Fără îndoială, DeFi (finanțare descentralizată) a fost un cuvânt cheie în actualul sistem financiar, dar are unele riscuri asociate acestuia. Să ne scufundăm profund și să înțelegem diferitele tipuri de riscuri în DeFi și cum să le rezolvăm.

Sistemele centralizate, cum ar fi băncile, sunt de mult timp la conducerea industriei financiare globale. Cu toate acestea, inechitățile din sistemele financiare globale ca răspuns la crize economice au creat provocări formidabile pentru peisajul fintech. În acest moment, DeFi a apărut ca una dintre soluțiile promițătoare pentru rezolvarea problemelor legate de securitatea și transparența tranzacțiilor și accesibilitatea serviciilor financiare..

Pe de altă parte, este de asemenea important să înțelegem riscurile din DeFi pentru a-i descoperi potențialul dintr-o perspectivă neutră. Cunoașterea riscurilor asociate cu DeFi poate oferi un avantaj credibil în utilizarea eficientă a acestora pentru diferite obiective din peisajul fintech. Următoarea discuție vă oferă o impresie detaliată a riscurilor potențiale legate de DeFi care pot ajuta la adoptarea mai bună a serviciilor DeFi.

Înscrieți-vă acum: curs online DeFi

Diferite tipuri de riscuri în DeFi

Cele trei tipuri comune de riscuri ale DeFi includ riscul financiar, riscul procedural și riscul tehnic. Riscul financiar se referă la recompensele potențiale ale oportunităților de investiții și la gestionarea oportunităților. Riscul financiar este de obicei atribuit unei organizații sau toleranței la risc a unei persoane. Riscurile financiare depind, de asemenea, de obiectivele unei persoane pentru gestionarea unui portofoliu de investiții de succes.

Riscul tehnic se referă direct la problemele hardware și software ale produselor sau serviciilor DeFi. Riscurile procedurale se referă la utilizatori și metodele pe care le urmează pentru utilizarea produselor sau serviciilor DeFi care pot compromite securitatea. Riscurile procedurale sunt aproape similare cu riscurile tehnice, cu diferența de asociere cu utilizatorii finali.

Riscuri tehnice

Riscurile tehnice din DeFi apar în principal din problemele legate de protocoale, hardware și software. Amenințarea riscurilor tehnice este primordială, deoarece acestea pot compromite funcționalitatea platformei complete. Riscurile tehnice pot depinde de diferiți factori, cum ar fi condițiile cursei, API-ul, manipularea cazurilor de utilizare și excepție, manipularea I / O și siguranța memoriei. Starea cursei are ca rezultat în general ca secvența să fie responsabilă pentru rezultatul unui eveniment inaccesibil.

Riscurile privind siguranța memoriei indică factorii întreruperilor memoriei, erorilor de acces, variabilelor neinițializate și riscurilor memoriei. Lipsa testării corespunzătoare a cazurilor de utilizare și tratarea excepțiilor pot interfera cu experiența utilizatorului. În mod similar, lipsa testării și evaluării adecvate a API-urilor le împiedică, de asemenea, funcționalitățile. Riscurile tehnice datorate manipulării I / O între dispozitive rezultă din lipsa testării corespunzătoare care face vulnerabile intrările și ieșirile.

Dacă sunteți nou la termenul DeFi, treceți mai întâi prin introducerea în DeFi pentru a înțelege ce este DeFi. Iată Ghidul pentru DeFi pentru începători.

Riscuri de contracte inteligente, hardware și software pentru DeFi

Riscurile din DeFi în categoria tehnică depind, de asemenea, de contracte inteligente, software și hardware. Riscurile contractelor inteligente pentru DeFi apar în mod proeminent datorită rolului contractelor inteligente în activarea automatizării. Contractele inteligente prezintă, de asemenea, diverse vulnerabilități care duc la riscuri tehnice pentru DeFi.

Riscuri de contract inteligente includ dependența de timestamp, funcționarea frontală, durerea necorespunzătoare a gazelor, deversarea și deversarea întregi și transmiterea forțată a eterului la un contract. În fața riscului, hackerii pot utiliza tranzacțiile mempool pentru a lua un bloc neinclus și pentru a face modificările dorite.

Riscurile de depășire și de deversare a numărului întreg sunt evidente în cazurile în care codul nu poate limita valoarea variabilei unitare la 2256. Dacă se întâmplă atunci, valoarea este resetată automat la zero. Riscul de dependență a marcajului de timp apare atunci când minerii urmăresc modificarea marcajului de timp al unui bloc. În transmiterea forțată a eterului la un contract, contractul inteligent este vulnerabil la autodistrugere. Riscurile inadecvate de plângere a gazelor legate de contractele inteligente reflectă inițierea tranzacțiilor fără a se concentra pe subaccesul tranzacției.

Riscuri hardware sunt, de asemenea, riscuri tehnice importante în DeFi, în special cu hardware-ul care servește ca bază a infrastructurii pentru a rula servicii descentralizate. Riscurile hardware obișnuite legate de sistemele DeFi includ sensibilitatea, problemele de alimentare și incompatibilitatea.

Problemele de alimentare ar putea duce la coerența serviciului sau a aplicației, în timp ce fluctuațiile de tensiune prezintă riscuri pentru durata de viață și performanță. Riscurile de sensibilitate ale hardware-ului provin din degradare, umiditate, praf sau alte probleme similare. Riscurile de incompatibilitate ale hardware-ului indică driverele hardware care pot restrânge viteza sistemului și pot cauza probleme suplimentare.

Riscuri software sunt, de asemenea, unul dintre riscurile tehnice cruciale atunci când vine vorba de DeFi. Riscurile generale pentru software-ul DeFi includ atacuri de negare a serviciului distribuite sau DDoS, injecție, șiruri de format necontrolate și depășire. DDoS este o mențiune credibilă printre tehnicile de întrerupere a funcționării normale a unei aplicații sau servicii.

Riscuri de injecție indicați spre introducerea codului rău intenționat în software-ul DeFi cu unul dintre riscurile populare de injecție sub forma injecției SQL pentru aplicațiile web. Șirurile de formate necontrolate depind de formulare și pot executa cod rău intenționat într-o aplicație web. Riscurile de depășire ale software-ului DeFi sunt evidente prin omiterea anumitor funcții software sau executarea lor într-o manieră nedorită.

De asemenea, verificați care sunt diferențele dintre DeFi și CeFi, adică DeFi vs CeFi.

Riscuri financiare legate de DeFi

Următoarea categorie importantă de riscuri din DeFi atrage atenția asupra riscurilor financiare. Riscurile financiare din DeFi oferă informații despre o mai bună utilizare a platformelor și serviciilor DeFi. De exemplu, dezvoltatorii ar trebui să se concentreze pe ceea ce trebuie și să reducă riscurile financiare pentru clienți prin facilitarea consilierii corecte și implementarea modificărilor în aplicația lor DeFi.

Riscul financiar indică riscul de a pierde bani și fiecare utilizator este responsabil pentru înțelegerea riscului financiar printr-o impresie a apetitului său pentru recompensă și risc. Pe de altă parte, o întreprindere s-ar concentra pe riscul financiar prin echilibrarea gestionării banilor pe baza operațiunilor comerciale.

Mai mult, în cazul guvernelor, riscurile financiare depind de gestionarea și distribuirea fondurilor în diferite sisteme și soluții. Natura universală a DeFi îl face un candidat potrivit pentru toate domeniile de mai sus, asigurând în același timp îmbunătățiri adecvate ale valorii. Prin urmare, este rezonabil să se utilizeze instrumente precum analiza tehnică și analiza fundamentală pentru o mai bună gestionare a riscurilor în finanțele personale și comercianții și inovatorii din peisajul DeFi.

Analiza fundamentală ajută la evaluarea propunerii de valoare a diferitelor investiții prin diferite valori și rapoarte. Ca rezultat, analiza fundamentală relevă valoarea afacerii alături de statutul sănătății financiare. Analiza tehnică duce analiza fundamentală înainte folosind indicatori matematici, diagrame și modele pentru a înțelege riscurile cu o investiție specifică.

Citeste mai mult: Cum funcționează finanțele descentralizate?

Riscuri procedurale în DeFi

Intrarea finală dintre riscuri indică riscurile procedurale. În mod interesant, riscurile procedurale se concentrează în principal pe diferitele riscuri de securitate asociate cu produsele și serviciile DeFi de către utilizatori. Cele mai frecvente riscuri de securitate din DeFi includ atacurile de phishing în care un agent rău intenționat dublează un site web sau un serviciu pentru a atrage utilizatorii nebănuși să-și partajeze informațiile sensibile..

Atacurile de phishing sunt posibile și prin e-mailuri în care utilizatorilor li se trimite un e-mail în oglindă cu cel al furnizorilor de servicii. De îndată ce utilizatorul dă clic pe e-mail, acesta este redirecționat către un site web rău intenționat. Pe de altă parte, e-mailul de phishing poate rula codul rău intenționat în browser pentru a adăuga keylogger-uri în sistemul victimei.

Hackerul ar putea apoi să folosească informații sensibile pentru transferul de fonduri sau să efectueze tranzacții ilegale fără știrea utilizatorului. Astfel de atacuri de phishing sunt cunoscute pe scară largă în comunitatea criptomonedelor, iar hackerii se prezintă ca reprezentanți ai unui serviciu DeFi în cauză.

Înțelegerea riscurilor procedurale în DeFi ar trebui să includă și alte hack-uri procedurale notabile. Riscurile includ momeala, pretextarea, schimbul de SIM, pescuitul subteran, quid pro quo și retragerea. Pretextarea implică un hacker care se prezintă ca reprezentant al unui serviciu DeFi și convinge utilizatorii să împărtășească informații sensibile. Riscurile de momeală apar cu metodele „momeală și comutare” pentru infectarea unei pagini web.

Spear phishing-ul poate prezenta amenințări pentru întreaga întreprindere, deoarece vizează persoanele din organizație pentru a ataca sistemul. Spear phishing implică obținerea accesului la sistem pentru orice persoană pentru a controla funcționalitățile și datele de bază ale sistemului. Riscurile Quid Pro Quo sunt oarecum identice cu momeala; cu toate acestea, cu diferența de hackeri care oferă stimulente mari pentru motivarea victimelor să lucreze conform dorințelor lor.

Schimbul de SIM este un risc procedural dominant găsit cu DeFi, în special datorită utilizării informațiilor personale ale utilizatorilor pentru crearea de noi SIM de la furnizorii de servicii mobile în cauză. Hackerii pot folosi SIM-ul contrafăcut pentru a comite activități ilegale în numele utilizatorului. Tailgating-ul este unul dintre riscurile dominante în DeFi atunci când vine vorba de accesarea locațiilor din lumea reală, păcălind o persoană într-o poziție superioară.

Citiți acum: Ghid rapid pentru DeFi

Cele mai bune practici pentru a face față riscurilor DeFi

Impresia detaliată a riscurilor asociate cu DeFi indică necesitatea securității activelor digitale. Recomandările și cele mai bune practici pentru a evita riscurile cu DeFi pot aduce beneficii dominante pentru securitate și protecție. Să aruncăm o privire la indicii de top pentru a face față riscurilor care sunt evidente în peisajul DeFi.

  • Alegeți produse și servicii de încredere

Prima și cea mai importantă recomandare pentru evitarea riscurilor în DeFi este utilizarea produselor și serviciilor de încredere. Utilizatorii ar trebui să caute recomandări și recenzii despre un anumit produs sau serviciu DeFi înainte de a-l finaliza. În cazul unor discrepanțe de încredere cu un anumit produs sau serviciu DeFi, faceți un pas înapoi.

  • Profitați de puterea autentificării cu mai mulți factori

Autentificarea cu mai mulți factori este un instrument formidabil pentru asigurarea securității, în special cu diferite metode de verificare credibile. De exemplu, confirmarea prin e-mail, autentificarea cu doi factori sau autentificarea cu mai multe semnături sunt câteva dintre recomandările dovedite pentru a evita riscurile DeFi.

  • Nu vă arătați niciodată activele digitale

Utilizatorii ar trebui să se abțină întotdeauna de la prezentarea detaliilor activelor lor digitale pentru a îndepărta atenția hackerilor asupra lor. păstrați confidențialitatea activelor digitale la fel cum păstrați alte date personale de ultimă generație și veți reuși să evitați riscurile.

  • Securitate pentru activele digitale

Securitatea activelor digitale poate juca un rol imens în rezolvarea amenințărilor cu diverse riscuri în DeFi. Depozitarea la cald și la rece sunt alegeri ideale pentru securitatea activelor digitale. Stocarea la cald servește ca o soluție ideală de portofel pentru accesarea activă a serviciilor DeFi. Pe de altă parte, stocarea la rece permite stocarea offline a activelor digitale pentru a preveni atenția agenților rău intenționați.

  • Importanța actualizărilor și copiilor de rezervă

Copiile de rezervă și actualizările sunt, de asemenea, cele mai bune practici recomandate pentru a menține riscurile legate de DeFi la un nivel minim. Întreprinderile introduc noi actualizări și patch-uri în soluțiile DeFi pentru îmbunătățirea securității sale. Prin urmare, actualizările periodice ale software-ului DeFi pot elimina riscurile noilor vulnerabilități. În plus, copiile de rezervă ale activelor digitale pe o unitate diferită sau într-un jurnal pot asigura o disponibilitate mai mare a activelor digitale.

Dacă încă vă întrebați despre adoptarea în timp real a DeFi (finanțare descentralizată) de către întreprinderi. Consultați cele mai importante proiecte DeFi din 2020.

Linia de fund

Într-o notă finală, este evident că înțelegerea riscurilor DeFi deschide calea pentru rezolvarea lor. Orice persoană din domeniul DeFi ar fi nerezonabilă dacă ar presupune că DeFi nu prezintă riscuri. Acceptarea riscurilor cu DeFi deschide calea spre adoptarea eficientă a produselor și serviciilor DeFi.

Pe termen lung, DeFi ar deveni un sistem principal pentru accesarea serviciilor financiare. Deci, investitorii personali, întreprinderile și guvernele pot afla mai multe despre eficiența DeFi printr-o impresie a riscurilor asociate. Începeți să descoperiți mai multe despre DeFi cu cursul de formare DeFi chiar acum pentru a încuraja utilizarea sa eficientă.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me