Nimeni nu poate nega că blockchain-urile au multe defecte. Da, blockchain ne-a arătat viitorul pe care l-am putea avea acolo unde nu va exista nimeni care să guverneze ceea ce avem. O lume complet descentralizată a devenit o posibilitate. Deși ideea este solidă, funcționalitatea blockchain-ului are două probleme serioase – scalabilitatea și corectitudinea. IOTA a venit la noi ca o mare surpriză. Au propus un sistem de blocuri digitale fără blocuri denumit Tangle. Astfel a început dezbaterea blockchain vs Tangle.

Blockchain vs Tangle: Ce este Tangle?

Este mai ușor să spui ce nu este Tangle decât să definești ce este. Tangle este, de asemenea, un registru online digital în care tranzacțiile sunt stocate, la fel ca un blockchain. Atunci, unde este diferența? În timp ce blockchain-ul are mineri, taxe de tranzacție, blocuri care dețin datele tranzacționale și capacități de forking. Ei bine, Tangle nu are niciuna dintre ele!

Deci, ce este Tangle? Tangle este un grafic aciclic direcționat sau simplu un DAG. Direcționat înseamnă că nodurile din rețeaua Tangle se pot deplasa într-o direcție liniară, aciclic înseamnă că niciuna dintre tranzacții sau transferul de date nu este ciclică și grafică doar structura de date a sistemului.

Ați putea apela tehnologia similară cu Hashgraph, care este o altă tehnologie de blocare digitală fără blocuri Swirlds. Deși există multe diferențe între Hashgraph și Tangle. Vom ajunge la subiect mai târziu cândva.

Ce sunt defectele blockchain-urilor?

Blockchain vs Tangle

Credite imagine: IOTA

Blockchain-ul devine mai vechi în fiecare zi. Cel puțin primul blockchain Bitcoin proiectat vreodată este vechi. Poate adăuga date doar într-un mod liniar, ceea ce face tehnologia relativ lentă. Mai mult decât atât, este scump și aproape zero.

Minerii înseamnă mai multe taxe

Când doriți să tranzacționați, o parte din valoarea pe care o tranzacționați va merge în buzunarul minerului. Aceasta se numește taxa de validare. De asemenea, minerii pot alege ce tranzacții vor verifica și pe care nu le vor face. În general, tranzacțiile cu mai multă valoare sunt dezvăluite mai întâi, deoarece există taxe de tranzacție mai mari oferite pentru acestea. Astfel, sistemul creează o discriminare.

Slowpoke!

Bitcoin poate gestiona 4-7 tranzacții pe secundă. Gigantul financiar Visa poate gestiona 10.000 de tranzacții. Deci, vedeți, blockchain-ul este foarte lent, iar TPS este parametrul de comparare. Mai mult decât atât, durează aproape 5-6 ore pentru a efectua tranzacții, deoarece validatorii sau minerii pot alege pe care le-ar verifica. Tangle poate face tranzacțiile aproape instantanee.

Unidirecțional

Blocurile se alătură rețelei sau lanțului într-un mod liniar. O astfel de mișcare provoacă un blocaj și consumă mai multă energie electrică pentru a procesa toate aceste date. Nu numai asta, ci face ca procesul să dureze o perioadă mai lungă de timp pentru a finaliza verificarea.

Cum încurcă rezolvarea problemelor?

Nu mai există mineri

Prima caracteristică a Tangle este că nu există mineri. Deoarece nu există un concept de minerit în ecosistemul Tangle, acesta dizolvă necesitatea unei cantități uriașe de putere de procesare. Așadar, ați putea numi încurcarea ecologică într-un fel. Mai mult, nu trebuie să plătiți o taxă de fiecare dată când doriți să plătiți cripto cuiva. Utilizatorii vor fi ei înșiși validatorii.

Web Mai degrabă decât un lanț liniar

În timp ce aproape toate blockchain-urile sunt liniare, Tangle se bazează pe conceptul de grafic. Într-un grafic, există numai noduri și fiecare nod indică 2 noduri. De asemenea, nodurilor li se atribuie o pondere. Nodurile de la margine care nu au noduri îndreptate se numesc vârfuri. PoW este necesar doar pentru aceste sfaturi.

Mai multă mulțime înseamnă mai multă viteză

Beneficii Tangle Blockchain

Credite imagine: IOTA

Există o diferență fundamentală între blockchain și Tangle. Blockchain-urile tradiționale încetinesc atunci când mai mulți oameni folosesc rețeaua. Motivul este simplu. Este ca și cum oamenii care se mișcau într-o coadă pentru a intra într-o clădire care are o singură ușă. Rețeaua complexă a lui Tangle face sistemul mai rapid atunci când există mai mulți utilizatori. Cu cât o rețea Tangle are mai multe noduri, cu atât ecosistemul Tangle va deveni mai rapid.

Cuvinte finale

Deci, sperăm că am rezolvat întrebarea pe care ați avut-o în minte despre blockchain vs Tangle. Dar chiar și Tangle are laturi negative, de exemplu, 34% atacă! Asta înseamnă că dacă cineva cu o putere de calcul uriașă intră pe teren și câștigă 34% din rețea va controla rețeaua. Din nou, încurcarea este rapidă, dar nu la fel de rapidă ca Hashgraph, care poate gestiona mai mult de 250.000 de tranzacții pe secundă.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me