Acest articol va acoperi toate elementele fundamentale ale tehnologiei private blockchain și va diseca cum funcționează.

Când vorbim despre tehnologia blockchain, auzim întotdeauna câte un lucru în fiecare articol – este descentralizat. Uneori credem că este o mișcare majoră împotriva corporațiilor înfometate de bani. Dar este totuși? Poate nu sunteți familiarizați cu termenul – blockchain privat.

Este timpul să te sapi un pic mai adânc în lume. Cu toții am auzit numele lui Satoshi Nakamoto. El este figura misterioasă din spatele lumii criptomonedelor. Nimeni nu este sigur dacă Satoshi este un băiat, o fată sau o organizație. Deși noi, oamenii obișnuiți, îl credităm întotdeauna pe Satoshi pentru crearea Bitcoin, cea mai mare inovație a sa este blockchain-ul.

Tehnologia blockchain poate fi pur și simplu identificată ca un singur registru digital în care sunt înregistrate toate tranzacțiile dintr-un ecosistem de criptomonede. Aici sistemul păstrează toate tranzacțiile într-o ordine cronologică și deschise pentru ochii publicului.

Dar nu toate blockchain-urile sunt la fel. Există blockchain-uri publice și blockchain-uri private. Cu toate acestea, ambii sunt descentralizați, totuși, au o diferență fundamentală.

Inscrie-te acum:Curs de bază pentru Enterprise Blockchains

Ce este Blockchain privat?

Blockchain-ul privat este dezvoltat și întreținut de o organizație privată care are autoritatea asupra procesului minier și a algoritmului de consens. Organizația privată decide cine se poate alătura rețelei și solicită accesul să descarce nodurile.

Da, acum nu sună atât de descentralizat! Nimeni nu poate citi, scrie sau audita blockchain-ul oricând. Mai mult, organizația de guvernare poate suprascrie comanda blockchain sau șterge ori de câte ori le place!

Mai degrabă decât să-l numiți registru public, ar trebui să îl numiți „registru distribuit”, care este partajat cu utilizatorii săi.

Da, registrul este încă criptografic și nimeni nu vă poate supraveghea banii. Deci, scopul de bază rămâne același.

Unul dintre exemplele private de blockchain este platforma Ripple.

blockchain privat

Unele caracteristici notabile

  • Doar persoanele sau entitățile selectate au dreptul să vizualizeze nodurile rețelei.
  • Oportunitatea minieră nu este publică. Unele criptomonede sunt chiar pre-minate!
  • Drepturile de revizuire și audit sunt rezervate numai persoanelor selectate.
  • Descentralizat și permite tranzacții P2P.
  • Sunt în mare parte imuabili.

De ce să folosiți Blockchain privat?

Tehnologia blockchain este pur și simplu în afara lumii. Tehnologia arată potențialul de a schimba chiar lumea așa cum o cunoaștem noi. Sistemul financiar tradițional se poate prăbuși deoarece remediază toate defectele din el.

Înțelegând potențialul nelimitat al sistemului, mulți giganți corporativi s-au interesat foarte mult de tehnologie. Companii precum Microsoft, IBM, Alibaba și așa mai departe au investit activ în tehnologie.

Deci, ce înseamnă? Vă temeți că corporațiile vor distruge integritatea întregului concept de monedă descentralizată?

Ei bine, nu, de fapt. De fapt, multe dintre defectele blockchain-urilor publice sunt rezolvate. Deci, să vedem care sunt cazurile de utilizare private blockchain.

Doriți să aflați mai multe despre cazurile de utilizare? Iată un ghid pentru companiile care utilizează tehnologia blockchain pentru a vă începe.

Nu un ucigaș de putere!

Știm cu toții, mineritul bitcoins necesită o cantitate inimaginabilă de putere de procesare. Astfel, consumă o cantitate mare de energie. Deoarece blockchain-urile private oferă monede pre-minate, îl putem numi eficient din punct de vedere energetic în comparație cu publicul.

Mai puțin volatil

Veți găsi o mulțime de videoclipuri pe YouTube, spunând că Bitcoins sunt afaceri riscante. Ei bine, de fapt este! Nimeni nu poate prezice dacă prețul va crește sau va mușca praful. Organizațiile proprietare reglementează zilnic blockchain-urile private și de aceea este mai puțin volatilă.

Lucrați împreună pentru îmbunătățire

Multe dintre acestea private permit utilizatorilor să lucreze cot la cot cu băncile și agențiile financiare. Acest lucru face ca tehnologia să fie mai practică și mai utilizabilă. De ce ar trebui să te certi dacă poți fi prieten cu sistemul?

Fără activitate ilegală

Cea mai bună parte a blockchain-ului privat este că nu are nicio posibilitate de a permite activități infracționale. Problema este că Bitcoin este o platformă populară, dar este, de asemenea, responsabilă pentru orice activități ilegale.

Astfel, are o reputație proastă. Dar blockchain-urile private sunt foarte selective. Drept urmare, singura persoană autorizată poate intra pe platformă, ceea ce limitează infractorii.

Împuternicirea companiilor de întreprinderi

De obicei, rețeaua privată este pentru împuternicirea companiilor de întreprinderi. Se concentrează mai degrabă pe beneficiile generale ale unei organizații decât pe indivizi. Astfel, este evident că va asigura venituri sporite și va crește creșterea generală a unei companii. De asemenea, poate ajuta la dezvoltarea platformelor blockchain de întreprindere.

Public Vs Private Blockchain

Există întotdeauna o dezbatere despre care este cel mai bun – blockchain privat sau public. În realitate, niciunul nu este bun sau rău dintr-un motiv anume. Există diferite tipuri de tehnologie blockchain și toate sunt potrivite pentru scopuri diferite.

Dar, pentru a vă liniști mintea, să vedem comparația dintre Public Vs Private Blockchain.

Blockchain public Blockchain privat
Acces Oricine Organizație unică
Autoritate Descentralizat Parțial descentralizat
Viteza tranzacției Încet Rapid
Consens Fara Permisiuni Permis
Costul tranzactiei Înalt Scăzut
Manipularea datelor Acces de citire și scriere pentru oricine Acces de citire și scriere pentru o singură organizație
Imuabilitate Deplin Parțial
Eficienţă Scăzut Înalt

Ideea finală

Asa de? Ați obținut înțelegerea de bază a blockchain-urilor private? Deși ideea derivă din ideologia de bază a criptomonedei, este încă mai practică. Natura sa mai puțin volatilă îl face mai de dorit pentru utilizatorii obișnuiți care doresc să utilizeze platforma pentru activități zilnice, cum ar fi plata facturilor de utilități și multe altele.

Dacă sunteți interesat de blockchain și doriți să înțelegeți cum intră în joc aceste diferite tipuri de blockchain, vă recomandăm să începeți cu cursul nostru fundamental gratuit.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me