Pe măsură ce blockchainul trece de la hype la realitate, ieșesc la iveală diverse provocări de implementare a blockchain-ului. Să ne adâncim pentru a înțelege mai bine aceste provocări și cum le puteți depăși.

În realitate, provocările de implementare a blockchain-ului implică pur și simplu că există mai multe lucruri la care să lucreze înainte ca tehnologia să își poată îndeplini promisiunea. Mai mult, devine clar că tehnologia necesită mai multe detalii în ceea ce privește o mai bună înțelegere, deci o implementare mai bună.

Interesant este că a ajunge la fundul provocărilor necesită o bună înțelegere a tehnologiei și a ceea ce implică aceasta. Chiar și acum, blockchain-ul este destul de nedefinit. Ca atare, este posibil să nu fiți clar la ce să vă așteptați în viitor.

Prezicerea viitorului este greu și destul de vag, sincer. În special, aspectele care încă trebuie să fie clare includ arhitectura de implementare a blockchain-ului care nu a fost încă standardizat. În această lumină, vom discuta despre problema blockchain-ului cu care ne confruntăm astăzi și dacă le puteți depăși sau nu.

Inscrie-te acum: Curs Blockchain gratuit

Top 10 provocări de implementare a blockchainului pentru întreprinderi

Creșterea costului implementării Blockchain

Una dintre provocările majore de implementare a blockchain-ului este costul întregului proces. În special, majoritatea platformelor blockchain existente sunt destul de ineficiente în ceea ce privește viteza tranzacțiilor și consumul de energie. De exemplu, în timp ce rețeaua bitcoin tranzacționează doar 3 până la 5 tranzacții pe secundă, îngheață multă energie în proces.

Pe de altă parte, Ethereum poate gestiona până la 15 tranzacții pe secundă. Din păcate, toate acestea se compară atât de prost cu VISA, care poate realiza 1.667 într-o secundă.

Practic, platformele blockchain pentru întreprinderi rulează pe un cadru similar cu cel al bitcoin și altele. În special, rețeaua bitcoin a fost prima care a ieșit la lumină și este cea care a inspirat toate celelalte tehnologii bazate pe blockchain care există în prezent.

Cu toate acestea, platformele populare blockchain pentru întreprinderi au făcut pași mari în ceea ce privește viteza tranzacțiilor.

De exemplu, Hyperledger Fabric susține că permite viteze de până la 3.500 TPS, ceea ce reprezintă de aproape două ori viteza față de platforma VISA. Cu toate acestea, Hyperledger Fabric nu rulează pe platforme de probă de lucru precum bitcoin și, prin urmare, este lent în ceea ce privește consumul de energie.

Acest lucru nu înseamnă că procesul de implementare este ieftin. În primul rând, va trebui să angajați oamenii potriviți care sunt puțini. Mai mult, majoritatea cerințelor software sunt scumpe.

Pe scurt, trebuie să fiți gata să plătiți pentru confortul care vine cu noua tehnologie. Aceasta include apartenența la consorții care împing proiectele blockchain ale întreprinderii în care majoritatea sunt private. Oricum, să verificăm problemele blockchain-ului și soluțiile lor în segmentul următor.

Scalabilitate redusă

Tehnologia blockchain și, prin extensie, tehnologia blockchain de întreprindere, se luptă cu problema incapacității de a servi mulți utilizatori.

Odată cu cererea crescută pentru blockchain de întreprindere și aplicațiile asociate, companiile care își pot scala cu succes platformele blockchain de întreprindere vor culege mari.

În special, pentru ca tehnologia să obțină o adoptare substanțială de către entitățile principale, randamentul ar trebui să fie suficient. Deja, există o serie de proiecte în desfășurare care investighează modalități prin care viteza de tranzacție a platformelor de întreprindere poate rămâne ridicată chiar și cu mulți utilizatori la bord.

Pentru întreprinderile care au un număr mare de clienți, este clar că scalabilitatea este necesară pentru ca acestea să ia în considerare tehnologia.

Din păcate, majoritatea rețelelor blockchain de întreprindere existente nu sunt testate în această măsură. Deci, aceasta este una dintre provocările imense de implementare a blockchain-ului în acest moment. În special, nu există dovezi că o rețea blockchain de întreprindere, cum ar fi Corda sau Hyperledger Fabric, este utilizată de băncile mari pentru a determina rata de succes.

Ca atare, puține instituții, dacă există, sunt dispuse să-și asume riscul de teama că le-ar putea da înapoi. Prin urmare, este imperativ ca diferitele proiecte blockchain de întreprindere să se angajeze să asigure piața că platformele lor sunt suficient de scalabile, punându-le în practică. Oricum, să verificăm problemele blockchain-ului și soluțiile lor în segmentul următor.

Citeste mai mult: 6 caracteristici cheie Blockchain pe care trebuie să le cunoașteți

Confidențialitate redusă a datelor

Unul dintre cele mai mari puncte de vânzare ale blockchain-ului întreprinderii este că descentralizează operațiunile astfel încât utilizatorii să nu necesite intermedierea intermediarilor. Cu toate acestea, este și una dintre provocările de implementare a blockchain-ului.

În realitate, este de asemenea adevărat că majoritatea întreprinderilor nu ar aprecia cazul în care oricine își poate vedea datele, care ar putea fi destul de sensibile la activitatea lor principală. Să vedem ca exemplu provocările implementării blockchain-ului în lanțul de aprovizionare.

Să presupunem că Compania A și Compania B sunt concurenți în industria de transport maritim. Mai mult, să presupunem că companiile sunt interesate să se alăture „TradeLens”, o soluție de lanț de aprovizionare bazată pe blockchain care vizează digitalizarea operațiunilor din industria de transport maritim.

În special, TradeLens este un caz de implementare a blockchain-ului în lanțul de aprovizionare, unde firmele din industria de transport maritim pot accesa cu ușurință datele referitoare la mărfuri. Mai mult, soluția rulează Hyperledger Fabric IBM, unde interacțiunile sunt de la egal la egal. De asemenea, toți participanții pot accesa cu ușurință orice fel de date prin registrul distribuit. În esență, aceasta implică faptul că Compania A poate vizualiza orice fel de date referitoare la Compania B.

Dacă Compania A și Compania B sunt rivale de afaceri, Compania B va pierde orice fel de pârghie pe care ar putea-o avea odată ce Compania A va vedea datele care ar fi trebuit să rămână private. De exemplu, Compania A va preveni orice fel de surpriză sau mișcare strategică pe care Compania B o avea în vedere. În acest fel, afacerile pentru Compania B nu vor fi la fel de bune pe cât s-ar fi putut imagina firma.

În acest context, este puțin probabil ca companiile să adere la o astfel de platformă. Prin urmare, confidențialitatea datelor rămâne un punct de blocare pe care proiectele de blockchain ale întreprinderii încearcă să le remedieze pentru ca tehnologia să devină mainstream.

Baza de cunoștințe insuficientă pe Blockchain

Blockchain ca tehnologie tocmai decolează. În special, majoritatea soluțiilor care apar sunt noi și sunt în cea mai mare parte tehnice pentru majoritatea oamenilor din industrie. Cu toate acestea, organizațiile nu au oameni care înțeleg clar conceptul de blockchain și, prin extensie, blockchain de întreprindere. Deci, aceasta este o altă provocare de implementare a blockchain-ului care împiedică creșterea acestui sector.

În special, organizațiile nu au informații referitoare la aspecte precum alegerea celei mai bune platforme blockchain de întreprindere de adoptat. Mai mult, firmele nu sunt conștiente de etapele adecvate de implementare a blockchain-ului care ar trebui să garanteze cel mai bun rezultat, precum și utilizarea optimă a tehnologiei.

Interesant este faptul că tehnologia blockchain promite să rezolve multe probleme care inițial erau insolubile. Tehnologia promite să atingă aproape toate tipurile de industrie, de la gestionarea lanțului de aprovizionare până la gestionarea identității. Prin urmare, organizațiile trebuie să fie clare asupra nevoilor lor de blockchain, astfel încât să poată alege cea mai bună platformă blockchain de întreprindere.

Pentru a îndeplini cu succes obiectivul, organizația va avea nevoie de suficiente cunoștințe interne despre blockchain. Interesant este că ar putea încerca să umple orice goluri prin angajarea de talente externe. Cu toate acestea, există o lipsă de oameni calificați care pot atinge obiectivul cu succes. Prin urmare, devine dificil pentru firme să implementeze proiectul legat de blockchain.

A fi confuz cu privire la implementarea blockchain-ului este un scenariu normal, deoarece este încă o tehnologie nouă. Consultați ghidul nostru despre „Aveți nevoie de un blockchain?” Pentru a lua decizia chiar acum!

Dificultate în tranziția de la rețelele vechi

O altă provocare de implementare a blockchain-ului este faza de tranziție a rețelelor moștenite. Înainte ca blockchain să intre în imagine, majoritatea lucrurilor pe care vizează să le schimbe au funcționat deja destul de bine.

În special, în ciuda puținelor provocări pe care le-au întâmpinat, industriile furnizau servicii sau produse clienților lor. În special, industriile erau atât de obișnuite cu structurile vechi stabilite, precum și cu standardele stabilite în conformitate cu structurile.

De preferință în spațiul lanțului de aprovizionare, aceasta este una dintre provocările majore ale implementării blockchain-ului.

Mai mult, oamenii din industrie sunt destul de familiarizați cu structurile vechi pentru a extinde că orice încercare de a introduce structuri noi va destabiliza întreaga industrie. De exemplu, este clar că industria financiară se numără printre sectoarele care se confruntă cu o revoluție provocată de blockchain. Aici, sectorul a stabilit structuri care ghidează furnizarea de servicii.

În special, oamenii folosesc VISA pentru tranzacții transfrontaliere. Pentru bănci, acestea folosesc SWIFT și alte mijloace pentru circulația numerarului în vrac. Astfel de structuri sunt atât de înrădăcinate în sistem încât va fi nevoie de mult timp pentru a introduce mecanisme noi. Interesant este că exact asta face blockchain-ul. Această tehnologie schimbă în mod fundamental natura operațiunilor în toate modurile imaginabile.

Așa cum am discutat anterior, sistemele vechi sunt adânc înrădăcinate în industrie, astfel încât oamenii ar putea fi reticenți în încercarea de noi sisteme. De exemplu, oamenii din industria financiară ar putea rezista adoptării tehnologiei blockchain deoarece – i) știu atât de puțin despre asta și ii) consideră că ar putea anunța pierderi masive de locuri de muncă din cauza unor funcții redundante.

Inscrie-te acum: Curs certificat Enterprise Blockchain Professional (CEBP)

Lipsa partenerilor tehnologici

Așa cum s-a explicat mai devreme, blockchain-ul este încă o tehnologie emergentă și mulți oameni încă nu au obținut o perspectivă clară asupra acestuia. Aceasta înseamnă că, chiar și pentru acele organizații care ar dori să o implementeze, nu există o foaie de parcurs clară pentru implementarea blockchain-ului.

În special, lipsa unor standarde clare înseamnă că există o mulțime de informații care sunt mai confuze decât utile.

Cu toate acestea, există eforturi pentru a face acest proces ușor pentru cei care doresc să implementeze blockchain de întreprindere. În special, cel mai important pas pe care trebuie să îl luați în considerare înainte de a face pasul este să găsiți partenerul tehnologic potrivit pentru a ghida prin labirint.

Cu toate acestea, aici vine un alt obstacol. Cine este cel mai bun partener și cum se poate spune că au găsit partenerul potrivit?

Interesant este că aceasta este una dintre provocările majore de implementare a blockchain-ului care apar atunci când entitățile caută să implementeze tehnologia.

Obținerea partenerului potrivit va permite unei organizații să descopere cea mai bună foaie de parcurs pentru implementarea blockchain-ului.

În prezent, există proiecte umbrelă precum Hyperledger, Enterprise Ethereum Alliance și alte întreprinderi platforme blockchain precum Corda, Microsoft Azure și țesătura Hyperledger. În special, acestea sunt platforme private de blockchain care reunesc organizații cu aceleași idei axate pe blockchain.

Realitatea este că costul implementării blockchain-ului este prohibitiv de mare. Ca atare, este doar prudent ca cineva să caute un partener care să ajute la implementarea tehnologiei.

Chiar și cu numeroșii parteneri cu profil înalt disponibile, uneori este destul de costisitor accesarea platformelor lor. Mai mult, platformele existente se umple rapid, ceea ce înseamnă că ar putea supraaglomera în curând. Într-un astfel de mediu, ar fi dificil să obțineți servicii personalizate, având în vedere cererea uriașă.

Doriți să aflați mai multe despre tehnologiile blockchain pentru întreprinderi? Verificați acum cele mai bune cadre de blockchain de întreprindere pentru proiectul dvs.!

Probleme de securitate

Provocările de implementare a blockchain-ului sunt sub diferite forme. Este clar că unul dintre cele mai mari puncte de vânzare ale blockchain-ului este rezistența împotriva atacurilor cibernetice.

Cu toate acestea, sectorul blockchain se confruntă cu diverse riscuri din partea actorilor răi. În special, ritmul implementării tehnologiei expune aparent părți din industrie hackerilor.

În realitate, există numeroase vulnerabilități inerente tehnologiei din cauza proceselor și apărărilor imature. De exemplu, șansele ca o persoană să fie victimă înșelăciunilor de phishing sunt destul de mari. În plus, lipsa unor standarde clare de dezvoltare implică faptul că există o mulțime de programe malware care se ascund în industrie. Acestea, împreună cu vulnerabilitățile tehnologice, precum și exploatările de implementare, reprezintă un pericol grav pentru utilizatorii nebănuși.

Pentru a scăpa de posibilitatea unor probleme de securitate, utilizatorii continuă să apeleze la rețele private blockchain. În special, acestea sunt rețele care nu sunt deschise publicului și care necesită autentificare înainte de acces. Exemple de astfel de platforme blockchain includ cele pe care se desfășoară diverse proiecte blockchain de întreprindere.

Cu toate acestea, problema cu rețelele private este că utilizatorii nu au aceeași autonomie pe care o au utilizatorii rețelelor publice blockchain. Aici, există tendința nodului „președinte” de a exercita unele restricții asupra a ceea ce pot face participanții. De exemplu, acest lucru afectează capacitatea utilizatorilor de a face joc cu platforma așa cum și-ar dori.

Cu toate acestea, blockchain-urile publice sunt nesigure, astfel încât oricine poate rula un nod în ecosistem. Dacă un actor rău atacă cu succes o platformă astfel încât să poată iniția cheltuieli duble de monede, platforma își va pierde credibilitatea. Aceasta implică faptul că oricine are investiții în ecosistem va avea pierderi.

Activitate criminală

Implementarea blockchainului pentru întreprinderi se confruntă cu o provocare uriașă care atinge „curățenia” tehnologiei. În special, tehnologia și-a asumat popularitatea globală după ce s-au întâmplat două lucruri.

Una, a scos la iveală bitcoinul, care a amenințat că va transforma industria financiară în cap. În al doilea rând, tehnologia părea să diminueze activitatea criminală de profil înalt, cum ar fi spălarea banilor. Interesant este că actorii răi au folosit tehnologia pentru a muta tranșe uriașe de numerar furat în altă parte. Blockchain se confruntă cu această problemă chiar și astăzi!

Mai mult, cercetătorii de la Biblioteca Universității Cornell au stabilit că a studiu că mulți oameni nu se încred în blockchain din cauza cripto-monedelor infame. În special, studiul a stabilit că infractorii folosesc monedele digitale pentru a deconta tranzacțiile umbrite pe piețele bazate pe internet.

De asemenea, studiul a observat că infractorii cibernetici foloseau cripto pentru a cere răscumpărare în cazurile de atacuri distribuite prin refuz de serviciu (DDoS) asupra computerelor.

Drept urmare, blockchain-ul a preluat o calitate neplăcută. Pentru potențialii adoptatori ai tehnologiei, rămâne important să se înlăture mai întâi temerile că actorii răi continuă să folosească platforma pentru a-și desfășura activitățile infracționale..

În esență, există un fel de teamă printre noii utilizatori potențiali care nu sunt pregătiți să se implice într-o schemă care nu le place.

În realitate, gândirea unor astfel de incidente este cea care împiedică potențialii utilizatori ai tehnologiei. Aceasta este una dintre provocările majore în implementarea tehnologiei blockchain în acest moment.

Citește și: Top 10 provocări privind adoptarea blockchain-ului

Lipsa regulamentelor 

Aceasta este una dintre provocările blockchain care vin cu soluții și oportunități. Având în vedere diferitele incidente nefericite discutate mai sus, unele entități guvernamentale sunt reticente în a permite tehnologiei să crească mâna liberă. Mai mult, autorităților de reglementare le este greu să definească mediul legal pentru tehnologie, dată fiind complexitatea acesteia.

De exemplu, o rețea blockchain constă din diferite noduri răspândite pe tot globul. Prin urmare, odată ce o tranzacție are loc pe platformă, este dificil pentru autorități să definească în mod clar jurisdicția și, prin urmare, obligațiile legale corecte ale părților la tranzacție.

În mijlocul acestei confuzii juridice, este greu de imaginat cum va funcționa o legislație viitoare, cum ar fi Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) al UE.

În esență, regulamentul conferă drepturi digitale asupra dreptului de proprietate asupra datelor stocate pe o platformă blockchain. Interesant, este clar că utilizatorii platformelor blockchain pot funcționa anonim. Într-un astfel de caz, observatorii cunoscuți se întreabă cât de eficient va fi GDPR.

Mai mult, faptul că GDPR propune o formă de protecție a datelor este mai confuz. Aparent, datele stocate pe registrul distribuit sunt disponibile tuturor participanților pentru a le vizualiza, dar nu pentru a le modifica.

De asemenea, nu toate datele aparținând unei anumite tranzacții sunt disponibile pentru vizualizare de către utilizatori. Acest lucru se datorează unei proprietăți de rețea blockchain numită minimizarea datelor. Prin urmare, aceasta este o dovadă că datele dintr-o rețea blockchain sunt deja protejate.

Cu toate acestea, ideea este că comunitatea blockchain nu este încă clară asupra a ceea ce spune legea despre tehnologia emergentă. Ca atare, acesta este un punct de îngrijorare care are mulți utilizatori potențiali ai blockchain-ului de întreprindere care își ghicesc deciziile.

Citeste mai mult: Lista a peste 20 de cazuri de utilizare a tehnologiei Blockchain

Fără interoperabilitate a platformelor Enterprise Blockchain

Așa cum s-a menționat mai devreme, există numeroase platforme blockchain pentru întreprinderi în prezent. Interesant este că fiecare proiect se străduiește să ofere utilizatorilor anumite soluții.

De exemplu, Hyperledger Fabric IBM este excelent în gestionarea lanțurilor de aprovizionare, în timp ce Corda R3 este cel mai bun pentru soluțiile din industria financiară. Aparent, există un fel de deconectare între aceste platforme, ceea ce face ca navigația între platforme să fie un coșmar.

Interoperabilitatea blockchain-ului întreprinderii este o problemă pertinentă pentru care dezvoltatorii trebuie să găsească o soluție pentru adoptarea în masă. În special, ar trebui să se poată alătura structurii Hyperledger, dar să poată utiliza servicii pe Corda sau Microsoft Azure fără probleme serioase de compatibilitate..

Aceasta este una dintre provocările blockchain care vin cu soluții și oportunități.

Interesant este faptul că două dintre cele mai populare platforme blockchain pentru întreprinderi, care este Enterprise Ethereum Alliance și Hyperledger, s-au întâlnit anul trecut cu un ochi asupra problemei.

În special, proiectele intenționează să lucreze împreună cu astfel încât să poată încerca să rezolve problema interoperabilității. O parte a acordului presupunea stabilirea anumitor standarde care să ghideze implementarea soluțiilor blockchain pentru întreprinderi.

În ciuda entuziasmului din spatele întâlnirii, sunt multe de dorit în termeni de interoperabilitate. Interesant este că interoperabilitatea este o proprietate a software-ului care determină dacă are șanse de adoptare în masă.

În special, există o mulțime de software acolo unde fiecare are utilizatori. Prin urmare, trebuie să existe o modalitate prin care utilizatorii diferitelor programe software pot interacționa și desfășura afaceri semnificative. În această lumină, este nevoie de mai multă muncă în ceea ce privește interoperabilitatea blockchain-ului întreprinderii pentru a stimula adoptarea în masă.

Doriți să aflați mai multe despre interoperabilitatea blockchain-ului? Consultați acum ghidul nostru final privind interoperabilitatea blockchain!

Cuvinte finale

Acum, că sunteți conștienți de provocările implementării tehnologiei blockchain, puteți lua decizia educată dacă doriți să utilizați blockchain sau nu. Cu toate acestea, blockchain va fi viitorul chiar dacă există o problemă blockchain astăzi.

Odată cu trecerea timpului, tehnologia blockchain primește actualizări care vor scăpa de aceste probleme de bază. Mai mult, în multe cazuri, întreprinderile folosesc deja tehnologii private blockchain pentru a rezolva problemele.

Oricum, dacă sunteți doar un novice și doriți să aflați mai multe despre această tehnologie și probleme, atunci vă recomandăm să consultați cursul nostru gratuit blockchain. Acesta poate fi începutul călătoriei dvs. blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me