Căutați să aflați despre rețeaua de la egal la egal? Dacă da, atunci ați ajuns în locul potrivit, deoarece vom merge într-un ghid aprofundat pe această temă și vom înțelege implicațiile sale în diferite tehnologii populare, inclusiv blockchain.

Fără a pierde mai mult timp, să începem cu rețeaua de la egal la egal.

 

Ce este Peer to Peer (P2P)?

Rețelele de la egal la egal sunt definite ca grupul de dispozitive care sunt conectate împreună pentru a crea o rețea care este adesea cunoscută sub numele de rețea de la egal la egal (P2P).

Rețeaua, odată formată, poate fi utilizată pentru a partaja fișiere și a le stoca. În oricare dintre rețelele de la egal la egal, toate nodurile au, în general, o putere egală și pot folosi aceleași sarcini.

Definiția rețelei P2P se modifică în funcție de sectorul în care este utilizată. În cazul sectorului financiar sau al tehnologiei, o rețea P2P poate însemna o rețea distribuită în care colegii pot schimba active digitale sau criptomonede.

Acest lucru permite colegilor, adică vânzătorilor și cumpărătorilor să cumpere sau să vândă fără a fi nevoie să treacă prin intermediari.

Eliminarea intermediarilor este cheia aici. De asemenea, diferite medii sau platforme P2P conectează colegii fără a interfera cu procesul în sine.

Toate acestea se întâmplă datorită arhitecturii P2P. În afară de sectorul financiar, există diverse cazuri de utilizare a P2P.

Conceptul P2P nu este, de asemenea, nou, deoarece primul său caz de utilizare datează din anii 1990, când a fost folosit pentru prima dată în primele programe de partajare a fișierelor.

Alte cazuri de utilizare

Există și alte cazuri de utilizare a împrumuturilor de la egal la egal, inclusiv împrumuturi de la egal la egal, închirieri auto de la egal la egal, plăți de la egal la egal și așa mai departe. Un alt caz de utilizare util este asigurarea peer to peer.

Cu toate acestea, acum rețelele P2P sunt peste tot, deoarece acum avem peste 2000 de criptomonede care profită de aceste rețele.

Rețelele P2P sunt, de asemenea, utilizate în aplicații de calcul distribuite, cum ar fi platforme de streaming, motoare de căutare web, piețe online și așa mai departe. De asemenea, face parte din protocolul web InterPlanetary File System (IPFS).

Tehnologia blockchain a fost, de asemenea, prima poziție în ceea ce privește utilizarea rețelelor P2P. După cum s-ar putea să știți, blockchain-ul este o rețea peer to peer în care colegii pot comunica și efectua tranzacții fără a fi nevoie de autorizare centralizată.

Să ne aruncăm mai mult în temă învățând cum funcționează P2P.

 

Peer to peer: Cum funcționează?

Pentru a înțelege mai bine rețelele de la egal la egal, trebuie să aflăm cum funcționează.

Deci, cum funcționează peer to peer?

Să învățăm.

Într-o rețea P2P, utilizatorii sunt ei înșiși responsabili de întreținerea rețelei distribuite. Deoarece este o rețea peer to peer, nu este nevoie de o autoritate centrală sau un administrator. Aceasta înseamnă că fiecare nod trebuie să acționeze atât ca client, cât și ca server la alte noduri de pe server. Fiecare dintre noduri are o copie a fișierului. Procedând astfel, fiecare nod acționează ca un server și trebuie fie să descarce fișiere din alte noduri, fie să le încarce în alte noduri.

Acest mod de lucru este ceea ce îl diferențiază de orice configurare tradițională client-server. În configurarea client-server, va exista întotdeauna un server centralizat de pe care clientul descarcă fișiere.

Nodurile folosesc hard disk-uri pentru a stoca fișierele partajate. Când vine vorba de software, acestea folosesc aplicații care pot fi folosite pentru partajarea datelor sau pentru a ajuta alte dispozitive să proceseze interogări pentru găsirea sau descărcarea fișierelor. În orice circumstanță, colegii trebuie să acționeze ca sursă pentru orice fișier dat.

 

Context simplu

Deci, pentru ao simplifica, ne putem gândi la un nod care să aibă două funcții distincte. Prima funcție este de a acționa ca un client atunci când descărcați fișiere din alte noduri din rețea.

Din nou, nodul poate acționa ca un server atunci când este necesar să servească fișiere către alte noduri. Acest aspect de partajare și primire poate fi realizat simultan de un nod, ceea ce face rețeaua P2P atât de eficientă și de rapidă. Rețeaua tinde să devină mai eficientă pe măsură ce rețeaua crește.

De asemenea, spre deosebire de modelele tradiționale, arhitectura distribuită P2P este, de asemenea, sigură și poate apăra atacurile cibernetice într-un mod mult mai bun. Acest lucru se datorează faptului că nu există un punct central de eșec într-o rețea P2P.

 

Tipuri de rețele de la egal la egal

Există trei tipuri diferite de rețele P2P. Să le parcurgem mai jos.

  • Rețele P2P nestructurate
  • Rețele structurate P2P
  • Rețele hibride P2P

Rețele P2P nestructurate

În rețelele P2P nestructurate, nodurile nu sunt organizate într-un mod specific. Aceasta înseamnă că comunicarea dintre noduri este de natură aleatorie. De aceea, sistemele P2P nestructurate sunt cele mai potrivite pentru activități care necesită multă activitate. De exemplu, o platformă socială alimentată de P2P o poate utiliza, deoarece oamenii pot alege să părăsească sau să se alăture frecvent rețelei.

Cu toate acestea, există un dezavantaj pentru rețelele P2P nestructurate, deoarece necesită multă putere de procesor și memorie pentru a rula corect. Hardware-ul ar trebui să poată alimenta cel mai mare număr de tranzacții din rețea, ceea ce înseamnă că toate nodurile interacționează între ele la un moment dat. 

 

Rețele structurate P2P

Rețelele P2P structurate sunt complet opuse rețelelor P2P nestructurate. Aici, nodurile au o modalitate de a interacționa între ele. Acest lucru este posibil datorită arhitecturii organizate care este utilizată pentru a căuta fișiere și pentru a le utiliza eficient, mai degrabă decât căutarea aleatorie. Pentru ca aceste tipuri de rețele structurate P2P să funcționeze, funcțiile hash sunt utilizate pentru căutările bazei de date.

Nu există nicio îndoială că rețelele structurate P2P sunt mai eficiente. Cu toate acestea, au și un fel de centralizare, deoarece folosesc arhitectura organizată. De asemenea, înseamnă că necesită costuri mai mari de întreținere și configurare. În cele din urmă, este robust în comparație cu rețeaua P2P nestructurată.

 

Rețele hibride P2P

Rețelele hibride P2P sunt o combinație între arhitectura peer to peer și modelul client-server. Acest lucru este util pentru rețelele în care au nevoie de un server central cu funcții P2P.

Rețelele P2P hibride sunt mai eficiente decât rețelele P2P structurate și nestructurate. Alte avantaje cheie includ o abordare mai bună, o eficiență semnificativă și multe altele!

 

Distribuit vs. Descentralizat

Înainte de a trece la următoarea noastră secțiune, trebuie să înțelegem că nu toate rețelele P2P sunt descentralizate. Acest lucru este posibil chiar și atunci când știți că arhitectura P2P este distribuită inerent.

Rețelele distribuite se bazează pe o autoritate centrală pentru îndrumarea activității rețelei. Utilizarea unei autorități centrale face ca aceasta să nu fie complet descentralizată. 

 

Rolul P2P în blockchains

Rețeaua de la egal la egal a fost întotdeauna la baza noii tehnologii lansate, Bitcoin. De fapt, Satoshi Nakamoto însuși a folosit termenul „Peer-to-Peer” în lucrarea sa, unde a definit Bitcoin ca un sistem electronic de numerar P2P.

Bitcoin a introdus un concept cheie blockchain în care un registru distribuit numit blockchain este gestionat de P2P. În mod clar, există o legătură între arhitectura P2P și modul în care funcționează tehnologia blockchain.

Puteți spune cu ușurință că așa funcționează criptomonedele și se pun la dispoziție aproape peste tot în lume într-o clipă. Faptul că nu există nicio cerință de server centralizat pentru a efectua operația face ca arhitectura P2P și tehnologia blockchain să fie atât de uimitoare și asemănătoare!

 

De asemenea, citiți

  • De ce iubesc băncile Blockchain, dar nu Bitcoin?

  • 10 Dezavantaje ale tehnologiei Blockchain

Oricine poate participa la rețeaua Bitcoin și poate ajuta la validarea și verificarea blocurilor, similar cu cel al unei rețele deschise P2P în care oricine se poate alătura și participa la rețea.

Când vine vorba de blockchains, este important să înțelegem faptul că nu este nevoie ca o autoritate centrală să înregistreze sau să proceseze tranzacții.

Același lucru este valabil și pentru rețeaua Bitcoin, unde nu există o autoritate centrală. Tot ceea ce se face în rețea este stocat într-un registru digital unde sunt înregistrate toate activitățile publice.

Dacă cineva încearcă să se joace cu datele și încearcă să le modifice, atunci va rezulta o activitate rău intenționată în care rețeaua este capabilă să se oprească. Va elimina orice date inexacte.

Un alt mod în care rețeaua P2P are influență în blockchains este modul în care nodurile participă la activitățile de rețea. Nu toate nodurile au același rol. Există noduri cu roluri diferite.

De exemplu, există noduri complete care sunt capabile să verifice tranzacțiile folosind algoritmul consens stabilit de rețea. Acestea ajută la securizarea rețelei. Nodurile complete sunt, de asemenea, responsabile pentru a avea o copie completă și actualizată a registrului blockchain. 

 

Avantajele arhitecturii P2P în Blockchains

Nu există nicio îndoială că arhitectura P2P utilizată în blockchains aduce multe beneficii. De exemplu, arhitectura este mai sigură în comparație cu client-server. De exemplu, neavând nici un punct central de eșec și având un număr mare de noduri distribuite prin rețea, Negarea serviciuluiAtacurile (DoS) nu sunt posibile.

Un alt beneficiu este imuabilitatea datelor, unde datele odată scrise nu pot fi modificate. Cu cât rețeaua este mai mare, cu atât mai puține șanse pot fi modificate. Pentru a modifica datele, majoritatea nodurilor trebuie să fie controlate de o singură entitate pentru a efectua un atac de 51%.

Blockchain-urile cu utilizarea arhitecturii P2P sunt acum capabile să ruleze independent, fără nicio cenzură a autorității centrale. În comparație, băncile necesită un control complet asupra informațiilor dvs. și vă pot restricționa, de asemenea, să efectuați o tranzacție dacă doresc.

 

Limitarea rețelelor P2P pe blockchains

Implicarea P2P în blockchain vine, de asemenea, cu limitări. Unul dintre cele mai semnificative dezavantaje este cerința puterii de calcul. Acest lucru se datorează faptului că nu există un server central și fiecare nod acționează atât ca client, cât și ca server. Nu există nicio îndoială că, folosind această abordare, se îmbunătățește securitatea și eficiența. Cu toate acestea, vine cu dezavantaje, cum ar fi lipsa adoptării pe scară largă și scalabilitate.

Comunitatea globală încearcă să rezolve problema cu ajutorul unor soluții mai complicate, cum ar fi rețeaua Lightning, care rulează deasupra rețelei bitcoin și se ocupă de verificarea tranzacției.

Există încă o limitare pe care vrem să o discutăm, care include evenimentele hard fork. Chiar dacă blockchain-urile sunt sigure, nu sunt 100% sigure. Aceasta înseamnă că poate fi piratat și oricine îl poate modifica. Evenimentul hard fork înseamnă, de asemenea, că oricine poate lua o copie a datelor și să le modifice în conformitate cu cerințele lor – creând un nou lanț de rețele paralele. 

 

Concluzie

Arhitectura de la egal la egal este aici pentru a rămâne. La urma urmei, împuternicește una dintre cele mai uimitoare tehnologii, inclusiv blockchain. De asemenea, poate fi utilizat în mai multe moduri, cu diferite cazuri de utilizare. În prezent, este utilizat în cea mai mare parte în criptomonede și soluții blockchain. Împreună cu blockchain-ul, oferă o mai bună securitate, imuabilitate, descentralizare și libertate.

Deci, ce părere aveți despre rețelele peer to peer și rolul lor în tehnologia blockchain? Comentează mai jos și anunță-ne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me