Ați auzit despre oracolele blockchain? Dacă nu ai făcut-o și ai vrut să afli despre ele, atunci ai ajuns în locul potrivit.

Blockchain are potențialul de a schimba lumea. Dar necesită un ecosistem în care să poată comunica fără probleme cu diferitele servicii și soluții.

Oracolele blockchain lasă blockchainul să-și atingă adevăratul potențial.

Deci, cum o realizează? Să explorăm.

Ce este un Oracle Blockchain?

Oracolele Blockchain sunt furnizori de servicii terți. Acestea oferă informații externe contractelor inteligente și acționează ca o punte de legătură pentru conectarea lumii externe a aplicațiilor și serviciilor cu blockchain.

Prin design, atât contractele inteligente, cât și blockchain-urile nu se pot conecta cu cealaltă lume. În termeni mai tehnici, acestea nu sunt concepute pentru a accesa date care nu sunt în lanț (nu în rețea).

Prin reducerea decalajului, oracolele blockchain joacă un rol crucial și permit blockchain-ului să aibă un mod adecvat de a accesa datele off-chain și on-chain.

Capacitatea de a accesa datele off-chain îmbunătățește, de asemenea, funcționalitatea contractelor inteligente. Lărgește domeniul de aplicare al contractelor inteligente și al aplicațiilor acestora. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că contractele inteligente nu ar avea un impact atât de mare dacă nu ar exista oracole blockchain, deoarece nu ar fi posibil ca contractele inteligente să funcționeze cu date în afara rețelei.

În termeni tehnici, un oracle blockchain este un strat de soluție care verifică, interogă și autentifică surse de date externe rețelei. Odată ce face toate operațiunile, transmite apoi acele informații.

De asemenea, datele transmise de oracolul blockchain pot fi orice date care au valoare. De exemplu, un sistem de sănătate ar putea solicita date referitoare la asigurare cu ajutorul oracolelor. În schimb, industria alimentară va dori ca oracolele să transmită informații despre lanțul de aprovizionare cu alimente.

Oracole Blockchain

Pentru a vă asigura că oracolele pot funcționa eficient, resursele de rețea trebuie cheltuite de contractul inteligent sau de entitățile asociate acestuia.

Citește și,

 • Aflați cum să creați un blockchain
 • Când să utilizați tehnologia Blockchain?

Exemplu Oracle Blockchain

Pentru a înțelege cum funcționează un oracol blockchain, trebuie să parcurgem un exemplu de mai jos.

Să luăm în joc două petreceri, Max și Viper.

Atât Max, cât și Viper adoră pariurile. De aceea creează un contract inteligent pentru a avea cea mai bună transparență posibilă în procesul lor de pariere.

De această dată, au pariat când va fi eliberată vaccinarea pentru Covid-19.

Potrivit lui Max, va veni în 2020, în timp ce Viper este mai prudent în pariul său și crede că va veni la mijlocul anului 2021.

Ei creează un contract inteligent care a stabilit regulile pentru pariu. Cu toate acestea, pentru ca contractul inteligent să funcționeze singur, trebuie să extragă informațiile din surse externe.

Acest lucru trebuie făcut folosind o sursă externă și aici intervine Oracle. Odată configurat corect, oracle va furniza din când în când datele contractului inteligent..

Odată cu expirarea termenului de pariere sau după găsirea unui vaccin pentru Covid-19, contractul inteligent se va executa, modificând atât Max cât și Viper. Informațiile vor fi transmise, de asemenea, oricărei alte părți care s-au înregistrat pentru ca pariul să aibă loc.

Cu ajutorul oracle, contactul inteligent poate oferi o soluție excelentă acolo unde există transparență și încredere.

Diferite tipuri de oracole

Putem clasifica oracolele blockchain în diferite tipuri pe baza următoarelor puncte:

 • Sursă → Originea datelor. Este hardware sau software?
 • Direcția informației → Datele sunt trimise sau primite?
 • Încredere → Datele provin din soluții descentralizate sau centralizate?

Pe baza tuturor acestor trei puncte, putem clasifica oracolele în șase tipuri majore:

 • Oracole software
 • Oracole hardware
 • Oracole de ieșire și de intrare
 • Oracole descentralizate și centralizate
 • Oracole umane
 • Oracole specifice contactului

Să parcurgem fiecare dintre ele mai jos.

Software Oracle

Oracolele software sunt oracolele care preiau informații din surse online și care trimit informațiile către blockchain. Informațiile online pot proveni din orice sursă, inclusiv site-uri web, servere și baze de date online. Utilizați internetul ca sursă de informații.

Oracolele software sunt utile atunci când vine vorba de furnizarea informațiilor despre lanțul de aprovizionare către contracte inteligente în timp real. Alte cazuri de utilizare cheie pentru oracole, inclusiv prețurile activelor digitale, informații despre trafic în timp real și așa mai departe!

Oracole hardware

Oracolele hardware sunt oracole care interacționează cu lumea reală utilizând o interfață. Aceasta înseamnă că, dacă un contract inteligent are nevoie de o conexiune cu lumea reală, îl poate face cu oracle hardware. Deci, dacă un contract inteligent trebuie să retransmită informații de la scanere de coduri de bare, senzori electronici și altele, ar avea nevoie de un oracol hardware.

Aceste tipuri de oracole sunt excelente în conversia informațiilor din lumea reală în valori digitale. Cel mai bun exemplu pentru oracolul hardware poate fi dat în lanțul de aprovizionare cu alimente, în cazul în care, dacă un tip de alimente se deplasează prin lanțul de aprovizionare, atunci informațiile sunt transmise automat către contractele inteligente care le gestionează și atunci contractul inteligent va lua măsurile corespunzătoare pe baza informație.

Oracole de ieșire și de intrare

Oracolele de intrare sunt acele oracole care utilizează surse externe pentru a transmite date către contractele inteligente, în timp ce oracolele de ieșire sunt cele care trimit informațiile generate de contractul inteligent către lumea reală.

Un bun exemplu de oracol de ieșire este un contract inteligent care trimite o actualizare dacă cineva depune bani la adresa sa virtuală. Un senzor care trimite actualizări la contractul inteligent este un exemplu de intrare.

Oracole descentralizate și centralizate

Oracolele centralizate sunt oracole care sunt controlate de o singură entitate. Aceasta înseamnă că aceștia sunt furnizorii unici pentru furnizarea de informații către oracol. Utilizarea oracolului centralizat poate fi o situație dificilă, deoarece eficacitatea centralizată a oracolului este mai puțin comparată cu una descentralizată.

În ceea ce privește oracolele descentralizate, sunt cel mai bine utilizate pentru blockchain-urile publice. Aici nu există nicio autoritate centralizată care să controleze oracolele, ceea ce înseamnă că datele au multiple surse de adevăr. Datele care sunt transmise folosind oracole descentralizate pot fi verificate și de încredere.

Oracole specifice contractului

Aceste oracole sunt concepute pentru a funcționa cu contracte unice și inteligente. În acest caz, ar fi necesar să se desfășoare mai multe oracole specifice contractului dacă dezvoltatorul decide să implementeze mai multe contracte inteligente.

În realitate, oracolele specifice contractului nu merită timpul și efortul necesar pentru a le menține. Acestea sunt impracticabile și ar trebui utilizate numai pentru un anumit caz de utilizare.

Oracolele umane

Persoanele pot acționa și ca oracole. În acest caz, individul ales trebuie să fie persoane cu înaltă calificare care să poată acționa ca oracole pentru câmpul dat.

Oracolele umane sunt responsabile pentru cercetarea informațiilor și autenticitatea acestora înainte ca informațiile să fie traduse și introduse în contractele inteligente. Criptografia asigură faptul că persoana potrivită accesează contractul inteligent.

Importanța Oracle

Din exemplul de mai sus, este ușor de înțeles importanța oracolelor. Oracolele sunt acolo pentru a rămâne. Permite funcționarea contractelor inteligente, deoarece nu o poate face fără nicio sursă de date. În era Big Data, este important să aveți transferuri de date fără probleme. Dacă nu este furnizat, atunci cazurile de utilizare a contractelor inteligente vor deveni limitate.

De asemenea, importanța contractelor inteligente afectează importanța oracolului. Datorită capacității contractelor inteligente de a lucra cu aplicații din lumea reală, oracolele pot deschide multe oportunități.

Motive pentru care Dapp nu poate comunica cu lumea reală fără oracole

Oracolele sunt necesare pentru un alt motiv important, deoarece aplicațiile dApp nu pot comunica cu lumea reală fără oracole. Dar de ce sunt dApps nu e în stare să o faci? Acest lucru se datorează faptului că formatele sunt fundamental diferite.

Blockchain-ul este o soluție exclusivă în cazul în care tranzacțiile sunt deterministe. Tranzacțiile se anexează una după alta în ordine secvențială.

Pentru ca blockchain-ul să acceseze date în afara blockchain-ului, ar exista o cerință pentru punctele de date non-secvențiale, ceea ce este imposibil în cazul blockchain-urilor.

Deci, caracteristica imuabilității blockchain-ului își limitează acoperirea și flexibilitatea.

Când vine vorba de stocarea de date din afara lumii, există date nesecvențiale, nedeterministe, ceea ce înseamnă că evenimentele sunt stocate în funcție de scopul lor, mai degrabă decât de orice secvență specifică.

Oracolele ajută blockchain-ul să vorbească cu datele din afara lumii și să aibă sens în legătură cu acestea. Fără oracole, nu ar fi posibil ca blockchain-ul să aibă o comunicare semnificativă cu aplicații, servicii și surse de date din lumea reală..

Problemă cu Oracle

Oracle nu este lipsit de probleme. De fapt, întrebarea apare din faptul că oracolele nu pot fi compromise. Acest lucru este important deoarece contractele inteligente se bazează pe datele furnizate de oracole.

Datele defecte sau greșite trimise de un oracol pot compromite contractele inteligente.

Din păcate, încă nu este posibilă rezolvarea acestei probleme, deoarece oracolele nu fac parte din metoda consensului blockchain.

Aici intervine încrederea. Oracolele pot funcționa corect numai dacă există o încredere adecvată între părțile implicate.

Concluzie

Acest lucru ne conduce la sfârșitul articolului nostru oracle blockchain. Deci, ce crezi despre oracole? Crezi că există o alternativă la aceasta? Comentează-ți teoriile mai jos!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me