Acest articol oferă o privire de ansamblu rapidă și o comparație între blockchain privat vs public în termeni mai simpli.

Pentru cineva care nu cunoaște fundamentele tehnologiei blockchain, este imperativ să înțeleagă diferența de bază dintre cele două categorii de blockchain. Această clasificare se bazează pe nivelul de permisiune pe care un utilizator îl primește atunci când se alătură unui anumit blockchain.

Atât blockchain-ul privat, cât și cel public vin cu seturi diferite de avantaje și dezavantaje. Depinde de utilizator care dintre tipurile de blockchain se potrivește nevoilor lor specifice și cazurilor de utilizare.

Acest articol se va concentra doar pe oferirea unei scurte comparații între blockchain privat vs public. Pentru o imagine de ansamblu detaliată, ar trebui să parcurgeți ghidurile detaliate sugerate de-a lungul articolului.

Inscrie-te acum:Curs gratuit Fundamentele Blockchains pentru întreprinderi

Ce sunt blockchain-urile private? O prezentare rapidă

Un blockchain privat este tipul de rețea blockchain în care o singură organizație deține o autoritate completă asupra celor care se pot alătura rețelei, pot accesa nodurile și pot participa la algoritmul de consens. Pe scurt, organizația care controlează are control total asupra rețelei. Din această natură, un blockchain privat este, de asemenea, cunoscut sub numele de blockchain permis.

S-ar putea să credeți că acest tip de blockchain merge împotriva fundamentelor tehnologiei blockchain. Cu toate acestea, rețeaua se bazează pe un registru distribuit, iar utilizatorii cu permisiunea au acces complet la noduri.

Eficiență mai mare, scalabilitate mai bună și securitate robustă sunt unele dintre cele mai puternice apeluri ale blockchain-ului privat.

Caracteristici notabile ale blockchain-urilor private

 • Eficiență mai mare – Datorită controlului strict din partea organizației de autoritate, blockchain-urile private utilizează mai bine resursele, asigurând astfel o eficiență mai mare. De asemenea, este unul dintre cei mai mari factori pentru cazurile de utilizare private blockchain.
 • Confidențialitate – Blockchain-urile private se concentrează inerent pe confidențialitate și securitatea datelor.
 • Centrat pentru întreprinderi – Întrucât confidențialitatea și securitatea sunt imperative pentru întreprinderi, blockchain-urile private sunt mai potrivite pentru a răspunde nevoilor acestor organizații. Blockchain-urile private permit întreprinderilor să securizeze ecosistemele interne și să funcționeze în ansamblu.
 • Stabilitate – Datorită numărului mai mic de utilizatori și tranzacții, blockchain-urile private au stabilitate superioară față de blockchain-urile publice.
 • Taxe de tranzacție reduse – Blockchain-urile private oferă taxe de tranzacție mai mici datorită numărului mai mic de solicitări de tranzacție.
 • Siguranță – Datorită barierei de intrare, intruții nedoriti nu pot accesa rețeaua. Asigură o mai bună siguranță și o protecție împotriva oricăror activități ilegale.
 • O mai bună reglementare – Organizația autorizată poate contura cu ușurință regulile și poate aplica pași de reglementare pentru a implica regulile.

Citeste mai mult: Ce este un blockchain privat?

Ce este un blockchain public? O prezentare rapidă

Un blockchain public este un tip de rețea blockchain care nu are nicio restricție la nivelul permisiunii. Oricine se poate alătura rețelei, poate accesa nodurile și poate participa la algoritmul de minerit și consens.

Blockchain-urile publice sunt complet descentralizate, fără permisiuni și complet imuabile – aderând la caracteristicile fundamentale ale rețelelor blockchain de primă generație.

Caracteristici notabile ale blockchain-urilor publice

 • Cu adevărat descentralizat – Un blockchain public nu are niciun organism de reglementare – ceea ce îl face cu adevărat descentralizat și distribuit.
 • Transparență completă – Blockchain-urile publice sunt inerent transparente în cazul în care au acces la registru și participă în consens.
 • Imuabil – Când un bloc intră în lanț, nu există nicio modalitate de a modifica sau șterge blocul. Înseamnă că rețeaua este complet imuabilă.
 • Abilitarea utilizatorilor – Utilizatorul unui blockchain public nu trebuie să adere la nicio regulă sau regulament de la o terță parte, în afară de regulile vechi ale rețelei în sine.

Citeste mai mult:Ce este un blockchain public?

Blockchain privat vs public: o comparație detaliată

S-ar putea să căutați o rețea blockchain care să fie superioară tuturor celorlalte. Dar acest lucru nu este posibil, deoarece fiecare tip de rețea blockchain are unele avantaje și dezavantaje. Ca urmare, toate au cazuri de utilizare adecvate.

De exemplu, blockchain-urile publice sunt perfecte pentru criptomonede. Criptomonedele populare precum – Bitcoin, Ethereum, Litecoin – sunt exemple de blockchain publice ideale.

Pe de altă parte, blockchain-urile private sunt perfecte pentru a satisface nevoile întreprinderilor. Marile corporații precum IBM, Microsoft, Alibaba – sunt exemple excelente de blockchain privat. Dacă aruncați o privire asupra companiilor de top care utilizează tehnologia blockchain, veți vedea că aproape toate preferă blockchain-urile private în locul celorlalte.

Hyperledger, R3 Corda, Enterprise Ethereum, Quorum, Ripple – sunt unele dintre binecunoscutele platforme private blockchain.

Deci, vedeți că alegerea depinde de strategia de afaceri blockchain și de misiunea și viziunea unei anumite companii.

Totuși, dacă doriți o comparație directă, următorul tabel ar trebui să vă ajute să vă faceți o idee –

Blockchain public Blockchain privat
Acces Oricine Organizație unică
Autoritate Descentralizat Parțial descentralizat
Viteza tranzacției Încet Rapid
Consens Fara Permisiuni Permis
Costul tranzactiei Înalt Scăzut
Manipularea datelor Accesul de citire și scriere pentru oricine Acces de citire și scriere pentru o singură organizație
Imuabilitate Deplin Parțial
Eficienţă Scăzut Înalt

Gânduri finale

După cum puteți vedea, există o mulțime de diferențe în ambele tehnologii. În realitate, atât blockchain-ul public, cât și cel privat este potrivit pentru mediile întreprinderilor, dacă puteți lua funcțiile dorite. În afară de aceste două tipuri de bază, există și alte tipuri de blockchain – adică, blockchain hibrid și federat sau consorțial.

Dar, în cele din urmă, decizia depinde în totalitate de dvs. Sperăm că acest ghid vă va ajuta să alegeți unul perfect pentru afacerea dvs..

Dar dacă doriți să intrați în mai multe detalii, asigurați-vă că consultați cursul nostru gratuit blockchain pentru a afla mai multe despre acesta.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me