Guvernele ajung, de obicei, la capătul criticilor pentru că nu gestionează majoritatea proceselor lor cu eficiență, dar noile tehnologii, cum ar fi blockchain, au potențialul de a introduce schimbări drastice ale situației prin soluții blockchain pentru guverne. „Guvernele Blockchain” ar putea fi ceva care va fi o realitate în următorii câțiva ani, pe măsură ce guvernele vor începe să adopte această tehnologie.

Tehnologia blockchain a fost provocată ca una dintre cele mai transformatoare tehnologii ale timpului nostru, cele mai evidente cazuri de utilizare fiind aplicația în spațiul criptomonedelor. Este aceeași tehnologie pe care se bazează criptomonedele, dar are multe alte aplicații. Blockchain-ul poate fi descris ca un sistem de contabilitate extrem de sigur și descentralizat pe care informațiile pot fi stocate, dar nu pot fi modificate.

În loc să stocheze date pe servere așa cum ne-am obișnuit prin stocarea în cloud, blockchain se concentrează pe utilizarea unei rețele de computere care stochează și verifică date. Calculatoarele dintr-o anumită rețea pot fi distribuite în întreaga lume, iar rețeaua nu este controlată central.

Blockchain Guvern Infografie de transformare

Avantajele aplicației blockchain pentru guverne

Guvernele au sarcina de a facilita transparența, în special în ceea ce privește guvernarea, distribuirea resurselor și obținerea unor eficiențe mai mari, printre altele. Din aceste motive, guvernele multor țări și-au exprimat interesul pentru tehnologie.

Aplicațiile blockchain pentru guverne ar putea fi veriga lipsă pentru a ajuta guvernele să devină complet digitalizate. Lumea a fost pe calea digitalizării, așa cum sa văzut cu multe industrii, cum ar fi retailul și divertismentul, printre altele. Guvernele au simțit, de asemenea, presiuni pentru a urma același traseu, dar este mai ușor de spus decât de făcut. Unul dintre cele mai mari obstacole care au împiedicat digitalizarea pentru multe guverne este problema securității.

Aducerea datelor personale a milioane de oameni pe platformele digitale prezintă un risc imens în cazul în care sistemul este piratat. Cu toate acestea, blockchain-ul a fost anunțat ca imposibil de gestionat datorită structurii sale și acest lucru înseamnă că ar putea oferi o soluție viabilă care poate ajuta guvernele să devină în cele din urmă digitale. Faptul că blockchain-ul este practic imposibil de realizat îl face mai atrăgător pentru dezvoltarea sistemelor digitale pentru guverne. Cu toate acestea, acesta este doar vârful aisbergului proverbial în comparație cu ceea ce pot realiza serviciile guvernamentale bazate pe blockchain.

Guvernelor, în special în țările dezvoltate, le este greu să încerce să câștige încrederea cetățenilor lor, mai ales atunci când vine vorba de dovezi privind furnizarea serviciilor și îmbunătățirea serviciilor deja existente. În țările în curs de dezvoltare, aplicațiile blockchain pentru guverne ar fi utile pentru eliminarea unor probleme majore, cum ar fi corupția, asigurând în același timp o implementare și o distribuție mai eficiente a resurselor. Adoptarea unor astfel de tehnologii ar putea ajuta, de asemenea, la facilitarea unei mai bune utilizări a resurselor.

Blockchain pentru cazuri de utilizare guvernamentale

Există utilizări foarte cheie ale blockchain-ului în guverne și iată câteva dintre situațiile în care tehnologia poate fi aplicată pentru a îmbunătăți lucrurile.

 1. Blockchain poate fi utilizat pentru a facilita aplicarea legală

Guvernele pot utiliza datele din blockchain-urile publice pentru a urmări tranzacțiile financiare, similar cu modul în care sunt monitorizate tranzacțiile monetare fiduciare pentru a se asigura că sistemul nu facilitează tranzacțiile ilegale. Implementarea blockchain-ului pentru un guvern poate fi un instrument cheie pentru asigurarea faptului că tranzacțiile financiare din domeniul digital rămân legale.

Un bun exemplu este rețeaua publică Bitcoin, care permite cercetătorilor să urmărească orice tranzacție Bitcoin, ceea ce înseamnă că pot determina suma stocată într-un portofel criptografic la un moment dat. Acest lucru poate fi util pentru stoparea traficului ilegal, precum traficul de droguri și spălarea banilor.

 1. Remedierea problemei de impozitare

Fiscalitatea este, de asemenea, una dintre problemele majore despre care s-a discutat intens când vine vorba de criptomonede, în special datorită utilizării monedelor digitale pentru a evita impozitarea. În timp ce acest lucru poate fi controlat prin utilizarea blockchain-urilor publice și a monedelor non-private, Blockchain poate ajuta guvernele să ridice lucrurile mult mai sus. Blockchain ar putea fi soluția mult așteptată pentru remedierea dublei impuneri.

Întrucât tehnologiile de registru descentralizate au capacitatea de a promova mai multă transparență în tranzacțiile financiare. Guvernele pot utiliza tehnologia blockchain pentru a implementa protocoale care pot fi utilizate pentru a reduce deficitele de TVA și a reduce povara fiscală prin eliminarea dublei impuneri.

 1. Guvernele pot folosi blockchain-ul pentru a proteja infrastructura guvernamentală vitală

Aplicațiile blockchain din sectorul public pot ajuta guvernele să asigure o protecție mai bună asupra infrastructurii lor critice, menținând astfel atacurile cibernetice la distanță. Majoritatea sistemelor critice utilizate de guverne din întreaga lume pentru a facilita furnizarea de servicii sunt conectate la internet. Acest lucru subliniază importanța securității pentru sistemele critice și, deoarece blockchain-ul nu poate fi piratat, atunci este potențial cea mai bună soluție. Un registru descentralizat poate fi, de asemenea, dezvoltat astfel încât să poată urmări integritatea sistemelor guvernamentale. Acest lucru ar reduce semnificativ șansele de atacuri și manipulări de date.

 1. Tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a spori eficiența distribuției bunăstării

Tehnologia de registru descentralizată poate îmbunătăți semnificativ procesul de înregistrare, precum și de plată, permițând astfel guvernelor să trateze problemele legate de bunăstare cu mai multă eficiență. Prin urmare, blockchain-ul poate fi utilizat pentru a furniza servicii mai rapide, permițând cetățenilor să beneficieze direct.

Sistemul de plăți guvernamentale bazat pe blockchain ar reduce drastic cantitatea de bani care se pierde sau se risipește pe parcurs, economisind astfel mai mulți bani pentru contribuabil, deoarece plata în exces va fi redusă cu marje uriașe. Astfel de sisteme ar fi, de asemenea, mai eficiente în a scoate mai mulți oameni din sărăcie. În plus, tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a facilita alocarea corespunzătoare a fondurilor către proiectele guvernamentale.

Exemple de aplicații blockchain de către guverne

Există destul de multe țări care au început deja să adopte tehnologii blockchain și iată o privire asupra diferitelor abordări adoptate în diferite țări.

 • Dubai

Dubai este una dintre țările care au îmbrățișat pe deplin noile tehnologii, în special cele care au mult potențial pentru viitor. De exemplu, țara este hotărâtă să aibă în viitor vehicule cu conducere automată, polițiști robotici și mașini zburătoare, iar tehnologiile de registre descentralizate vor fi cel mai probabil integrate în sistemele utilizate pentru derularea acelor proiecte.

Guvernul din Dubai speră, de asemenea, să devină primul guvern care este alimentat de tehnologia blockchain până în 2020. Aceasta înseamnă că guvernul intenționează să integreze soluțiile blockchain în toate serviciile sale, inclusiv cererile de viză, plata facturilor și reînnoirea licențelor printre alte servicii. Scopul este de a aduce aplicații blockchain în sectorul public pentru a îmbunătăți serviciile guvernamentale.

Țara din Orientul Mijlociu este una dintre cele mai proeminente destinații globale pentru turiștii din întreaga lume. Dubai estimează că ar putea economisi până la 1,5 miliarde de dolari în fiecare an printr-un sistem de tranzacții fără hârtie alimentat de blockchain.

 • Estonia

Guvernul Estoniei a fost unul dintre primii care a devenit un „guvern blockchain”, aventurându-se în tehnologie. Țara a fost implicată în dezvoltarea blockchain-ului de mai mulți ani acum, în căutările sale de a veni cu soluții ideale pentru majoritatea activităților sale. Țara europeană a început să lucreze la dezvoltarea blockchain-ului pentru diferite servicii guvernamentale din 2012.

Estonia a implementat inițial tehnologia descentralizată a registrului în baza sa de date de registru în diverse sectoare, inclusiv în sectoare de sănătate, securitate și legislativ. Guvernul eston a dezvoltat, de asemenea, un sistem național de gestionare a identității bazat pe blockchain numit ID-kaarts. Acesta din urmă a contribuit la reducerea semnificativă a timpului necesar guvernului pentru a furniza servicii cetățenilor țării.

 • China

În ciuda adoptării inițiale a unei poziții agresive împotriva criptomonedelor, China a fost destul de deschisă și pozitivă în ceea ce privește dezvoltarea blockchain-ului. Chiar și președintele țării, Xi Jinping, a descris Blockchain ca o descoperire într-o declarație la începutul acestui an. Deși țara asiatică s-a opus criptomonedelor și ICO-urilor, a fost dornică să sprijine dezvoltarea blockchain-ului. China recunoaște că tehnologia poate iniția evoluții masive în diferite sectoare în care poate fi aplicată.

 • Regatul Unit

Unele țări membre ale Regatului Unit, cum ar fi Anglia, s-au arătat interesate de tehnologia de registru descentralizată, în special în ceea ce privește potențialele aplicații blockchain din sectorul public. Mai multe țări se îndreaptă, de asemenea, spre blockchain, din cauza eficienței pe care o promite în domenii vitale precum bancare și guvernamentale.

 • India

Arun Jaitley, ministrul finanțelor din India, a dezvăluit că țara are planuri de a efectua cercetări privind utilizarea proactivă a tehnologiei blockchain. NASSCOM, care este asociația din industria tehnologică din India, intenționează să lucreze împreună cu Institutul de Cercetare Blockchain (BRI) din Canada. Parteneriatul va lucra pentru a determina modul în care tehnologia blockchain poate fi utilizată în afaceri, administrația guvernamentală și instituțiile academice.

 • Statele Unite

În SUA, adoptarea blockchain-ului are loc atât la nivel federal, cât și la nivel local.

Blockchain în guvernul federal

Unele agenții ale guvernului federal din S.U.A. și-au manifestat interesul pentru evoluțiile blockchain-ului. DARPA și Pentagonul lucrează la elaborarea unor protocoale de securitate puternice folosind tehnologia blockchain.

Guvernul federal al SUA a lucrat, de asemenea, la evoluții care vizează îmbunătățirea încrederii, eficienței și transparenței în diferite sectoare. Unele dintre aceste sectoare includ achiziții, fonduri adecvate, gestionarea activelor și a lanțului de aprovizionare IT, management financiar, date privind forța de muncă a personalului federal, servicii guvernamentale precum certificate de naștere și vize, printre altele, precum și asistență federală & livrarea ajutorului extern printre altele.

Departamentul Trezoreriei SUA a lucrat la implementarea tehnologiei blockchain în gestionarea lanțului de aprovizionare pentru a obține mai multe eficiențe și timpi de procesare mai rapide. Între timp, Departamentul de Stat al SUA încurajează jucătorii din sectorul privat să colaboreze cu agențiile guvernamentale pentru dezvoltarea blockchain-ului. Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a început recent să ofere subvenții companiilor care pot dezvolta soluții blockchain care pot îmbunătăți securitatea frontierelor.

NASA finanțează, de asemenea, un program de cercetare al Universității din Akron, care caută să dezvolte rețele de inteligență artificială și de învățare profundă care se bazează pe rețeaua blockchain Ethereum (ETH). Departamentul Apărării al SUA și-a exprimat, de asemenea, interesul pentru sistemele de registre descentralizate. Acest interes crescut pentru blockchain în organizațiile guvernamentale federale ar trebui să fie un indicator cheie în direcția pe care blockchain-ul o va lua în viitor.

Blockchain și guvernele locale

Multe guverne locale din SUA iau, de asemenea, inițiative prin care intenționează să valorifice puterea tehnologiei blockchain. Anul trecut, Statul Illinois a dezvăluit Inițiativa Illinois Blockchain, un program prin care agențiile județene ar face echipă pentru a lucra pentru inovații bazate pe blockchain. Scopul statului este de a utiliza tehnologia pentru a facilita furnizarea mai bună a serviciilor private și publice.

Majoritatea statelor din SUA au lucrat pentru promovarea blockchain-ului și, de asemenea, au elaborat reglementări pentru criptomonede. Colorado a introdus un proiect de lege bipartisan în luna aprilie a acestui an, cu scopul inițial de a promova utilizarea tehnologiei de registre majore descentralizate pentru stocarea și gestionarea înregistrărilor guvernamentale. La fel cum se întâmplă cu urmărirea guvernului federal cu tehnologia, blockchain-ul pentru administrația locală va deveni în curând un lucru obișnuit.

Riscurile de guvern transformare blockchain

Una dintre cele mai mari preocupări cu privire la tehnologia blockchain pentru multe guverne este că adoptarea tehnologiei ar putea ajunge să pună în pericol unele servicii guvernamentale. De exemplu, utilizarea blockchain-ului înseamnă că serviciile centralizate, cum ar fi casele de compensare, vor deveni învechite și astfel, guvernele ar putea pierde controlul asupra sectorului financiar.

Deși se crede că blockchain-ul este imposibil de gestionat, guvernele sunt încă îngrijorate de faptul că sistemele susținute de tehnologie ar putea ajunge să fie vulnerabile la fraude. Această îngrijorare este probabil din cauza numeroaselor hacks rău intenționate care au afectat multe schimburi de criptomonede și chiar au dus la furtul de monede digitale în valoare de milioane. Aceasta înseamnă că, în ciuda afirmațiilor, există unele aspecte care ar putea lăsa guvernele expuse la atacuri rău intenționate.

Revoluția blockchain are loc într-un moment în care oamenii își pierd credința în guverne și această nouă tehnologie descentralizată pare să ofere oamenilor o nouă speranță. O astfel de situație înseamnă că guvernele încep să fie mai puțin relevante, mai ales că blockchain-ul își asumă rolul de a oferi servicii mai bune.

Guvernele sunt, de asemenea, îngrijorate de faptul că tehnologia blockchain și criptomonedele facilitează rele sociale, cum ar fi spălarea banilor, finanțarea activităților infracționale și evaziunea fiscală. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că avantajele tehnologiei blockchain depășesc cu mult riscurile sau dezavantajele tehnologiei. De asemenea, tehnologiile de registre descentralizate sunt încă în stadiile incipiente, ceea ce înseamnă că sunt încă în curs de dezvoltare și cel mai probabil se vor îmbunătăți cu timpul.

Cum guvernele folosesc tehnologia blockchain

Deși sectorul bancar și guvernanța sunt sectoarele cele mai susceptibile de a beneficia de tehnologia blockchain, este demn de remarcat faptul că există foarte multe alte aplicații ale tehnologiilor de registre descentralizate. Iată câteva dintre celelalte utilizări potențiale ale blockchain-ului.

 • carte funciara

Procesele precum emiterea titlului de proprietate și registrul funciar implică de obicei o mulțime de acte și procesul de transfer poate fi destul de lung. Cu toate acestea, guvernele pot utiliza blockchain-ul pentru a dezvolta soluții care vor face întregul proces mai simplu, transparent și, de asemenea, să-l digitalizeze.

 • Proprietate imobiliara

Piața imobiliară ar putea utiliza tehnologiile blockchain, cum ar fi contractele inteligente, pentru a facilita tranzacțiile imobiliare fără a fi nevoie de intermediari. De fapt, există startup-uri blockchain care dezvoltă deja astfel de soluții. Guvernele pot utiliza blockchain-ul pentru a face piața imobiliară mai accesibilă pentru mai mulți oameni, digitalizând procesul, accelerând totodată procesul întreg.

 • Sănătate

Guvernele pot utiliza tehnologia blockchain pentru a aduce îmbunătățiri semnificative sectoarelor de asistență medicală din țările lor. De exemplu, blockchain-ul poate fi utilizat pentru a dezvolta sisteme de asistență medicală care să ofere mai multă eficiență, mai ales atunci când manipulează și stochează date medicale. Astfel de sisteme au fost deja dezvoltate în unele țări de companii precum MedRec din S.U.A..

 • Controlul frontierelor

Guvernele pot realiza un control mai bun la frontieră prin adoptarea blockchain-ului pentru a crea un sistem care poate fi utilizat de agenții vamali pentru a înregistra și stoca în siguranță datele pasagerilor.

 • Energie

Gestionarea energiei poate fi descurajantă pentru guverne, în special cu sisteme vechi care sunt copleșite în mod constant pe măsură ce populația și industriile cresc, rezultând astfel cererea de energie mai mare. Cu toate acestea, guvernele pot ocoli unele dintre problemele care se învârt în jurul proprietății, venind cu sisteme eficiente de gestionare a energiei, care se bazează pe blockchain.

 • Turism

Turismul este un sector foarte important pentru multe țări și, ca atare, trebuie să fie la curent cu noile tehnologii pentru a rămâne atractive. Țări precum Hawaii au căutat modalități de a dezvolta soluții blockchain care pot facilita turiștilor să se bucure de ceea ce au de oferit. De exemplu, utilizarea criptomonedelor poate face mai ușor pentru turiști să-și cheltuiască banii fără a fi nevoie să vă faceți griji cu privire la ratele de schimb. În plus, sistemele de management hotelier pot încorpora tehnologia blockchain pentru a oferi turiștilor o experiență mai bună.

 • Protecția speciilor pe cale de dispariție

Guvernele pot utiliza tehnologia blockchain pentru a facilita protecția speciilor pe cale de dispariție, urmărind viața sălbatică rară.

 • Gestionarea deșeurilor

Guvernele folosesc tehnologia blockchain pentru a facilita o mai bună gestionare a deșeurilor. De exemplu, China a dezvoltat deja tehnologia RFID care este construită pe o rețea blockchchain pentru a gestiona datele de gestionare a deșeurilor.

 • Impozitare

După cum sa menționat mai devreme, guvernele pot utiliza tehnologii de contabilitate descentralizate pentru a obține mai multă eficiență în sistemele sale de gestionare a impozitelor prin integrarea sistemelor de urmărire a finanțelor și eliminarea cheltuielilor duble. De asemenea, oamenii au continuat să adopte monede digitale pe măsură ce devin mai populare pentru achiziții și, de asemenea, ca instrumente de tranzacționare.

Nou Blockchain pentru infografica serviciilor guvernamentale

Aplicație blockchain în sectorul public

Blockchain are potențialul de a transforma drastic sectorul public. De exemplu, tehnologia este soluția ideală pentru îmbunătățirea gestionării datelor în sectorul public. După cum sa menționat mai devreme, blockchain-ul poate fi utilizat pentru a digitaliza și a îmbunătăți considerabil furnizarea de servicii din sectorul public, cum ar fi emiterea de titluri de proprietate, certificate de naștere, transferuri de proprietăți, licențiere de afaceri și licențe matrimoniale, printre altele..

Gestionarea și stocarea acestor date este de obicei complicată și descurajantă mai ales în cazurile în care datele există pe suport de hârtie. Cu toate acestea, blockchain-ul poate fi utilizat pentru a facilita livrarea digitală a acelorași servicii în timp ce o face la o rată mai rapidă și mai eficientă și, de asemenea, cu stocare mai sigură.

Tehnologia contabilă descentralizată poate fi adoptată și de guverne ca tehnologie prin care își lansează proiectele pilot. Tehnologia poate fi utilizată și pentru a aduce înregistrări de date vechi în domeniul digital. Tehnologia Blockchain este ideală și pentru sistemele de votare digitale, mai ales că transparența este una dintre suitele sale puternice. Poate face votul mult mai ușor, permițând chiar și oamenilor să voteze prin dispozitivele lor digitale, cum ar fi telefoane și tablete, în special pentru cei care locuiesc în zone îndepărtate în care centrele de vot sunt departe.

Blockchain poate fi, de asemenea, utilizat pentru a simplifica procesele administrative din guvern prin eliminarea unor terțe părți, cum ar fi agenții, de exemplu, cei care trebuie să fie incluși în contracte obligatorii din punct de vedere juridic. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unor contracte inteligente pentru a facilita tranzacțiile digitale, cum ar fi transferul de valoare, fără a necesita încredere.

De exemplu, există deja câteva soluții blockchain în care oamenii pot face achiziții imobiliare și toate procesele de tranzacție vor fi gestionate într-o rețea blockchain. Lucrul bun este semnificativ mai accesibil, deoarece nu există intermediari care să introducă majorări și procesele sunt executate rapid, atâta timp cât toate părțile își îndeplinesc obligațiile..

Blockchain a fost identificat ca fiind cea mai potrivită tehnologie pentru migrația digitală. Oficialii din Delaware au început deja să utilizeze contracte inteligente și tehnologia blockchain pentru a se îndepărta de procesele care implică acte. Acest lucru are atât de mult sens, deoarece blockchain-ul permite recuperarea mai ușoară a datelor, stocarea mai bună și livrarea mai rapidă a serviciilor implicate. O astfel de abordare digitală poate aduce îmbunătățiri semnificative companiilor.

Există multe companii și instituții bancare care au efectuat cercetări privind tehnologia blockchain cu scopul de a adopta tehnologia pentru a obține mai multă eficiență. Acest lucru a jucat un rol în încurajarea guvernelor să încerce și soluții blockchain. Adoptarea blockchain-ului de către sectoarele financiar și corporativ este un indicator că soluțiile descentralizate de registre sunt aici pentru a rămâne și că au multe de oferit. Acesta este motivul pentru care guvernele nu își pot permite să elimine blockchain-ul, deoarece asta înseamnă că ar pierde una dintre cele mai critice evoluții tehnologice din secolul XXI. Vom vedea din ce în ce mai multe transformări guvernamentale blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me