Sunteți aici pentru a afla despre principiile de guvernanță blockchain? Dacă o faci, atunci ai ajuns la locul potrivit.

Guvernanță este unul dintre vechile cuvinte din dicționar.

Dar ce înseamnă guvernare?

Ce este guvernarea?

Guvernanța este o structură prin care un participant sau utilizator al unui sistem este de acord să utilizeze sistemul. Aproape fiecare structură socială are un fel de guvernare. Veți găsi, de asemenea, guvernare în locuri în care vă așteptați cel mai puțin. La urma urmei, guvernarea ne ajută să ducem o viață mai bună și să respectăm regulile în beneficiul tuturor.

Guvernele sunt un prim exemplu al modului în care funcționează guvernanța. Există diferite tipuri de guverne și moduri de guvernare. Cu toate acestea, putem spune cu ușurință că există trei principii care dictează guvernarea. Aceste principii includ:

 • Conducători
 • Reguli
 • Participanți

Guvernanții sau partidul care asigură guvernarea pot fi o rețea, o piață, un sistem social sau un guvern.

Pentru ca orice sistem de guvernanță să funcționeze corect, toate cele trei elemente trebuie să funcționeze împreună și să se joace frumos fără a-l întrerupe pe celălalt.

Așa cum trebuie să fi ghicit până acum, în guvernare, regulile stabilesc regulile pe baza obiectivelor și nevoilor participantului. Cu toate acestea, modelele de guvernanță pot fi mult mai complexe decât aceasta. Modelele de guvernanță pe care le vom discuta suferă de probleme și complexitate pe măsură ce cresc.

Puteți lua țări mari, de exemplu, pentru a înțelege diferitele modele de guvernanță. Abordarea Chinei este diferită, întrucât au un sistem de guvernanță cu un singur partid. Alte țări implementează o abordare democratică în care oamenii își decid guvernul.

Pentru a înțelege mai bine, să aflăm despre diferitele formate de guvernanță.

Tipuri de guvernanță

Atât lumea digitală, cât și cea reală pot vedea un fel de guvernanță. De aceea, putem clasifica în general tipurile de guvernanță în două mari categorii:

 • Guvernare standard
 • Guvernanța blockchain

Guvernare standard

Guvernarea standard se aplică corporațiilor, organizațiilor non-profit, mizelor, parteneriatelor, echipelor de proiect, relațiilor de afaceri și altor grupuri similare. Aceasta înseamnă că guvernanța standard se aplică oricărui grup uman care desfășoară o activitate creativă sau intenționată.

Putem clasifica în continuare guvernarea standard în următoarele:

 • Guvernare directă
 • Guvernanță reprezentativă

Guvernare directă

Guvernarea directă este o abordare directă a guvernării. Aici fiecare utilizator sau participant ia parte la modelul de guvernanță afectând în mod direct fiecare decizie. Pentru a participa la luarea deciziilor, participantul trebuie să voteze atunci când are loc o acțiune. Voturile participanților determină acțiunile.

Un alt aspect unic al guvernanței directe este absența unei autorități intermediare sau centralizate.

Cel mai apropiat exemplu de modelul de guvernare directă este Atena antică din 500 î.e.n. Era o democrație semi-directă. Un exemplu mai modern ar fi cantoanele elvețiene Glarus și Appenzell Innerrhoden din Elveția.

Modelul de guvernanță directă are propriile sale avantaje și dezavantaje. Să verificăm mai întâi avantajele.

Avantaje de guvernare directă

 • Votul fiecărui participant contează pentru luarea deciziilor.
 • Întreaga platformă este spre colaborare și discuții deschise.
 • Deciziile sunt transparente, deoarece nu există intimidare în rețea.
 • Este mai responsabil.
 • Utilizatorii sau participanții au un control complet, deoarece afectează fiecare decizie luată prin acest model.
 • Alegătorii înțeleg că voturile lor au un impact uriaș și au un factor de responsabilitate asociat.
 • Transparența ajută agenții roșii să fie identificați și eliminați.

Dezavantaje de guvernare directă

 • Deoarece toată lumea poate participa la luarea deciziilor, îngreunează grupul să ajungă la un consens.
 • Fiecare membru are nevoie de o educație adecvată înainte de a putea participa la guvernare directă. Povara educației adaugă costuri suplimentare procesului de votare.
 • Guvernarea directă poate fi dificilă de implementat în anumite situații în care nu toți participanții sunt dispuși să voteze și să-și înregistreze impactul.
 • Deoarece votul aici are un impact uriaș, voturile trebuie făcute ținând cont de fiecare aspect. Cu toate acestea, nu toți alegătorii gândesc și pot vota în mod egoist.
 • Manipularea votului este o posibilitate.
 • Luarea deciziilor făcută de oameni nu este întotdeauna practică sau logică.
 • Guvernarea directă funcționează cel mai bine atunci când grupul este de dimensiuni mici. Grupurile mari devin din ce în ce mai provocatoare să gestioneze folosind guvernarea directă.
 • Guvernarea directă poate provoca supraîncărcarea informațiilor, care nu este ideală pentru generația actuală de utilizatori cu supraîncărcare scăzută a informațiilor.
 • Oamenii influenți pot efectua manipulări extreme

Guvernanță reprezentativă

Acum, că avem o înțelegere clară a guvernanței directe, este momentul să aruncăm o privire asupra guvernanței reprezentative.

Guvernanța reprezentativă funcționează diferit pe măsură ce utilizatorii votează pentru a-și alege reprezentantul. Odată ales, reprezentantul ia decizii în numele oamenilor. Reprezentantul are, de asemenea, grijă de noile reguli și apoi le pune în aplicare în tot sistemul.

Pentru a înțelege mai bine, să aruncăm o privire asupra avantajelor și dezavantajelor reprezentative ale guvernanței.

Avantaje de guvernanță reprezentativă

 • Guvernanța reprezentativă este eficientă
 • Dacă apar probleme, reprezentanții pot lua decizii adecvate pentru a le rezolva.
 • Deciziile finale ale reprezentantului sunt în mare parte echilibrate
 • Oamenii își pot alege proprii reprezentanți.
 • Grupurile uriașe pot înflori în guvernarea reprezentativă și, prin urmare, sunt mai ușor de gestionat.
 • Este, de asemenea, rentabil, deoarece nu este nevoie de educarea oamenilor despre sistem.

Dezavantaje reprezentative ale guvernanței

 • Reprezentantul ales poate alege să lucreze mai degrabă spre interesul său personal decât spre nevoile și obiectivele oamenilor.
 • Încrederea în sistem este un motiv major de îngrijorare
 • Este greu să satisfaci întreaga secțiune de oameni.
 • Lipsa responsabilității
 • Selecția reprezentativă neloială poate rezulta din cauza practicilor electorale de manipulare.

Guvernare Blockchain: Noțiuni introductive

Una dintre caracteristicile cheie ale blockchain-ului este descentralizarea. Acest lucru face ca guvernarea blockchain să fie dificilă. Majoritatea companiilor de acolo folosesc centralizarea și, prin urmare, guvernarea lor nu este la fel de complexă ca guvernarea unei platforme, rețele sau grupuri sociale descentralizate..

Având în vedere că mai multe aspecte ale blockchain-ului nu sunt ideale, devine o mare provocare implementarea principiilor de guvernanță blockchain. În plus, blockchain-urile evoluează întotdeauna într-un ritm rapid, în care utilizatorii trebuie să se adapteze la ecosistemul în continuă creștere. Scopul final este de a beneficia de utilizator și, prin urmare, cu timpul, sistemele se schimbă pentru a se conforma obiectivului.

Guvernarea blockchain-ului este ideea de a gestiona starea în continuă schimbare a nevoilor și cererilor blockchain-ului.

Pentru a înțelege cu adevărat guvernarea blockchain-ului, trebuie să înțelegem clar blockchain-ul și ce are de oferit.

Guvernanța blockchain se referă la gestionarea diferitelor straturi de guvernanță și a diferitelor straturi tehnologice care alcătuiesc sistemul blockchain. Alte aspecte cheie care trebuie acoperite și în cadrul sistemului blockchain includ operațiunile sale în funcție de faptul dacă este un cadru, o aplicație sau o rețea. De asemenea, regulile de guvernare a sistemului depind de infrastructura de internet care alcătuiește tehnologia respectivă blockchain.

principii de guvernanță blockchain

Importanța guvernanței blockchain

În mod clar, blockchain-ul este o tehnologie în evoluție. Guvernanța blockchain se asigură că totul funcționează perfect. Este important să vă asigurați că blockchain-ul poate funcționa eficient în timp ce este încă în dezvoltare activă de către dezvoltatorii din întreaga lume.

Responsabilitate de guvernanță blockchain

Dar, ce zici de responsabilitatea guvernării blockchain-ului? Cine este în spatele ei?

Pentru a atenua problema, guvernarea blockchain se bazează pe patru comunități centrale, mai degrabă decât pe una singură. Numărul comunităților centrale poate diferi în funcție de blockchain-ul în sine, dar în cele mai multe cazuri, aceste patru comunități sunt întotdeauna responsabile de gestionarea guvernanței blockchain.

Deci, cine sunt acele patru comunități centrale? Acestea sunt după cum urmează:

 • Dezvoltatori de bază
 • Operatori de noduri
 • Deținătorii de jetoane
 • Echipa blockchain

Dezvoltatori de bază

Dezvoltatorii de bază sunt responsabili de dezvoltarea, gestionarea și menținerea codului de bază al blockchain-ului. Aceștia pot scrie, actualiza sau elimina coduri care au un impact direct asupra funcționalității blockchain-ului și, prin urmare, pot avea impact asupra fiecărui utilizator aflat acolo.

Operatori de noduri

Operatorii nodului sunt responsabili pentru transportarea registrului blockchain copie completă. Acestea execută operațiuni de pe computerele lor și sunt responsabile pentru a decide dacă caracteristicile vor rula sau nu pe noduri. Dezvoltatorii de coduri trebuie să consulte operațiunile nodului înainte de a decide cu privire la orice caracteristici.

Deținătorii de jetoane

Deținătorii de jetoane sunt persoanele care fac parte din ecosistemul blockchain, ținând cu ele jetoane blockchain. Aceștia participă la guvernare prin drepturi de vot atunci când se fac modificări în blockchain, inclusiv modificări ale caracteristicilor, prețuri stabilite și așa mai departe! Deținătorii de jetoane sunt, de asemenea, priviți ca investitori care își fac auzită vocea, având o cantitate bună deținere procentuală de jetoane.

Echipa Blockchain

Echipa blockchain se poate referi la o organizație non-profit sau o firmă care își asumă diferite roluri pentru a gestiona blockchain-ul. În majoritatea cazurilor, este vorba mai mult de obținerea de finanțare pentru proiect decât de a avea un impact direct asupra caracteristicilor blockchain-ului. Cu toate acestea, ei pot acționa ca un mediator atunci când vine vorba de negocierea caracteristicilor dintre comunitatea investitorilor, dezvoltatorii de bază și operatorii de noduri. Vă puteți gândi la echipa blockchain ca la o echipă de marketing care încearcă să vândă produsul și să comunice nevoile investitorilor celorlalte comunități mai critice, cum ar fi dezvoltatorii și operatorii de noduri.

Complexități cu guvernarea sistemului Blockchain

Există multiple complexități care vin cu guvernarea blockchain-ului. Există mai mulți factori care intră atunci când sunt stabilite principiile de guvernanță. Principiile de guvernanță depind, de asemenea, de tipul blockchain-ului, de filosofia lor și de cererea părților interesate.

De exemplu, există întotdeauna mai mulți factori care joacă în guvernarea blockchain. Trebuie să țineți cont de diferitele straturi tehnologice care fac sistemul blockchain. Cadrul, aplicația sau rețeaua joacă un rol în modul în care guvernarea blockchain este implementată și gestionată.

Putem împărți fundamental tipul de guvernanță blockchain în două categorii:

 • Guvernarea de către infrastructură
 • Guvernarea infrastructurii

Există o notificare subtilă între cele două în care prima este despre guvernarea bazată pe infrastructură, în timp ce a doua este despre guvernarea infrastructurii. În orice caz, ambele abordări au propriul lor set de reguli, care este format și administrat de comunitate sau de părțile terțe implicate.

De aceea, este important să înțelegem mai întâi straturile multiple de blockchain care afectează direct sau indirect guvernarea blockchain. Dacă o facem bine, atunci putem avea o imagine clară a complexității asociate guvernării blockchain.

De ce nu sunt atât de greu de guvernat sistemele centralizate

Autoritatea centrală a unui sistem centralizat poate guverna sistemul fără prea multă rezistență sau complexitate. Devine mai ușor pe măsură ce totul este sub controlul lor. Deci, dacă apare o problemă, ei pot căuta să rezolve problema sau să o închidă complet dacă este împotriva filosofiei lor.

În comparație, sistemele descentralizate au libertatea de a fi controlate sau guvernate de o autoritate centralizată. Deoarece rețelele descentralizate sunt de la egal la egal, se bucură de avantajul de a nu fi controlate de nimeni și, prin urmare, nu au niciun punct de eșec.

Strategii și elemente de guvernanță blockchain

În această secțiune, vom arunca o privire asupra diferitelor strategii de guvernanță blockchain. În orice ecosistem blockchain, puteți găsi două tipuri de implementare: off-chain și on-chain. Lanțul este locul în care regulile sunt definite pentru a acoperi sistemele blockchain care stau la baza infrastructurii. Regulile off-chain sunt reguli care vizează operațiuni externe și dezvoltarea viitoare a sistemului.

Fiecare dintre aceste implementări are propriile sale avantaje și dezavantaje și le vom discuta în detaliu. Cu toate acestea, pentru a înțelege cu adevărat, să listăm și să definim mai întâi elementele de guvernanță blockchain.

Elemente de guvernanță blockchain

Elementele de guvernanță blockchain pot fi clasificate în patru elemente importante. Aceste elemente facilitează identificarea componentelor blockchain-ului. De asemenea, prin definirea clară a elementelor, va deveni mai ușor să guvernăm blockchain-ul.

Deci, elementele pe care le analizăm sunt cele de mai jos:

Consens

Algoritmul consensului se ocupă de verificarea tranzacției în cadrul rețelei. Diferite sisteme blockchain implementează algoritmi de consens diferiți, care pot beneficia în mod direct sau indirect minerii. Unii dintre algoritmii de consens populari includ Proof-of-Work (PoW), Proof-of-Stake (PoS) și așa mai departe.

Vă puteți gândi la aceasta ca la o centralizare ierarhică în comparație cu guvernarea tradițională.

Stimulente

Stimulentele permit diferiților lucrători să ajute la rularea blockchain-ului. Deci, acest lucru este aplicabil minerilor sau altor entități care aduc succes în rețea. În aceste cuvinte simple, ar trebui să existe un stimulent pentru toți cei care participă la bunăstarea și funcționalitatea rețelei.

informație

Informațiile joacă un rol crucial atunci când vine vorba de orice blockchain, fie el public sau privat. Deoarece blockchain-ul este descentralizat, multe informații trebuie să fie în rețea. Acest lucru este foarte diferit în comparație cu guvernanța tradițională realizată de marile corporații și guverne.

Acest lucru are un impact profund asupra modului în care funcționează rețeaua, atât în ​​lanț, cât și în afara lanțului. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, oferă rezultate mai bune comparativ cu un ecosistem mai închis.

Structura de guvernare

Structura de guvernare în cazul blockchain-ului este mai flexibilă în comparație cu instituțiile tradiționale și poate fi corelată cu consensul. Deci, în cazul abordărilor tradiționale, structurile guvernamentale sunt definite corect și nu sunt schimbate atât de des.

În comparație, identitățile corporative pot acționa și rigid atunci când vine vorba de structura de guvernare. Majoritatea aleg o abordare de sus în jos.

În cazul blockchain-ului, structura de guvernare este foarte diferită. Trebuie să fie fluid pentru a se asigura că se potrivește dinamicii în continuă schimbare a rețelei.

Înțelegerea celor două tipuri de guvernanță blockchain: Off-Chain și On-Chain

Acum, că am trecut prin elementele cheie de guvernanță blockchain, este momentul pentru noi să înțelegem aceste elemente cheie în două setări diferite: Off-chain și On-Chain.

Guvernare în afara lanțului

Guvernarea în afara lanțului este o soluție ideală pentru a oferi stabilitate criptomonedelor consacrate, precum Ethereum și Bitcoin. Dacă priviți mai atent, veți descoperi că guvernanța în afara lanțului este similară cu structurile de guvernanță tradiționale.

Guvernarea în afara lanțului a gestionat un echilibru între diferiții utilizatori finali, inclusiv utilizatori, mineri, entități comerciale și alte părți ale comunității.

Dacă vedeți Bitcoin, veți vedea că atinge și popularitatea sa întâmplat în afara rețelei sale. Este recunoscut pe scară largă, dar rareori cunoaște îmbunătățirile interne în interior. În cazul bitcoin, Sistemul de propuneri BIP este folosit profund pentru a conserva modificările care sunt făcute de către colaboratori și de către dezvoltatorii de bază. Vor veni noi modificări, cum ar fi rețelele de fulgere, dar va dura destul de mult până să fie implementat și gata de utilizare pentru utilizatorii principali.

Guvernarea în afara lanțului este mai centralizată decât ați putea crede. Acest lucru este adevărat datorită dependenței de cunoștințele financiare și tehnice de a lua parte la deciziile de rețea. Cu toate acestea, nu elimină flexibilitatea guvernării sistemelor blockchain. Cel mai bun mod de a împuternici oamenii este o bifurcație. Dacă oamenii nu sunt mulțumiți de sistem, vor începe să descarce protocolul original open source. Aici, costul este, de asemenea, redus.

Dar, furcile dure nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune, deoarece pot îmbunătăți riscul creșterii suprafeței de atac social.

Acum, să încercăm să înțelegem principiul guvernanței off-chain din perspectiva celor patru elemente cheie ale guvernanței blockchain.

Consens

Consensul în afara lanțului este stabilit și gestionat de liderii comunității. În cazul bitcoinului, consensul este atins de minerii care ajută la validarea tranzacțiilor și introduc blocuri în lanț.

Stimulent

Când vine vorba de stimulente, bitcoin oferă, de asemenea, un bun exemplu. Aici, minerii primesc taxe, iar dezvoltatorii au posibilitatea de a face modificări în rețea. În schimb, întreprinderile fac ceea ce este mai bun pentru ele.

informație

Fluxul de informații în cazul unui blockchain public este unic. Deoarece sunt disponibile suficiente date prin transparență, aceasta oferă o idee cheie despre modul în care lucrurile funcționează diferit în caz de blockchain public în comparație cu modul în care guvernele și corporațiile lucrează pentru a-și administra sistemele. Aici, elementul cheie este transparența, deoarece oferă posibilitatea tuturor părților de a afla ce se întâmplă în rețea. Dar, de asemenea, poate polariza părțile care pot afecta negativ părțile.

Structura de guvernare

În sfârșit, avem o structură de guvernanță. În acest caz, avem o abordare descentralizată, care nu se apropie de modul în care instituțiile centralizate au grijă de guvernanță. În ceea ce privește bitcoinul, avem mecanismul de propunere BIP care oferă dezvoltatorilor capacitatea de a aduce contribuții semnificative într-un mediu deschis.

Guvernare în lanț

Cu o înțelegere clară a modului în care funcționează guvernanța în afara lanțului, este momentul să aruncăm o privire asupra guvernanței în lanț.

Guvernarea în lanț se ocupă de aspectele interne ale blockchain-ului. Cu toate acestea, guvernarea în lanț este relativ nouă și există multe concepte interesante legate de aceasta.

Dacă vedem actuala guvernare în lanț, este echivalent să avem o democrație directă cu mecanismul de vot care este utilizat în mod optim pentru rețeaua specifică din lanț. Guvernarea în lanț poate ajuta la restabilirea ideii de guvernanță în sisteme. Dar, crearea unui model de guvernanță poate dura mult timp și poate dura mai mult atunci când există o tehnologie nouă. De asemenea, lucrurile pot deveni complexe pe măsură ce blockchain-ul este descentralizat.

În cazul guvernării în lanț, bitcoin nu oferă o perspectivă bună. EOS a încercat să creeze un model de guvernanță și a încercat să-l facă să funcționeze pentru prima dată. Dar pur și simplu nu a funcționat. În mod clar, va dura mult timp pentru implementare, dar întregul proces poate fi accelerat încercând alte modele stabilite.

Acum, pentru a vedea modul în care guvernanța în lanț are impact asupra elementelor, să aruncăm o privire asupra elementelor de mai jos.

Consens

În cazul guvernării în lanț, votul se face direct prin protocol. Metoda consensului acționează ca o democrație directă cu optimizări blockchain.

Stimulent

Stimularea guvernării în lanț funcționează pentru a transfera puterea de la mineri la dezvoltatori și apoi la utilizatori. Acest lucru este făcut pentru ca terenul de joc să fie echitabil pentru toată lumea. Dar acest lucru nu înseamnă că nu există deloc conflicte. Conflictul de stimulare poate apărea în timp și jucătorii trebuie să lucreze împreună pentru a-l rezolva.

informație

Informațiile din lanț pot fi similare cu cele ale informațiilor din afara lanțului, deoarece aspectul transparenței rămâne același. Cu toate acestea, propunerea și aspectele de vot funcționează diferit.

Rolul stivei Blockchain în guvernarea Blockchain

Guvernanța blockchain depinde în mare măsură de stiva blockchain și de componentele sale. Orice platformă blockchain are atașat un ecosistem, în cadrul căruia puteți găsi protocoale și reguli.

Cu fiecare strat, există mai multă complexitate cu privire la modul de guvernare a stratului respectiv.

În această secțiune, vom analiza diferitele elemente ale stivei blockchain și modul în care un sistem de guvernanță interacționează cu acestea.

Stratul Internet

Stratul de internet constituie stratul inferior al stivei de tehnologie blockchain. Orice rețea blockchain are nevoie de internet pentru a funcționa. Din punct de vedere tehnic, depinde de protocolul de control al transmisiei / protocolul Internet (TCP / IP). Acestea sunt protocoalele care guvernează mișcarea pachetului peste nodurile de internet.

Guvernarea sistemelor blockchain depinde în mare măsură de protocolul Internet. Pentru a înțelege dependența și rolul acesteia, trebuie să ne uităm la câțiva factori care se joacă în jurul internetului.

Furnizori de servicii Internet (ISP)

Internetul nu este complet descentralizat. Furnizorii de servicii Internet joacă un rol crucial în monitorizarea, transmiterea și reglarea pachetelor de pe stratul de transport al internetului. Deci, un ISP poate decide să discrimineze pachetele în funcție de unde este trimis către unde se îndreaptă. Această interacțiune poate degrada calitatea rețelei, care, în schimb, are impact asupra guvernanței blockchain.

Pentru a rezolva problema, avem neutralitate a rețelei. Ideea de bază din spatele neutralității rețelei este de a oferi prioritate egală întregului trafic de rețea. De asemenea, reglementează ca informațiile să fie trimise destinatarului de la expeditor în forma originală, fără modificări.

Neutralitatea rețelei joacă un rol similar pentru guvernarea Blockchain ca și pentru Internet. Deoarece blockchain-ul este descentralizat fără nicio entitate centralizată, este crucial ca rețeaua să respecte definiția sa de bază. Dacă neutralitatea rețelei nu este menținută, aceasta poate avea un impact direct asupra funcționalităților de bază ale rețelelor blockchain.

Cu toate acestea, în lumea reală, acest lucru nu este adevărat. ISP-urile sunt cunoscute pentru a oferi oferte personalizate în cazul în care își împachetează propriile servicii înaintea concurenților lor. Acest lucru creează un mediu nesănătos în care unele servicii sunt restricționate pentru a controla concurența. ISP-urile sunt, de asemenea, cunoscute pentru protejarea lățimii de bandă și oferirea de soluții bazate pe aceasta.

De asemenea, guvernele nu sunt dornice de mișcarea de neutralitate a rețelei. SUA, în sine, au respins ideea neutralității rețelei de mai multe ori, ceea ce este îngrijorător pentru utilizatorii de internet.

Inspecție profundă a pachetelor (DPI)

În afară de asta, avem o inspecție profundă a pachetelor (DPI). Oferă ISP-urilor și guvernelor posibilitatea de a afla mai multe despre pachetele de date TCP / IP. Aceștia pot verifica antetul și chiar pot direcționa pachetul către locurile în care nu se intenționează. Acest lucru este îngrijorător având în vedere că poate fi analizat chiar și conținutul criptat – crearea unui mediu în care anumite servicii sunt aplicații sunt restricționate pentru a limita concurența.

Există deja furnizori comerciali care permit rețelelor corporative să blocheze pachetele Bitcoin folosind tehnica DPI.

Limite de date ISP

Limitele de date ISP acționează, de asemenea, ca un obstacol în calea unei guvernanțe adecvate a blockchain-ului. Orice rețea blockchain necesită o cantitate minimă de limită de date sau lățime de bandă a rețelei pentru a funcționa corect, iar ISP-urile pot limita cei care împiedică funcționarea corectă a blockchain-ului..

Deci, dacă un utilizator depășește limitele de date stabilite de ISP, viteza acestora este fie limitată, fie este taxată puternic pentru utilizarea lățimii de bandă suplimentare.

Acest lucru se limitează foarte mult la guvernarea lanțului de blocuri în lanț, deoarece este intensă în lățime de bandă. De exemplu, votul unui miner poate fi împiedicat deoarece trebuie să descarce lățimea de bandă completă în scopuri operaționale.

Firewall-uri bazate pe țară

Nu toate guvernele sunt democratice. China, de exemplu, își controlează propriul internet utilizând politici care sunt numai favorabile aplicațiilor și serviciilor proprii. Supravegherea și cenzura lor la nivel național adaugă, de asemenea, jurământuri la problema internetului descentralizat și a blockchain-ului.

Toate acestea fac ca guvernarea blockchain să fie dificilă și complicată.

Stratul Blockchain

Stratul blockchain rămâne deasupra stratului Internet. Limitările blockchain-ului provin din stratul Internet și din protocoalele sale. Pentru a se asigura că blockchain-ul funcționează conform intenției, trebuie să compenseze în mod excesiv limitările generate de stratul Internet.

La nivelul blockchain, un sistem blockchain își pune în aplicare propriile reguli de guvernanță cu protocoale de consens. Acest protocol de consens dictează modul în care nodurile interacționează între ele și guvernează, de asemenea, modul în care tranzacțiile sunt validate prin rețea. Alegerea algoritmilor de consens, protocoalelor și alegerea furcii rămân în rețeaua blockchain.

De exemplu, avem bitcoin care folosește un algoritm consens de dovadă a muncii. Aici, minerii validează blocuri de tranzacții prin furnizarea de putere hash sistemului. Algoritmul de consens asigură, de asemenea, că nimeni nu înșală sistemul și oferă, de asemenea, un stimulent economic pentru participarea la rețea.

Stratul aplicației

În cele din urmă, avem stratul de aplicație. La fel ca alte stive de tehnologie, stratul superior se asociază cu stratul aplicației. În cazul ecosistemului blockchain, stratul aplicației poate consta din aplicații descentralizate (dApps) sau cadre dApp. Ambele sunt construite deasupra rețelei blockchain și oferă o modalitate de a interacționa cu rețeaua.

La fel ca blockchain-ul, dApp-urile pot fi, de asemenea, configurate pentru a funcționa autonom și descentralizate. Abordarea depinde de proiectantul dApps și, în acest scop, trebuie să își definească protocoalele în consecință. De exemplu, un dApp poate furniza o dispoziție pentru actualizarea codului în anumite condiții.

Organizația autonomă descentralizată (DAO): o lecție

DAO este conceput în așa fel încât întreaga rețea să fie automatizată cu contracte inteligente. Aceste organizații funcționează similar cu cea a organizațiilor tradiționale, dar nu se bazează pe nimeni pentru a funcționa. Cu toate acestea, DAO-urile nu sunt complet sigure și se pot pirata.

DAO Hack este unul dintre hackerii celebri în care hackerul a furat 50 de milioane de dolari. A exploatat un bug portofel paritar.

Concluzie

Acest lucru ne conduce la sfârșitul principiilor noastre de guvernanță blockchain. Am discutat destul de puțin despre guvernarea blockchain-ului și despre modul în care funcționează atât în ​​afara lanțului, cât și în lanț. Deci, ce părere aveți despre principiile de guvernanță blockchain? Comentează mai jos și anunță-ne.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me