Să vedem mai întâi câteva statistici:

 • Prima ofertă inițială de monede (ICO) a avut loc în 2014 pentru proiectul Ethereum. Cu toate acestea, în doar trei ani, adică în iunie 2017, start-up-urile blockchain și criptomonede au strâns mai mulți bani prin ruta ICO decât mijloacele tradiționale, cum ar fi investițiile de capital de risc (VC)!
 • În 2017, ICO-urile au strâns 5,6 miliarde USD!

Cu o sumă atât de mare de fond strânsă de ICO-uri, mulți observatori din industrie au întrebarea „Ce este un ICO?”

ICO-urile au devenit un mijloc important de strângere de fonduri pentru start-up-urile blockchain și criptomonede. Aceștia au o asemănare cu ofertele publice inițiale (IPO), prin faptul că oferă, de asemenea, o miză în proiect publicului. Cu toate acestea, metoda, riscurile și recompensele ICO-urilor sunt foarte diferite.

Ce este un ICO: o definiție de lucru

Un ICO este o modalitate de strângere de fonduri într-un mediu nereglementat. Mijloacele tradiționale de strângere de fonduri de la VC-uri sau parcurgerea traseului IPO implică rigori semnificative datorită reglementărilor stricte și start-up-ului blockchain-crypto îi ocolește pe cei cu ICO.

Start-up-ul vinde o parte din jetoanele cripto către primii susținători ai proiectului. Acestea strâng fondurile sub formă de valute fiat, cum ar fi dolari SUA, sau criptomonede bine cunoscute, cum ar fi Bitcoin sau Ether.

Echipa inițială a proiectului creează o carte albă în care explică proiectul și ce oportunități de piață va aborda sau ce problemă de afaceri va rezolva. Cartea albă descrie, de asemenea, tehnologia, de ce este absolut necesar un jeton criptografic, foaia de parcurs a proiectului și suma de fond necesară pentru finalizarea proiectului.

În plus, cartea albă detaliază guvernanța proiectului, calendarul pentru ICO, monedele acceptate în ICO și ce procent din tokenul cripto va fi vândut în ICO. Cartea albă descrie modul în care vor fi alocate jetoanele rămase, de asemenea, dacă va exista o vânzare privată înainte de ICO, adică o fază în care câțiva investitori selectați cumpără un număr mare de jetoane la un preț mai mic.

În timpul ICO investitorii cumpără jetoane folosind fiat sau criptomonede. Dacă ICO este capabil să ridice „soft cap”, adică fondul minim dorit, sau mai mult decât atât, proiectul va fi finalizat. În cazul în care o echipă de proiect nu este în măsură să ridice „limita minimă”, ICO este considerată nereușită și fondurile sunt returnate investitorilor.

Pro și dezavantaje ale ICO:

Start-up-urile au următoarele avantaje cu ICO:

 • Efect pozitiv de rețea: deseori proiectele criptografice sunt aplicații distribuite (DApps) și mai mulți utilizatori beneficiază adesea de utilizatori, ceea ce reprezintă un avantaj al unei ICO.
 • Start-up-ul poate strânge fonduri ușor și rapid, deoarece nu există nicio barieră de intrare, este ușor să personalizați un token cripto și să lansați ICO folosind platforme precum Ethereum, Waves sau Stellar.
 • Întregul marketing este digital utilizând site-ul web al companiei, social media, aplicații de mesagerie și alte forumuri online.
 • Echipa de proiect își folosește blockchain-ul pentru a gestiona fondurile strânse și pentru a distribui jetoanele și este automat și ușor.

Investitorii au o mulțime de avantaje și cu ICO, de exemplu:

 • Dacă criptomonedele devin populare, atunci majoritatea schimburilor criptografice o vor enumera, oferind astfel o lichiditate ridicată.
 • Oricine poate investi într-un ICO, spre deosebire de scenariul cu fondurile VC, care sunt concentrate geografic în centrele financiare precum New York City sau Silicon Valley.
 • După cum reiese din creșterea meteorică a prețurilor multor criptomonede din 2017, investitorul are șanse mari să obțină profit dacă valoarea monedei apreciază.

Cu toate acestea, ICO-urile prezintă, de asemenea, următoarele riscuri:

 • Incertitudine: de multe ori lansarea inițială a ICO nu are un produs pregătit și, deși cartea albă poate descrie bine tehnologia, nu există nicio garanție că produsul poate fi construit.
 • Prețul tokenului criptografic poate să nu se bazeze pe robustețea produsului sau a planului de afaceri, mai degrabă se poate baza pe o așteptare a profitului de revânzare. Dacă proiectul nu are o valoare economică fundamentală, acest lucru poate cauza o balonare.
 • Piața criptografică este extrem de volatilă, datorită naturii sale speculative.
 • Tacticile de manipulare a pieței precum „pomparea și dumpingul” pe piața criptografică prezintă un risc ridicat, în special pentru investitorii mici.
 • ICO-urile sunt nereglementate, investitorul nu are nici un recurs legal dacă se pierd fonduri.
 • Anonimatul oferit de multe proiecte de criptomonede prezintă un risc, deoarece infractorii pot folosi abuziv ICO pentru spălarea banilor.
 • Regulamentele diferă în funcție de țară și sunt în curs de formulare în multe țări și nu se știe dacă ICO-urile vor fi permise într-o anumită țară în viitor.

Lansarea unui ICO:

Presupunând că echipa de management este la locul lor și start-up-ul are un plan de afaceri cu o soluție tehnologică, sunt necesari următorii pași pentru lansarea unui ICO:

 • Construiți o echipă juridică competentă care să revizuiască aspectele de reglementare ale jurisdicției companiei, indiferent dacă simbolul este o cerință de securitate, know-your-customer (KYC) și anti-spălare a banilor (AML) și ia măsurile necesare.
 • Personalizați jetonul cripto, care poate fi realizat în diferite moduri. Echipa proiectului poate alege să construiască platforma blockchain și simbolul de la zero. Alternativ, ar putea alege să utilizeze o platformă blockchain precum Ethereum și să-și dezvolte simbolul și produsul, profitând de mașina virtuală Ethereum (EVM), standardele ERC20 și limbajul de programare Solidity pentru codificarea contractelor inteligente. O altă opțiune populară este utilizarea platformelor ICO, cum ar fi ICONOMI care fac procesul de lansare a unui ICO foarte ușor.
 • Adunați o echipă de marketing bună pentru a comercializa ICO agresiv, prin intermediul platformelor de socializare, aplicațiilor de mesagerie precum Telegram și forumuri online precum Reddit. Echipa ar trebui să asigure o carte albă de înaltă calitate și un site web ușor de înțeles.

Resurse pentru a cunoaște cele mai bune practici ICO:

Indiferent dacă este o echipă de start-up sau un investitor, este important să știți suficient despre ICO-uri înainte de a lansa unul sau de a investi într-unul. O lectură recomandată este acest articol, care enumeră, de asemenea, unele dintre cele mai de succes ICO-uri din istoria blockchain-ului și a cripto-întreprinderilor.

Vrei să afli mai multe?

Consultați aceste articole despre ICO vs DAICO și STO vs ICO.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me