În acest articol, vom trece printr-o comparație detaliată dintre Hashgraph și Blockchain și le vom înțelege seminariile și diferențele.

Dacă aparțineți sectorului blockchain, ați ști că acesta evoluează continuu într-un ritm rapid. Există, de asemenea, alte tehnologii de registre distribuite similare (DLT) pentru a înlocui Blockchain, oferind o soluție mai bună pe margine.

Un astfel de DLT este Hashgraph. Rezolvă registrul distribuit diferit și susține că este mai sigur, mai rapid și mai corect. De aceea, vom compara aceste două tehnologii, Hashgraph și Blockchain – și vom vedea unde se află pe piața actuală. Să începem.

Inscrie-te acum: Curs de bază pentru Enterprise Blockchains

Hashgraph vs Blockchain

Înainte de a începe și a explora, ar trebui să înțelegem adevăratul sens al tehnologiei de registre distribuite.

Tehnologia contabilă distribuită este o rețea de colegi care comunică între ei pentru a ajunge la un consens. Într-un DLT, fiecare nod are o copie a registrului și are o natură imuabilă.

Există multe DLT-uri acolo, inclusiv cele două pe care le vom discuta astăzi, adică Blockchain și Hashgraph. Caracteristicile cheie ale tehnologiei de registre distribuite sunt descentralizarea, securitatea, transparența, integritatea și viteza. Cu toate acestea, nu toate DLT oferă toate caracteristicile.

De fapt, DLT poate fi eficient și într-un sistem centralizat în care un sistem poate beneficia de integritate, transparență și viteză de execuție. În esență, tehnologia contabilă distribuită (DLT) împuternicește blockchain-ul, iar blockchain-ul împuternicește bitcoinul.

Să încercăm acum să înțelegem blockchain-ul și Hashgraph.

Ce este Blockchain?

Blockchain este una dintre cele mai populare forme de tehnologie de registru distribuit. Este tehnologia de bază care este utilizată de prima fiecare criptomonedă de acolo, adică bitcoin. Într-un blockchain, colegii comunică între ei pentru a forma o rețea de la egal la egal.

Bitcoin utilizează cea mai de bază formă de tehnologie blockchain. Sunet matematic, dar practic nu atât de eficient. De aceea, am văzut în ultimul timp o creștere a diferitelor tipuri de tehnologii blockchain. Ethereum este cel mai de succes, cu o uriașă comunitate care îl susține. Ethereum este a doua generație blockchain, ceea ce înseamnă că acceptă și dApp-uri și contracte inteligente.

Din punct de vedere tehnic, un blockchain este o serie de blocuri sau înregistrări. Acceptă structura numai pentru adăugare. Cu toate acestea, baza de date este imuabilă, ceea ce înseamnă că datele, odată scrise, nu pot fi șterse sau editate de nimeni. Datele stocate în blocurile anterioare nu pot fi modificate în niciun fel.

Acest lucru face ca blockchain-ul să fie o soluție ideală pentru problemele actuale de generație în care imutabilitatea datelor este esențială. Poate fi folosit pentru vot, gestionarea lanțului de aprovizionare și industria financiară.

Dacă sunteți curioși cu privire la tehnologia blockchain, atunci iată un ghid pentru tehnologia blockchain pe care îl puteți consulta pentru a afla mai multe despre tehnologie.

Ce este Hashgraph?

Hashgraph, pe de altă parte, este o metodă de consens care oferă o abordare diferită a tehnologiei de distribuire a registrelor. Cartea albă se definește ca o structură de date sau un algoritm de consens și nu un sistem complet și, în mod specific, o tehnologie de registru distribuit.

Este brevetat de Swirlds și nimeni altul decât o licență nu îl poate folosi. Cu toate acestea, avem și Hedera Hashgraph și este o rețea publică Hashgraph. Are toate caracteristicile algoritmului consensului Hashgraph, cu ușoare modificări în modul în care folosește formatul lider. Folosește bârfa despre bârfe și votul virtual ca cele două tehnici pentru a menține conectivitatea și consensul.

Hedera vine, de asemenea, cu propria criptomonedă numită HBAR. Criptomoneda Hedera este utilizată pentru a construi un sistem de plată peer-to-peer, aplicații descentralizate de energie, dezvoltarea de soluții de microplată și protejarea rețelei.

Hashgraph este conceput pentru a oferi o rețea sigură, echitabilă și rapidă. Este implementat folosind limbajul de programare Java și Lisp. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că acceptă și Solidity. Unul dintre cele mai semnificative avantaje ale rețelei Hashgraph este viteza sa. Acum, că știți ce este Hashgraph, să trecem la toate aspectele semnificative ale comparației de mai jos. Să începem.

Hedera Hashgraph vs Blockchain: Cum sunt diferiți?

Abordare

Cea mai semnificativă diferență dintre Hashgraph și blockchain este abordarea lor. Blockchain stochează date în blocuri – într-un mod liniar. Abordarea anexă funcționează excelent, dar nu este întotdeauna calea pentru soluțiile blockchain. Hashgraph, pe de altă parte, utilizează graficul aciclic direcționat pentru stocarea și accesarea informațiilor. În ambele DLT-uri, fiecare nod are o copie a registrului, ceea ce îl face cu adevărat descentralizat.

Securitate

Când vine vorba de securitate, atât blockchain-ul, cât și Hashgraph sunt puternici. Blockchain are o abordare diferită în care utilizează metode criptografice pentru a asigura securitatea datelor stocate și transmise în rețea.

Blocurile digitale sunt rezistente la manipulare și actorii rău intenționați nu pot schimba în niciun caz integritatea datelor. De exemplu, dacă cineva manipulează datele, semnătura devine invalidă, ceea ce alarmează nodurile unei posibile încălcări sau a unei activități dăunătoare.

Hashgraph folosește Asynchronous Byzantine Fault Tolerance (aBFT) pentru a proteja rețeaua de actorii răi. Fiecare dintre evenimente este înregistrat corect, iar abordarea asigură faptul că nicio dată nu poate fi manipulată chiar și atunci când rețeaua are unii actori rău intenționați.

La fel ca blockchain-ul, o tranzacție, odată finalizată, nu poate fi modificată sau editată în niciun mod posibil. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că este protejat de un atac de 51%. Pe de altă parte, Hedera Hashgraph a făcut o ușoară schimbare în modul în care utilizează aBFT. Algoritmul consens nu folosește un format lider pentru a se asigura că atacurile DDoS nu împiedică rețeaua. În Hedera Hashgraph vs Blockchain, credem că ambele oferte

Algoritmul de consens

Blockchain nu are o singură abordare a consensului. Depinde de criptomonedă sau platformă. Există mulți algoritmi de consens populari utilizați în blockchain. Puține dintre ele includ Dovada muncii, Dovada mizei, Dovada timpului scurs și așa mai departe. NEO, încă o altă soluție populară blockchain, utilizează toleranța delegată a defecțiunilor bizantine. Este un algoritm consens îmbunătățit care învață de la PoF și PoS.

Hashgraph sau Hedera Hashgraph, pe de altă parte, folosește votul virtual ca formă de a obține consensul rețelei. Hashgraph, în sine, este un algoritm consens, dar are multe de oferit dacă vedem detalii mai fine.

Viteză

Viteza Blockchain variază în funcție de soluție (criptomonedă, platformă etc.). Cu toate acestea, este relativ mai lent decât Hashgraph. Teoretic, Hashgraph poate atinge o viteză de 5.00.000 de tranzacții pe secundă. Practic, acest lucru se poate schimba în funcție de alți factori. Soluțiile blockchain precum Bitcoin, Ethereum etc. sunt considerabil lente și pot oferi o viteză de doar 100 până la 10.000 de tranzacții pe secundă.

Metoda Hashgraph Gossip este motivul din spatele vitezei sale. Cu aceasta, mai puține informații trebuie să fie propagate în întreaga rețea pe măsură ce are loc mai multe evenimente.

Corectitudine

Blockchain este mai puțin corect atunci când vine vorba de mineri sau utilizatori. Minerul are mai multă putere atunci când vine vorba de selectarea comenzilor pe care dorește să le proceseze, ordinea lor și chiar oprirea tranzacțiilor. Acest lucru nu este corect pentru oricine este conectat direct sau indirect la rețea.

Hashgraph tratează corectitudinea în mod diferit, unde alocă noduri aleatoriu. De asemenea, folosește timbrarea consensuală, ceea ce înseamnă că nicio persoană nu este afectată din cauza ordinii tranzacțiilor. Cu toate acestea, conceptul de corectitudine este încă vag și nu este explicat în mod adecvat în cartea albă Hashgraph. Este unul dintre aspectele importante ale comparației Hashgraph vs Blockchain.

Eficienţă

Hashgraph este 100% eficient datorită abordării sale. Abordarea blocului Blockchain face ca minerii să lucreze la un bloc dificil. Există cazuri când două blocuri sunt exploatate în același timp. Aceasta înseamnă că acum comunitatea minerului trebuie să decidă asupra unui bloc, ceea ce înseamnă că celălalt bloc este aruncat. În cele din urmă, efortul minerilor este irosit, rezultând o rețea mai puțin eficientă. Deoarece Hashgraph nu trebuie să se bazeze pe crearea de blocuri, ci doar pe evenimente, nu suferă de această problemă.

Etapa de adopție și dezvoltare

Când vine vorba de etapa de adoptare și dezvoltare, blockchain bate cu ușurință Hashgraph. Blockchain-ul are aproape un deceniu și profită de la început pe piață. A văzut multe încercări de perfecționare – cum ar fi lansarea Ethereum care acceptă dApps și contracte inteligente. Soluții specifice blockchain precum NEO, VeChain etc. au început, de asemenea, să apară.

Hashgraph, pe de altă parte, nu este aproape de rata de adoptare a blockchain-ului. În primul rând, este o tehnologie brevetată. Varianta publică, Hedera Hashgraph, este încă în dezvoltare activă. La momentul scrierii, acesta este utilizat de peste 300 de companii, ceea ce poate părea mult, dar mai puțin comparativ cu companiile care utilizează tehnologii blockchain.

CategorieHashgraphBlockchain
Limbaj de programare Java și Lisp Limbi diferite
Accesibilitate Privat, public dacă Hedera Hashgraph Depinde, poate fi public, privat sau hibrid
Consens Vot virtual Dovada mizei, Dovada muncii, Dovada timpului scurs și multe altele!
Mecanismul de securitate Toleranță asincronă la defecțiuni bizantine Hashing criptografic
Viteză Foarte rapid până la 500.000 de tranzacții pe secundă Viteză lentă până la medie, de la 100 la 10.000 de tranzacții pe secundă
Corect Mai echitabil Mai puțin corect
Eficienţă 100%
ABFT 100% compatibil Nu este complet conform

DAG: O altă abordare a registrelor distribuite

Hashgraph nu este singurul efort de a corecta limitările blockchain-ului. Dezvoltatorii se concentrează pe structura de date a rețelelor de tehnologie de registre distribuite care le afectează eficacitatea. În mod similar, graficele aciclice direcționate (DAG) folosesc o structură de date diferită care aduce mai mult consens.

În special, DAG este un tip de tehnologie de registru distribuit care se bazează pe algoritmi de consens. Algoritmii de consens funcționează într-un mod în care tranzacțiile care prevalează necesită pur și simplu sprijin majoritar în cadrul rețelei. Într-o astfel de rețea, există mult mai multă cooperare, lucru în echipă, iar nodurile au drepturi egale.

Spre deosebire de tehnologiile tradiționale blockchain, unde dovada muncii este esențială, DAG se asigură că există echitate. Acest tip de corectitudine dă impresia că rețeaua rămâne la obiectivul inițial al tehnologiei de distribuire a cărților distribuite. În special, principala intenție a unui DLT a fost de a democratiza economia internetului.

Tangle este unul dintre exemplele proeminente de DAG la locul de muncă. Deci, dacă comparăm Blockchain vs Hashgraph vs Tangle, comparăm practic DAG cu blockchain și Hashgraph.

Hashgraph vs Dag vs Blockchain

Mulți oameni sunt interesați să știe cum se va dovedi compasiunea dintre Hashgraph și Dag vs Blockchain. Deci, pentru a scăpa de confuzia dvs., haideți să verificăm tabelul de mai jos.

Categorii Blockchain Hashgraph DAG
Minerit Participanții au capacitatea de a crea noi jetoane prin diferite mecanisme de consens Nodurile creează consens prin votul virtual Tranzacția anterioară validează obținerea consensului
Tranzacții pe secundă Foarte limitat în ceea ce privește scalabilitatea și TPS Mecanismele unice de consens reduc sarcina de calcul, prin urmare scalabilitate ridicată și TPS ridicat Structura de date unică prin grafice aciclice direcționate asigură scalabilitatea și TPS-urile
Structură de date Date structurate în blocuri în ordinea tranzacțiilor care sunt validate de minerii din ecosistem Votul virtual și Gossip despre Gossip asigură validarea tranzacțiilor de către majoritate Structura datelor urmează mecanismul grafic aciclic direcționat în care fiecare tranzacție este independentă
Validarea tranzacțiilor Minerii au puterea să amâne o tranzacție sau să o anuleze în totalitate Validarea tranzacțiilor se face conform consensului Succesul tranzacției actuale se bazează pe capacitatea sa de a valida două tranzacții anterioare
Rețele care rulează pe platformă Bitcoin și Ethereum sunt cele mai populare rețele construite pe blockchain Swirlds și NOIA sunt singurele rețele de pe Hashgraph NXT, Tangle și ByteBall sunt cele mai populare rețele care folosesc fundația DAG

De asemenea, puteți consulta un ghid de comparație detaliat despre Blockchain vs Hashgraph vs Dag vs Holochain pentru a înțelege cum funcționează fiecare dintre registrele distribuite.

Hashgraph va înlocui Blockchain?

În prezent, nu credem că Hashgraph va înlocui blockchain-ul. Cu toate acestea, Hashgraph oferă multe avantaje față de utilizarea tehnologiei blockchain. Cu toate acestea, adoptarea blockchain-ului în acest moment crește doar și, odată cu utilizarea blockchain-urilor private, acum întreprinderile sunt, de asemenea, dispuse să înceapă utilizarea blockchain-ului.

Există deja multe companii care utilizează tehnologia blockchain și credem că este doar începutul unei noi ere. Pe de altă parte, Hedera Hashgraph poate prevala pe cont propriu și poate câștiga popularitate fără a înlocui alte tehnologii.

Deși blockchain are multe probleme, nu este suficient pentru a scădea popularitatea acestei tehnologii.

Concluzie

Hashgraph este, fără îndoială, o tehnologie mai avansată în comparație cu blockchain-ul. Dar asta nu înseamnă că va înlocui blockchain-ul. Există încă proiecte care pot utiliza blockchain mai bine decât Hashgraph. Având în vedere că Hashgraph este deținut în mod privat, adoptarea este încetinită. Avem Hedera Hashgraph, o rețea publică Hashgraph care poate ajuta la accelerarea creșterii sale.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me