În acest articol, vom trece prin riscurile blockchain-ului și vom încerca să înțelegem blockchain-ul din diferite perspective, și anume – general, de dezvoltare, juridic și de securitate. De asemenea, veți primi o listă de verificare pentru a vă asigura că organizația dvs. este expusă riscului!

Blockchain este o idee revoluționară. A avut un impact direct asupra diferitelor industrii de acolo. Cu toate acestea, blockchain-ul nu este lipsit de riscuri. Riscurile pot fi legate de tehnologie, implementare, investiții, juridice, operaționale, de securitate, finanțe și alte aspecte legate direct sau indirect de blockchain.

Inscrie-te acum:Curs de bază pentru Enterprise Blockchains

Tipuri de riscuri Blockchain

Când vorbim despre blockchain, vorbim în mod specific despre aspectul tehnologic al acestuia. Nu criptomonedele utilizează tehnologia blockchain.

Dar, când vine vorba de instituții precum băncile, acestea consideră riscante criptomoneda. Un astfel de instrument creat de Elliptic permite băncii să monitorizeze riscurile bitcoin. Monitorizează cele mai mari entități care se ocupă de bitcoin.

În afară de punctul de vedere al băncilor, există și alte riscuri asociate blockchain-ului.

Deci, care sunt riscurile blockchain-ului?

Riscuri Blockchain

Riscuri generale despre blockchain

Riscurile generale legate de blockchain care pot avea impact asupra oricărui proiect blockchain includ următoarele.

Protocoalele Blockchain sunt greu de integrat

Blockchain este o tehnologie nouă. Aceasta înseamnă că devine dificil să se includă protocoalele blockchain într-un proiect. Potrivit lui Deloitte, este greu să implementezi diferite proiecte blockchain. De exemplu, dacă doresc să partajeze informații de la Hyperledger Fabric Protocol la Ethereum Protocol, ar avea nevoie de un strat de integrare care să gestioneze aceste două sisteme de întreprindere diferite

Consultați blockchain-ul de întreprindere pentru a afla despre sistemul de întreprindere

Lipsa standardizării

Marea varietate de cadre înseamnă că există o lipsă de standardizare. Acesta este potențial unul dintre cele mai mari riscuri de care suferă proiectele blockchain actuale. Aceste standarde se aplică întregului ecosistem blockchain, inclusiv Ofertele inițiale de monede (ICO), criptomonede, cadre etc..

ICO-urile suferă cel mai mult din lipsa standardizării. Investitorii nu au o protecție adecvată împotriva investiției, ceea ce face ca ICO-urile să fie un mare pariu. Acest articol vorbește despre cum să lansezi ICO cu succes.

Citiți Blockchain Trade Finance pentru a vă face o idee despre cât de dificilă este standardizarea.

Evaluare slabă a criptomonedelor

Prețurile criptomonedelor sunt, de asemenea, una dintre cele mai mari preocupări, deoarece utilizează blockchain-ul. Un preț rezonabil al criptomonedelor schimbă, de asemenea, sentimentul pieței față de blockchain.

Bitcoin, care utilizează tehnologia blockchain, poate vedea salturi înalte care depășesc orice presupun investitorii. Aceasta înseamnă, de asemenea, că prețurile pot scădea brusc, lăsând mulți investitori cu mâinile goale.

În mod clar, prețurile nu sunt stabile și acesta este unul dintre riscurile asociate comercianților care bancează un proiect sau o criptomonedă pe care o utilizează proiectul blockchain.

Riscuri de dezvoltare blockchain

Acum, că am văzut o privire asupra riscurilor blockchain-ului, să ne adâncim în aspectul dezvoltării.

În acest moment, blockchain-ul este implementat în aproape fiecare sector. Fie că este vorba de sectorul sănătății sau de lanțul de aprovizionare sau chiar de guvern. Toată lumea vrea să profite la maximum de tehnologia revoluționară.

Ideea Blockchain este acum dezvoltată în Distributed Ledger Technology (DLT). Există mai multe moduri, problema încearcă să fie rezolvată, pe baza conceptului de descentralizare. De exemplu, putem vedea apariția unui grafic aciclic direcționat (DAG). Este folosit în IOTA. Un alt DLT bazat pe DAG include Hyperledger. Toate acestea au evoluat din blockchain și, prin urmare, au prezentat aceleași riscuri asociate blockchain-ului.

Riscurile asociate cu riscurile de dezvoltare a blockchain-ului includ următoarele:

Standarde subdezvoltate

Fiecare tehnologie are în spate o standardizare necesară. Aceasta înseamnă că devine ușor pentru companiile din întreaga lume să adopte tehnologia și să permită utilizarea la nivel mondial. În prezent, blockchain nu are standarde adecvate datorită creșterii sale rapide. Cu diferite organizații care lucrează la „propriul” blockchain sau versiunea DLT, este greu să le standardizezi. Blockchain și registrul distribuit sunt două concepte diferite – aflați mai multe aici, tehnologia blockchain vs registrul distribuit.

De asemenea, competiția este extrem de acerbă, ceea ce face ca aceste organizații să lucreze împreună mai greu pentru atingerea obiectivului principal.

În cele din urmă, acest lucru duce la riscuri legate de securitate, confidențialitate și interoperabilitate.

Cerere de energie ridicată

În acest moment, există multe metode de consens. Luând în considerare toate acestea, este ușor să spunem că Proof-of-Work (PoW) este cel mai popular. Atât Ethereum, cât și Bitcoin le folosesc. Ethereum fiind mai popular atunci când vine vorba de implementarea blockchain-ului.

Fiecare dintre metodele de consens are propriile sale avantaje și dezavantaje. PoW este un mod eficient de a ajunge la un consens, deoarece îi recompensează pe mineri pentru munca pe care o fac. Cu toate acestea, dezavantajul este costul ridicat al energiei. În PoW, fiecare nod trebuie să concureze între ele rezolvând o problemă matematică extrem de complexă. Pentru a rezolva problema, minerii trebuie să investească în mașini performante, care necesită multă energie electrică pentru a funcționa.

Cu timpul, dezvoltatorii blockchain îi înțeleg impactul și, încet, se transformă într-o metodă de consens mai prietenoasă cu energia, cum ar fi Proof-of-Stake (PoS).

Confuz despre Proof-of-Work (PoW) și Proof-of-Stake (PoS)? Consultați acest articol despre PoW Vs. PoS!

Legislația privind confidențialitatea datelor

Confidențialitatea datelor este una dintre cele mai semnificative probleme legate de tehnologia blockchain sau registrul distribuit. În mod clar, DLT-urile sunt proiectate și pot juca un rol de impact în infrastructura societală actuală. Cu diferite țări și regiuni care pun în aplicare reglementări privind confidențialitatea datelor, cum ar fi Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor, este esențial să faceți același lucru pentru blockchain.

Abordarea nu este să vă declarați identitatea rețelei, dar acest lucru nu este întotdeauna cazul datorită activităților Cunoașteți-vă clienții (KYC) și anti-spălare de bani (AML).

Încrederea în managerii și dezvoltatorii Blockchain

Blockchain este un concept excelent, care nu este de încredere. Cu toate acestea, este o tehnologie nouă și intră mulți jucători, ceea ce face ca ecosistemul blockchain să fie mai complex. Înseamnă, de asemenea, că, în calitate de consumator sau utilizator final, le este greu să aibă încredere în aceste noi platforme.

Implementarea este cea care contează, iar dezvoltatorii și managerii vor fi responsabili pentru aceste proiecte. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că vor putea lua decizii semnificative, inclusiv tipul de algoritm de criptografie pe care să îl facă, capacitatea de a utiliza o bifurcație moale sau dură etc. Aceste decizii pot fi părtinitoare și ar reprezenta un risc pentru ideea de bază a blockchain-ului în sine.

Rolul utilizatorilor

Utilizatorul este nucleul rețelei descentralizate. Deoarece nu există autoritate centralizată, utilizatorul trebuie să își asume toată responsabilitatea atunci când vine vorba de gestionarea conturilor sale. Aceasta înseamnă că trebuie să aibă grijă în mod corespunzător de cheia privată – care este utilizată pentru a accesa portofelul sau informațiile stocate în blockchain. Dacă se pierde, utilizatorul va pierde și accesul la datele sale. De asemenea, nu există nicio opțiune de restaurare sau recuperare atunci când vine vorba de blockchain. Acest lucru aduce o mulțime de riscuri orientate către utilizator pentru tehnologia blockchain.

Viteza tranzacției

Una dintre caracteristicile susținute ale rețelelor blockchain este timpul necesar pentru a stabili tranzacțiile. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie cazul de fiecare dată când au loc tranzacții. Dacă luăm exemplul Bitcoin, poate dura între zece minute și câteva ore pentru ca o tranzacție să fie finalizată.

Scalabilitatea este, de asemenea, o problemă importantă și, ori de câte ori există aglomerație, rata tranzacției poate scădea și mai mult. Deci, cum poate fi un risc? Pentru un utilizator care utilizează o soluție blockchain, este posibil să nu cunoască starea rețelei. Dacă tranzacția este urgentă, s-ar putea simți blocat și ar putea fi afectat negativ de aceasta. Soluția la aceasta este o rețea privată, dar vine și cu propriile dezavantaje.

Utilizatori rău intenționați

Utilizatorii rău intenționați fac parte din orice sistem sau soluție. Blockchain nu este diferit. Ele pot avea impact asupra rețelei blockchain controlând un anumit aspect al acesteia. Riscurile sunt reale și rămâne la latitudinea dezvoltatorilor să se asigure că actorii rău intenționați în nici o stare nu pot prelua controlul asupra resurselor rețelei sau asupra metodei de consens.

Riscuri legale legate de blockchain

Există, de asemenea, unele riscuri legale asociate blockchain-ului. Problemele legale legate de tehnologia blockchain sunt mai grave. Pentru a proteja utilizatorii și, de asemenea, pentru a se asigura că tehnologia blockchain este implementată corect, legile sunt aplicate. Guvernele sunt, de asemenea, dornice să guverneze noile tehnologii, deoarece sunt centralizate în natură și autocratică. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, aceste reguli sunt prezentate pentru a proteja interesele utilizatorului, ale furnizorului de servicii și ale guvernului..

Dacă dezvoltați produse legate de blockchain sau doriți să vă răsfățați cu un produs blockchain, ar trebui să știți și despre riscurile legale blockchain. Sunt la fel ca mai jos.

Confidențialitatea datelor

Confidențialitatea datelor este cea mai mare preocupare atunci când vine vorba de tehnologia registrelor distribuite. Știm cu toții că este descentralizat și distribuit. Aceasta înseamnă că toate informațiile stocate într-un blockchain rămân în blockchain, chiar dacă este vorba de informații personale. Când spunem că este distribuit, ne conformăm că datele trebuie stocate în diferite locații geografice. De asemenea, înseamnă că poate intra cu ușurință într-o multitudine masivă de jurisdicții – făcând din confidențialitatea datelor un subiect foarte complex.

Pentru început, ce lege privind confidențialitatea datelor ar trebui să urmeze datele? Putem lua Scutul de confidențialitate UE-SUA, dar acest lucru ar funcționa numai pentru tranzacțiile care se fac din UE în SUA sau invers. Chiar dacă funcționează pentru acele regiuni, nu acoperă celelalte zone din întreaga lume.

Regulamentul GDPR se adresează în mod explicit cetățenilor UE. Toate-în-toate, ideea de confidențialitate a datelor este descurajată atunci când vine vorba de blockchain. Un alt lucru care face complexitatea confidențialității datelor este faptul că datele sunt imuabile pe blockchain. Niciun utilizator, în orice caz, nu poate elimina informațiile odată stocate din baza de date blockchain.

Jurisdicție și soluționarea litigiilor

Competența și soluționarea litigiilor sunt mari preocupări. Un registru distribuit se referă la o rețea descentralizată, ceea ce face ca aplicarea jurisdicției să fie o problemă inevitabilă.

Criptomonedele blockchain moderne, cum ar fi Ethereum sau altele, pot ajuta în acest sens cu utilizarea contractelor inteligente. Acestea pot fi codificate pentru a include o anumită jurisdicție. Cu toate acestea, provocarea este de a impune utilizarea jurisdicției.

De asemenea, întrebări precum cine va rezolva un litigiu dacă este necesar. Procesul de soluționare a litigiilor este, de asemenea, o mare provocare care trebuie rezolvată. În cele din urmă, acordarea de recompense celui care rezolvă trebuie, de asemenea, să fie decisă. În general, este greu să rezolvi problemele având în vedere natura DLT.

Riscuri de reglementare

Ultimul risc legal blockchain este un risc de reglementare. Guvernele trebuie să transmită reglementări DLT. În unele cazuri, statele sunt, de asemenea, împuternicite să își adopte propriile reglementări, ceea ce poate face lucrurile mai complicate.

Odată cu creșterea monedelor digitale, este obișnuit să existe reglementări federale, astfel încât să poată proteja interesul utilizatorilor și să mențină economia în echilibru..

Riscuri legate de securitate legate de blockchain

Există, de asemenea, riscuri de securitate asociate blockchain-ului. Cu tot mai multe companii care încearcă să sară în tehnologia blockchain, riscurile de securitate pot fi înțelese.

Dar, cum blockchain-ul suferă chiar riscuri de securitate? DLT-urile sunt cunoscute pentru securitatea excelentă. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că acestea sunt complet sigure. Ele pot fi încă atacate, iar datele sau informațiile pot fi furate.

În calitate de companie, trebuie să înțelegeți că blockchain-ul nu este complet sigur și să luați măsuri de precauție pentru a-l face sigur. Pentru a vă face o idee, mai jos sunt riscurile de securitate blockchain.

Riscuri legate de om

Chiar dacă blockchain-ul este complet descentralizat, trebuie totuși să interacționeze cu oamenii pentru a funcționa corect. În acest caz, apar noi riscuri de securitate blockchain. De exemplu, orice companie care dorește să interacționeze cu sistemul blockchain trebuie să o facă fie printr-un computer, fie prin sisteme automate. Atunci când un utilizator interacționează prin intermediul unui computer, în acel moment, există șansa ca acreditările de accesare a sistemelor să poată fi furate sau compromise. Se întâmplă doar la punctele finale, ceea ce face ca blockchainul să fie vulnerabil. De fapt, acesta este mai mult un risc bazat pe utilizator, dar întrucât blockchain-ul trebuie să interacționeze cu utilizatorul, acesta trebuie definit sub riscurile de securitate blockchain.

Riscuri cu cheie privată și publică

Întreaga idee a blockchain-ului sau a tehnologiei de registre distribuite se bazează în mare măsură pe cheile publice și private. Aceste chei sunt o serie de caractere care oferă proprietăți de securitate unice. O proprietate de securitate este că este greu de ghicit.

Blockchain funcționează cu aceste chei. Dacă nu aveți combinația corectă a cheii publice sau private, pur și simplu nu puteți accesa conținutul digital stocat în blockchain. Hackerii știu asta și știu, de asemenea, că este o pierdere de timp în a ghici acele chei. De aceea încearcă să obțină cheile atacând cel mai slab punct, adică sistemul utilizat de utilizator. Poate fi un dispozitiv mobil sau un computer personal.

În oricare dintre cazuri, hackerul poate profita de vulnerabilitățile prezentate de aceste dispozitive. Dacă utilizați Android, acestea vor încerca pur și simplu să instaleze programe malware pentru a obține acces la informațiile pe care le partajați prin intermediul dispozitivului dvs. Dacă introduceți cheia dvs. privată, ei pot face o copie a acesteia și o pot trimite la propriile computere. Cu cheia privată în mână, aceștia pot accesa apoi informațiile stocate. De cele mai multe ori, este vina utilizatorului că nu și-a securizat sistemele.

Vulnerabilitățile la nivel hardware pot fi, de asemenea, exploatate de către hackeri pentru a avea acces la un computer sau la un sistem.

În calitate de utilizator, sarcina dvs. este să vă faceți sistemul cât mai sigur posibil.

Pentru a vă asigura că vă protejați dispozitivul, puteți face următoarele lucruri.

 • Actualizați-vă dispozitivul în mod regulat.
 • Folosiți un antivirus și firewall bun
 • Nu stocați niciodată cheile dvs. într-un document Word, un fișier text sau alt tip de fișier pe care hackerul îl poate accesa cu ușurință.
 • Nu trimiteți și nu stocați cheile în e-mail.

Riscurile furnizorilor

Multe platforme și servicii ad-hoc lucrează cu DLT-uri pentru a-și îmbunătăți funcționalitatea. Odată cu creșterea DLT-urilor, este evident că vom vedea și creșterea în dezvoltarea terților. Acestea includ soluții precum portofele, procesoare de plată, contracte inteligente, platforme de plăți blockchain etc..

Acești furnizori prezintă, de asemenea, un risc pentru utilizatori. Dacă platforma sau serviciul pe care îl utilizați are vreo formă de vulnerabilitate, atunci vă puteți aștepta să aveți probleme la accesarea acesteia. Riscurile de securitate pot apărea din cauza codului greșit, a securității slabe și a manipulării greșite de către persoane. De asemenea, deoarece majoritatea acestor vânzători utilizează contracte inteligente, trebuie să se asigure că contractele lor inteligente sunt libere de tot felul de defecte sau lacune de securitate. Dacă există unul, atunci poate duce cu ușurință la un efect la nivelul întregului sistem.

Cod netestat

Calitatea codului rămâne o preocupare majoră pentru majoritatea soluțiilor blockchain. Organizațiile descentralizate trebuie să aibă grijă suplimentară atunci când își implementează soluțiile. Un astfel de exemplu este Organizația Autonomă Descentralizată (DAO) – ce este DAO. Este un sistem autonom care automatizează o anumită organizație sau întreaga organizație.

Hackul DAO este unul dintre cele mai populare hacks din istoria blockchain-ului. A fost creat în 2016 și cunoscut sub numele de „DAO”. A fost piratat, ceea ce a dus la pierderea unei sume uriașe de venituri. Funcția de divizare a fost executată de hacker în timp ce încerca să transfere fonduri din contul principal. A furat Ether de 55 de milioane de dolari.

Nu a fost testat la scară completă

DLT-urile sunt în mare parte rulate la scară mică înainte de a intra în direct. Pentru a testa DLT, dezvoltatorii trebuie să utilizeze testnet care simulează rețeaua. Ei pot face o gamă largă de teste. Cu toate acestea, nu acoperă problemele care pot apărea la scară largă.

Organizația dvs. este pregătită?

Există 10 factori de risc asociați blockchain-ului. Sunt la fel ca mai jos.

 • Managementul cheii
 • Management de date
 • Performanță și scalabilitate
 • Aplicabilitatea cazului de utilizare
 • Protecția lanțului
 • Integrare și interoperabilitate
 • Reglementări și conformitate
 • Recuperare în caz de dezastru
 • Managementul confidențialității și lanțului
 • Managementul rețelei și al consensului.

Aceste domenii specifice trebuie să fie luate în considerare în timp ce dezvoltăm aplicații legate de blockchain sau soluții de registre distribuite.

Dacă doriți cunoștințe avansate despre blockchain-ul întreprinderii, ar trebui să aruncați o privire la certificatul Enterprise Blockchain Professional (CEBP).

Gânduri finale

Ca organizație, trebuie să înțelegeți că blockchain-ul nu este soluția pentru fiecare problemă de acolo. Poate îmbunătăți procesele specifice, dar costă foarte mult în etapa inițială. De asemenea, trebuie luate în considerare unele riscuri. În acest articol, am discutat despre o mare varietate de riscuri, inclusiv securitate, juridică și dezvoltare. Deci, ce părere aveți despre riscurile blockchain și potențialul management al riscurilor blockchain? Comentează mai jos și anunță-ne.

Dacă sunteți curioși cu privire la riscurile blockchain-ului și fundamentele de bază, asigurați-vă că verificați cursul nostru gratuit de fundamental blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me