Acest articol oferă o discuție detaliată despre tehnologia Holochain. În afară de fundamentele de bază, veți ști despre Holochain vs blockchain, aplicațiile Holochain și limitările sale.

Faceți cunoștință cu tehnologia Holochain care se vinde ca „gândire” în afara blocurilor. Evoluția blockchain-ului continuă să crească, la fel și alte tehnologii similare.

Holochain este o tehnologie distribuită peer-to-peer. Funcționează diferit de blockchain și, prin urmare, oferă o valoare unică pe piața actuală.

Inscrie-te acum:Curs de bază pentru Enterprise Blockchains

Ce este Holochain?

Holochain poate fi descris ca un cadru open-source care facilitează o rețea peer-to-peer. Vă permite să creați aplicații uimitoare care se bazează pe filosofia distribuită.

Acest lucru ar putea suna foarte similar cu blockchain-ul, dar diferența este modul în care funcționează intern.

Actuala generație de soluții blockchain se bazează în mare măsură pe energie. Ia bitcoin; de exemplu, este nevoie ca minerii să valideze blocurile. Algoritmul consens al dovezii muncii implică multă putere de calcul pentru a rezolva puzzle-uri criptografice. Acest lucru duce la o nevoie semnificativă în ceea ce privește energia – ceea ce nu este ideal pentru natura mamă. Tehnologia Holochain folosește limbajul de programare Go, în timp ce aplicațiile pot fi scrise în Lisp sau JavaScript.

Este un sistem de registru eficient din punct de vedere energetic, care este centrat pe agent. Aceasta înseamnă că fiecare agent poate avea o copie a registrului sigur și poate acționa independent. De asemenea, poate interacționa cu alte dispozitive de rețea și poate oferi o soluție de registru distribuit complet scalabilă. Este administrat de Ceptr.

Cum puteți utiliza Holochain?

Holochain poate fi utilizat pentru dezvoltarea diverselor aplicații distribuite. Aplicațiile pot fi create pentru o gamă largă de utilizare. De exemplu, rețeaua este utilizată pentru aplicații de social media, guvernanță, organizare etc..

Pentru a vă oferi o idee bună despre gradul său de utilizare, să trecem în revistă lista de aplicații pe care le puteți crea folosind tehnologia Holochain.

 • Aplicații colaborative
 • Aplicații legate de platformă
 • Aplicații pentru rețele sociale
 • Aplicații de gestionare a relațiilor
 • Aplicații orientate către lanțul de aprovizionare
 • Aplicații de gestionare a resurselor
 • Sisteme de reputație

Și mult mai mult!

Cazul larg de utilizare face ca tehnologia Holochain să fie o alternativă validă la Ethereum, care este, de asemenea, o platformă dApp. Nu este singura tehnologie alternativă Ledger Distributed (DLT) existentă. De asemenea, am acoperit Hashgraph, care oferă o soluție DLT alternativă viabilă peste blockchain.

Citeste mai mult:Blockchain vs Hashgraph vs Dag vs Holochain: Tipuri de DLT-uri

Cum este diferit de Blockchain? Holochain vs. Blockchain

Diferența critică dintre cele două tehnologii este modul în care acestea sunt utilizate în lumea reală. Ambele sunt rețele de la egal la egal.

Cu toate acestea, blockchain-ul este ideal pentru sistemele care necesită un consens global. Tehnologia Holochain, pe de altă parte, este potrivită pentru sistemele care pot funcționa fără a fi nevoie de un acord global. Necesitatea unui consens global aduce o mulțime de beneficii la masă, inclusiv o mai bună scalabilitate, adaptabilitate, eficiență și extensibilitate.

Copacii și tabelele hash fac deja parte din informatică. Sunt structuri de date care sunt utilizate în mod eficient în diferite sisteme pentru a asigura integritatea datelor. Ele au fost, de asemenea, evoluate în diferite forme pentru a se adapta cerințelor de sistem.

Schimbă complet modul în care fiecare aplicație poate avea propria rețea.

De ce este cunoscut sub numele de Holochain?

Numele Holochain provine din faptul că este compus din diferite tehnologii și compune o experiență „întreagă”. Oferă o platformă holografică structurală și, de asemenea, împuternicește modele holistice.

Cele trei tehnologii criptografice cheie utilizate în Holochain includ următoarele:

 • Hashchains
 • Cântarea criptografică
 • Hash Table distribuite (DHT)

HOLOCHAIN ​​EXPLICAT SIMPLU

holochain

Caracteristici Holochain

Avem deja blockchain care este în prezent capabil să ofere o rețea descentralizată. Deci, de ce avem nevoie deloc? Să parcurgem principalele motive de mai jos.

Eficienta energetica

Platformele actuale blockchain necesită destul de multă energie pentru a funcționa. Aceasta, pe termen lung, poate fi o problemă importantă pentru planeta Pământ, unde încălzirea globală devine o preocupare imensă.

Un nou model mai bun

Tehnologia Holochain introduce un model mai bun care oferă transfer și stocare de date îmbunătățite.

Poate fi folosit pentru a permite dispozitivelor de margine, inclusiv smartphone-urilor, să acționeze ca parte a rețelei. Abordarea oferă rețelei capacitatea de a scări enorm și permite, de asemenea, oricărui dispozitiv sau coleg să devină parte a acesteia.

Aplicații Holochain

Aplicațiile Holochain sunt un alt motiv important pentru care avem nevoie de ele. Abordarea cadrului open-source este unică, deoarece încearcă să reducă decalajul dintre o rețea publică și privată.

Aplicațiile Holochcain sunt soluții distribuite care beneficiază foarte mult de cele mai bune din ambele lumi. Aceasta înseamnă că fiecare dApp pe care o creați în lanț are rețeaua interoperabilă personalizabilă.

Configurabil unic

Abordarea Holochain este de a furniza fiecărei aplicații rețeaua sa. Acest lucru face ca fiecare rețea să se poată configura în funcție de cerințe.

Abordarea unică înseamnă că fiecare aplicație poate avea standardele, protocoalele și alegerea algoritmului de consens.

De asemenea, înseamnă că fiecare aplicație poate modifica performanța rețelei, inclusiv scalabilitatea, latența sau randamentul.

Alte aspecte cheie care pot fi configurate includ rezistența, guvernanța și confidențialitatea. Acesta este motivul pentru care tehnologia Holochain este o soluție excelentă de aplicații descentralizate și nu o rețea similară cu Ethereum, NEO sau altele.

Conectabil unic

Deci, cum funcționează tehnologia Holochain dacă aplicațiile au propriul lor registru distribuit unic? Pentru a rămâne conectați, diferitele aplicații pot face legătura între ele cu ajutorul interfeței native de programare a aplicațiilor (API). API-ul este capabil să ofere un ecosistem sigur și profund integrat.

Această conectivitate unică înseamnă, de asemenea, că aplicațiile pot funcționa offline sau când sunt partiționate. Pe scurt, îi face să fie un câștigător clar atunci când vine vorba de aplicații din lumea reală. Fiecare aplicație nu poate rămâne online de fiecare dată când trebuie să funcționeze. În mod publicitar, adaugă, de asemenea, valoare celor mai importante sectoare industriale, inclusiv energia, lanțul de aprovizionare sau Internetul obiectelor.

Deci, unde ne conduce?

Ne conduce la microserviciu. Holochain se bazează foarte mult pe microservicii. Aceasta înseamnă că o aplicație este o colecție de microservicii independente. Îmbunătățește întregul ecosistem, precum și microserviciile pot fi utilizate în alte aplicații sau ecosisteme.

Microserviciile sunt viitorul și de aceea adoptă microservicii mai mult ca niciodată.

Nu este nevoie să învățați Blockchain diferit!

Într-o configurație de întreprindere, este greu de utilizat sau de respectat o anumită soluție. Majoritatea întreprinderii utilizează o combinație de soluții pentru diferitele lor departamente.

Tehnologia Holochain poate eradica complet nevoia de a învăța sau de a utiliza diferite blockchain-uri. Deoarece Holochain este un cadru open-source care oferă soluții DLT, acesta poate fi utilizat pentru diferite cazuri de utilizare din cadrul aceleiași organizații.

Puteți configura aplicația în funcție de cerințe. Aceasta înseamnă că sunteți liber să alegeți tipul de soluție blockchain dorită.

Dar asta nu înseamnă că nu îl puteți utiliza într-o rețea de distribuție deja stabilită. Pentru a începe, trebuie să începeți să învățați Holochain și să-l utilizați pentru a extinde anumite aspecte ale unui sistem de lucru. În acest fel, vă puteți configura rețeaua folosind Holochain și puteți beneficia de soluția dvs. descentralizată personalizată.

De asemenea, puteți utiliza tehnica pentru a înlocui complet sistemele dvs. actuale cu tehnologia Holochain.

Pe scurt, tehnologia Holochain este o alegere excelentă pentru furnizorii de servicii care doresc să aibă o personalizare cât mai mare posibil. Acest lucru îi poate ajuta să ofere o soluție mai bună clienților lor cu cerințe și nevoi diferite.

Ești nou în ideea Blockchain? Apoi, consultați cursul gratuit de formare Blockchain: Tot ce trebuie să știți.

Evoluabil

La bază, depinde de microservicii. Face platforma o dezvoltare agilă și rapidă. De asemenea, înseamnă că microserviciile pot fi conectate împreună.

Abordarea microserviciului este mai rezistentă și va contribui la dezvoltarea platformei în viitor. Potrivit lui David Atkinson, nu se bazează pe contracte inteligente și este un lucru bun.

Contractele inteligente pot fi limitative în mai multe moduri. Limita numărul unu este necesitatea unei precizii de 100%. Nu este nevoie ca aplicațiile Holochain să fie atât de precise de la început. Pune stres inutil dezvoltatorilor care doresc să-și scoată aplicațiile cât mai curând posibil.

Evoluabilitatea tehnologiei este ceea ce o face o soluție ideală pentru piața actuală, unde dezvoltarea agilă este norma. De asemenea, îl face să se potrivească cu industriile mai exigente, inclusiv energia, alimentele sau lanțul de aprovizionare. Pe scurt, dacă o aplicație este dezvoltată folosind Holochain, aceasta poate fi dezvoltată în funcție de timp și cerințe.

Sigur

Arhitectura Holochain permite aplicațiilor să fie mai fiabile în comparație cu dApp-urile. Fiecare aplicație este limitată la ecosistemul sau rețeaua sa, ceea ce face mai ușoară gestionarea părții de securitate. Dezvoltatorii pot seta restricțiile.

De asemenea, înseamnă că datele pot fi partajate cu alte aplicații sau rețele utilizând un proces de securitate mai flexibil. Dezvoltatorii pot crea acele reguli specifice și se pot bucura de beneficiile kitului de dezvoltare a aplicațiilor furnizat de aceștia.

De asemenea, are mijloacele necesare pentru a face față cerințelor de securitate necesare. Ca dezvoltator, puteți obține acces la o serie de funcționalități. Folosește criptografia pentru a oferi caracteristici critice, cum ar fi rezistența la manipulare, fiabilitatea și dovada autorizării datelor.

Aspectul de securitate include și GDPR, ceea ce îl face ideal pentru aplicațiile globale. Organizațiile pot beneficia enorm de acest lucru. Aceasta rezolvă problema paradoxului GDPR blockchain.

Scalabil

Holochain oferă, de asemenea, o soluție foarte scalabilă. Deoarece noile aplicații se pot alătura rețelei, aceasta poate contribui la creșterea puterii de calcul a rețelei în sine. Beneficiază de arhitectura unică pe care o folosește. Fiecare nod poate contribui la puterea de calcul.

Pentru a face aplicațiile scalabile, folosește Rust, un limbaj de programare pentru compilarea WebAssembly. Scalabilitatea depinde și de numărul local de colegi. Deoarece numărul local de parteneri este probabil să fie scăzut, înseamnă că este mai stabil ca oricând, cu latență și sensibilitate reduse.

Ce este aplicarea Holochain? Aplicații Holochain vs. dApps

Cu o înțelegere completă a caracteristicilor Holochain, este timpul să faceți diferența între Holochain și dApps.

dApp-urile sunt tendința actuală pe piață. Blockchain-urile populare oferă posibilitatea de a crea dApp-uri folosind soluția lor blockchain. Dar ce o face diferită de aplicațiile Holochain? Să ne adâncim în el.

Nu aveți prea multe idei despre dApps? Asigurați-vă că citiți acest ghid despre ceea ce este dApp.

Scalabilitate și stabilitate

Scalabilitatea dApps depinde de capacitățile rețelei, care pot fi limitative în multe situații. În general, Ethereum este o soluție capabilă, dar nu este cea mai rapidă din jur. De asemenea, nu există o modalitate adecvată de a ocoli scalabilitatea rețelei. Acest lucru este valabil mai ales pentru DLT-urile publice. Pentru rețelele private, pot fi adăugați noi colegi pentru a îmbunătăți scalabilitatea rețelei.

Holochain, pe de altă parte, are un avantaj clar în acest caz. În primul rând, scalabilitatea poate fi câștigată cu ușurință, deoarece diferite dApp-uri pot comunica prin API, îmbunătățind puterea de calcul. De asemenea, stabilitatea trebuie să fie mai bună atunci când vine vorba de aplicațiile Holochain, care au rețeaua locală cu cerințele de rețea predefinite.

Adaptive și evolutive

Aplicațiile Holochain sunt mai adaptabile decât dApp-urile. Arhitectura aplicațiilor Holochain este concepută pentru a da puteri dezvoltatorilor atunci când își construiesc rețeaua de aplicații locale. Acest lucru înseamnă că pot seta diferite funcționalități ale rețelei, inclusiv scalabilitatea, randamentul și așa mai departe.

Pe scurt, este foarte adaptabil la cerință. Nu numai atât, aplicațiile Holochain pot fi dezvoltate în timp. În ceea ce privește aplicațiile dApp, cea mai mare parte a logicii trebuie decisă în prealabil. Contractele inteligente, odată scrise, sunt greu de schimbat. Acest lucru face viața dezvoltatorilor dificilă – ceea ce nu este ideal având în vedere că actuala comunitate de dezvoltatori preferă dezvoltarea agilă.

Funcționalitate online / offline

Aplicațiile Holochain sunt concepute pentru a funcționa atât în ​​medii online, cât și offline. În schimb, dApp-urile, atât private, cât și publice, nu pot funcționa fără conectivitate la rețeaua principală. Incapacitatea de a lucra offline nu este de dorit, deoarece multe operațiuni din lumea reală, inclusiv lanțul de aprovizionare, trebuie să funcționeze în situații în care nu există conectivitate la internet.

Confidențialitate și control acces

Aplicațiile Holochain au o confidențialitate mai bună în comparație cu dApp-urile publice. În comparație cu dApp-urile private, oferă opțiuni de confidențialitate similare. De asemenea, controlul accesului pare a fi identic atât în ​​dApp-urile private, cât și în Holochain. Diferența este că controlul accesului poate fi observat atunci când se compară dApp-urile publice și aplicațiile Holochain.

Rețea Mesh Friendly

Rețelele Holochain sunt compatibile cu rețeaua mesh. Aceasta înseamnă că este compatibil cu orice formă de semnal radio. În schimb, permite aplicațiilor să se conecteze la orice semnal de rețea sau să se deconecteze de la alții.

Capacitatea de a o face, în sine, conferă rețelei o adevărată adaptabilitate. În dApp-uri, nu este posibil, deoarece acestea sunt limitate la rețelele lor.

Compozibilitate modulară

Designul modular oferă aplicațiilor Holochain mai utile decât dApp-urile. Cu modularitate și microservicii, diferitele părți ale aplicației pot fi utilizate în alte soluții, oferindu-i o compozibilitate modulară.

Nu același lucru se poate face atunci când vine vorba de contracte inteligente dApp-uri.

Colaborare și Deschidere

Deoarece este o platformă open-source, există un avantaj clar când vine vorba de aplicații private dApps și aplicații Holochain.

Cazuri de utilizare Holochain

Holochain este un cadru versatil. De asemenea, înseamnă că poate fi folosit pentru o mulțime de cazuri de utilizare din lumea reală.

 • Retele sociale: Rețeaua socială este cel mai bun caz de utilizare a Holochain. Este util având în vedere că o rețea socială poate funcționa fără a fi conectat, iar utilizatorul poate păstra o copie a acesteia la nivel local.
 • Lanțurile de aprovizionare: Lanțurile de aprovizionare pot beneficia, de asemenea, enorm de pe urma Holochain. Poate oferi un mod unic de a gestiona lanțul de aprovizionare, indiferent de organizație, companie sau locație geografică.
 • Platforme P2P: Platformele P2P pot utiliza corect Holochain. Comunitățile mici îl pot configura în funcție de cerințele lor. Platforma P2P poate comunica și cu alte rețele și poate utiliza în mod corespunzător capacitățile Holochain.
 • Aplicații colaborative: Holochain este o alegere excelentă pentru a crea aplicații de colaborare, cum ar fi chat-uri, programare, discuții sau chiar Wikis.
 • Platforme de evaluare: Platformele de evaluare pot fi create, gestionate și configurate folosind Holochain.

Acest lucru ne conduce la sfârșitul cazurilor de utilizare a Holochain.

Când NU utilizați Holochain?

Deci, am discutat despre cazurile de utilizare ale Holochain, dar există cazuri în care nu este benefic? Da este. Să le parcurgem mai jos.

 • Date private sau secrete: Dacă vă gândiți să vă protejați datele securizate sau private, atunci ar trebui să evitați Holochain. Este nevoie de mult efort, privat sau sigur, sau chiar anonim. Dacă știi ce faci, atunci poți merge mai departe și îl poți folosi. În caz contrar, vă recomandăm să nu-l utilizați.
 • Auto-explorare: Dacă vă gândiți să creați o aplicație Holochain numai pentru dvs., atunci nu este o idee bună. Nu este ideal pentru o singură persoană. Cu toate acestea, dacă doriți să o utilizați pentru a sincroniza date pe mai multe dispozitive, atunci acestea pot fi utilizate.
 • Fișiere uriașe: Ultimul caz de utilizare în care nu ar trebui să-l utilizați este să stocați fișiere mari. Acest lucru se datorează faptului că fiecare coleg poate avea copia sa a registrului. Dacă este semnificativ, atunci învinge scopul Holochainului și face ca întregul proces să fie lent.

Holochain GitHub

Holochain este un cadru open-source care înseamnă că oricine poate contribui la acesta.

Dacă sunteți interesat, verificați-le Depozitul GitHub.

Are 103 depozite, dintre care, Holochain-rug, Holochain-basic-chat, docs-pages, lib3h și cryptographic-autonom-license sunt fixate datorită importanței lor.

Proiectul este gestionat de nouă persoane chiar acum. Deci, dacă modificați codul lor, aceste nouă persoane vor finaliza modificarea fie prin acceptarea, fie prin respingerea acesteia.

Holochain este dezvoltat activ, cu depozitul său principal Holochain-rugină, cu deja peste 13.000 de angajamente, 41 de contribuții.

Întregul proiect Holochain este licențiat conform GPL-3.0.

Să parcurgem depozitele de bază pentru a înțelege mai bine.

 • Holochain-rug → Este cadrul de bază Holochain care utilizează limbajul de programare pentru rugină. De asemenea, oferă API pentru containere.
 • Holoscape → Holoscape este implementarea utilizatorului final al conductorului Holochain. De asemenea, asigură administrarea
 • Holochain-basic-chat → exemplu aplicație Holochain chat
 • Holochain-persistence → Folosit pentru stocarea și recuperarea datelor la nivel local

Internet uman – Cum își propune Holochain să-și atingă obiectivul?

Scopul său este de a oferi un internet mai uman cu abordarea sa. Potrivit lor, întreaga lume înconjoară centralizarea și asta nu este bine. Relațiile noastre sunt înconjurate de aceste corporații care domină majoritatea mișcărilor noastre – de exemplu, sugestiile oamenilor asupra cui să adăugăm.

Viitorul său arată într-adevăr luminos, deoarece va consta dintr-un web distribuit în care va fi menținut anonimatul utilizatorului. Datele partajate între colegi sau comunități sunt păstrate în siguranță cu protocoalele și arhitectura lor.

Dacă inspirați să aflați mai multe despre viziunea și misiunea lor, atunci citiți Hârtie albă Holochain.

Arhitectura Holochain

Arhitectura Holochain este interesantă – poate fi rezumată ca „DHT partajat”, unde DHT reprezintă tabelul hash distribuit. Depășește blocajele blockchain, păstrând intacte caracteristicile cheie ale blockchain-ului.

Îl putem numi „blockchain fără blocaje”.

O realizează cu ajutorul partajării integrității datelor. Este un mod de gestionare a datelor în sistemele de la egal la egal, unde este mult mai dificil să securizezi datele în comparație cu datele centralizate.

Cu integritatea partajată a datelor, oferă o securitate robustă a datelor, fără a aduce limitări precum cererea mare de calcul.

Componenta cheie aici este tabelul hash distribuit (DHT), care oferă o mare valoare ecosistemului. Oferă o eventuală coerență, asigurând în același timp că datele sunt propagate în siguranță prin rețea. În acest fel, fiecare coleg este responsabil pentru acțiunile sale.

Arhitectura este, de asemenea, eficientă, întrucât asigură că supracapacitatea este cât mai fezabilă posibil. De fapt, telefoanele sau alte dispozitive se pot alătura rețelei și pot îmbunătăți puterea de calcul.

Arhitectura Holochain (arhitectura dApp) constă din trei subsisteme principale. Sunt:

 • Stocare partajată (DHT)
 • Aplicare (nucleu)
 • Sursa Hash Chain

holochain

Sursa: Ceptr.org

Acum, să parcurgem fiecare dintre ele mai jos.

Cerere

Aplicarea se află în centrul întregii idei. Acesta lipeste împreună alte aspecte ale rețelei. O aplicație poate fi accesată utilizând un browser, iar interfața de utilizare depinde de modul în care dezvoltatorul a proiectat-o.

În imaginea de mai sus, puteți vedea că poate accesa și stoca date din DHT. De asemenea, se poate folosi de lanțul său hash sursă local. Regulile de validare sunt furnizate de aplicația însăși, care asigură faptul că nicio informație nu este modificată, modificată sau pierdută.

Aplicațiile sunt scrise în principal în Lisp și JavaScript.

Sursa Hash Chain

Sursa Hash Chain este ceea ce face posibilă funcționarea aplicației offline. Este un registru local pe care fiecare coleg sau persoană îl poate deține. Datele stocate în lanțul local trebuie să fie semnate înainte de a putea fi combinate cu DHT partajat global.

De exemplu, dacă două părți interacționează între ele, ambele trebuie să o valideze în lanțul lor sursă local și apoi să o integreze în DHT partajat.

Aceasta este o idee revoluționară, având în vedere că nu totul necesită un consens. Dacă se execută o aplicație de socializare Holochain, atunci nu este necesar să validați fiecare validare cu întregul set de colegi. Validarea locală este mai mult decât suficientă, care poate fi apoi partajată cu DHT global.

DHT de stocare partajată

Ultima componentă, DHT, joacă, de asemenea, un rol crucial în a face posibil Holochain. DHT este deja popular și este deja utilizat în aplicații de partajare a fișierelor, cum ar fi BitTorrent.

DHT permite colegilor să-și valideze propriile date folosind un hash criptografic. În acest fel, fiecare bucată de date este păstrată cu semnătură validată, confirmând că datele au fost transferate lanțului său local.

Tranzacțiile cu mai multe părți sunt, de asemenea, posibile cu ajutorul DHT. Procedând astfel, se creează o încrucișare de lanțuri, ceea ce ajută în continuare la validarea întregului set de tranzacții. Alții pot publica acum tranzacțiile dvs., ceea ce le face valabile. Meta-datele sunt frecvent utilizate pentru a îmbunătăți performanța,

Dacă valoarea hash nu este potrivită în timpul traversării lanțurilor, tranzacțiile sunt invalidate de rețea.

Concluzie

Acest lucru ne conduce la sfârșitul Ghidului nostru Holochain. Aici, am descoperit despre Holochain, ceea ce îl face diferit de blockchain și caracteristicile sale cheie. De asemenea, am aprofundat arhitectura Holochain pentru a înțelege cum funcționează și ce face ca aplicațiile Holochain să fie atât de grozave!

Dacă sunteți interesat de mai multe elemente fundamentale blockchain, asigurați-vă că consultați cursul gratuit blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me