blockchain. Este destinat în principal întreprinderilor care gestionează rețele vechi. În realitate, blockchain-ul ar înlocui rețelele vechi. Cu toate acestea, procesul de integrare nu este încă pe deplin funcțional. Mai mult, multe tehnologii blockchain nu au capacitatea de a lucra împreună cu rețelele vechi.

Înseamnă că, pentru ao utiliza corect, companiile ar trebui să scape definitiv de rețelele lor vechi. Acest lucru este ceva despre care mulți sunt sceptici.

Reglementări incerte

Este un avantaj important în argumentele pro și contra ale listei blockchain. În realitate, nu toate tehnologiile blockchain vin cu un set adecvat de reglementări în rețea. Astfel, mulți nu au deloc încredere în sistem. Pe de altă parte, lipsa reglementării aduce conceptul de escrocherii ICO.

Și este inutil să spun că mulți au fost victima escrocheriilor ICO, deoarece nu există nicio reglementare legată de criptomonede. Instituțiile guvernamentale se luptă, de asemenea, să-l adopte, deoarece acest sector se bazează pe reglementări.

Consum mare de energie

Pentru a se asigura că fiecare tranzacție este validă, trebuie să treacă prin procese de consens. Evident, procesul de consens necesită un efort imens pentru a forma fiecare nod. Ca să nu mai vorbim, toate nodurile trebuie să comunice înainte și înapoi pentru a se asigura că o tranzacție este validă.

Pe de altă parte, algoritmii de consens, cum ar fi dovada muncii, necesită multă putere de calcul, ceea ce crește consumul total de energie. Cu toate acestea, ați fi fericit să știți că acum mai multe protocoale de consens consumă mult mai puțină energie.

Să vedem următorul con în ghidul nostru pentru avantajele și dezavantajele tehnologiei blockchain.

Fără control pentru întreprinderi

Ei bine, întreprinderile au nevoie de un anumit proces de autoritate pentru a utiliza tehnologia blockchain. Din păcate, blockchain-urile publice nu vor putea oferi aceste aspecte de control în curând. Cu toate acestea, creșterea blockchain-urilor private și a consorțiului pare să ofere atât controlul tehnologiei, cât și natura distribuită. Acestea sunt în mare parte denumite cadre blockchain de întreprindere și sunt potrivite doar pentru organizații.

Deci, ar trebui să putem aborda această problemă mai modernă mult mai devreme decât ne așteptam.

Să vedem următorul con în ghidul nostru pentru avantajele și dezavantajele tehnologiei blockchain.

Preocupări privind confidențialitatea

Un alt inconvenient major în argumentele pro și contra ale listei blockchain sunt problemele de confidențialitate. Întreprinderile au nevoie de confidențialitate pentru a-și menține valoarea mărcii cu orice preț. Evident, nu își pot dezvălui informațiile sensibile oamenilor de masă sau concurenților lor.

Așadar, multe organizații nu sunt atât de dornice să folosească blockchain în scopuri de afaceri de întreprindere. Cu toate acestea, utilizarea opțiunilor de tranzacție privată și autentificarea specifică utilizatorului rezolvă această problemă puțin câte puțin.

Adopție culturală / perturbare

Acesta este mai degrabă un dezavantaj cultural decât unul tehnic. Modelele de afaceri funcționează pe o arhitectură specifică de ceva timp. Dar invenția blockchain-ului amenință acest sistem.

În realitate, blockchain-ul a început deja să schimbe modul în care funcționează sistemul și a perturbat multe industrii. Ca urmare, mai multe piețe au devenit deja învechite.

Să vedem următorul con în ghidul nostru pentru avantajele și dezavantajele tehnologiei blockchain.

Cost ridicat

Da, blockchain-ul este mult mai ieftin decât alte infrastructuri. Cu toate acestea, poate fi și o soluție costisitoare. Practic, costul depinde de tipul de funcție pe care doriți să îl adăugați și de nevoile dvs. Mai mult decât atât, dezvoltarea unei forme de soluție de amidon necesită o sumă mare de bani.

Ca să nu mai vorbim de înlocuirea sistemului vechi ar costa, de asemenea, o mulțime de bani. Cu toate acestea, puteți depăși această problemă dacă vă mențineți soluțiile la minimum. Mai mult decât atât, aderarea la un consorțiu sau utilizarea unui BAAS vă poate ajuta, de asemenea. Cu toate acestea, Blockchain ca serviciu vă poate ajuta în dezvoltarea unei strategii de afaceri solide blockchain.

Potrivit unui sondaj recent din 2020 realizat pe 1488 de întreprinderi globale, acestea au fost întrebat care poate fi bariera adoptării lor. Puteți consulta formularul procentual de mai jos. Cu toate acestea, ar trebui să știți că ancheta nu include toate întreprinderile din lume care lucrează la tehnologie. Astfel, procentul „adevărat” va varia întotdeauna.

Probleme de adopție Procentajul de întreprinderi care consideră că problema este o barieră
Înlocuirea sau adaptarea sistemelor vechi existente 35%
Amenințări potențiale de securitate 34%
Preocupări privind sensibilitatea informațiilor competitive 34%
Lipsa clarității de reglementare 32%
Lipsa capacităților interne 31%
Provocări în formarea unui consorțiu 31%
Mediu de reglementare împovărător 30%
ROI incert 29%
Lipsa unei aplicații convingătoare 29%
Această tehnologie este nedovedită 27%
Finanțare inadecvată 26%

În plus, 22% dintre întreprinderi nu consideră acest lucru ca o prioritate de afaceri. De asemenea, 3% nu au văzut deloc bariere și 1% nu sunt siguri dacă există sau nu o barieră pentru adoptarea blockchain-ului..

Depășirea neajunsurilor Blockchain

Cu fiecare tehnologie, va trebui să faceți față dezavantajelor dacă doriți să beneficiați de avantaje. Cu toate acestea, dezavantajele nu ar trebui să copleșească niciodată avantajele. Prin urmare, blockchain-ul trebuie să intensifice jocul.

Și asta face în acest moment. Majoritatea dezavantajelor aplicațiilor blockchain pot deveni un profesionist în cazul în care companiile îmbrățișează blockchain-uri private sau de consorțiu. Blockchain-urile private oferă control suplimentar, confidențialitate, reglementări, tranzacții mai rapide, integrări low-cost și multe altele.

De asemenea, dacă doriți să obțineți descentralizarea blockchain-ului, puteți folosi întotdeauna blockchain-ul consorțiului pentru compania dvs. Pe măsură ce timpul trece, tot mai mulți oameni sunt interesați de tehnologia blockchain și de a-și perfecționa abilitățile de care au nevoie pentru a-și construi o carieră în acest domeniu..

Aceasta elimină problema lipsei de profesioniști calificați și creează un nou domeniu atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Da, există posibilitatea ca noi ecosisteme să apară în ecosistemul aplicației blockchain, dar nu uitați că vor exista și profesioniști pentru a contracara acest lucru.

Notă de încheiere

Blockchain este o tehnologie relativ nouă chiar acum, cu o lungă călătorie înainte. Deci, este destul de eminent că va avea și contra și pro. Am evidențiat aproape toate avantajele și dezavantajele blockchain-ului în acest ghid.

Cu toate acestea, ar trebui să rețineți că blockchain-ul a rezolvat deja majoritatea problemelor și a găsit un mod mai nou de a minimiza problemele cât mai mult posibil.

Deci, acordați-i încă câțiva ani și s-ar putea să vedeți o tehnologie perfectă gata să perturbe industriile. Aceasta este o oportunitate excelentă de a începe să aflați mai multe despre tehnologia blockchain. Vă recomandăm cursul nostru fundamental blockchain pentru a vă ajuta să începeți călătoria dvs. blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me