Vă interesează tehnologia blockchain și încă vă întrebați care este relația dintre blockchain și baza de date? Aici, vom acoperi comparația dintre blockchain și baza de date pentru a vă ajuta să înțelegeți unde se află ambele tehnologii.

Pentru un începător, ambele ar putea suna similar. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat chiar și atunci când mulți oameni consideră că blockchain-ul este „doar o altă bază de date”.

De asemenea, veți găsi oameni care caută blockchain vs bază de date distribuită? Există ceva numit „bază de date distribuită”? Sau blockchain este pur și simplu o bază de date distribuită? Vom răspunde la toate aceste întrebări mai jos.

Blockchain este mai mult decât o simplă bază de date, iar acest articol urmărește o comparație detaliată între blockchain și bază de date.

Inscrie-te acum: Curs Blockchain gratuit

Blockchain Vs Database: Ce este Blockchain?

Dar, dacă sunteți nou, nu vă faceți griji; vom acoperi blockchain pe scurt aici înainte de a intra în blockchain vs. comparație de baze de date. Definiția de bază atât a bazei de date, cât și a blockchain-ului ne va ajuta să înțelegem comparația blockchain vs. Să începem.

Blockchain este o tehnologie de registru distribuit care permite unui set de colegi să lucreze împreună pentru a crea o rețea unificată și descentralizată. Colegii pot comunica și partaja informații sau date cu ajutorul algoritmului de consens. De asemenea, nu este nevoie de o autoritate centralizată, care face întreaga rețea de încredere în comparație cu alte rețele.

Să aruncăm o privire la un exemplu pentru a înțelege modul în care funcționează blockchain. Când un coleg trimite informații altora, se generează o tranzacție. Când se întâmplă acest lucru, tranzacțiile trebuie validate utilizând algoritmul consens.

În acest caz, dovada muncii este utilizată pentru validarea lucrării. Se asigură că nu sunt transmise tranzacții nevalide în blockchain. Blockchain se referă la blocuri. Acestea sunt utilizate pentru a stoca tranzacții și alte informații importante care sunt necesare pentru a opera cu succes blockchain-ul.

Marcajele de timp sunt create pentru a se asigura că fiecare tranzacție poate fi urmărită, susținută și verificată de oricine. Întregul sistem adaugă valoare și aduce noi caracteristici precum transparență, imuabilitate și securitate.

Doriți să aflați mai multe despre tehnologia blockchain? Consultați ghidul nostru definitiv de definiții blockchain chiar acum!

Ce este o bază de date?

Având ideea de blockchain clară, este momentul să înțelegem baza de date. Baza de date, spre deosebire de blockchain-urile, este un registru centralizat care este administrat de un administrator.

Bazele de date prezintă, de asemenea, caracteristici unice, inclusiv capacitatea de a citi și de a scrie. Aici, numai părțile cu acces adecvat pot face acțiuni de scriere și citire. Bazele de date prezintă, de asemenea, capacitatea de a stoca mai multe copii ale acelorași date și istoricul acestora. Acest lucru se face cu ajutorul unei autorități de încredere, centralizate, care administrează serverul.

Centralizarea aduce numeroase avantaje bazei de date. De exemplu, este ușor să gestionați bazele de date, deoarece datele sunt centralizate. Accesarea și stocarea datelor nu este doar ușoară, ci și rapidă. Cu toate acestea, au și dezavantaje.

Unul dintre cele mai mari dezavantaje este șansa ca datele să fie corupte. Pentru a depăși dezavantajul, sunt realizate mai multe copii de rezervă. Dar acest lucru nu este întotdeauna cazul, deoarece majoritatea entităților au întotdeauna încredere în proprietarul lor și, prin urmare, trec peste opțiunea de date de rezervă. Un alt mare dezavantaj este modul în care datele pot fi modificate de oricine are controlul bazei de date în sine. Acest lucru se poate întâmpla pe măsură ce baza de date este centralizată.

O vedere tehnică

Acum, să analizăm baza de date mai tehnic.

O bază de date utilizează structura datelor pentru a stoca informații. Toate datele stocate într-o bază de date pot fi interogate folosind un limbaj special de interogare cunoscut sub numele de Structured Query Language (SQL). O bază de date poate funcționa cu aproape orice tip de date și poate sprijini toate întreprinderile moderne. De asemenea, poate fi scalat pentru a suporta milioane de înregistrări.

Istoricul bazei de date este, de asemenea, bogat. A început doar cu sisteme de fișiere ierarhizate. Avea limitări severe și, prin urmare, s-a adaptat ulterior modelului relațional. Modelul relațional este util și oferă proprietarului posibilitatea de a lucra cu baze de date diferite în același timp. Sistemele de gestionare a bazelor de date sunt utilizate pentru organizarea eficientă a bazelor de date.

La bază, elementele de date sunt stocate în tabele. Tabelul este format din câmpuri care pot înregistra un alt tip de date, cunoscute sub numele de atribute.

Fără un model de afaceri adecvat în minte, este dificil să folosiți blockchain-ul ca pârghie. Consultați strategia noastră finală de implementare blockchain pentru a afla mai multe despre dezvoltarea blockchain.

Baza de date privată Blockchain Vs: Sunt aceleași?

Există multe tipuri diferite de blockchain. De exemplu, avem un blockchain privat care funcționează într-un ecosistem închis.

Acest lucru poate suna similar cu bazele de date, dar acestea sunt fundamental diferite. Blockchain-ul privat moștenește toate proprietățile pe care le poate oferi un blockchain, dar funcționează într-un mediu închis. Doar persoanele care sunt permise de administrator pot participa la blockchain. Singura similitudine între blockchain-ul privat și baza de date este aspectul centralizat.

Citeste mai mult: Baza de date privată Blockchain Vs: Care este diferența?

Blockchain vs. Baza de date

Având fiecare dintre termeni clari, este momentul să facem comparația reală. Vom compara atât tehnologia folosind indicatori importanți, unde vom discuta cum se compară. Fiecare indicator va conține, de asemenea, exemple pentru a asigura claritate și înțelegere. Deci, fără niciun detaliu, să începem.

Blockchain vs Baza de date centralizată: autoritate și control

Dacă comparăm blockchain-ul și baza de date, primul lucru pe care îl veți observa este modul în care funcționează autoritatea. Blockchain este conceput pentru a funcționa într-un mod descentralizat, în timp ce bazele de date sunt întotdeauna centralizate. Această caracteristică unică a blockchain-ului îi oferă pârghia de care are nevoie pentru a deveni următoarea generație de tehnologie.

Descentralizarea aduce multe modificări de implementare la sistemele și procesele actuale utilizate de diferitele industrii. Permite rețelelor să funcționeze independent și elimină orice nevoie de control centralizat.

Bazele de date, pe de altă parte, funcționează complet pe baza aspectului centralizat. Nicio bază de date tradițională nu este alimentată de descentralizare. Dacă căutați în mod specific o bază de date descentralizată, atunci blockchain se încadrează direct în categorie.

Acum știți despre diferența dintre blockchain și baza de date centralizată.

Citeste mai mult: Top 50 de companii care folosesc tehnologia Blockchain

Autoritate în baza de date centralizată

Să analizăm mai profund modul în care funcționează centralizarea în bazele de date. Un administrator este alocat pentru a gestiona baza de date. Administratorul are tot controlul asupra bazei de date, ceea ce înseamnă că poate gestiona, modifica și controla baza de date așa cum dorește. Fără administrator, baza de date nu va funcționa deloc.

El este în partea de sus și poate crea, modifica, modifica și șterge cu ușurință înregistrările. În afară de asta, pot îndeplini și alte sarcini, cum ar fi optimizarea performanței. Este o sarcină importantă, deoarece o bază de date mai mare tinde să devină lentă în timp.

Când vine vorba de alți utilizatori asociați cu baza de date, un administrator poate delega roluri altor utilizatori. Alți utilizatori pot gestiona baza de date în funcție de rolul care le este atribuit. De exemplu, el poate atribui un utilizator pentru a crea noi utilizatori. Se pot efectua și alte funcții cheie, cum ar fi copierea de rezervă a bazei de date, întreținerea etc..

Cu toate acestea, nu este simplu atunci când luăm în considerare diferitele tipuri de blockchains de acolo. Blockchain-ul de bază introdus în bitcoin este complet descentralizat, dar nu poate fi implementat în rândul companiilor cu date și procese private în joc.

De aceea, blockchain-ul a evoluat și avem un alt tip de blockchain. Blockchain-ul hibrid / federat este cel mai comun tip de blockchain care rezolvă problema organizațiilor private.

Blockchain-urile hibride sunt permise, ceea ce oferă organizațiilor capacitatea deplină de a-și personaliza configurarea în funcție de cerință.

Aceasta este una dintre cele mai mari diferențe atunci când facem blockchain privat vs bază de date. Vom acoperi mai multe despre blockchain-ul hibrid / privat mai târziu în articol.

Citește și: Top 10 provocări de implementare a blockchainului pentru întreprinderi

Baza de date Blockchain vs Baza de date tradițională: Arhitectură

Arhitectural, atât blockchain-ul, cât și baza de date sunt diferite. Deci, care este diferența dintre structura bazei de date blockchain și structura tradițională a bazei de date? Să aflăm. Puteți a

O bază de date se bazează pe arhitectura client / server. Este o arhitectură de mare succes, care poate funcționa atât în ​​medii mici, cât și în medii mari. Aici clientul este receptorii, în timp ce serverele acționează ca o unitate de procesare centralizată. Comunicarea dintre client și servere este menținută printr-o conexiune sigură.

Blockchain, pe de altă parte, folosește o arhitectură de rețea de registru distribuit. Este o rețea peer-to-peer activată, unde fiecare peer se poate conecta cu altul folosind protocoale criptografice sigure. Deoarece nu există un nod centralizat, nodurile pot lua parte în mod colectiv la algoritmul de consens.

Unul dintre cei mai cunoscuți algoritmi de consens este Proof-of-Work, care cere minerilor să rezolve ecuații matematice complexe pentru a valida tranzacțiile prin rețea..

Baza de date nu necesită un algoritm consens și este complet dependentă de abordarea centralizată.

Administratorul controlează fiecare aspect al bazei de date și este foarte centralizat. De asemenea, este permis ca blockchain-ul hibrid, dar nu în comparație cu blockchain-ul public. Acest lucru va răspunde, sperăm, la întrebarea dvs. legată de blockchain-ul permis cu baza de date. Tabelul de mai jos acoperă, de asemenea, blockchain-ul permis cu baza de date. Acum, care este diferența dintre baza de date blockchain și baza de date tradițională.

 Baza de date Blockchain hibrid / federat Blockchain public
Tip Permis Permis Public
Control Centralizat Hibrid cu puține caracteristici centralizate Descentralizat
Arhitectură Arhitectura client-server Arhitectură peer-to-peer închisă Arhitectură publică peer-to-peer
Persistența datelor nepersistența Imuabil Imuabil
Șansă de eșec da Nu Nu
Performanţă Extrem de rapid Lent până la mediu Încet

Baza de date Blockchain Vs: imuabilitate și gestionarea datelor

Când vine vorba de stocarea și manipularea datelor, atât blockchain-ul, cât și baza de date funcționează diferit. Într-o bază de date tradițională, datele pot fi stocate și recuperate cu ușurință. Pentru a asigura buna funcționare a aplicației, CRUD este utilizat la nivelul primar.

CRUD înseamnă Creare, Citire, Actualizare și Ștergere. Aceasta înseamnă, de asemenea, că datele pot fi șterse și înlocuite cu valori noi, dacă este necesar.

Blockchain, pe de altă parte, funcționează diferit atunci când vine vorba de stocarea datelor. Blockchain acceptă imuabilitatea, ceea ce înseamnă că datele odată scrise nu pot fi șterse sau înlocuite. Imuabilitatea înseamnă că nu este posibilă manipularea datelor în rețea.

Bazele de date tradiționale nu prezintă imuabilitate și, prin urmare, sunt mai predispuse să fie manipulate de un administrator necinstit sau de terțe părți.

Pe scurt, blockchain acceptă doar două operații, Citire și Scriere.

 • Citiți operațiunile: Folosit pentru a citi sau prelua date din rețeaua blockchain
 • Operații de scriere: Folosit pentru a adăuga informații și date în rețeaua blockchain

Citeste mai mult: 6 caracteristici cheie Blockchain pe care trebuie să le cunoașteți

Baza de date vs tehnologia blockchain: transparență

O altă proprietate cheie pe care o oferă blockchain-ul este modul în care oricine are instrumentul potrivit poate verifica datele odată scrise în blockchain-ul public. Transparența asigură faptul că publicul poate avea încredere în rețea.

Bazele de date, pe de altă parte, fiind centralizate, nu acceptă nicio formă de transparență. Utilizatorii nu pot verifica informațiile dacă doresc. Cu toate acestea, un administrator poate face public un set de date, dar totuși, verificarea datelor nu poate fi făcută de către o persoană.

Integritatea Blockchain este posibilă datorită imuabilității pe care o are de oferit. Datele, odată stocate, nu pot fi corupte sau modificate în niciun mod posibil, ceea ce înseamnă că integritatea datelor este menținută cu orice preț.

Tehnologia Blockchain vs Baza de date: achiziționarea de costuri și talente

Când vine vorba de costul implementării, o bază de date tradițională este mai puțin costisitoare în comparație cu blockchain-ul. Blockchain este o tehnologie destul de nouă și, prin urmare, este încă în evoluție.

Acest lucru înseamnă, de asemenea, că o companie trebuie să facă o planificare și o execuție adecvate pentru a integra blockchain-ul în procesul lor.

De asemenea, orice afacere care funcționează deja trebuie să adopte o nouă tehnologie. Schimbarea de abordare este o afacere serioasă, întrucât blockchain-ul necesită implementare end-to-end și nu poate fi integrat doar într-un sistem existent ca un supliment.

Baza de date tradițională este ușor de configurat și scalat. Acestea funcționează cu majoritatea proceselor existente și, prin urmare, funcționează imediat din multe sisteme. Acest lucru îl face o alegere excelentă pentru companiile care doresc să își configureze rapid și eficient costul sistemelor de baze de date.

Cu toate acestea, dacă ne uităm la o privire mai lungă asupra costurilor asociate fiecărei tehnologii, blockchain ar putea oferi o soluție mai rentabilă, deoarece colegii gestionează în mare parte rețeaua. Organizațiile nu trebuie să facă față costurilor suplimentare asociate cu gestionarea rețelei, ceea ce poate economisi o mulțime de costuri.

Nu același lucru se poate spune atunci când vine vorba de achiziționarea de talente. Blockchain este o tehnologie destul de nouă, ceea ce înseamnă, de asemenea, că există o cantitate limitată de talente disponibile pentru a face față aplicațiilor practice blockchain. Costul talentului blockchain este, de asemenea, ridicat, ceea ce poate crește costul asociat cu implementarea și întreținerea blockchain pe partea superioară.

Talentul legat de baza de date, pe de altă parte, este ușor de obținut. Sunt, de asemenea, accesibile și chiar și întreprinderile mici își pot permite costul angajării unui expert în baze de date.

Citeste mai mult: Baza de date relațională Blockchain Vs: Care este diferența?

Blockchain vs baza de date: viteză și performanță

Viteza de execuție este, de asemenea, un aspect critic de care trebuie să comparăm atât blockchain-ul, cât și baza de date. Bazele de date sunt cunoscute pentru un timp de execuție mai rapid și pot gestiona, de asemenea, milioane de date la un moment dat.

Blockchain-ul este considerabil mai lent în comparație cu bazele de date. Cu toate acestea, se poate datora faptului că blockchain-ul este o tehnologie relativ nouă și are încă nevoie de mult timp pentru a evolua și a se potrivi cu standardele tehnologiilor bine îmbătrânite, cum ar fi bazele de date..

Când o tranzacție este efectuată în blockchain, aceasta face toate lucrurile pe care le va face o bază de date tradițională. Cu toate acestea, acesta este încetinit din cauza efectuării mai multor operațiuni, inclusiv următoarele.

Verificarea semnăturii:

Tranzacțiile blockchain, atunci când sunt efectuate, sunt semnate criptografic folosind algoritmi criptografici. Acest pas este necesar pentru a vă asigura că fiecare tranzacție este valabilă și provine dintr-o sursă validă. Deoarece este un proces complex, este nevoie de timp pentru a efectua procesul. Chiar dacă întreaga aplicație blockchain este rapidă, verificarea semnăturii poate bloca. În comparație, o bază de date centralizată nu trebuie să treacă prin procesul de verificare a semnăturii, ceea ce le face relativ mai rapide.

Mecanisme de consens:

Deoarece blockchain-ul este descentralizat, se bazează în mare măsură pe un mecanism de consens pentru validarea tranzacțiilor pe blockchain. De asemenea, viteza consensului depinde de tipul metodei consens utilizate. Unele metode de consens sunt mai rapide decât altele, dar, în general, adaugă mai mult timp înainte ca o tranzacție să poată fi procesată. Bazele de date centralizate nu suferă de acest tip de probleme, deoarece sunt centralizate în natură. Fiecare tranzacție este verificată automat de baza de date și poate fi executată mult mai rapid folosind o coadă.

Redundanţă:

Blockchain este o rețea completă în care fiecare nod joacă un rol crucial. Pentru a vă asigura că fiecare nod poate participa, fiecare informație de tranzacție trebuie să fie stocată și verificată de fiecare nod.

Aceste trei aspecte încetinesc blockchain-ul. Aceasta înseamnă că bazele de date sunt relativ mai rapide când vine vorba de performanță.

Inscrie-te acum: Curs certificat Enterprise Blockchain Professional (CEBP)

Blockchain vs baza de date: cele mai bune cazuri de utilizare

Acum, că am înțeles câteva diferențe cruciale între blockchain și baze de date, este timpul să învățăm cele mai bune cazuri de utilizare pentru amândouă.

Baze de date cazuri de utilizare

Cel mai bun caz de utilizare pentru baze de date sunt soluțiile sau rețelele de întreprindere. Motivul din spatele acesteia este modul în care funcționează baza de date și oferă stabilitate întregii rețele.

Bazele de date sunt, fără îndoială, ușor de utilizat și sunt deja acceptate de multe sisteme de management populare pentru dezvoltatori și administratori. Chiar și site-urile web cu milioane de vizitatori se bazează pe baze de date pentru a difuza conținut. Forbes, de exemplu, folosește o bază de date împreună cu sisteme de ultimă generație.

Scalabilitatea este ceea ce face ca bazele de date să fie o alegere atât de bună pentru întreprinderile de acolo. De asemenea, sistemele precum bursele de valori care se bazează pe operațiuni rapide trebuie să utilizeze baze de date pentru un flux mai bun de date. Cu toate acestea, blockchain pare să funcționeze excelent și în rețelele de întreprindere.

Blockchain-ul nu este ideal pentru stocarea unei cantități uriașe de date numerice care trebuie utilizate în mod regulat. Un alt avantaj este modul în care datele sunt stocate într-o bază de date. Nu trebuie să treacă prin verificare în timpul procesului de scriere sau citire. Ceea ce face ca baza de date să fie o alegere excelentă este cât de rentabilă poate fi, mai ales dacă este nevoie de o contabilitate de bază.

Pentru a rezuma, cele mai bune cazuri de utilizare pentru baza de date includ următoarele.

 • Aplicații sau sisteme care utilizează fluxul continuu de date.
 • Stocarea informațiilor confidențiale
 • Procesarea tranzacțiilor online care trebuie să fie rapidă
 • Aplicații sau sisteme în care nu este necesară verificarea datelor.
 • Date relaționale
 • Aplicații independente

Cazuri de utilizare Blockchain

Scopul Blockchain este complet diferit. Este o rețea peer-to-peer care stabilește două lucruri importante pentru utilizatorii săi, adică transparența și încrederea. Registrul distribuit este ceea ce îl face unic. Poate schimba modul în care funcționează o industrie și poate îmbunătăți fiecare aspect al acesteia. Deci, care sunt cele mai bune cazuri de utilizare pentru blockchain? Să explorăm.

Orice sistem care necesită o verificare adecvată poate utiliza blockchain. De exemplu, tranzacțiile B2B Business-to-Business pot beneficia enorm.

Aceasta include lanțul de aprovizionare, gestionarea stocurilor și distribuția. Cheia aici este transparența, deoarece permite întreprinderilor să urmeze fiecare mișcare fără a introduce mai multă complexitate. Cu toate acestea, blockchain-ul nu escalează atât de mult și poate încetini sistemele atunci când gestionează înregistrări de date la scară largă.

Un alt caz de utilizare excelent al blockchain-ului sunt rețelele permise. Rețelele permise, cum ar fi votul, pot beneficia de o abordare descentralizată și pot aduce încredere și transparență întregului sistem de vot.

Blockchain este, de asemenea, ideal pentru automatizarea sarcinilor în cadrul unei platforme. Contractele inteligente sunt introduse în blockchain-ul Ethereum, care aduce posibilitatea de a utiliza procedurile stocate. Dacă este îndeplinită o anumită condiție, codul este executat automat.

Ethereum blockchain folosește, de asemenea, Proof of Stake (PoS), care este mai eficient și mai puțin înfometat de energie.

Pentru a rezuma, cele mai bune cazuri de utilizare pentru blockchain includ următoarele:

 • Valoarea de transfer
 • Valoarea stocării
 • Tranzacții monetare
 • Verificarea datelor de încredere
 • Sisteme de vot
 • Aplicații descentralizate (dApps)

Citeste mai mult: Utilizare Blockchain: Listă de peste 20 de cazuri de utilizare a tehnologiei Blockchain

Gânduri de încheiere: pe care ar trebui să le alegeți?

Alegerea de a prelua următoarea tehnologie de stocare a datelor nu este una dificilă. Am discutat despre diferența crucială dintre ele, iar atât bazele de date tradiționale, cât și blockchain-ul sunt câștigătorii clari.

Baza de date câștigă când vine vorba de utilitate, viteză și precizie. Cu toate acestea, blockchain-ul este, de asemenea, un câștigător atunci când vine vorba de inovație, verificare și automatizare.

Blockchain introduce o penalizare de performanță datorită metodei sale de verificare. Acest lucru înseamnă în mod clar că ar trebui să evitați blockchain-ul în care timpul de execuție rapid este un factor esențial. Bazele de date sunt o alegere excelentă în care procesul de afaceri critic trebuie sprijinit sau scalat în același timp. Procesul de citire și scriere nu este, de asemenea, simplu când vine vorba de blockchain, ceea ce face ca baza de date să fie mai de dorit pentru aplicații cu scop general.

Pe scurt, alege blockchain dacă cauți încredere, transparență și verificare. Baza de date, pe de altă parte, este ideală pentru aplicații sau servicii de înaltă performanță. Este, de asemenea, o alegere excelentă pentru aplicațiile care necesită scalabilitate. Dacă doriți să înțelegeți mai bine blockchain-ul, ar trebui să consultați acum cursul nostru gratuit blockchain!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me