În zilele noastre se întâmplă o mulțime de hype cu Blockchain-urile și oamenii nu par să se satură de asta. Blockchain-ul este un subiect vast de tratat și de aceea s-ar putea să vă confundați din când în când dacă nu aveți cunoștințele adecvate despre acesta. Mulți oameni confundă adesea blockchain-urile cu sistemul centralizat de baze de date și nu cunosc diferențele fundamentale dintre ele. De aceea, astăzi, vom analiza mai îndeaproape Blockchain vs baza de date centralizată, pentru a vă clarifica toate confuziile.

Să mergem mai departe cu asta, nu-i așa?

Blockchain vs Centralized: Care este cel mai bun apel?

Blockchain-urile sunt un nou design al sistemului de baze de date care scapă cu totul de procedura de centralizare. Puteți gestiona baza de date fără nicio administrație centrală. Deci, procedând astfel, puteți partaja sau actualiza datele direct cu o altă persoană.

Acest lucru diferă în totalitate de sistemul de baze de date NoSQL sau SQL original, deoarece acestea sunt controlate în principal de o sursă centrală.

În multe feluri, blockchain-urile au mai multă securitate decât bazele de date centralizate standard, cum ar fi băncile, dar le lipsesc și în alte aspecte!

Puteți să stocați sau chiar să efectuați tranzacții prin acest sistem fără niciun fel de probleme, la fel ca sistemul centralizat.

Dar, înainte de a efectua ultimul apel, să vedem cât de bine se comportă în diferite sectoare.

Blockchain vs Centralizat: Analiza performanței

  1. Părți terțe: Blockchain câștigă

Principala caracteristică atractivă a blockchain-ului este lipsa administrației centrale. Vă va permite să efectuați tranzacții direct. Dar cum?

Este destul de simplu. Tranzacțiile efectuate pe sistemul blockchain necesită autorizare și dovadă validă. Acești doi termeni asigură securitatea nevoilor tranzacțiilor, spre deosebire de sistemele centralizate.

Nodurile utilizate în blockchain vă vor verifica tranzacțiile și vor procesa plata sincronizându-se între ele întotdeauna.

De obicei, conținutul bazelor de date standard este stocat pe un fel de sistem informatic, unde îl puteți manipula cu ușurință. Ca urmare, va trebui să depindeți de sistem indiferent de ce, controlându-vă în cele din urmă.

Blockchain-urile se întâmplă să scape de aceste sisteme și să securizeze datele prin criptografie de ultimă generație.

Deci, odată ce un cod este scris, nimeni nu îl poate manipula folosind orice mijloace. Destul de cool, corect?

  1. Complexitate: baza de date centralizată câștigă

Fiecare nod din sistem funcționează independent pe sistemul blockchain. Nodurile pot face acest lucru deoarece au acces complet la baza de date. Deci, dacă se produc modificări, toate își vor actualiza registrul în consecință.

Cu toate acestea, pentru o tranzacție financiară, transparența deplină nu ar fi cea mai bună cale de urmat.

Sistemele de baze de date centralizate standard evită acest tip de problemă prin restricționarea libertății utilizatorilor. Aceasta poate fi atât o strategie bună, cât și o rea. O bază de date centralizată are opțiunea de a citi sau scrie orice date, dar pe de altă parte, blockchain permite doar Scrie singura opțiune.

De aceea, blockchain trebuie să adauge un strat suplimentar de securitate pentru a rezolva această problemă. Din nou, utilizarea mai multor adrese blockchain și criptografii face această procedură și mai complicată decât de obicei.

Cu toate acestea, poate fi o procedură mult mai sigură în acest fel.

  1. Robustitate: Blockchain-ul câștigă aici

Ca un întreg sistem, blockchain-ul are cel mai înalt nivel de tolerare a oricărei defecțiuni. Toate nodurile de aici sunt independente, ceea ce face ca orice cantitate de pierderi să fie gestionată. Chiar dacă un nod sau câteva noduri eșuează, alte noduri au registrul actualizat și pot continua fără probleme.

Acest tip de sistem face ca Blockchain să fie o tehnologie excelentă de gestionat. Deci, dacă trimiteți orice fel de date prin sistem, există posibilitatea ca tranzacția să nu reușească. Este o procedură excelentă în care veți obține întotdeauna o modalitate de a ajunge din urmă în cazul în care nodul eșuează.

Bazele de date obișnuite nu au acest tip de sistem sigur. De aceea, ar putea exista multe erori de tranzacție în sistemul tipic.

Deci, dacă vă întrebați care este cea mai potrivită pentru tranzacțiile financiare, atunci Blockchain câștigă.

  1. Performanță superioară: este o egalitate!

Chiar dacă blockchain-urile sunt relativ mai lente decât bazele de date centralizate, totuși tehnologia este excepțional de nouă și trece prin multe modificări pentru a rezolva această problemă.

Au existat deja multe cazuri în care sistemul a fost modificat pentru a funcționa la fel de repede ca o bază de date centralizată.

Verificarea semnăturii folosind criptografie public-privat necesită mult timp. Deoarece nodurile vor iniția tranzacția între doi utilizatori, nimeni nu poate renunța la această procedură. Cu toate acestea, multe criptomonede precum Nano sau Litecoin folosesc o tehnologie blockchain care funcționează mai repede decât de obicei.

În cele din urmă,

Blockchain vs Baza de date centralizată

Diferența dintre blockchain și baza de date centralizată este neașteptat de mare. Însă Sistem centralizat a fost aici de secole și există încă fără probleme. Deoarece blockchain-ul este o tehnologie nouă, va dura ceva mai mult timp pentru a vă obișnui.

Dar sunt destul de sigur; odată ce își va depăși toate defectele, va fi întotdeauna câștigătorul dezbaterii blockchain vs. baze de date centralizate.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me