Blockchain-ul și rețelele de registre distribuite explodează în fiecare zi. Interconectarea acestor noi lanțuri devine o necesitate pe măsură ce mai mulți oameni continuă să ia act de tehnologia emergentă și de capacitățile acesteia. Să ne adâncim pentru a vedea ce este interoperabilitatea blockchain-ului și de ce contează atât de mult.

Numărul de proiecte blockchain este în creștere, în parte, deoarece dezvoltatorii se gândesc în afara casetei în timp ce încearcă să valorifice capacitățile tehnologiei. Creșterea vine, de asemenea, pe baza recunoașterii faptului că nicio soluție perfectă nu va putea răspunde simultan tuturor nevoilor blockchain.

Un exemplu perfect este blockchain-ul IOTA care urmărește îmbunătățirea plăților pe internetul obiectelor. VeChain, pe de altă parte, împărtășește capacități similare, dar cu scopul de a consolida gestionarea lanțului de aprovizionare pe blockchain. Blockchain-ul stelar, pe de altă parte, încearcă să faciliteze accesul oamenilor la o rețea globală de plăți pentru rezolvarea problemelor cu latență scăzută în zonele îndepărtate.

În mijlocul proliferării proiectelor blockchain, un lucru iese în evidență. Toate blockchain-urile, precum și registrele și DAG-urile efectuează un set diferit de tranzacții și gestionează cantități diferite de procesare a datelor. De asemenea, devine din ce în ce mai clar că există diferite rețele și lanțuri de blocuri concepute pentru sindicatele specifice, religii, organizații comunitare, precum și departamente guvernamentale.

Dezvoltarea rapidă a blockchain-ului este setată să dea naștere la mai multe tipuri diferite de lanțuri. O astfel de tehnologie care devine din ce în ce mai evidentă este tehnologia Cross Chain.

Inscrie-te acum: Curs Blockchain gratuit

Interoperabilitate Blockchain: Ce este tehnologia Cross Chain?

Cross Chain, tehnologia devine din ce în ce mai mult un subiect fierbinte de discuție văzut ca soluția finală pentru îmbunătățirea interoperabilității între blockchains. În termeni Layman, o tehnologie Cross-chain este o tehnologie emergentă care urmărește să permită transmiterea valorii și informațiilor între diferite rețele blockchain.

Utilizarea crescută a rețelelor consacrate, cum ar fi Ripple, Bitcoin și Ethereum, în timp ce un lucru bun a dat naștere la numeroase probleme esențiale, printre care limitările economice și tehnice de scalare. După cum sa discutat mai sus, majoritatea rețelelor blockchain funcționează pe ecosisteme izolate, pe măsură ce se adresează, încercând să rezolve un set unic de nevoi.

Faptul că lanțurile funcționează izolat a făcut în mare parte imposibil ca oamenii să se bucure de toate avantajele oferite de tehnologia registrului. Incapacitatea diferitelor blockchains de a comunica între ele a făcut imposibil ca oamenii să se bucure de beneficiile depline ale tehnologiei blockchain. Cross chain, tehnologia încearcă să rezolve toate aceste probleme, permițând interoperabilitatea între blockchains, facilitând astfel comunicarea între ei și schimbul de informații.

Compatibilitate Cross Blockchain

Protocolul încrucișat asigură interoperabilitatea între blockchain-uri, permițând astfel schimbul de valoare, precum și informații între diferite rețele. Complementate cu beneficiile lanțurilor publice descentralizate, astfel de protocoale ar trebui să pună bazele adoptării și utilizării în masă a blockchain-ului

Compatibilitatea cross-blockchain, permite diferitelor blockchain-uri să comunice între ele fără ajutorul intermediarilor. Ceea ce înseamnă acest lucru este că blockchain-urile care partajează rețele similare vor putea transfera valoare între ele.

În timp ce sunt utilizate într-un ecosistem de afaceri, companiile nu vor mai trebui să se confrunte doar cu clienții dintr-o rețea, afacerea așa cum a fost construită. În schimb, companiile vor putea tranzacționa cu clienții din alte blockchains compatibili. Întregul proces va avea loc fără nicio perioadă de nefuncționare sau taxe de tranzacție costisitoare. La fel cum este cazul cu Internetul valorii, compatibilitatea cross-blockchain va acorda rețelelor blockchain un mijloc eficient de transmitere a valorii.

Doriți să știți ce întreprindere implementează blockchain? Consultați lista noastră cu cele mai mari 20 de întreprinderi care implementează tehnologia blockchain acum!

Cine folosește tehnologia lanțului încrucișat?

Ripple este un exemplu excelent al unui proiect blockchain care încearcă să exploreze tranzacțiile în lanț. În timp ce se află încă în primele zile de dezvoltare, Ripple încearcă să facă posibil ca oamenii și entitățile să facă schimb de diverse active digitale între diferite blockchains..

Pentru început, Ripple a început deja să ajute băncile, din întreaga lume, să deconteze plăți transfrontaliere între ele în diferite monede și criptomonede. Cu toate acestea, proiectul blockchain se confruntă cu o sarcină ascendentă pentru a-și lustrui tehnologia cross-chain.

Importanța interoperabilității Blockchain

Succesul tehnologiei blockchain se va reduce la modul în care diferite rețele blockchain pot interacționa și integra. Din acest motiv, interoperabilitatea între blockchains este conceptul prin care diferite blockchains comunică între ele, în efortul de a permite schimbul de informații fără probleme..

Interoperabilitatea este în esență abilitatea de a vedea și de a accesa informații în diferite sisteme blockchain. De exemplu, dacă o persoană ar trebui să trimită date către un alt blockchain, destinatarul ar trebui să fie capabil să le citească, să înțeleagă și să reacționeze cu puțin efort? Cu toate acestea, acest lucru nu este posibil în acest moment, deoarece este imposibil să partajați informații între blockchain-urile Bitcoin și Ethereum.

Cross Chain, tehnologia încearcă să rezolve toate acestea prin îmbunătățirea interoperabilității între blockchains. Proiectele emergente cumpără încet ideea în timp ce încearcă să vină cu platforme care pot comunica între ele fără a fi nevoie de o terță parte..

Interoperabilitatea blockchain ar trebui să parcurgă un drum lung în eliminarea intermediarilor sau a terților, sinonimă cu sistemele centralizate. Capacitatea diferitelor rețele descentralizate de a comunica între ele fără intermediari ar trebui, așadar, să facă un drum lung în a da naștere la sisteme complet descentralizate.

Doriți să aflați mai multe despre tehnologia blockchain? Aflați mai multe din ghidul nostru definitiv de definire a blockchainului chiar acum!

De ce totuși?

Interoperabilitatea blockchain-urilor este de o mare importanță, deoarece va contribui mult la facilitarea tranzacției oamenilor pe alte blockchains fără probleme. În prezent, se poate tranzacționa doar pe un blockchain la un moment dat, adică Bitcoin sau Ethereum. Cu toate acestea, transferul de informații între două lanțuri diferite nu este posibil.

Funcționalități diverse ar trebui să apară datorită interoperabilității blockchain-urilor. Pentru început, oamenii vor putea efectua plăți pe mai multe blockchain-uri. Un proiect de interoperabilitate blockchain complet perfect ar trebui astfel să fie nucleul economiei digitale în viitor.

Interoperabilitatea Blockchain ar trebui să conducă, de asemenea, la tranzacții multi-token datorită dezvoltării sistemelor de portofel multi-token. O astfel de dezvoltare va permite utilizatorilor să se bazeze pe un singur sistem de portofel pentru stocarea și transferul de jetoane cu ușurință în diferite blockchain-uri.

Proiecte de interoperabilitate blockchain

Având în vedere nevoia tot mai mare de a îmbunătăți conexiunea între diferite rețele blockchain, mulți dezvoltatori lucrează deja la soluții optime. Numărul de proiecte de interoperabilitate blockchain este în creștere ca urmare a faptului că dezvoltatorii caută să accelereze adoptarea în masă a blockchain-ului.

Mai jos sunt câteva dintre proiectele de top, care caută să îmbunătățească interoperabilitatea blockchain.

Blockchain Polkadot

Blockchain-ul Polkadot este o tehnologie multi-lanț de profil înalt care duce interoperabilitatea blockchain la un alt nivel. O idee creată de Gavid Wood, unul dintre fondatorii Ethereum, Polkadot încearcă să îmbunătățească transferul de date de contract inteligente prin diferite blockchains.

Polkadot este format din mai multe parașine care diferă în caracteristici. În blockchain-ul Polkadot, tranzacțiile pot fi răspândite pe o zonă largă, având în vedere numărul de lanțuri din rețea. Toate acestea se fac asigurând în același timp un nivel ridicat de securitate în tranzacții.

Proiectul de interoperabilitate Polkadot Blockchain urmărește să asigure o conexiune perfectă între lanțuri private, rețele publice, oracole, precum și o interfață mai puțin permisă. Dezvoltatorii din spatele soluțiilor de interoperabilitate blockchain doresc să permită un internet în care soluțiile blockchain independente vor putea face schimb de informații printr-un lanț de relee Polkadot.

Principiile fundamentale ale soluțiilor de interoperabilitate blockchain sunt scalabilitatea, precum și guvernarea.

Vă întrebați despre diferitele tipuri de tehnologie blockchain? Aruncați o privire la cele 4 tipuri diferite de tehnologie blockchain pentru a afla mai multe despre ele.

Blocknet

Dezvoltatorii din spatele Blocknet lucrează în prezent la crearea unui schimb descentralizat, toate în efortul de a îmbunătăți comunicarea de schimb.

Blockchain implementează, de asemenea, strategii de interoperabilitate blockchain care pot schimba modul în care vedem blockchain în acest moment.

Ceea ce intenționează să facă Blocknet este să descentralizeze toate cele patru componente, toate în efortul de a crea primul schimb descentralizat. Susținătorii proiectului lucrează, de asemenea, la optimizarea platformei încrucișate pentru a servi drept infrastructură.

Aion Online

Aion online este un alt proiect de interoperabilitate Blockchain de mare profil, care încearcă să abordeze întrebări nerezolvate cu privire la scalabilitate și interoperabilitate în rețelele blockchain. Dezvoltatorii intenționează să poziționeze Aion ca protocol standard utilizat de diferite blockchains. Jocul final este de a îmbunătăți crearea de sisteme eficiente și descentralizate.

Dezvoltatorii au venit deja cu o rețea de blockchain federată care face posibilă integrarea sistemelor de blockchain disparate în hubul cu mai multe niveluri.

Wanchain

Wanchain se prezintă ca fiind prima soluție blockchain interoperabilă online din blockchain din lume, cu calcul multi-party securizat. Mai mult, soluția de interoperabilitate blockchain urmărește să reconstruiască finanțarea prin adăpostirea tuturor activelor digitale pe un blockchain.

În prezent, acestea introduc una dintre strategiile unice de interoperabilitate blockchain.

Proiectul de interoperabilitate blockchain asigură capabilități de lanț încrucișat prin valorificarea celor mai recente cercetări în teoriile criptografice. De asemenea, se bazează pe un protocol proprietar care permite interconectarea lanțurilor private, publice și de consorțiu. Interconectarea facilitează transferul activelor digitale între două blockchains diferite.

Bazat pe Ethereum, blockchain-ul Wanchain permite, de asemenea, desfășurarea de contracte inteligente. Toate aceste aspecte îl fac o soluție convingătoare blockchain pentru livrarea de aplicații distribuite care necesită acces ușor la diferite blockchain-uri. Confidențialitatea pe blockchain este îmbunătățită prin utilizarea semnăturilor Ring, precum și a adreselor stealth unice.

Citeste mai mult: 6 caracteristici cheie Blockchain pe care trebuie să le cunoașteți

Cosmos Blockchain

Cosmos blockchain este cel mai subevaluat proiect de interoperabilitate blockchain. Proiectul blockchain este în cursa pentru a deveni centrul multor proiecte. De atunci, dezvoltatorii au lansat un kit de dezvoltare software despre care spun că va aborda problemele de scalabilitate și interoperabilitate în proiectele blockchain.

Arhitectura blockchain-ului Cosmos constă din mai multe blockchain-uri independente numite Zones, atașate la un blockchain central numit Hub. Tendermint Core, care permite performanțe ridicate, precum și un motor de consens PBFT consistent și sigur, alimentează fiecare zonă în acest caz.

Hubul cosmosului conectează proiectele blockchain pentru a spori interoperabilitatea prin protocolul de comunicare Inter-Blockchain.

Datorită interconectării, oamenii pot trimite jetoane dintr-o zonă în alta în timp real și în siguranță, fără a angaja serviciile unei terțe părți. Blockchain-ul Cosmos poate conecta diferite zone de la proiectele publice la cele private datorită conexiunii IBC.

Interoperabilitatea blockchain-ului în domeniul sănătății: beneficiile

Incapacitatea de a împărtăși și de a acționa asupra datelor din sistemul de sănătate este o problemă de profil înalt care a afectat prestarea serviciilor în acest sector de ani de zile. Sectoarele privat, public și guvernamental au încercat să rezolve problema de ani de zile, dar fără rezultat.

În prezent, sectorul de asistență medicală se bazează pe sisteme centralizate de servere pentru transferul de date vaste între instituții. Dezavantajul acestui sistem este că crește riscurile de securitate, având în vedere că nu există nimeni care să controleze datele în timpul tranzitului.

Interoperabilitatea este o problemă importantă în sectorul sănătății, deoarece studiile arată că 86% dintre furnizorii din industrie nu sunt în măsură să împărtășească cu ușurință informațiile critice privind îngrijirea sănătății. În timp ce majoritatea furnizorilor au implementat soluții de interoperabilitate, majoritatea funcționează exclusiv într-un ecosistem dat. Este adesea costisitor să venim cu o soluție care să asigure transferul fără probleme al datelor de asistență medicală în întregul sector.

De aceea, trebuie să se concentreze asupra unor strategii mai bune de interoperabilitate blockchain pentru a scăpa de toate problemele legate de asistență medicală.

În mijlocul provocărilor cu care asistența medicală continuă să se confrunte în cursa pentru a atinge interoperabilitatea omniprezentă, blockchain-ul se dezvoltă încet ca tehnologie care ar putea ajuta la atenuarea punctelor de durere.

Citește și: Top 10 provocări de implementare a blockchainului pentru întreprinderi

Proprietatea datelor

Controlul datelor a fost întotdeauna o problemă importantă în sectorul sănătății. Cu toate acestea, cu interoperabilitatea blockchain-ului, jucătorii din domeniul sănătății ar putea în curând să-și poată menține controlul asupra datelor lor. Tehnologia registrului digital se mândrește cu unul dintre cele mai înalte niveluri de securitate care ar reduce cazurile de partajare neintenționată a datelor, precum și temerile de modificări incorecte. Blockchain permite implementarea de chei imuabile cu jurnale de acces la citire / scriere.

Securitate îmbunătățită cu criptare

În prezent, doar 35% până la 40% din datele despre sănătate sunt criptate. Cu toate acestea, cu utilizarea soluțiilor de interoperabilitate blockchain, toate datele ar putea fi criptate în mod implicit. Un standard de criptare în mod implicit este soluția finală care va ajuta la atenuarea riscurilor generate de încălcarea datelor.

Eficiență și transparență sporite

Interoperabilitatea blockchain-ului în sectorul sănătății are, de asemenea, potențialul de a reduce cheltuielile generale și de a spori eficiența. Utilizarea contractelor inteligente ar trebui să parcurgă un drum lung în eliminarea nevoii de intermediari. Rezultatul ar trebui să fie procesele automate care acționează pe baza informațiilor relevante între diferiți jucători.

Caracteristici și beneficii
Confidențialitate Soluțiile de interoperabilitate blockchain ar trebui să asigure protecția confidențialității datelor, deoarece instituțiile medicale comunică și împărtășesc informații cu lumea exterioară
Costuri mai mici de tranzacție Interoperabilitatea blockchain ar trebui să reducă costurile de tranzacție atunci când vine vorba de schimbul de informații extrem de sensibile în sectorul sănătății
Securitate Soluția blockchain ar trebui să abordeze problema de lungă durată a securității datelor din industrie. Lipsa intermediarilor ar trebui să reducă riscul ca informațiile sensibile să ajungă pe mâini greșite
Reglementarea ecosistemelor Soluțiile de interoperabilitate blockchain vor asigura că datele brute sunt partajate numai într-un ecosistem dat. În acest fel, numai furnizorii și instituțiile cu cheile necesare vor putea accesa date sensibile într-o rețea
Scuturi împotriva unui atac de 51% Utilizarea tehnologiei blockchain reduce riscul de 51% atacuri, deoarece datele sunt distribuite într-o rețea extinsă

Scenariul actual al interoperabilității Blockchain în domeniul sănătății

Cel mai semnificativ vânt frontal în interoperabilitatea dintre blockchain-urile din sectorul sănătății se referă la guvernare. Astfel de soluții vor avea o tracțiune limitată doar în cazul în care industria nu va ajunge la un consens cu privire la structurile de guvernanță.

Jucătorii din întregul sector trebuie să fie de acord asupra structurilor de guvernanță, concentrându-se pe standardele de interoperabilitate. Deși există unele progrese în acest domeniu, ar putea dura ceva timp. În plus, jucătorii din sector vor trebui, de asemenea, să evalueze diferite platforme de asistență medicală bazate pe blockchain pentru a vedea care dintre ele răspunde nevoilor lor.

Furnizori precum PakitDok, precum și Change Healthcare și Gem au făcut pași impresionanți în construirea soluțiilor de interoperabilitate Blockchain pentru sector.

Citeste mai mult: Cum ar putea Blockchain să perturbe asistența medicală??

Provocări de interoperabilitate blockchain și soluții probabile

Cele mai mari provocări pentru interoperabilitatea blockchain-ului sunt faptul că există multe sisteme blockchain, care nu vorbesc aceeași limbă. Pentru început, multe platforme complexe utilizate au niveluri diferite de utilizare a contractelor inteligente. Schema de tranzacții, precum și modelele de consens în aceste proiecte, diferă, de asemenea, foarte mult, pentru orice formă de interconectare.

Pentru a depăși unele dintre problemele de bază care paralizează interoperabilitatea blockchain-ului, atunci este necesar să apelăm la o tehnologie care să permită comunicarea universală între diferite blockchain-uri. Mai mult, utilizarea protocoalelor deschise, precum și a cadrelor multi-lanț, sunt susținute ca posibile soluții pentru problemele de interoperabilitate blockchain..

Deschideți protocoale pentru a îmbunătăți interoperabilitatea blockchain-ului

Credem că aceasta este una dintre cele mai bune soluții pentru problemele de interoperabilitate. Utilizarea protocoalelor deschise ar trebui să parcurgă un drum lung în activarea căilor standardizate prin care diferite blockchains să poată comunica între ele cu ușurință. Astfel de protocoale oferă limbajul universal pentru blockchain-urile care îmbunătățesc comunicarea.

Un exemplu perfect de protocol deschis pentru interoperabilitatea blockchain-ului este schimbul atomic. Acționând ca lanț încrucișat descentralizat, Atomic Swap face posibilă schimbul de valoare între două blockchain-uri diferite, cum ar fi 1BTC pentru 1ETH. Întreaga tranzacție are loc fără utilizarea unui schimb sau a unui intermediar. Interledger este un alt exemplu de blockchain cu lanț încrucișat care utilizează protocolul de swap atomic.

Utilizarea cadrelor multi-lanț

Pe de altă parte, cadrele multi-lanț acționează ca medii deschise prin care se conectează blockchain-urile. Spre deosebire de Protocoalele Deschise, acestea sunt mai complicate. Cu toate acestea, acestea facilitează comunicarea deschisă și transferul atât al valorii, cât și al datelor între diferite blockchains.

Cu cadrele multi lanț, blockchain-urile se pot conecta și pot deveni parte a unui ecosistem standardizat pentru a putea partaja informații. Din acest motiv, de cele mai multe ori acestea sunt numite Internetul blockchain-urilor, deoarece oferă capacități unice și promițătoare atunci când vine vorba de interoperabilitatea blockchain-ului..

Inscrie-te acum: Curs certificat Enterprise Blockchain Professional (CEBP)

Linia de fund

Tehnologia lanțului încrucișat și interoperabilitatea blockchain-ului sunt aspecte esențiale ale tehnologiei blockchain, așa cum am discutat mai sus. Cele două concepte sunt pregătite nu numai să lărgească domeniul de utilizare a criptomonedelor, ci și să accelereze adoptarea blockchain-ului.

Cross chain, tehnologia de la sine are potențialul de a aborda problemele de scalabilitate care au afectat ecosistemul blockchain de ani de zile. Deci, este un impuls masiv pentru blockchain, dacă în sfârșit poate atrage interoperabilitatea.

Dacă sunteți doar un novice în acest sens și doriți să aflați mai multe despre tehnologia blockchain, vă recomandăm să începeți cu cursul nostru gratuit blockchain. De ce nu începeți călătoria dvs. blockchain acum?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me