ICO vs IPO: o comparație

Ofertele inițiale de monede (ICO) sunt din ce în ce mai populare acum. Start-up-urile blockchain-crypto au strâns 5,6 miliarde USD prin ICO-uri în 2017. Estimarea este că au strâns deja 5 miliarde USD în primele 3 luni ale anului 2018. Vânzarea mulțimii de jetoane îi face pe mulți să se întrebe dacă este același lucru cu ofertele publice inițiale (IPO). Ei nu sunt. Voi compara ICO vs IPO și voi explica diferențele.

Jetoane ICO vs acțiuni IPO: ofertele sunt complet diferite

Companiile private lansează IPO-uri pentru a deveni cotate la bursă și emit acțiuni. Acțiunile reprezintă o proprietate limitată a companiei. Acționarii nu pot vinde active ale companiei pentru a-și achita datoriile, proprietatea nu este atât de largă. În mod similar, o companie falimentară nu poate vinde activele acționarilor săi.

Acționarii pot primi dividende din profitul companiei, pot vota în adunările acționarilor și pot vinde acțiuni. Există acțiuni „comune”, adică acționarii primesc dividende și drepturi de vot. Dividendul nu este fix. Există, de asemenea, acțiuni „preferate”, cu dividend fix, dar fără drept de vot. Acțiuni hibride sunt, de asemenea, posibile.

Pe de altă parte, start-up-urile blockchain emit jetoane în ICO-uri. Criptomonedele sunt în primul rând de două feluri, monede și jetoane. Voi explica diferența, este important în contextul ICO vs IPO.

Bitcoin este o monedă, deoarece principalul caz de utilizare este facilitarea plăților printr-o rețea descentralizată. Ether și Ripple au alte cazuri de utilizare, dar plata este un caz de utilizare important, prin urmare sunt și monede. Un alt motiv este că toate cele trei operează pe propria lor rețea blockchain.

Pe de altă parte, jetoanele sunt criptomonede cu un caz de utilizare principal care este diferit de plată. De asemenea, folosesc un alt blockchain, de ex. Ethereum și nu au propriul lor blockchain. Siacoin este un simbol. Deținătorii pot accesa fișierul Sia Network, adică o rețea de stocare cloud descentralizată, cu acest simbol.

Un jeton poate fi un jeton de securitate, care va reprezenta o participație limitată în companie. Celălalt tip este jetonul utilitar, care permite accesul la un produs sau serviciu, adică are o valoare utilitară. Aproape toate ICO-urile își comercializează jetonul ca jeton de utilitate, chiar dacă este un jeton de securitate. De fapt, acestea nu vând nicio proprietate limitată a companiei.

Această diferență între ICO-uri și IPO-uri în ceea ce privește ofertele lor principale are alte impacturi și voi explica asta puțin mai târziu.

Oferta inițială de monede vs Oferta publică inițială

Startup-urile Blockchain lansează ICO-uri, în timp ce companiile private deja consacrate lansează IPO-uri

O companie care lansează IPO trebuie să arate mai întâi o experiență. Trebuie să fie o companie privată deja existentă. Lansează un IPO pentru a obține fonduri suplimentare de pe piețe pentru a-și finanța extinderea și, în acest proces, devine o companie cotată la bursă.

Companiile care lansează IPO trebuie să dea dovadă de performanță financiară importantă, printre alte documente, înainte de a-și putea lansa oferta. Există un prag minim de câștig. Contabilii profesioniști trebuie să certifice situațiile financiare, băncile de investiții trebuie să subscrie tranzacția și există cerințe referitoare la schimburi.

După cum puteți vedea, numai companiile cu o experiență și credibilitate suficiente pot lansa IPO-uri. Comparați acest lucru cu startup-urile care își lansează ICO-urile. Sunt noi pe piață și de foarte multe ori nici măcar nu au un produs sau chiar un prototip funcțional.

În timp ce start-up-urile blockchain-crypto găsesc cu ușurință strângerea de fonduri prin ICO, deoarece procesul nu impune bariere la intrare, chiar și schemele Ponzi lansează ICO-uri. Cerința unui istoric credibil este o diferență importantă între IPO-uri și ICO-uri.

Investitorii ICO nu se confruntă cu bariere de intrare spre deosebire de IPO-uri:

IPO-urile sunt deschise mai ales investitorilor instituționali, de ex. bănci de investiții și fonduri mutuale. Investitorii cu amănuntul au uneori șanse să investească în IPO-uri, dar doar o mică parte este deschisă pentru ei. Când stocurile sunt disponibile la bursă, investitorii cu amănuntul le pot cumpăra.

Acest lucru este semnificativ diferit în cazul ICO-urilor, unde oricine poate investi de oriunde. Trebuie doar să cumpărați Bitcoin sau Ether, apoi le convertiți în jetoanele ICO, urmând instrucțiunile de pe site-ul ICO.

Această diferență între ICO și IPO este semnificativă. ICO-urile democratizează investițiile prin eliminarea barierelor de intrare. Cu toate acestea, ICO-urile nereglementate pot prezenta riscuri pentru investitorii mici. Pe de altă parte, IPO-urile foarte reglementate mențin investitorii mici izolați de riscuri.

Cartea albă ICO este mai puțin riguroasă în comparație cu prospectul IPO:

Companiile care lansează IPO furnizează informații foarte semnificative despre afacerea, compania, planurile și istoricul lor într-un document numit „Prospectus”. Este o declarație legală și respectă standarde stricte.

Comparați acest lucru cu ICO-urile, unde startupurile creează doar o carte albă și chiar și asta nu este obligatoriu. Cartea albă conține de obicei următoarele:

 1. O descriere a problemei de afaceri sau a oportunității de piață;
 2. Detalii despre echipa de proiect;
 3. Soluția tehnică propusă;
 4. Stadiul proiectului;
 5. Foaie de parcurs de dezvoltare;
 6. Distribuția jetonului;
 7. Mecanismul de vânzare a jetonului.

Nu există standarde prescrise pentru cartea albă ICO și cu siguranță nu este un document legal.

Procesul ICO este mai scurt comparativ cu IPO:

Companiile trebuie să îndeplinească cerințele legale și de reglementare, să obțină aprobările necesare înainte de IPO. Procesul IPO este unul îndelungat și poate dura 4-6 luni.

Comparați acest lucru cu ICO-urile, unde start-ul creează un simbol pe blockchain-ul Ethereum și lansează ICO înarmat cu un site web și o carte albă. Alocați ceva timp pentru marketing digital. Procesul poate fi finalizat în mai puțin de o lună. În timp ce start-up-urile planifică de obicei o lună pentru crowdsale, dacă o companie ridică „hard-cap” devreme, ICO se poate termina rapid.

Reglementările ICO sunt inexistente, în timp ce IPO-urile sunt foarte reglementate:

Voi revizui diferența ICO față de IPO în ofertele principale aici. În timp ce IPO-urile oferă mize limitate în companii, ICO-urile vând mai ales jetoane de securitate, dar le deghizează în jetoane utilitare. Dacă ați investit într-un astfel de ICO, banii dvs. ar putea fi blocați pentru o vreme. Acest lucru se datorează lipsei supravegherii reglementare a ICO-urilor.

Valorile mobiliare sunt contracte de investiții, în care există următoarele două condiții:

 1. Există o așteptare de profit viitor și acesta este principalul motiv pentru care oamenii cumpără instrumentul;
 2. O organizație responsabilă emite instrumentul. Nu este o rețea de guvernanță democratică care emite instrumentul.

În SUA, organismul de reglementare Securities and Exchange Commission (SEC) utilizează „testul Howey” pentru a stabili dacă un contract de investiții este o garanție. Acest test utilizează cele două condiții de mai sus.

Emiterea valorilor mobiliare sau tranzacționarea acestora necesită înregistrarea obligatorie la SEC. Astfel de tranzacții sunt reglementate cu strictețe. O entitate neînregistrată care emite valori mobiliare sau care tranzacționează acestea poate face față proceselor, amenzilor, sancțiunilor și chiar închisoare.

Uită-te la marea majoritate a ICO-urilor. Veți observa că au vândut jetoane cu visul profitului viitor. În orice caz, există o companie care emite jetoane. Toate aceste ICO-uri au vândut valori mobiliare. Cu toate acestea, și-au comercializat jetoanele ca jetoane utilitare pentru a evita supravegherea reglementară.

Jetoanele utilitare pot aprecia, de asemenea. Cu toate acestea, acestea permit în primul rând accesul la un produs sau serviciu. Prin urmare, acestea nu sunt valori mobiliare și nu trebuie să fie reglementate. Cu toate acestea, ICO-urile comercializează agresiv chiar și jetoanele reale de utilitate cu visul profitului viitor. Întrucât autoritățile de reglementare lucrează pe principiul „substanță peste formă”, chiar și ICO-urile autentice cu jetoane de utilitate sunt examinate.

Autoritățile de reglementare observă acest lucru. În SUA, autoritățile de reglementare au format un grup de lucru pentru criptomonede. SEC a făcut-o deja trimis 80 de citații pentru startup-urile blockchain. Investigațiile lor indică vânzarea de valori mobiliare fără reglementări. SEC a pus deja la cunoștință ICO-urile Tezos și Centra. Ei pun la îndoială și ICONOMI.

Dacă ați investit în ICO-uri care și-au deghizat jetoanele de securitate în jetoane utilitare, fondurile dvs. vor fi blocate în caz de litigii. Lipsa supravegherii reglementare a ICO-urilor poate dăuna investitorilor cu amănuntul. Pe de altă parte, investitorii IPO se bucură de protecția reglementară a intereselor lor.

ICO vs IPO: nevoia de autoreglare în comunitatea criptografică

În timp ce ICO-urile au strâns 5,6 miliarde de dolari la nivel global în 2017, IPO-urile au făcut-o ridicat 36 miliarde dolari SUA numai în SUA, în același an. IPO este o practică stabilită, dar nu acesta este singurul factor care determină această diferență. Investitorii instituționali vor investi în spațiul blockchain-crypto doar dacă piața este reglementată.

În timp ce autoritățile de reglementare lucrează pentru a aduce o reglementare eficientă pe această piață, procesul va dura ceva timp. Comunitatea criptografică, inclusiv start-up-urile și investitorii, ar trebui să se autoreglementeze între timp. Vă recomand să exercitați o judecată adecvată pentru a vă proteja banii câștigați din greu și să citiți următoarele resurse:

 1. Această introducere la ICO;
 2. Acest ghid despre cum să participați la un ICO;
 3. Acest ghid despre cum să verificați o carte albă ICO.

Stai atent, investește cu înțelepciune.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me