Dacă aveți deja o bună cunoaștere a criptomonedelor, a tehnologiei blockchain și a contractelor inteligente, este timpul să definiți DAO acum, cunoscut și sub numele de organizații autonome descentralizate..

DAO reprezintă Organizația Autonomă Descentralizată, pe care o puteți evalua drept una dintre cele mai complexe forme de contracte inteligente.

Dar asta nu este tot. Să definim DAO în detaliu în acest articol.

DAO Definiție

Dacă te uiți în el, poți să-ți faci o idee din numele ce este de fapt DAO. Așa cum înseamnă Organizație Autonomă Descentralizată, puteți avea impresia că vorbim despre o organizație autonomă, care este descentralizată la fel ca și criptocurrency și tehnologia blockchain.

Exact așa definim DAO și este un fel de auto-explicativ din numele său. Ideea a fost pe piață încă de la lansarea primei criptomonede în 2009. Într-un efort de a ajuta Bitcoin să scape de intermediari în tranzacțiile financiare, DAO a apărut ca cea mai bună soluție posibilă.

Organizația Autonomă Descentralizată (DAO) este de fapt o organizație care poate funcționa singură fără a avea un management ierarhic. Funcționează pe baza codului predefinit, motiv pentru care îl numim un tip de contract inteligent.

Cele de mai sus sunt o definiție simplă a DAO, dar să definim DAO în termeni mai tehnici.

„DAO este o formă de contract în care procesele și legile unei organizații descentralizate sunt inserate ca un cod permanent al contractului inteligent și funcționează printr-un protocol distribuit de consens”.

Exemplu de viață reală pentru a defini DAO

Să înțelegem DAO cu un exemplu ușor de înțeles.

Ai folosit vreodată Uber? Șansele sunt, majoritatea dintre voi.

Acum considerați că Uber este DAO. În acest caz, mașina va fi fără șofer, căutând singuri pasagerii. Prinde un pasager pe cont propriu și lasă un pasager pe cont propriu. În plus, primește plata pe cont propriu, primește combustibil pe cont propriu și plătește singur combustibilul din profituri. Pur și simplu, mașina, dacă acționează ca un DAO, nu va avea nevoie de ajutor extern pentru a-și îndeplini sarcinile.

Același lucru este cazul organizațiilor autonome descentralizate. Nu au nevoie de administrare pentru a le executa, operează pe coduri și direcții predefinite și sunt descentralizate, fără autoritate centrală care să le controleze.

Orice organizație care îndeplinește condiția de mai sus este DAO.

Organizație tradițională vs organizație autonomă descentralizată

Pentru a defini DAO într-un mod mai bun, este obligatoriu să înțelegem diferența dintre o organizație autonomă descentralizată și o organizație tradițională.

  • O organizație tradițională urmează o ierarhie de sus în jos cu autoritate centralizată, dar DAO nu, deoarece DAO este o rețea distribuită de părți interesate autonome.
  • O organizație tradițională este o entitate juridică, dar DAO nu are o entitate juridică centralizată. Puteți afla despre statutul juridic al DAO în ultima parte a articolului.
  • O organizație tradițională oferă contracte legale angajaților săi, dar DAO nu, deoarece folosește contracte inteligente.
  • O organizație tradițională este centralizată, dar DAO este descentralizată.

Cum funcționează DAO-urile

Pentru a defini în detaliu DAO, să analizăm cum funcționează.

Primul DAO vreodată este Bitcoin. A fost, de asemenea, prima organizație autonomă descentralizată complet funcțională. Același concept a fost urmat de alte criptomonede precum Ethereum, deoarece a fost activat pe platforma Ethereum.

Aceasta a fost prima dată când DOA a fost folosit de o altă organizație decât Bitcoin. De asemenea, i-a ajutat pe alții interesați și de concept și a ajutat la modelarea aspectului său actual.

Acum, cum funcționează un DAO?

Definiți regulile

Mai întâi trebuie să începeți cu setul de reguli. Care sunt regulile pe care doriți să le definiți conform cărora doriți să funcționeze o anumită organizație? Trebuie să faceți o brainstorming cu toate regulile, deoarece trebuie să adăugați toate aceste reguli la contractul inteligent.

Contract inteligent

Toate regulile sunt apoi codificate într-un contract inteligent, care este în esență un program de computer. Există în mod autonom pe internet și cere oamenilor să îndeplinească sarcini pe care nu le poate face singure.

Faza de finanțare

Când ați terminat cu stabilirea regulilor și crearea unui contract inteligent, următoarea este faza de finanțare. Este unul dintre cei mai importanți pași ai procesului din două motive.

În primul rând, toți DAO au nevoie de jetoane, care sunt în esență o proprietate internă a unui anumit DAO. Aceste jetoane sunt utilizate de organizație pentru a recompensa activitățile din cadrul acesteia.

În al doilea rând, atunci când utilizatorul investește în DAO prin procesul de finanțare, cumpără de fapt drepturi de vot. Deci, cu cât cineva cheltuie mai mult pe DAO, cu atât poate avea mai multă influență asupra modului în care funcționează.

Implementare

După stabilirea regulilor, crearea unui contract inteligent și procesul de finanțare, următorul pas este implementarea. Imediat după implementarea unui DAO, acesta devine independent de creatorul său și trece în modul complet autonom.

Toate DAO-urile sunt open source, ceea ce înseamnă că, după implementare, oricine poate vedea codul din spatele DAO. Toate tranzacțiile financiare și regulile sunt înregistrate utilizând tehnologia blockchain.

Deoarece un blockchain Ethereum înregistrează toate tranzacțiile financiare, acesta face un DAO complet transparent și incoruptibil.

De asemenea, trebuie să înțelegeți că DAO are și unele limitări. De exemplu, nu poate scrie singur un cod, nu poate dezvolta hardware sau construi un produs. Aici intervin contractanții, deoarece pentru a îndeplini aceste sarcini, DAO angajează contracte pe baza procesului de vot.

Cum finanțează o organizație autonomă descentralizată (DAO)?

Vă amintiți procesul de finanțare pe care l-am discutat mai sus? Am menționat deja că, atunci când cineva investește într-un DAO, el cumpără dreptul de a vota despre modul în care trebuie să funcționeze un DAO.

În mod similar, aceiași investitori cu drept de vot au luat o decizie cu privire la cheltuielile de fonduri, ajungând la un consens. Aceasta înseamnă că, indiferent de direcția care obține cele mai multe voturi, DAO ia acea direcție.

Investitorii au, de asemenea, dreptul de a veni cu o propunere, dar acest lucru duce adesea la spamming de propuneri în trecut, care suprasolicită rețeaua. Pentru a preveni acest lucru, un investitor trebuie să depună și o anumită sumă de fonduri înainte de a prezenta o propunere de vot.

De îndată ce o propunere apare de la oricare dintre părțile interesate sau investitor, alți investitori pot vota asupra acelei propuneri. Pentru a ajunge la un consens cu privire la efectuarea oricărei acțiuni, majoritatea trebuie să favorizeze acțiunea respectivă. De asemenea, un cod DAO poate avea deja un procent majoritar încorporat, deci variază pentru fiecare DAO. Nu este necesar ca obținerea a 51% din voturi să fie majoritatea, cu excepția cazului în care codul spune acest lucru.

Ce face un DAO?

Pentru a defini DAO în detaliu, nu numai că trebuie să înțelegeți cum funcționează, ci și ce face.

În cuvinte simple, permite investitorilor sau părților interesate să își schimbe fondurile cu oricine fără niciun intermediar, ceea ce înseamnă că nu implică instituții financiare precum băncile. Aceasta înseamnă că oamenii pot face investiții, împrumuta sau strânge bani pentru orice sarcină folosind un DAO.

Devenind parte a DAO: Cum să deveniți părți interesate în DAO?

Dacă ați investit deja în criptomonede și aveți deja un portofel, investiția într-un DAO este ușoară. Tot ce trebuie să faceți este să cumpărați jetoane pentru un anumit DAO de care aveți interes.

Procesul este simplu și simplu, ceea ce echivalează cu cumpărarea acțiunilor unei companii. Puteți face acest lucru în timpul fazei de finanțare. Cu cât cumpărați mai multe jetoane, cu atât puteți avea mai multă influență în timpul procesului de vot.

Este simplu, cu cât investiți mai mult, cu atât aveți mai multă influență asupra modului în care funcționează DAO și mai multe șanse de a obține profituri.

Totuși, iată o recomandare. Asigurați-vă că consultați codul open source pentru a vă asigura că codul contractului inteligent nu conține erori.

Cazul primului DAO: DAO

Vă recomand să investiți în DAO-uri după o inspecție amănunțită a codului său, deoarece începutul DAO-urilor nu a fost atât de promițător.

La început, când primul Ethereum DAO pentru finanțarea capitalului de risc cu numele de DAO a fost lansat în 2016, cu o investiție inițială de 150 milioane USD, a fost imediat spart din cauza erorilor din cod.

De fapt, a fost primul DAO Ethereum. A fost piratat folosind recursiv Ethereum send exploit. S-a confruntat imediat cu un hack în mai multe etape din cauza lacunei din contractul inteligent.

Chiar dacă a avut ca rezultat cea mai mare campanie de crowdfunding vreodată, dar experții au identificat imediat problemele cu codul.

Hackerii au epuizat imediat 50 de milioane de dolari. Cu toate acestea, pierderea financiară a fost inversată în următoarele săptămâni. Totuși, a fost un prim exemplu de hackeri care profită de erorile de cod.

Acest lucru ne aduce la următoarea întrebare importantă, este DAO cu adevărat sigur pentru investiții?

Este DAO Secure?

Răspunsul simplu la întrebare este, da, este. Dar numai dacă codul inițial este impecabil și nu oferă lacune pe care hackerii să le poată exploata.

Deoarece nimeni nu poate modifica codul unui DAO după implementarea acestuia pe blockchain-ul Ethereum, nimeni nu poate modifica regulile. Cineva poate schimba regula contractului inteligent numai atunci când majoritatea votează să angajeze pe cineva pentru a modifica codul.

Acest lucru îl face destul de sigur deoarece nimeni nu are autoritatea de a schimba procesul DAO în avantajul său. Acesta este adesea cazul companiilor tradiționale pe care este posibil să le dețineți acțiuni. Cu decizii centrate în top management, aceste organizații sunt de obicei mai predispuse la practici corupte din cauza lipsei de transparență. Cu toate acestea, acest lucru nu este cazul cu un DAO.

Deși DAO-urile sunt relativ sigure și mai sigure pentru investiții, există o problemă cu securitatea DAO. După cum am menționat deja, nu puteți schimba codul după ce ați implementat un DAO. Limitarea este contraproductivă dacă există o eroare în cod. Nu o puteți rezolva la timp, iar hackerii pot profita de această problemă.

Acesta este motivul pentru care este important să investiți numai după ce vă asigurați că codul nu conține erori.

Care este statutul juridic al DAO?

Spre deosebire de o organizație tradițională, nu există un statut legal până în prezent pentru organizațiile autonome descentralizate. În cuvinte simple, deocamdată nu există o decizie cu privire la statutul juridic al DAO de către parlamentari.

Parlamentarii folosesc un termen „parteneriat general” pentru DAO și investitorii lor. Acest lucru pune fiecare partener interesat sau investitor sau cineva care deține jetoanele pentru DAO în cauză răspunzător pentru orice datorii sau acțiuni legale cu care se confruntă DAO..

Prin urmare, există două dezavantaje ale DAO până acum. Nu poți defini DAO fără să te uiți în cealaltă parte a imaginii, nu-i așa? Iată o mică listă de probleme cu care vă puteți confrunta cu DAO sau în timp ce investiți în DAO.

  • Ambiguitatea statutului juridic
  • Nu se poate modifica codul la timp dacă există o lacună

Puteți afla mai multe despre actualizările privind statutul juridic al DOA pe Forum Ethereum.

În afară de asta, DAO-urile sunt soluția perfectă din lume și oferă un concept futurist de organizații fără lider, care sunt mai eficiente, deoarece sunt autonome și descentralizate..

Cuvinte finale

DAO sau organizațiile autonome descentralizate sunt viitoare și gata să înlocuiască multe organizații tradiționale. Structura actuală a DAO-urilor poate înlocui cu ușurință funcțiile multor companii actuale. De exemplu, Uber, Amazon, Dropbox și multe altele.

Exemplele actuale ale unora dintre cele mai de succes DAO sunt Dash, Digix Global, și BitShares.

DAO-urile oferă o soluție perfectă pentru a scăpa de managerii umani și de alte resurse umane care deseori epuizează finanțele inutile. Potrivit lui Mike Hearn, un cunoscut colaborator Bitcoin, DAO-urile vor alimenta toate organizațiile din lume în următorii 30 de ani.

Vă recomandăm să citiți postarea noastră anterioară pe blog despre contracte inteligente dacă încă nu știți ce sunt contractele inteligente.

În mod similar, Vitalik Buterin, creatorul Ethereum, consideră, de asemenea, conceptul foarte promițător. Potrivit acestuia, DAO-urile oferă o oportunitate perfectă pentru organizațiile tradiționale de a scăpa de intermediari care le costă până la 30% din costurile operaționale..

Una peste alta, este posibil ca unii dintre voi să aibă o părere diferită, dar pentru mine și pentru mulți alți experți din întreaga lume, DAO este fără îndoială modelul de afaceri al viitorului. Este doar începutul viitorului pe care îl vom vedea în curând.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me