blogul 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain Explained Evenimente și conferințe ApăsațiBuletine informative

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Adresa de email

Vă respectăm confidențialitatea

AcasăBlogNoutăți

2019 a fost anul DeFi (și de ce 2020 va fi prea)

Cum Ethereum va crea un sistem financiar deschis cu active și protocoale financiare noi. de Mason Nystrom 5 decembrie 2019 Postat pe 5 decembrie 2019

Anul DeFi 2019

Până în prezent, în povestea blockchain-ului, fiecare an poate fi distilat la o tendință generală. În 2009, narațiunea a fost Bitcoin. În 2015, Ethereum. 2017 a adus în lume oferte inițiale de monede. Răspunsul pentru 2019 este inconfundabil: mișcarea financiară descentralizată a fost de departe cea mai impactantă tendință din ecosistemul cripto și blockchain. 

Căutările Google pentru „finanțare descentralizată” au crescut cu 273% în 2019 comparativ cu 2018, potrivit datelor noastre consultant SEO: Victoria Olsina.

Pentru a înțelege de ce 2019 a fost anul DeFi, să descompunem ceea ce face mișcarea financiară deschisă atât de revoluționară și să examinăm progresele pe care le-a făcut fenomenul către crearea unui sistem financiar deschis. 

Definirea DeFi

Finanțarea deschisă – sau finanțarea descentralizată – se referă la schimbarea paradigmei de la sistemul financiar închis de astăzi la o economie financiară deschisă bazată pe protocoale deschise care sunt interoperabile, programabile și compozabile.. 

Pe măsură ce ecosistemul criptografic pare să se extindă, termenul de finanțare deschisă descrie mai exact destinația dorită, deoarece Ethereum creează o nouă economie în lanț care se integrează cu sistemele financiare actuale. Finanțarea deschisă nu înseamnă crearea unui nou sistem de la zero, ci democratizarea sistemului existent și creșterea echității acestuia folosind protocoale deschise și date transparente. 

Proprietățile finanțării deschise

Interoperabil

Sistemul financiar actual este alcătuit din grădini cu ziduri cu transferabilitate limitată sau acces în două sensuri. Acolo unde interoperabilitatea este posibilă, este controlată de intermediari și solicitanți de chirie. Finanțarea deschisă este definită de platforme care pot lucra împreună cu un grad de transparență cu funcții care se completează reciproc.

Programabil

Bitcoin a revoluționat banii. Ethereum a permis noi tipuri de instrumente financiare și active care sunt mai personalizabile decât produsele și serviciile existente. Activele digitale și valorile mobiliare vor introduce o nouă eră a mecanismelor financiare și a creșterii.   

Compozabil

Pentru mulți, jucăria preferată din copilărie care crește sunt Legos, cu care ceea ce poți construi este limitat doar de imaginația ta. Compozibilitatea se referă la conceptul că ceva poate fi selectat și asamblat în mai multe combinații (adică Legos). Ethereum a arătat valoarea compozibilității, devenind deja un protocol pentru alte protocoale precum Maker, UMA, Augur, Compound și multe altele. 

Criteriile unei economii de finanțare deschisă 

Fiecare sistem financiar necesită numeroase trăsături pentru a deveni un motor economic, dar mai întâi trebuie să definim aceste criterii. Există câteva caracteristici general acceptate care cuprind orice sistem economic. 

Un sistem financiar funcțional conține piețe globale, eficiente, care permit: 

  • Abilitatea pentru împrumutați și creditori de a transfera capital
  • Un proces de schimb și tranzacționare (de exemplu, instrumente derivate) cu lichiditatea necesară
  • Mijloace pentru indivizi / investitori pentru a muta, economisi, formula și aloca capital
  • Capacitatea de a compensa și gestiona riscul
  • Și oferă protecții de reglementare pentru investitori și persoane fizice

Deci, un nou sistem financiar deschis trebuie să îndeplinească aceste atribute în timp ce elimină intermediarii tipici sau punctele de control centralizate. Să examinăm caracteristicile de mai sus și cum se compară cu ecosistemul Ethereum. 

Împrumut & Împrumut

Pentru ca un sistem financiar să ofere lichidități de piață adecvate debitorilor, acesta are nevoie de creditori – iar pentru a obține creditori, un sistem necesită împrumutați. Pui, întâlnește oul. Această problemă este inițial rezolvată prin speculații. Crypto, care este o clasă de active speculativă, a reușit să creeze câteva protocoale interesante de împrumut și împrumut. 

MakerDAO a fost primul protocol care a creat un mijloc prin care indivizii să poată continua să speculeze prin garantare. În timp ce seifurile MakerDAO (numite anterior CDP-uri) au permis utilizatorilor să împrumute dai folosind eterul ca garanție, noile protocoale de împrumut și împrumut au dominat o mare parte din narațiunea criptografică din 2019. Compound și Fulcrum creează ambele fonduri de capital, permițând utilizatorilor să împrumute sau să împrumute cripto-active, inclusiv dai, USDC (Coinbase’s stablecoin), eter și multe altele.   

Dharma concura inițial cu Compound, acum utilizează protocolul Compound pentru a oferi clienților săi cea mai bună rată a dobânzii posibilă. Dharma realizează acest lucru prin „portofelul său inteligent”, care depune automat fondurile clienților în protocolul Compound. 

Cel mai recent, upgrade-ul foarte așteptat de la MakerDAO de la un colateral dai (Sai) la un colateral multiplu (MCD) a fost finalizat cu succes. Actualizarea protocolului Maker a venit, de asemenea, cu o nouă rată de economisire dai (DSR), care oferă interes persoanelor care își păstrează DAI în protocolul Maker. Pe termen scurt, DSR este un contract inteligent care poate fi integrat în orice altă bursă și poate deveni rata dobânzii de bază pentru spațiul criptografic DeFi. 

Pe termen lung și în cele mai optimiste circumstanțe, DSR are potențialul de a deveni o rată de economisire fără încredere, similară cu modul în care bonurile de trezorerie acționează ca rată fără risc. Distincția dintre fără încredere și fără risc este subtilă, dar distinctă. În timp ce protocolul Maker vine cu elemente de risc, cum ar fi riscul contractului inteligent, nu necesită încredere de la o singură entitate (protocolul este guvernat de deținătorii de jetoane MKR). Eliminarea dependenței de organizațiile mari, inclusiv a guvernului, este un instrument puternic pentru reducerea riscului sistemic. 

Aceste diferite protocoale prezintă puterea compozibilității: 1) Dharma oferă o platformă deschisă prin 2) folosirea protocolului deschis al compusului, 3) care împrumută și împrumută în mod predominant dai stablecoin creat de protocolul MakerDAO, 4) totul deasupra Ethereum. Boom. 

Schimb și tranzacționare

Sistemele financiare operează pe piețe deschise și necesită mecanisme solide pentru tranzacționare și transfer de valoare. Peisajul de tranzacționare din 2019 a fost în primul rând dominat de câțiva jucători mari, predominant Coinbase, Kraken, Gemeni, Bitstamp, Bitfinex și Binance. 

Anul trecut, schimburile criptografice prezentate sunt pregătite să devină interfețele utilizatorilor pentru investiții, tranzacționare și alte activități. Majoritatea schimburilor majore au oferit zeci de perechi noi de tranzacționare și au dezvoltat produse sau servicii noi, cum ar fi portofele mobile, instrumente educaționale și produse simbolice. Similar cu lipiciositatea produselor Apple, clienții cripto vor rămâne probabil fideli unuia sau a două schimburi criptografice din cauza procesului lung de integrare și a dorinței oamenilor de a păstra activele într-o singură locație.. 

În special, câteva schimburi au decis să se concentreze pe captarea clienților instituționali, construirea de soluții de custodie sau dobândind infrastructura necesară. În timp ce tranzacționarea centralizată a fost foarte populară (și profitabilă), nu este chiar noua economie financiară pe care cei mai mulți pasionați de cripto și antreprenori speră să o realizeze.. 

Uniswap a apărut anul acesta ca fiind du-te la schimb descentralizat (DEX) pentru tranzacționarea criptomonedelor într-un mod dezintermediat. Uniswap raportat volum de tranzacționare de peste 8 milioane de dolari într-o perioadă de douăzeci și patru în noiembrie 2019. Uniswap în prezent cuprinde 33% din tot volumul DEX care depășește IDEX și Kyber. Un alt schimb descentralizat dYdX a dezvoltat o platformă care combină tranzacționarea, împrumutul și împrumuturile. DYdX DEX agregează prețurile spot și lichiditatea de împrumut pe mai multe burse pentru utilizatorii săi. În special, Binance oferă clienților și capacități de împrumut pe bursa centralizată. 

Oferte inițiale de schimb (IEO-urile) au fost incredibil de populare în prima jumătate a anului 2019, unde un schimb centralizat a servit drept platformă pentru vânzările de jetoane. În esență, o bursă acționează ca gatekeeper pentru aceste vânzări de jetoane și numai clienții verificați au voie să participe. Vânzările de jetoane au fost efectuate de obicei folosind jetonul unei bursă, cum ar fi Binance Coin (BNB), care oferă comisioane de tranzacționare reduse și răscumpărări de acțiuni în care arde jetoane pentru a crește efectiv prețul pentru deținătorii. A raport de la Token Insights la jumătatea anului 2019 a dezvăluit hype-ul inițial IEO în primele două luni din 2019 înainte de a dispărea încet în popularitate. În timp ce IEO-urile, ICO-urile și STO-urile (oferte de jetoane de securitate) au avut partea lor echitabilă de escrocherii și abuzuri, capacitatea de a strânge capital este un instrument necesar pentru orice sistem financiar. 

Investirea și alocarea de capital

În definiția prezentată la început, capacitatea de a formula capital și de a muta bani au fost, de asemenea, prezente. Ethereum a rezolvat în mare parte aceste două probleme, mai întâi în mod nativ, prin capacitatea de a transfera eter și, în al doilea rând, prin oferte de securitate sau simboluri, așa cum s-a menționat mai sus. 

Investițiile în cryptoassets au evoluat cu siguranță pe tot parcursul anului 2019 și vor continua să se extindă în anii următori. Speculația rămâne cel mai important caz de utilizare pentru criptomonede, cu toate acestea, mulți indivizi percep această trăsătură ca fiind complet negativă. Instrumentele și mecanismele pentru speculații sunt o componentă vitală pentru orice nouă clasă de active, în special un activ care urmărește să fie baza unui sistem financiar deschis. Unul dintre cele mai importante și ulterior cele mai dificile aspecte ale creării unui nou sistem financiar este generarea lichidității necesare pentru investiții eficiente. 

Lichiditatea este capacitatea unui investitor de a converti rapid orice activ în numerar. Termenul se referă, de asemenea, la capacitatea unei persoane de a cumpăra sau vinde un instrument financiar fără a afecta prețul activului. Acest lucru este evident incredibil de dificil atunci când valoarea întregii cripto-economii este mai mică decât 200 miliarde de dolari în momentul acestui eseu. Activele foarte lichide sunt compuse din trilioane de dolari în valoare totală, ceea ce face mai ușoară cumpărarea sau vânzarea oricărui activ dat. Cele mai mari șase companii din lume au o valoare de piață de trei ori mai mare decât capitalizarea de piață a tuturor criptomonedelor. 

Ce zici alte bunuri:

  • Aur: 7 trilioane. 
  • Piețe bursiere: 70 trilioane. 
  • Datoria globală: peste 200 de miliarde de euro. 

Și Sfântul Graal, derivate: peste 550 de miliarde. Futures, opțiuni, swap-uri și alte contracte între persoane fizice pe baza performanței unui activ, indice sau entitate. 

Deci, cum atrage o nouă clasă de active lichidități? Permițând oricui să creeze și să tranzacționeze active care nu tranzacționează în altă parte. Cea mai bună parte este că Ethereum permite literalmente entităților sau persoanelor fizice să construiască noi instrumente și produse financiare care vor fi una dintre cele mai mari explozii financiare din viața noastră. 

Un aspect critic este că aceste protocoale sunt deschise. UMA creează o platformă de instrumente financiare derivate care oferă contracte standardizate pentru produse financiare. Sintetix este un protocol care permite crearea și emiterea de active sintetice, cum ar fi criptomonede, monede fiat și mărfuri. Activele și instrumentele derivate sintetice furnizate de protocoalele open-source vor genera valoare investitorilor care încearcă să se protejeze împotriva riscului, să diversifice alocarea de capital și să găsească mecanisme pentru a crește rentabilitatea investițiilor. Tipurile de instrumente derivate sunt nesfârșite pentru tradiționale și pentru criptocosuri. Există deja peste o duzină de variante a lui Dai existent care au fost create de alte protocoale DeFi. 

Miza

Miza devine din ce în ce mai mult o metodă de desfășurare a capitalului. Conceptul de miza a apărut alături de creșterea criptonetelor, în special dovada blockchain-urilor de miză. Miza este un termen larg, dar de multe ori se referă la un mecanism prin care indivizii sunt obligați să-și susțină convingerea unei acțiuni cu capital. Turneul de predicție a stocurilor de la Numerai necesită ca oamenii de știință să-și pună în joc predicțiile cu capitalul lor (jetoane RMN). Oamenii de știință de date sunt apoi recompensați pe baza acurateței predicțiilor lor și a cantității de capital pe care au mizat-o. Cu cât mai multă convingere, cu atât mai mult un individ este dispus să mizeze. 

Alte modele de miză pentru rețele blockchain, cum ar fi Ethereum, vor necesita 32 ETH pentru a participa la validarea blocurilor. Dacă o persoană acționează cu rea-credință, atunci capitalul mizat va fi confiscat de protocol. Diferite dovezi ale blockchain-urilor de miză, cum ar fi Cosmos și Tezos, au alte modele de miză cu proprietăți unice, inclusiv guvernanță (de exemplu, vot) și recompense. 

Odată cu popularitatea din ce în ce mai mare a protocoalelor de împrumut și participare, companiile caută să ajute persoanele să își gestioneze operațiunile de capital și participare. Coinbase mizează Tezos în numele clienților și depune recompensele direct în conturile clienților. Multe schimburi au început să ofere produse sau voințe similare în viitorul apropiat.

O altă abordare a investițiilor de participare a fost prin intermediul custodilor non-bursieri, cum ar fi Mizat și Atlas care oferă miza ca serviciu pentru persoane fizice. În timp ce schimburile centralizate au posibilitatea de a oferi această caracteristică utilizatorilor lor existenți, serviciile specializate pot fi capabile să capteze un procent din cota de piață dacă persoanele sunt mai interesate de guvernanța activă a unei anumite rețele criptografice față de a câștiga doar recompense. Este posibil ca protocoalele de împrumut și împrumut, cum ar fi Compound, să ofere în cele din urmă funcții de miză ca serviciu. Mai multe schimburi și aplicații vor oferi servicii de miză în 2020 din cauza schimbării Ethereum către dovada mizei, precum și a lansării mai multor blockchains PoS. 

Managementul riscurilor și protecții de reglementare

Gestionarea riscurilor și protecțiile de reglementare sunt, desigur, mai puțin robuste decât categoriile anterioare din Ethereum și cripto în ansamblu. În general, Ethereum atenuează în mod nativ unii dintre factorii de risc ai sistemului financiar actual care provin din informații opace, intermediari, sisteme proprietare și o coordonare socială mai puțin eficientă (de exemplu, încredere). Cu toate acestea, Ethereum vine în prezent cu propriul set de compromisuri care rezultă din dezvoltarea rapidă a tehnologiei, cum ar fi contractele inteligente care pot fi proiectate cu erori sau manipulate dacă nu sunt create corect. În plus, riscul de asigurare, riscurile de lichiditate și caracteristicile mai nuanțate ale rețelelor criptografice fac din finanțarea deschisă un complex din perspectiva gestionării riscurilor. 

ConsenSys Scorul DeFi al Codefi a prezentat mai mulți dintre acești factori de risc în profunzime. DeFi este un spațiu în creștere rapidă în Ethereum, iar anul trecut a adus multe dintre aceste probleme în centrul atenției, deoarece companiile, persoanele fizice și dezvoltatorii caută acum să minimizeze acești factori de risc. Desigur, soluțiile și noile modele de afaceri vor ajuta la eliminarea sau cel puțin la reducerea unora dintre aceste probleme, deși poate dura ceva timp. 

Din punct de vedere al reglementării, lucrurile se îmbunătățesc, dar este în mare parte o așteptare pentru a vedea ce spun SEC, CFTC și alte organisme de reglementare globale despre cripto-active. În 2019, claritatea de reglementare a criptocasurilor în ceea ce privește tranzacționarea, emiterea și utilizarea s-a îmbunătățit și a devenit mai definită. Cu toate acestea, există încă sute de întrebări nuanțate care necesită răspunsuri și, ulterior, zeci de legi care vor fi necesare înainte de adoptarea pe scară largă este posibilă. Prețurile volatile ale cripto și intrarea marilor companii multinaționale precum Facebook aduc în mod constant o etapă centrală de reglementare a cripto-activelor. 

Noi categorii pentru Noua Economie Financiară 

Tehnologiile inovatoare creează modele de afaceri noi sau modifică existent pentru generarea de profit și investiții. Internetul a oferit un crowdfunding mai eficient prin intermediul site-urilor precum GoFundMe, Kickstarter și Indiegogo. StockX a creat o piață robustă pentru sneakerheads, care crește lichiditatea și valoarea pentru colecționari. 

Piețe noi 

Deși nu este o cerință necesară pentru un sistem financiar, piețele noi deschid potențialul de a gestiona și acoperi în continuare împotriva tipurilor de risc. Piețele de predicție și piețele informațiilor sunt un caz în care mii de persoane își pot valorifica cunoștințele în mod colectiv sau independent. De exemplu, piața de predicții Augur este utilizată pentru a paria pe rezultatele alegerilor care s-ar putea dovedi incredibil de valoroase în timp, în timp ce organizațiile din întreaga lume încearcă să înțeleagă probabilitatea rezultatelor politice. 

Numerai’s Ştergere protocolul oferă o piață de date în care indivizii își pot folosi cunoștințele specifice pentru a vinde predicții sau informații despre lume care sunt transparente și care se aplică contractual. 

Un alt aspect al pariurilor este loteria, despre care știm cu toții că nu merită jucată. Cu toate acestea, PoolTogether a creat o nouă „loterie fără pierderi” care utilizează alte protocoale de finanțare deschisă. De exemplu, PoolTogether permite oricui să cumpere un bilet de loterie în dai și apoi încasările sunt deținute în Compound (generând dobândă) pentru o anumită perioadă de timp (săptămână, lună, an). Câștigătorul loteriei primește dobânda combinată acumulată din toate fondurile reunite și toți ceilalți (pierzătorii) primesc banii înapoi înapoi. Noi mecanisme interesante de jocuri de noroc ca aceasta pot reduce rezultatele negative pe care le primesc indivizii de la loteria tradițională. Mai important, acesta este din nou un exemplu perfect al modului în care protocoalele și aplicațiile deschise pot fi folosite pentru a crea ceva nou.  

Stablecoins 

Stablecoins sunt cryptoassets care mențin o valoare stabilă față de un preț țintă (de exemplu, dolarul SUA). Există mai multe categorii de monede stabile care au apărut în cursul ultimilor doi ani. MakerDAO a creat Dai. Facebook se pregătește pentru Balanță. Walmart pregătește monedă Walmart. Coinbase a emis USDC, care este disponibil în peste 80 de țări. Binance a anunțat recent Venus. JP Morgan a creat un activ digital pentru decontarea tranzacțiilor între clienții instituționali. Fondul Monetar Internațional a afirmat că „Stablecoins sunt o amenințare pentru bancă și numerar”. 

Fiecare dintre aceste organizații iau o cale specifică spre adoptarea stablecoinului. MakerDAO caută să remodeleze sistemul financiar și să creeze o criptomonedă mai stabilă. Facebook își propune să devină o companie de plăți folosind priceperea lor de social media. JP Morgan și alte bănci încearcă să crească eficiența operațională. USDC a fost folosit ca o pereche de tranzacționare pentru criptocasuri și mai recent în protocoale de împrumut și împrumut. Walmart își va folosi probabil stablecoinul ca upgrade la punctele de loialitate. Fiecare dintre aceste căi spre adopția generală diferă ușor și va fi interesant să urmărim care metodă se dovedește cea mai eficientă. 

Pe termen scurt, stablecoinele colaterale fiat vor domina deoarece rezolvă diverse probleme cu sistemul nostru actual: cost, acoperire, viteză și deschidere. Monedele stabile ca monede digitale oferă transferuri aproape instantanee la costuri mai mici oriunde în lume. Monedele digitale pot fi programate, urmărite și încorporate în aplicații digitale. Monedele stabile garantate de Fiat pot deveni native din social media și au potențialul de a ajunge la milioane de oameni care nu au avut niciodată acces la serviciile financiare tradiționale. Această mișcare a fost deja catalizată de Venmo, WeChat, Apple și alte companii din întreaga lume. 

Stablecoinele colaterale non-fiat vor dura probabil mai mult pentru adoptarea pe scară largă, deoarece necesită o trecere mentală la reimaginarea valorii. Noile forme de bani și adoptarea lor vor depinde în mare măsură de capacitatea de a fi utilizate ca depozit de valoare și ca mijloc de plată / mijloc de schimb. Ethereum a devenit garanția defacto care susține multe dintre protocoalele financiare deschise existente. Pe măsură ce mai multe protocoale emit noi instrumente derivate și valori mobiliare, ar putea căuta, de asemenea, să utilizeze Ethereum ca garanție, consolidând în continuare Ethereum în centrul finanțării deschise. 

Privind spre 2020 

Este clar că Ethereum s-a impus ca protocol care va deveni fundamentul noii economii financiare. În 2020, companiile noi și existente se vor dezvolta pe lângă protocoalele de împrumut și împrumut care vor spori eficiența și vor construi noi produse. Unele dintre acestea au fost deja create, cum ar fi Inactiv și Consilierul robo al lui Staked pentru generarea de randament. Mai multe se vor dezvolta pe parcursul anului viitor.

Companiile criptografice își sporesc capacitățile pentru a facilita o tranzacționare mai bună, precum și produse și servicii noi. Coinbase și Binance își vor continua expansiunea rapidă prin achiziții și lansări de produse. Schimburile descentralizate vor deveni mai ușoare pentru utilizatorul mediu și poate pentru dispozitivele mobile native. 

Va exista o explozie de active sintetice și instrumente derivate noi care vor crea zeci de milioane în valoare în 2020 și, în cele din urmă, miliarde în valoare. Unii vor fi rahat (la propriu), în timp ce altele vor fi noi și noi. Sunt dezvoltate continuu noi produse și instrumente financiare care să conducă la lichidități și profituri potențiale pentru investitori. 

Speculațiile vor continua să crească în 2020, pe măsură ce criptocasurile vor evolua odată cu adăugarea de noi categorii de investiții, cum ar fi miza, piețele informaționale și ideile care încă nu au fost concepute vor crea în continuare valoare pentru indivizi, entități și investitori. Gestionarea riscurilor va continua să se îmbunătățească, cu o analiză mai cuprinzătoare a riscului asociat cu finanțarea deschisă din expansiunea naturală a entităților axate pe securitate, cum ar fi MythX și Quantstamp. Mai mult, ghidul de reglementare va câștiga o claritate mai mare, care, sperăm, va fi, de asemenea, favorabilă pentru utilizarea continuă a criptocasurilor și a rețelelor blockchain. 

Natura interoperabilă, programabilă și compozabilă a stivei financiare deschise construită pe Ethereum oferă fundamentul pentru o nouă economie financiară. Cu toate acestea, amintiți-vă că această mișcare nu aruncă doar vechiul sistem financiar, ci se integrează mai degrabă cu sistemul actual acolo unde este posibil și creează acolo unde este necesar. Noul sistem financiar trebuie să servească tuturor, nu doar celor deja cripto-inițiați. În cele din urmă, crearea unui nou sistem financiar va necesita timp. În timp ce 2019 a înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea finanțelor descentralizate, 2020 pare să facă un salt.

Doriți să citiți mai multe despre finanțele descentralizate și despre modul în care Ethereum construiește un sistem financiar deschis?

Abonați-vă la buletinele informative ConsenSys →

CodefiDeFiIndustry InsightNewsletter Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru cele mai recente știri Ethereum, soluții pentru întreprinderi, resurse pentru dezvoltatori și multe altele. Adresa de e-mail Conținut exclusivEthereum Q3 2020 DeFi ReportRaport

Ethereum Q3 2020 DeFi Report

Ethereum Q2 2020 DeFi ReportRaport

Ethereum Q2 2020 DeFi Report

Ethereum 2 0 Raport privind ecosistemul de mizăRaport

Ethereum 2.0 Staking Ecosystem Report

Ghid complet pentru rețelele de afaceri BlockchainGhid

Ghid complet pentru rețelele de afaceri Blockchain

Cum să construiți un produs Blockchain de succesWebinar

Cum să construiți un produs Blockchain de succes

Băncile centrale și viitorul banilorHartie alba

Băncile centrale și viitorul banilor

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me