Organizațiile evoluează într-un ritm rapid. Pentru ca o organizație să devină relevantă, trebuie să se adapteze la piață și la standardele actuale. Organizația descentralizată permite oricărei organizații să își descentralizeze guvernanța și să ajute o organizație să evolueze dincolo de limitele actuale ale unei organizații centralizate.

În acest moment, orice organizație poate fi centralizată sau descentralizată. Ambele au propriile beneficii și dezavantaje. Dar, cu timpul, accentul principal pentru organizație se schimbă acum la descentralizare.

În acest articol, vom trece printr-un ghid complet despre o organizație descentralizată. Vom trece prin definiția descentralizării, avantaje, dezavantaje, înainte de a trece la o organizație descentralizată.

În continuare, vom acoperi organizațiile descentralizate din punctul de vedere al blockchain-ului, unde acoperim Organizația Autonomă Descentralizată (DAO).

Deci, fără nicio întârziere, să începem.

Ce este descentralizarea? Definiție organizație descentralizată

O organizație descentralizată este o organizație care folosește un program sau o platformă de calculator transparentă și reguli predeterminate electronic pentru a automatiza deciziile și a facilita tranzacțiile fără nicio autoritate centrală.

Descentralizarea oferă o structură organizațională în care luarea deciziilor delegă subordonații medii sau inferiori din conducerea superioară.

Procedând astfel, cele mai scăzute niveluri de autoritate pot lua decizii fără a fi nevoie să vă faceți griji cu privire la nivelurile superioare de autoritate sau cu o autoritate centralizată.

Aduce o autonomie relativă întregului sistem în care nu este nevoie să reveniți înainte și înapoi pentru luarea deciziilor.

Întreaga structură organizațională trebuie să acționeze mai responsabil pentru ca descentralizarea să aibă succes. În afară de aceasta, eficiența managementului de top se îmbunătățește, deoarece acum se pot concentra pe luarea deciziilor majore, mai degrabă decât să se ocupe de luarea unor decizii banale pe care le iau subordonații de nivel inferior.

Exemplu de organizație descentralizată

Pentru a înțelege descentralizarea, să trecem printr-un exemplu.

În orice organizație centralizată, dacă un angajat dorește să ia o decizie (cum ar fi cumpărarea unei mese), trebuie să i se solicite aprobarea de către autoritatea centrală. Pentru a ajunge la principalul factor de decizie, solicitarea ar trebui să treacă prin numeroși subordonați care își joacă rolul de a accepta sau respinge cererea.

Cea mai înaltă autoritate finalizează solicitarea și apoi doar angajatul poate cumpăra masa în numele companiei.

Faceți-vă mai multe idei despre guvernanța blockchain citind principiile de guvernanță Blockchain: tot ce trebuie să știți

Acești pași multipli necesari pentru a lua o singură decizie sunt consumatoare de timp și, prin urmare, nu sunt ideale pentru organizațiile și companiile moderne.

În cazul descentralizării, există mai multă autonomie în luarea deciziilor în comparație cu o organizație centralizată. Această autonomie permite persoanelor din cadrul organizației să ia decizii fără a depinde în totalitate de autoritatea centrală sau de conducerea de nivel superior.

Cu toate acestea, o organizație descentralizată nu este lipsită de defecte. Există unele dezavantaje evidente asociate cu acesta. Să enumerăm mai jos avantajele și dezavantajele descentralizării.

Organizație descentralizată Avantaje

Există multe avantaje ale descentralizării, inclusiv următoarele:

 • Motivația subordonaților

Descentralizarea dă mai multă responsabilitate subordonaților, ceea ce, în schimb, le îmbunătățește motivația. Singurul motiv care stă la baza moralului îmbunătățit este că nu trebuie să depindă de autoritățile superioare pentru luarea anumitor tipuri de decizii.

Încurajarea subordonatului de a gândi pe măsură ce își joacă rolul pe baza statutului, independenței și nivelului de participare. În plus, descentralizarea îmbunătățește și moralul unui grup, pe măsură ce toată lumea se străduiește să se îmbunătățească și să-și joace rolul.

 • Diversificare și creștere

Pe măsură ce autonomia relativă devine parte a organizației, unde fiecare divizie de produse poate lua acum majoritatea deciziilor singure. Acest lucru crește luarea deciziilor lor creative, deoarece acum sunt liberi să încerce lucruri noi. Libertatea de a gândi și de a crea lucruri noi creează, de asemenea, o concurență sănătoasă între diviziunea unei companii.

În afară de aceasta, subordonații experimentează o creștere mai mare, deoarece trebuie să-și folosească propria judecată pentru a lua decizii. Procedând astfel, ei învață noi abilități, inclusiv abilități manageriale.

 • Comunicare eficientă

Fără un nivel de management ierarhic, sistemele și indivizii pot comunica acum între ei și pot crea relații care nu erau posibile într-o configurație centralizată.

 • Luarea rapidă a deciziilor

Cu o abordare descentralizată, luarea deciziilor devine mai rapidă, deoarece subordonatul are o idee mai bună despre scenariu.

 • Control și supraveghere mai bune

Managerii care lucrează la un nivel inferior au, de asemenea, o supraveghere mai bună, deoarece pot modifica programele de producție sau sarcinile de lucru în funcție de situație. Acest lucru are beneficii pe termen lung, deoarece nu se obligă să îndeplinească cerința de autorizare. Managerii de nivel scăzut adaugă, de asemenea, valoare sistemului oferind recomandări de la egal la egal. 

Consultați comparația detaliată a rețelei descentralizate vs. centralizate citind postarea noastră despre Decentralizată vs. Centralizată: o comparație detaliată

 • Expansiune

Orice afacere care dorește să se extindă poate beneficia de descentralizare, deoarece poate permite unităților locale să ia decizii pentru stabilirea afacerii lor. Talentul local ar putea să ia decizii geografice mai bune, deoarece îl înțeleg mai bine decât oricine altcineva.

 • Abilitarea angajaților

În orice organizație, există întotdeauna o nevoie fundamentală de putere, statut, prestigiu și independență. Descentralizarea ajută la realizarea acestora, permițând indivizilor să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor și să profite din plin de abilități.

 • Mediu cu stres scăzut

Într-o configurație descentralizată, directorii de vârf au mai mult timp pentru a se concentra asupra luării deciziilor importante, deoarece managerii și persoanele de nivel scăzut își ocupă propriile responsabilități.

Organizație descentralizată Dezavantaje

Descentralizarea nu este lipsită de dezavantaje. Suferă de următoarele probleme:

 • Dificultate de coordonare

Chiar dacă comunicarea poate deveni un flux mai liber într-o organizație descentralizată, aceasta poate duce la dificultăți de coordonare. Fiecare divizie are autonomie și cade să se coordoneze pentru a face lucrurile să se întâmple pentru companie.

 • Cost de întreținere ridicat

Un alt mare dezavantaj al descentralizării este costul asociat cu setarea, gestionarea și executarea întregii rețele descentralizate. Deoarece angajații sunt mai responsabili pentru acțiunile lor, orice greșeală poate costa, de asemenea, foarte mult pentru organizație. De asemenea, autonomia nu este ieftină. Orice persoană care dorește să își asume responsabilitatea va costa, de asemenea, mai mult pentru companie, deoarece trebuie să aibă mai multă experiență și cunoștințe în sector.

 • Factori externi

Există, de asemenea, mulți factori externi care reduc eficiența unei abordări descentralizate. În cele mai multe cazuri, guvernul, incertitudinile pieței și mișcările sindicale pot împiedica funcția corectă de descentralizare. 

 • Linii înguste de produse

O altă problemă care persistă în organizațiile descentralizate sunt liniile înguste de produse. Orice afacere cu linii înguste de produse nu ar putea niciodată să profite de descentralizare.

De asemenea, puteți consulta Finanțele descentralizate, consultând scurtul nostru ghid Ce este Finanța descentralizată (DeFi)? Un scurt ghid

Exemplu de organizație generală de descentralizare

În condițiile actuale ale pieței, există câteva organizații descentralizate care au un proces de afaceri unic. În majoritatea cazurilor, se pune în aplicare o combinație de centralizare și descentralizare pentru a-și echilibra avantajele și dezavantajele. Dar acest lucru nu este adevărat descentralizator.

Există multe companii care adoptă o abordare duală. Unele dintre companiile populare care fac acest lucru includ următoarele:

 • Valoare: Valoarea este una dintre cele mai mari companii de jocuri care utilizează o structură plană în care au reușit să elimine titlurile posturilor. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că angajații sunt liberi să aleagă proiectul pe care cred că îl pot contribui și dezlănțui creativitatea lor. 
 • Metrou: Subway lasă magazinele locale să preia controlul asupra procedurilor – de la angajare până la decizia modului în care fac marketing sau proiectează meniul.
 • Johnson & Johnson: Johnson & Johnson este încă o altă companie renumită pentru utilizarea structurii descentralizate. Au mai mult de 200 de unități care sunt autonome.

În general, acestea sunt mai degrabă o abordare diferită a organizării descentralizate. În realitate, suntem mai interesați de organizațiile care utilizează blockchain pentru a-și susține procesele de afaceri.

Blockchain în centrul organizației descentralizate

Blockchain este o rețea descentralizată în care colegii pot tranzacționa fără nicio autoritate centralizată. În 2008, Satoshi Nakamoto, sub pseudonim, a lansat bitcoin care a folosit tehnologia blockchain sub capotă. 

Este o rețea distribuită în care datele sunt înregistrate într-un mod imuabil. Datele sunt conectate între ele folosind o valoare hash unică și pot fi apoi combinate pentru a forma blocuri. Aceste blocuri atunci când sunt conectate între ele formează blockchain.

Tranzacțiile sau datele sunt verificate folosind algoritmi de consens. În cazul bitcoinului, acesta folosește algoritmul de dovadă a muncii. De asemenea, pentru a ajunge la un consens, colegii acționează și ca noduri pentru a stoca informații și a le partaja între alte noduri.

Noi, la 101Blockchains.com, am acoperit deja blockchain în detaliu. Pentru a afla mai multe, consultați Blockchain For Beginners: Getting Started Guide

Explorarea organizației descentralizate în Blockchain

Blockchain oferă o modalitate excelentă de a gestiona o organizație descentralizată. Majoritatea criptomonedelor de acolo utilizează o organizație descentralizată. O fac prin faptul că pot fi distribuite fără a fi nevoie de nicio autoritate centrală și pot fi accesate de oriunde.

 • Cum funcționează criptomonedele?

Criptomonedele sunt concepute pentru a oferi încredere utilizatorilor săi. Orice criptomonedă cu sursă deschisă va avea codul său sursă disponibil pentru toată lumea prin intermediul unor platforme precum GitHub. Membrii echipei sunt responsabili să gestioneze proiectul pe măsură ce scriu cod, creează propuneri și lucrează cu alții pentru a îmbunătăți cripto.

 • Organizație autonomă descentralizată (DAO)

DAO este organizații auto-susținute care rulează pe partea de sus a rețelelor blockchain. Ethereum a introdus contracte inteligente, o modalitate de a automatiza sarcinile pe blockchain și de a crea aplicații descentralizate (dApps). Odată cu acesta, a venit DAO, unde organizațiile pot crea un sistem care nu necesită nicio interferență exterioară.

Dezvoltatorii trebuie să creeze contracte inteligente și dApp-uri pentru DAO. Abordarea lor este de a crea un sistem autonom în care nu este necesară nicio interacțiune umană. Vă puteți gândi, de asemenea, ca la o modalitate de a conduce o întreagă afacere fără o autoritate centrală.

Am acoperit DAO aici: Definiți DAO -Organizația Autonomă Descentralizată și Ce este DAO? Ce înseamnă și cum funcționează?.

Cu toate acestea, organizațiile autonome descentralizate nu sunt perfecte. DAO-ul Ethereum a fost spart, ceea ce a dus la pierderi masive pentru părțile interesate asociate. Puteți citi mai multe despre hack aici: Hack-ul recent DAO al Ethereum înseamnă că blockchain-ul nu este la fel de sigur pe cât credeam?.

Concluzie

Organizația descentralizată oferă o mulțime de beneficii pentru întreprinderile care adoptă structura organizațională. Cu toate acestea, are unele dezavantaje. De aceea, veți vedea companiile care aleg o abordare hibridă care le oferă cele mai multe beneficii.

Deci, ce părere aveți despre organizația descentralizată și rolul acesteia în blockchain? Comentează mai jos și anunță-ne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me