Companiile de întreprinderi sunt întotdeauna indecise cu tehnologiile blockchain publice și private. Aici, vom săpa mai adânc și vom înțelege caracteristicile și vom compara blockchain-ul public vs privat.

De la începutul tehnologiei blockchain, oamenii au dezbătut despre blockchain public vs privat. Într-un mediu de întreprindere, este de fapt foarte important să cunoaștem diferențele mari dintre aceste două. Practic, exemplele blockchain publice și private joacă un rol imens în companiile care caută tipul blockchain perfect pentru soluțiile lor.

Dar cum? Ei bine, dacă nu puteți identifica diferența dintre acestea și selectați o platformă greșită, atunci soluția dvs. nu va funcționa. Cu toate acestea, mulți oameni încă îi încurcă în aceste zile.

De aceea, pentru a vă ajuta, ne vom concentra astăzi pe blockchain public vs privat. După ce le cunoașteți asemănările și diferențele, puteți alege cu ușurință cel care se potrivește nevoilor dvs..

Inscrie-te acum: Curs Blockchain gratuit

Public Vs Private Blockchain: Introducere în două tipuri majore de Blockchain

blockchain public vs privat

Ce este blockchain-ul public?

O rețea publică blockchain este o rețea blockchain la care oricine se poate alătura oricând dorește. Practic, nu există restricții atunci când vine vorba de participare. Mai mult, oricine poate vedea registrul și poate participa la procesul de consens.

De exemplu, Ethereum este unul dintre exemplele de platforme publice blockchain.

Astfel, dacă doriți un sistem de rețea complet descentralizat, atunci blockchain-ul public este calea de urmat. Cu toate acestea, poate deveni puțin problematic atunci când încercați să încorporați o rețea publică blockchain cu procesul de blockchain întreprindere.

Oricum, rețeaua publică blockchain a fost primul tip de blockchain din revoluție. De fapt, Bitcoin a pus bazele tehnologiilor blockchain.

Odată ce oamenii au început să vadă beneficiile tehnologice de bază, au început să dezvolte alte variante blockchain pentru a scăpa de toate problemele.

Cea mai bună parte a companiilor publice blockchain este că se asigură că toți participanții au drepturi egale indiferent de ce.

Oamenii se pot alătura și participa la consens, pot tranzacționa cu colegii lor după bunul plac.

Companiile publice blockchain se asigură că această tehnologie oferă cel mai înalt nivel de securitate. Mai mult, este ceva ce nu veți vedea într-un blockchain privat.

Toată lumea poate vedea și registrul, menținând astfel transparența în orice moment.

Cu toate acestea, exemplele publice de blockchain vin și cu cota lor echitabilă de defecte. În realitate, aceste platforme sunt mai lente decât de obicei. În plus, poate atrage persoane rău intenționate care folosesc platforma pentru activități ilegale din cauza naturii anonime.

Să vedem cele mai bune caracteristici ale blockchain-ului public în acest ghid blockchain public vs privat blockchain.

Citeste mai mult: Ce este un blockchain public? Ghid pentru începători

Blockchain public: cele mai bune caracteristici

Securitate inalta

Companiile publice blockchain proiectează întotdeauna fiecare platformă într-un mod care oferă securitate deplină. În realitate, în fiecare zi, întreprinderile și organizațiile se ocupă de hacks online. Devine o mare piedică pe măsură ce trece timpul.

În plus, provoacă pierderi de miliarde și miliarde de dolari în fiecare an.

Dar, cu toate protocoalele de securitate ale unui blockchain public, pot opri cu ușurință toate problemele de hacking cu care se confruntă. Mai mult, pot asigura în cele din urmă o valoare reală sau o calitate mai bună a datelor pentru orice proiect.

Protocoalele de securitate pot varia în funcție de platformă, dar pot spune cu siguranță că blockchain-urile publice sunt mai mult sau mai puțin robuste.

Mediu deschis

După cum știți deja, blockchain-ul public este deschis pentru toți, la fel ca și numele său. Deci, indiferent unde locuiți, vă puteți conecta la aceste platforme. Ai avea nevoie doar de o conexiune bună la internet și de un computer.

Deci, vă veți bucura întotdeauna de toate avantajele care vin din tehnologia blockchain. Mai mult, îl puteți folosi pentru a tranzacționa într-un mediu sigur. De asemenea, puteți câștiga bani și din minerit. Cu toate acestea, nu toate platformele publice oferă caracteristici miniere.

Să verificăm următoarea caracteristică din acest ghid public blockchain vs. blockchain privat.

Natura anonimă

Aceasta este de fapt una dintre cele mai bune caracteristici ale blockchain-urilor publice pe care majoritatea utilizatorilor le plac. Practic, aici toată lumea este anonimă. De fapt, nu vă veți folosi numele real sau identitatea reală aici. Totul ar rămâne ascuns și nimeni nu te poate urmări pe baza acestui lucru.

Deoarece este un domeniu public, această caracteristică este în principal pentru siguranța bunurilor. Cu toate acestea, oamenii l-au folosit și din motive ilegale. Mulți infractori tind să folosească Bitcoin pentru a plăti activități ilegale pe dark web. Acesta este, de asemenea, unul dintre dezavantajele blockchain-ului public.

Dar nu-l judeca pe baza trecutului său rău. Oamenii pot folosi orice tehnologie nouă în scopuri rele și bune. Astfel, nu ar trebui să se reflecte în niciun fel asupra tehnologiei blockchain publice.

Fără reglementări

În realitate, blockchain-ul public nu are nicio reglementare pe care trebuie să o respecte nodurile. Deci, nu există nicio limită pentru modul în care se poate folosi această platformă pentru îmbunătățirea lor. Cu toate acestea, problema principală este că întreprinderile nu pot lucra într-un mediu nereglementat.

De ce? Ei bine, pentru că, fără reglementări, este greu să îndeplinești toate nevoile pe care le poate avea un proiect. Astfel, aș recomanda utilizarea rețelelor publice pe platformele consumatorilor. Înseamnă că nu ar trebui să-l utilizați ca sistem de rețea intern și să-l utilizați ca sistem extern. Acesta este, de asemenea, unul dintre dezavantajele blockchain-ului public.

Să verificăm următoarea caracteristică din acest ghid public blockchain vs. blockchain privat.

Implementarea tehnologiei blockchain este un proces dificil. Aflați cum să implementați blockchain și să utilizați acest lucru pentru a vă împuternici afacerea acum!

De ce să folosești acest lucru?

Adevărata descentralizare

Într-un blockchain public, veți obține o descentralizare adevărată. Acest lucru este destul de absent în rețelele private blockchain. Deoarece toată lumea are o copie a registrului, creează și o natură distribuită.

Practic, în acest tip de blockchain, nu există o entitate centralizată. Astfel, responsabilitatea menținerii rețelei este exclusiv pe noduri. Cu ajutorul unui algoritm de consens, aceștia actualizează registrul, promovând corectitudinea.

În plus, ambele caracteristici se asigură că există întotdeauna un mediu descentralizat în sistem.

Oricum, să verificăm următorul în acest ghid public blockchain vs blockchain privat.

Transparență completă

Ei bine, nimic nu se poate compara cu o platformă complet transparentă cu nimic altceva. Practic, companiile publice blockchain tind să proiecteze platformele astfel încât să fie pe deplin transparentă pentru oricine din registru.

Înseamnă că puteți vedea registrul oricând doriți. Deci, nu există nicio posibilitate de corupție sau discrepanțe. Oricum, toată lumea trebuie să mențină registrul și să participe la consens.

Acest lucru se găsește în platformele private blockchain.

Imuabilitate

Rețeaua publică blockchain este complet imuabilă. Dar ce înseamnă asta? Ei bine, înseamnă că, odată ce un bloc ajunge pe lanț, nu există nicio modalitate de a-l schimba sau șterge. Deci, se asigură că nimeni nu poate modifica doar un anumit bloc poate obține beneficii de la alții.

În realitate, fiecare organizație se ocupă de probleme de modificare. Fie că se întâmplă offline, fie online. Cea mai bună parte este că funcțiile hash funcționează ca un protocol de securitate.

Prin urmare, atunci când o persoană încearcă să schimbe blocurile, va crea un lanț diferit care se separă de lanțul original. Astfel, anulând modificările lor.

Oricum, să verificăm următorul blockchain privat în acest ghid public blockchain vs blockchain privat.

Împuternicirea completă a utilizatorilor

De obicei, în orice rețea, utilizatorul trebuie să respecte o mulțime de reguli și reglementări. În multe cazuri, este posibil ca regulile să nu fie chiar corecte. Dar nu în rețelele publice blockchain. Aici, toți utilizatorii sunt împuterniciți, deoarece nu există o autoritate centrală care să privească fiecare mișcare.

Aceste platforme sunt, de asemenea, deschise publicului, astfel încât nicio corporație nu vă poate împiedica să descărcați nodurile și să vă alăturați consensului.

Acest lucru nu îl veți vedea pe platformele private blockchain. Mai mult, dacă verificați blockchainul privat, veți vedea că utilizatorii nu se pot bucura de libertate deplină.

Aflați mai multe despre platformele blockchain de întreprindere pentru a înțelege cum funcționează fiecare dintre ele.

Ce este Private Blockchain?

Să vedem ce este un blockchain privat înainte de a trece la o comparație completă. Un blockchain privat este un tip special de tehnologie blockchain în care doar o singură organizație are autoritate asupra rețelei. Deci, înseamnă că publicul nu este deschis să se alăture.

În realitate, toate soluțiile private blockchain vor avea o formă de schemă de autorizare a identității care intră pe platformă. Practic, soluțiile private blockchain dezvoltă aceste platforme pentru sistemul intern de rețea al unei companii.

Astfel, ai avea nevoie de încredere pentru a utiliza această platformă. Fără încredere între noduri, acest model de rețea nu va funcționa. Astfel, doar angajații din cadrul unei întreprinderi pot avea acces la aceasta.

S-ar putea să vă gândiți, cum este acest lucru descentralizat atunci? Ei bine, oricum nu este tehnic. Un blockchain privat nu este pe deplin descentralizat, precum platformele blockchain publice. Este mai mult o situație parțial descentralizată.

Cu toate acestea, în platformele private blockchain, veți primi reglementări pe care alte platforme nu le au. Deci, toate nodurile trebuie să respecte anumite reguli pentru a asigura fluxul adecvat al unei companii.

Există o mulțime de controverse și cu platformele private blockchain. Practic, oamenii cred că autoritățile de guvernare pot anula o tranzacție dacă o consideră adecvată. Dar este foarte puțin probabil.

De asemenea, întrucât întreprinderile au nevoie de confidențialitate, cazurile private de utilizare a blockchainului se potrivesc perfect în acest caz. Fără confidențialitate adecvată, concurența lor poate intra pe platforme și divulgă informații valoroase presei.

Acest lucru, pe termen lung, poate influența foarte mult valoarea mărcii. Deci, în anumite cazuri, companiile au mare nevoie de confidențialitate.

Oricum, să verificăm caracteristicile profitabile ale blockchainului privat în acest ghid blockchain privat vs public.

Doriți să aflați mai multe despre blockchain-urile private? Consultați ghidul nostru introductiv suprem pentru blockchain-ul privat chiar acum!

Blockchain privat: cele mai bune caracteristici

Eficiență ridicată

Chiar dacă blockchain-ul public a fost primul, acestea tind să lipsească de ineficiență. De ce? Ei bine, este pentru că îi prezintă pe toți în rețea. Drept urmare, atunci când mai mulți oameni încearcă să utilizeze funcțiile, ocupă o mulțime de resurse pe care platformele nu le pot face backup.

Astfel, încetinește rapid. Pe de altă parte, blockchain-ul privat permite doar o mână de oameni din rețea. În multe cazuri, au chiar anumite sarcini de îndeplinit. Deci, nu există nicio modalitate în care pot prelua resurse suplimentare și pot încetini platforma.

Pentru a face acest lucru, blockchain-urile private folosesc protocoale consensuale ecologice pentru a ajunge la un acord.

Să vedem următoarea caracteristică din acest ghid de comparare blockchain privat vs public.

Confidențialitate completă

Spre deosebire de platformele publice blockchain, soluțiile private blockchain tind să se concentreze asupra preocupărilor privind confidențialitatea. Dacă sunteți în căutarea unei tehnologii care să ofere cel mai înalt nivel de confidențialitate pentru întreprinderea dvs., aceasta este perfectă pentru aceasta.

Poate părea puțin peste margine, dar acesta este adevărul. Întreprinderile se ocupă întotdeauna de probleme de confidențialitate ale anunțurilor. Mai mult decât atât, ei se ocupă zilnic de asemenea informații sensibile. Dacă chiar și unul dintre ei se scurge, aceasta poate însemna o pierdere masivă pentru companie.

De aceea, este necesar ca o companie să utilizeze o rețea care poate securiza aceste informații. Și aici intră în joc blockchain-urile private.

Împuternicirea întreprinderilor

Soluțiile private blockchain funcționează pentru a împuternici întreprinderile în ansamblu, mai degrabă decât angajații individuali. În realitate, companiile au nevoie de o tehnologie excelentă pentru a-și susține procesele. Mai mult, aceste soluții sunt în principal pentru sistemele interne ale unei întreprinderi. Acesta este unul dintre cele mai bune cazuri de utilizare a blockchain-ului privat.

Deoarece sunt extrem de capabili să facă backup companiilor și să ofere securitate, este necesar să începeți să vă implementați propriile soluții blockchain bazate pe acest lucru..

Stabilitate

Soluțiile private blockchain sunt stabile și veți obține liniștea sufletească dorită de la ele. Practic, în fiecare platformă blockchain, trebuie să plătiți o anumită taxă pentru a finaliza o tranzacție. Dar, pe platformele publice, taxa poate crește într-o mare măsură din cauza presiunii nodurilor care solicită tranzacții.

Când există prea multe solicitări de tranzacție, este nevoie de timp pentru a le finaliza. Mai mult, pe măsură ce timpul crește, taxa crește drastic. Dar nu în platformele private blockchain. Deoarece doar o mână de oameni pot solicita tranzacții, nu există nicio formă de întârziere.

Astfel, taxa rămâne aceeași.

Citeste mai mult:6 caracteristici cheie Blockchain pe care trebuie să le cunoașteți

De ce să folosești acest lucru?

Taxe mici

În platformele private blockchain, taxele de tranzacție sunt extrem de mici. Spre deosebire de platformele publice blockchain, taxa de tranzacție nu crește în funcție de numărul de solicitări. Deci, indiferent cât de mulți oameni solicită o tranzacție, taxele vor rămâne întotdeauna scăzute și corecte.

Astfel, nu există deloc costuri ascunse.

Economisește bani

În realitate, blockchain-ul privat economisește foarte mulți bani. Menținerea unui blockchain privat este destul de simplă în comparație cu blockchain-urile publice. Platformele private blockchain ocupă doar câteva resurse. Dar, pe de altă parte, blockchain-ul public ocupă mult pentru a sprijini mulțimea enormă a platformelor. Astfel, pe termen lung, economisește foarte mulți bani.

Dar nu înseamnă că este extrem de ieftin sau ceva de genul acesta.

Oricum, să-l vedem pe următorul din acest ghid blockchain privat vs public.

Fără activitate ilegală

După cum știți deja, platformele private blockchain au procese de autentificare înainte de a vă putea conecta la rețea. Ceea ce face acest proces este să filtreze orice intruși care încearcă să intre în sistem.

Ți-am spus deja că soluțiile publice blockchain au un trecut amar legat de activitățile infracționale. Evident, într-un mediu de întreprindere, nu este ceva ce ți-ai dori.

Astfel, doar persoanele verificate intră în sistem, scăpând de toate activitățile ilegale.

Să vedem acum comparația principală în acest ghid blockchain privat vs public.

Reguli

Dacă căutați tehnologia perfectă pentru compania dvs. de întreprindere, atunci blockchain-ul privat ar putea fi alegerea potrivită. De ce? Ei bine, în întreprinderi, trebuie să respectați o mulțime de reguli și reglementări. Și dacă nu le urmați în consecință, există anumite consecințe.

Într-un blockchain privat, teoria este destul de similară. În realitate, vă permite să conturați toate regulile, iar angajații dvs. trebuie să le respecte.

Să vedem următorul punct din acest ghid de comparație privat versus public blockchain.

Curios despre diferența dintre un consorțiu și un blockchain privat? Consultați acum ghidul nostru de comparație blockchain privat vs consortiu blockchain acum!

Public Vs Private Blockchain: Comparația finală

Autoritate

Într-un blockchain public, veți obține o descentralizare adevărată. Acest lucru este destul de absent în rețelele private blockchain. Deoarece toată lumea are o copie a registrului, creează și o natură distribuită.

Pe de altă parte, blockchain-ul privat are o autoritate mare care privește sistemul.

S-ar putea să vă gândiți, cum este acest lucru descentralizat atunci? Ei bine, oricum nu este tehnic. Un blockchain privat nu este pe deplin descentralizat, precum platformele blockchain publice. Este mai mult o situație parțial descentralizată.

Aici blockchainul public și privat pare să difere într-un mod mai mic. Chiar dacă blockchain-urile private pot fi parțial descentralizate, funcționează în continuare cel mai bine pentru mediul de afaceri.

Acces

Într-un blockchain privat, doar o singură organizație are autoritate asupra rețelei. Deci, înseamnă că publicul nu este deschis să se alăture.

În realitate, toate soluțiile private blockchain vor avea o formă de schemă de autorizare a identității celor care intră pe platformă. Astfel, doar membrii selectați au acces la rețea.

Pe de altă parte, într-o rețea publică blockchain, oricine se poate alătura oricând dorește. Practic, nu există restricții atunci când vine vorba de participare. Mai mult, oricine poate vedea registrul și poate participa la procesul de consens.

Să vedem următorul punct de comparație din acest ghid blockchain privat vs public blockchain.

Costul tranzactiei

Platformele publice blockchain tind să aibă un cost de tranzacție mai mare comparativ cu platformele blockchain private. În realitate, numărul enorm de noduri de pe platforme permite scăderea performanței. Și, ca rezultat, este nevoie de mult timp pentru a procesa solicitările. Astfel, prețurile cresc drastic.

Pe de altă parte, în platformele private blockchain, taxele de tranzacție sunt extrem de mici. Spre deosebire de platformele publice blockchain, taxa de tranzacție nu crește în funcție de numărul de solicitări. Deci, indiferent cât de mulți oameni solicită o tranzacție, taxele vor rămâne întotdeauna scăzute și corecte.

Oricum, verificați următorul punct din acest ghid blockchain public vs privat.

Consens

Într-un blockchain public, nodurile nu au restricții în aderarea la procesul de consens. Drept urmare, toată lumea este liberă să participe și să beneficieze de avantajele platformei.

Pe de altă parte, blockchain-ul privat decide în prealabil cine se poate alătura consensului și cine nu. Prin urmare, multe noduri nu vor participa deloc la proces.

Să verificăm următorul punct de comparație din acest ghid blockchain privat vs public blockchain.

Pentru a reuși, este necesar să aveți o strategie de afaceri funcțională bazată pe blockchain. Pentru a afla mai multe, consultați acum ghidul nostru final de strategie de afaceri blockchain!

Viteza tranzacției

Pentru comparația blockchain privat vs public blockchain, putem arunca o privire asupra vitezei tranzacțiilor lor. În realitate, până la un anumit moment, ambele platforme pot funcționa la fel. Dar după acel anumit punct, viteza tranzacției variază drastic.

De obicei, într-un blockchain public, oricine poate solicita o tranzacție. Deci, atunci când există prea multe solicitări în rețea, rețeaua relativ încetinește cu viteza tranzacției. Poate dura mult timp pentru a procesa chiar și o tranzacție atunci.

Dar nu în platformele private blockchain. Aici, doar o mână de noduri pot participa la procesul de tranzacție. Deci, viteza rămâne întotdeauna aceeași.

Manipularea datelor

Să vedem gestionarea datelor acestor două tehnologii de dragul comparării blockchainului privat față de blockchainul public blockchain. Într-un blockchain public, oricine poate citi și scrie pe registru. Dar nu îl puteți modifica odată ce ajunge pe registrul.

Dar într-un blockchain privat, doar o singură organizație poate citi și scrie pe registru. Mai mult decât atât, doar o mână de noduri pot scrie pe registru. În unele cazuri, pot chiar șterge și un bloc.

Este mai degrabă o situație similară atât pentru exemplele de blockchain publice, cât și private.

Eficienţă

Acesta este ultimul punct al ghidului blockchain public vs privat. În realitate, blockchainul public este mai puțin eficient în comparație cu platformele blockchain private. Cum? Ei bine, platformele publice blockchain se ocupă de probleme de scalabilitate și încetinesc atunci când există prea multe noduri pe platformă.

Pe de altă parte, blockchain-ul privat are doar o mână de noduri pe platformă. Deci, ele rămân întotdeauna eficiente indiferent de ce.

Imuabilitate

Rețeaua publică blockchain este complet imuabilă. Dar ce înseamnă asta? Ei bine, înseamnă că, odată ce un bloc ajunge pe lanț, nu există nicio modalitate de a-l schimba sau șterge. Deci, se asigură că nimeni nu poate modifica doar un anumit bloc poate obține beneficii de la alții.

Pe de altă parte, blockchain-urile private sunt parțial imuabile. În anumite cazuri, autoritățile pot șterge un anumit bloc dacă li se pare potrivit.

Aici diferă cel mai mult comparația blockchain privat față de blockchain public.

Inscrie-te acum: Curs profesional certificat pentru blockchain pentru întreprinderi

Public Vs Private Blockchain: Tabelul de comparație

Blockchain public Blockchain privat
Acces Oricine Organizație unică
Autoritate Descentralizat Parțial descentralizat
Viteza tranzacției Încet Rapid
Consens Fara Permisiuni Permis
Costul tranzactiei Înalt Scăzut
Manipularea datelor Acces de citire și scriere pentru oricine Acces de citire și scriere pentru o singură organizație
Imuabilitate Deplin Parțial
Eficienţă Scăzut Înalt

În cele din urmă

Am ajuns la punctul final în ghidul de comparație public vs privat blockchain. După cum puteți vedea, există o mulțime de diferențe în ambele tehnologii. În realitate, atât blockchain-ul public, cât și cel privat este potrivit pentru mediul întreprinderilor, dacă puteți lua funcțiile dorite.

Dar, în cele din urmă, decizia depinde în totalitate de dvs. Sperăm că acest ghid vă va ajuta să alegeți unul perfect pentru afacerea dvs..

Dar dacă doriți să intrați în mai multe detalii, atunci asigurați-vă că consultați cursul nostru gratuit blockchain pentru a afla mai multe despre acesta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me