Următoarea discuție prezintă o prezentare generală a diferitelor inițiative CBDC existente ar putea oferi o bază solidă pentru înțelegerea argumentelor pro și contra a băncii centrale. 

Progresele tehnologice și reducerea utilizării numerarului au determinat diverse bănci centrale să investigheze posibilitățile de introducere a unor alternative digitale la numerar. Digitalizarea transformă continuu activitatea economică, aducând în același timp multe perturbări pentru societate, alături de revoluționarea multor aspecte ale vieții de zi cu zi a unui individ. Ca urmare, invită multe preocupări pentru revizuirea abordărilor convenționale. Deci, odată cu reducerea utilizării numerarului și preferințele crescânde ale clienților pentru sistemele de plată digitale, băncile centrale sunt îndoielnice cu privire la introducerea CBDC-urilor.

Prin urmare, este important să aveți o impresie clară despre avantajele și dezavantajele monedei digitale ale băncii centrale pentru a ajunge la o concluzie rezonabilă. Multe bănci centrale au investit activ eforturi în cercetarea rezultatelor adoptării CBDC. Cu toate acestea, multe dintre băncile centrale ezită să pună în aplicare documentele conceptuale CBDC în practică.

Ca alternativă digitală la banii fizici ai băncii centrale, CBDC poate oferi multe avantaje. Cu toate acestea, moneda digitală a băncii centrale prezintă implicații asupra instabilității în politica monetară și în industria serviciilor financiare în general. Următoarea discuție prezintă contextul CBDC-urilor și ipotezele esențiale înainte de a se arunca cu capul în avantajele și eșecurile lor.

Inscrie-te acum: Masterclassul valutar digital al băncii centrale

Introducere și context al CBDC

Influența tehnologiei a dat naștere ideilor pentru noi abordări ale sistemelor de plăți, rezultând astfel perspective pentru CBDC. Sosirea CBDC-urilor a evidențiat posibilitățile modificărilor tehnologice care funcționează în ambele sensuri în politica monetară. Companiile care utilizează tehnologia blockchain au reușit să dezvolte noi sisteme de plăți care pot ocoli rolul băncilor centrale într-o decontare. În același timp, băncile centrale iau în considerare posibilitățile de a oferi noi forme de canale de plată cu amănuntul, capabile să ocolească rolul intermediarilor.

Ce este CBDC?

Înainte de a merge mai departe cu schema avantajelor și dezavantajelor monedei digitale a băncii centrale, este important să înțelegem diferența monedei digitale a băncii centrale față de rezervele tradiționale. Puteți diferenția CBDC de rezervele tradiționale reflectând asupra definiției sale. Deși nu există o definiție clară a CBDC, o puteți considera ca o formă electronică a banilor băncii centrale. Cu toate acestea, CBDC prezintă anumite trăsături care stabilesc unicitatea sa.

În primul rând, oferă funcționalități de acces mai bune și mai largi în comparație cu rezervele. CBDC prezintă, de asemenea, o funcționalitate excepțional mai bună în cazul tranzacțiilor cu amănuntul în comparație cu numerarul. CBDC include, de asemenea, o structură operațională distinctă în comparație cu alte variante de bani ale băncii centrale, permițând astfel CBDC să abordeze un scop principal distinct..

Cel mai important dintre toate, un CBDC ar trebui să aibă capacitatea de a suporta dobânzi, numai cu ipoteze realiste pentru plata ratelor dobânzii, diferite de rata rezervelor. Moneda digitală a băncii centrale este, de asemenea, considerată banii electronici ai băncii centrale, precum și o datorie electronică pentru banca centrală. Ca pasiv al băncii centrale, acesta poate fi sub formă de jeton sau poate fi stocat într-un cont pentru executarea tranzacțiilor, precum și pentru menținerea valorii. Diversele aspecte legate de CBDC reduc complet posibilitățile contra băncii centrale asupra monedei digitale. Cu toate acestea, nu există niciun motiv pentru a le nega complet.

Alte monede digitale amenință însăși existența CBDC. De exemplu, Facebook lucrează deja la o monedă digitală numită Balanță. Portofelul Novi este portofelul principal blockchain compatibil cu acesta de acum. Cu toate acestea, este o preocupare masivă pentru băncile centrale, deoarece această monedă poate reprezenta o amenințare pentru sistemul monetar și monedele fiduciare.

Diferite forme de CBDC

Noua taxonomie a banilor subliniază, de asemenea, posibilitățile de a atrage diferențe între două forme potențiale de CBDC. Cele mai semnificative trăsături ale banilor, conform noilor definiții, se concentrează pe emitent, formă, accesibilitate și mecanismul de transfer. Emitentul ar putea fi o bancă centrală sau orice altă entitate.

Forma din definiția banilor se referă la bani electronici și fizici. În ceea ce privește accesibilitatea, banii ar putea lua două opțiuni, cum ar fi accesul limitat sau universal. Mecanismul de transfer al banilor ar putea fi centralizat sau descentralizat (de la egal la egal) în natură.

Drept urmare, noile aspecte incluse în definiția banilor oferă fundamentul fiabil pentru diferențierea celor două forme de CBDC electronice, cum ar fi emisiile băncii centrale și variantele peer-to-peer. CBDC cu amănuntul este disponibil pentru publicul larg, iar varianta cu amănuntul CBDC este disponibilă numai pentru instituțiile financiare. Acum, este important să se stabilească ipotezele specifice despre CBDC pentru a reflecta asupra avantajelor și dezavantajelor băncii centrale a monedei digitale.

Citește și: Comerț cu ridicata și cu amănuntul Banca digitală Monedă digitală

Ipoteze generale despre CBDC

Prima presupunere despre CBDC este că acestea nu sunt active criptografice precum Bitcoin. CBDC pot alege să adopte DLT care poate servi ca o legătură similară între CBDC și criptomonede. Cu toate acestea, CBDC-urile sunt considerabil diferite de criptomonede, deoarece ar servi drept răspundere a băncii centrale, la fel ca bancnotele.

Practic, unul dintre profesioniștii proeminenți ai monedei digitale ale băncii centrale, adică încrederea, separă CBDC-urile de criptomonede sau monede stabile. Al doilea factor indică abordarea convențională a băncilor centrale care emit bani digitali în rezerve. Dimpotrivă, proiectele CBDC luate în considerare în multe propuneri ale băncii centrale implică necesitatea CBDC bazate pe simboluri. Ca urmare, CBDC este diferit de soldurile din conturile de rezervă, iar variantele comune ale banilor băncilor comerciale sunt în format contabil.

De asemenea, este important să observăm că popularitatea CBDC nu depinde doar de noile îmbunătățiri tehnologice. După cum sa discutat mai devreme, utilizarea cardurilor a scăzut constant, alături de reducerea drastică a utilizării numerarului.

O alternativă mai bună

Băncile centrale doresc să creeze o metodă alternativă de plată și stocare a valorii, mai degrabă decât abolirea completă a numerarului cu CBDC. Băncile centrale vor să se pregătească pentru un viitor potențial în care numerarul fizic nu ar mai putea fi calificat ca mijloc legal de plată.

Există multe soluții blockchain pentru moneda digitală a băncii centrale. Deci, introducerea CBDC-urilor ar putea ajuta la oferirea unei metode de plată de încredere și flexibile pentru consumatori, în conformitate cu tendința digitalizării. Pe de altă parte, reducerea utilizării numerarului creează îngrijorări notabile cu privire la stabilitatea sistemului financiar și stabilitatea economiei în ansamblu.

Toate aceste ipoteze arată în mod clar că contra monedelor digitale ale băncii centrale sunt evidente în aspectele tehnologice, sistemice, juridice și economice. În plus, preocupările etice atrag atenția, concentrându-se pe trasabilitate în proiectarea CBDC sau garanția anonimatului.

Cu toate acestea, utilizatorii ar putea prefera CBDC pe baza plății, funcționalității asociate și costurilor totale pentru utilizatori. De asemenea, este important să se ia în considerare importanța expertizei tehnologice, a curajului și a unei viziuni pentru implementarea CBDC. Profesioniștii în monedă digitală ai băncilor centrale devin instrumente atrăgătoare pentru a atrage atenția băncilor centrale asupra CBDC-urilor, în special cu restricțiile din infrastructura de plată actuală în ceea ce privește suplimentele și suplimentele tehnologice. Ca urmare, cererea pentru noi modele de plată crește considerabil în ultimii ani.

Iată un ghid pentru a vă ajuta să înțelegeți diferențele dintre Crypto și CBDC.

Inițiative actuale ale CBDC

Având în vedere clar ipotezele referitoare la CBDC, este important să reflectăm asupra inițiativelor CBDC existente. O privire de ansamblu asupra inițiativelor CBDC existente poate oferi o perspectivă critică asupra contra și avantaje ale băncii centrale în moneda digitală. Haideți să aflăm mai multe despre inițiativele CBDC existente pentru a stimula claritatea comparației dintre argumentele pro și contra ale băncii centrale.

Băncile centrale utilizează diferite abordări de proiectare, metode, tehnologii și participarea părților interesate pentru proiectele curente de cercetare CBDC. Un studiu realizat de Bank of International Settlement (BIS) a stabilit că aproximativ 70% dintre băncile centrale din studiu și-au afirmat angajamentul cu o formă specifică de lucru CBDC.

De exemplu, SUA dezvoltă în prezent un nou tip de activ digital numit dolar digital. Această inițiativă va afecta cu siguranță economia globală și va iniția o schimbare drastică. În prezent, intenționează să lucreze la un portofel digital de dolari pentru stocarea tuturor monedelor digitale. Chiar dacă este o monedă digitală, băncile federale vor fi responsabile pentru reglementarea și menținerea valorii.

Toate băncile centrale implicate în studiu au arătat că au început cercetări teoretice și conceptuale referitoare la CBDC. Interesant este faptul că aproape jumătate din băncile centrale chestionate în studiu au declarat că s-au mutat deja în faza de dovadă a conceptului și orientată spre funcționalitate. În prezent, multe bănci centrale lucrează la proiecte pilot de monede electronice.

Factorii de proiectare ai CBDC

Caracteristicile de design ale CBDC, cum ar fi scalabilitatea, securitatea, interoperabilitatea, flexibilitatea și accesibilitatea sunt componente esențiale asociate cu designul în proiectele CBDC propuse..

Una dintre mențiunile proeminente dintre implementările reale ale CBDC se referă la inițiativa E-krona în Suedia. Declinul radical al utilizării numerarului alături de afinitatea tehnologică a oamenilor din Suedia a fost esențial în emiterea criptomonedei emise de banca centrală.

Prin urmare, s-ar putea afla în mod direct unul dintre cei mai buni profesioniști ai monedei digitale ale băncii centrale în acest exemplu din viața reală. Cu toate acestea, Banca Centrală Suedeză nu ia în considerare tehnologia registrelor distribuite ca bază pentru soluția E-krona.

Banca Centrală Suedeză își propune să asigure o disponibilitate mai largă a E-kronei pentru publicul larg în orice moment, 24/7. Pe de altă parte, una dintre dezavantajele monedei digitale a băncii centrale menționată în acest caz se referă la faptul că nu va suporta dobânzi în zilele inițiale. Mai mult, nu există un acord privind plasarea E-krona într-un cont la Riksbank sau stocarea acestora ca unități bazate pe valoare într-o aplicație sau local pe un card.

Alte inițiative

Autoritatea Monetară din Singapore sau MAS și Banca Canadei au semnalat, de asemenea, proiecte pentru obținerea de informații cu privire la utilizarea monedelor digitale. În prezent, Banca Canadei lucrează la inițiativa „Project Jasper”, aducând sectoarele public și privat în colaborare pentru înțelegerea modurilor în care tehnologia distribuită a registrului ar putea transforma sistemul complet de plăți.

Inițiativa „Project Ubin” din Singapore se concentrează, de asemenea, pe utilizarea DLT pentru compensare și decontare a valorilor mobiliare și a plăților. Proiectul prezintă profesioniștii în monedă digitală ai băncii centrale, deoarece poate sprijini MAS și industria în înțelegerea potențialului CBDC. În plus față de aceste mențiuni notabile, multe alte proiecte CBDC sunt în prezent în curs de desfășurare în diferite regiuni. De exemplu, Banca Thailandei a lansat Proiectul Inthanon, iar Banca Japoniei și Banca Centrală Europeană au colaborat pentru inițiativa Project Stella.

China lansează un proiect CBDC numit proiect DCEP. Aceasta va fi cu siguranță una dintre schimbările revoluționare din istoria noastră economică globală. Cu toate acestea, este susținut de guvern și ei sunt responsabili de reglementarea acestuia.

Pro și contra cu monedele digitale ale băncii centrale

După o prezentare generală a elementelor fundamentale ale CBDC și a ipotezelor de bază cu privire la acestea, alături de implementările actuale ale CBDC, haideți să mergem către banca și avantajele monedei digitale ale băncii centrale. Băncile centrale se confruntă cu probleme în ceea ce privește adoptarea CBDC datorită naturii vagi a posibilităților de evaluare a monedei digitale digitale.

Mai mult, băncile centrale ar trebui să observe, de asemenea, implicații pozitive și negative ale monedei digitale digitale pentru stabilitatea financiară și politica monetară. Prin urmare, evaluarea argumentelor pro și contra a monedei digitale a băncii centrale presupune că acestea sunt asociate cu funcțiile băncii centrale. Acum, să aruncăm o privire detaliată asupra aspectelor pozitive și negative asociate cu moneda digitală a băncii centrale.

Pro Central Bank Digital Bank

Moneda digitală a băncii centrale sau CBDC a apărut ca o alegere promițătoare pentru băncile centrale de a concura cu banii digitali. Inițiativele lansate recent în sectorul activelor criptografice de către giganții tehnologici, cum ar fi Facebook, pictează CBDC-urile ca opțiuni favorabile. Cu toate acestea, este important să ne uităm la profesioniștii din moneda digitală a băncii centrale pentru a afla valoarea pe care o oferă. Iată câteva dintre avantajele notabile ale monedelor digitale ale băncii centrale pe care ar trebui să le luați în considerare.

 1. Cel mai important aspect pozitiv în moneda digitală a băncii centrale se referă la costurile mai mici de tranzacționare. CBDC-urile pot oferi suport pentru plăți instituționale și de vânzare cu amănuntul mai rapide, cu costuri de tranzacție reduse.
 2. Profesioniștii în monedă digitală ai băncii centrale se concentrează, de asemenea, în special pe încurajarea creșterii economice alături de inovația digitală. CBDC-urile ar putea oferi o jurisdicție de monedă digitală de încredere, alături de crearea unui ecosistem cripto foarte atrăgător. În consecință, acestea pot duce la îmbunătățirea activității economice, alături de încurajarea efectelor indirecte în alte sectoare tehnologice.
 3. CBDC-urile pot oferi o alternativă considerabil cost-eficientă la numerar pentru stocarea valorii. Factorul de cost este mai mic în CBDC, deoarece nu impune sarcini asupra costurilor de producție, depozitare, transport și eliminare. În același timp, CBDC-urile prezintă și alternative sigure pentru distribuirea și reducerea îngrijorărilor cu privire la frauda în ecosistemul de plată.
 4. Organizațiile ar putea câștiga reputația unui pionier prin valorificarea oportunităților cu CBDC în etapele incipiente. Prin exprimarea unui interes activ față de CBDC în primele etape, o companie poate iniția definiții ale politicii monetare cu privire la CBDC. Ulterior, companiile care lucrează la CBDC ar putea juca, de asemenea, un rol crucial în definirea diferitelor standarde aplicabile cu CBDC.
 5. Lichiditatea este un factor proeminent în rândul profesioniștilor în monedă digitală ale băncii centrale, ajutând băncile centrale să ofere suport de lichiditate pe termen scurt. Interesant, utilizatorii pot beneficia de beneficiile de lichiditate cu CBDC și în zilele de sărbătoare legală. Prin urmare, CBDC-urile pot fi utile pentru reducerea eficientă a riscurilor implicării instituțiilor individuale în declanșarea sistemică a reacțiilor în lanț.
 6. Includerea financiară îți vine imediat în minte atunci când te gândești la CBDC. Monedele digitale ale băncii centrale ar putea ajuta la îmbunătățirea accesului la plăți digitale pentru majoritatea gospodăriilor nebancare. CBDC-urile pot ajuta utilizatorii să acceseze instrumentele de plată digitale actuale la costuri considerabil mai mici sau zero, fără un cont bancar.
 7. Introducerea CBDC-urilor ar putea crește, de asemenea, concurența în peisajul sistemelor de plăți. În plus, pot stimula, de asemenea, motivația jucătorilor privați pentru inovație. Mai mult, profesioniștii în monedă digitală ai băncii centrale pot crește, de asemenea, concurența între bănci. Băncile ar concura pentru atragerea depozitelor bancare legate de active care ar putea migra către CBDC.
 8. Cel mai important beneficiu pe care îl puteți găsi cu CBDC se referă la lipsa implicării intermediarilor. În consecință, CBDC-urile ar putea juca un rol crucial în creșterea vitezei de decontare, alături de sprijinul pentru plăți în timp real. După cum puteți vedea, există o mulțime de similitudini cu caracteristicile tehnologiei blockchain.
 9. În cele din urmă, CBDC-urile ar putea acționa, de asemenea, ca un instrument direct de politică monetară, cu condiția ca acesta să fie interesat. Prin urmare, poate sprijini un control direct îmbunătățit asupra ofertei de bani.
 10. Profesioniștii monedelor digitale ale băncii centrale indică, de asemenea, niveluri mai bune de confidențialitate. Ele pot oferi asigurarea unui anonimat mai bun în comparație cu plățile curente cu cardul bancar comercial.

Urmăriți acum conferința virtuală la cerere despre active digitale și valute digitale ale băncii centrale (CBDC)!

Consum valutar digital al băncii centrale

După ce am reflectat asupra avantajelor monedei digitale a băncii centrale, să reflectăm asupra dezavantajelor monedei digitale ale băncii centrale. Ele pot oferi o impresie mai bună despre potențialul CBDC. Iată care sunt obstacolele notabile pe care le puteți găsi cu CBDC.

 1. CBDC au restricții geografice importante, deoarece sunt acceptate numai în țara care le emite.
 2. Băncile centrale s-ar putea transforma în concurenți direcți ai furnizorilor de servicii de plată, forțând astfel băncile să-și piardă veniturile. Mai mult, noile oportunități de investiții cu CBDC ar putea reduce cererea de depozite pentru consumatori. Ulterior, CBDC-urile pot reduce creditele bancare către economia generală și creșterea economică.
 3. CBDC-urile bazate pe cripto nu au nicio legătură cu moneda convențională și ar putea prezenta o volatilitate mai mare a prețurilor.
 4. Dezavantajele monedei digitale ale băncii centrale evidențiază, de asemenea, concurența crescută pentru băncile comerciale. Natura CBDC-urilor ca înlocuitor al depozitelor bancare poate motiva băncile să își mărească ratele de depozit. Apoi, poate avea ca rezultat o tranziție către finanțarea angro de la finanțarea depozitelor.
 5. Monedele digitale ale băncii centrale pot crește, de asemenea, riscurile de funcționare a băncii la nivel de sistem. Astfel de tipuri de tranzacții bancare ar putea crește mai repede în perioade de criză financiară, fără nicio dependență de timp și de proximitate.

Concluzie

După cum puteți observa clar, monedele digitale ale băncii centrale prezintă propuneri diferite pentru adoptatorii timpurii. În timp ce profesioniștii în monedă digitală ai băncii centrale prezintă invitații clare de a emite imediat CBDC-uri, contra prezintă o imagine complet contrastantă. Cu toate acestea, contra monedelor digitale ale băncii centrale oferă informații ideale pentru practicile interzise în implementarea CBDC.

Dacă doriți să aflați mai multe despre monedele digitale ale băncii centrale, atunci trebuie să alegeți 101 Blockchains. Am introdus recent o masterclass CBDC pe platforma noastră pentru toți cei care aspiră să învețe. Puteți accesa sprijinul experților din industrie în învățarea despre CBDC-uri cu masterclassul nostru. Înregistrați-vă acum și scufundați-vă în lumea monedelor digitale ale băncii centrale!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me