Cum va beneficia Blockchain pentru industria energetică??

Tehnologia blockchain are potențialul de a transforma sectorul energetic. Industria energetică a fost constant catalizată de inovații, inclusiv vehicule solare pe acoperiș, vehicule electrice și contorizare inteligentă. Acum, blockchain-ul Enterprise Ethereum se prezintă ca următoarea tehnologie emergentă care va stimula creșterea în sectorul energetic prin contractele sale inteligente și interoperabilitatea sistemelor. Dintre numeroasele cazuri de utilizare pentru blockchain, energia și sustenabilitatea sunt adesea mai puțin recunoscute. Cu toate acestea, Forumul Economic Mondial, Institutul pentru Mediu Stanford Woods și PwC au publicat un raport comun identificarea a peste 65 de cazuri de utilizare blockchain existente și emergente pentru mediu. Aceste cazuri de utilizare includ noi modele de afaceri pentru piețele energetice, gestionarea datelor în timp real și mutarea creditelor de carbon sau a certificatelor de energie regenerabilă pe blockchain. 

Tehnologia contabilă distribuită are potențialul de a îmbunătățirea eficienței pentru furnizorii de utilități prin urmărirea lanțului de custodie pentru materialele din rețea. Dincolo de urmărirea provenienței, blockchain oferă soluții unice pentru distribuția energiei regenerabile. 

Sectoarele energetice vechi, cum ar fi petrolul și gazele, vor beneficia, de asemenea, de implementarea soluțiilor Enterprise Ethereum. Sistemele complexe cu mai mulți actori au posibilitatea de a beneficia de tehnologia blockchain. De exemplu, petrolul este una dintre cele mai comercializate mărfuri și necesită o rețea de rafinări, cisterne, lucrători, guverne și organisme de reglementare. Rețeaua complexă de participanți suferă de infrastructuri silențioase și numeroase ineficiențe de proces. Conglomeratele pe scară largă de petrol și gaze caută să investească și să implementeze tehnologia blockchain datorită capacității sale de a reduce costurile și de a reduce impactul nociv asupra mediului. 

Companiile de petrol și gaze sunt deosebit de îngrijorate de confidențialitatea și secretele comerciale. Aceste rețele private blockchain oferă permisiuni de date și acces selectiv al consorțiului părților pre-aprobate. Blockchain-urile private și consorțiale oferă o soluție intermediară până când blockchain-urile publice pot implementa caracteristicile necesare de confidențialitate cerute de companii. 

Principalele beneficii ale blockchain-ului în sectorul energetic sunt:

  • Costuri reduse
  • Sustenabilitatea mediului
  • Creșterea transparenței pentru părțile interesate, fără a compromite confidențialitatea

„Se anticipează că tehnologia blockchain pe piața energiei va crește de la 200 milioane USD în 2018 la aproximativ 18 miliarde USD până în 2025.”

– Global Market Insights Inc

Care sunt cazurile de utilizare Blockchain în energie?

ConsenSys Solutions funcționează cu o gamă de produse blockchain care pot fi adaptate pentru a aborda diverse aplicații energetice sau de sustenabilitate, inclusiv următoarele:

 

Cum are impact blockchain-ul pe distribuția angro a energiei electrice?

Companiile care doresc să implementeze tehnologia blockchain în distribuția angro de energie electrică se concentrează pe conectarea utilizatorilor finali cu rețeaua. Tehnologiile blockchain combinate cu dispozitivele IoT permit consumatorilor să tranzacționeze și să cumpere energie direct din rețea, mai degrabă decât de la comercianții cu amănuntul. 

Grilă+ este o companie de energie blockchain axată pe distribuția angro de energie. Firma a identificat comercianții cu amănuntul ca fiind sursa principală a ineficienței pe piața de energie electrică de consum. Retailerii dețin foarte puțin din infrastructura rețelei. În schimb, ei gestionează doar tipurile de servicii pe care tehnologia blockchain le poate înlocui, cum ar fi facturarea și utilizarea contorizării. 

Suplimentarea retailerilor cu o platformă bazată pe blockchain are potențialul de a reduce facturile de consum cu aproximativ 40%. Prin conectarea utilizatorilor direct la rețea, Ethereum le permite utilizatorilor să cumpere energie din rețea la un cost dorit. Rezultatul este o piață a energiei mai echitabilă și mai stabilă, cu costuri mai mici de energie electrică.

Cum influențează blockchain-ul tranzacționarea energiei peer-to-peer?

În timp ce distribuția angro a energiei este o aplicație principală pentru multe companii, aceasta nu se concentrează pe toate firmele energetice. A Raport Blockchain In Energy de Wood Makenzie arată că 59% din proiectele de energie blockchain construiesc piețe de energie peer-to-peer. O piață a energiei de la egal la egal este o rețea comună de persoane care comercializează și cumpără exces de energie de la alți participanți. Aceste piețe de energie beneficiază masele, deoarece reduc controlul de la autoritățile centrale, cum ar fi entitățile angro. 

Majoritatea firmelor folosesc versiunile Enterprise ale Ethereum. De exemplu, Fundația Energy Web folosește Ethereum, instrumentele pentru dezvoltatori Truffle și portofele multi-semnături Gnosis pentru a-și construi platforma. Pe măsură ce tot mai multe țări ating paritatea energetică, costul energiei regenerabile devine egal sau mai mic decât energia tradițională cu amănuntul. Indivizii care își produc propria energie vor avea capacitatea de a o schimba cu vecinii și colegii lor. Compania australiană, Power Ledger, a conectat comunitățile între ele pentru a crea „microrete”. Micrele sunt un grup de sarcini interconectate și resurse distribuite de energie. Microgrile există în prezent ca strat pe partea superioară a rețelei naționale; cu toate acestea, teoretic, ele pot fi separate și autosustenabile. Multe companii energetice blockchain își imaginează un viitor cu rețele peer-to-peer mai mari și complet distribuite. 

Cum are impact blockchain-ul asupra gestionării datelor de energie electrică?

Blockchain poate oferi consumatorilor o mai mare eficiență și control asupra surselor lor de energie. În plus, un registru imuabil oferă actualizări sigure și în timp real ale datelor de utilizare a energiei. Diferite tipuri de date privind energia includ prețurile pieței, costurile marginale, respectarea legislației energetice și prețurile combustibililor. În aprilie 2018, Comisia Națională a Energiei din Chile (CNE) a anunțat că a lansat un proiect blockchain axat pe energie. Departamentul guvernamental va utiliza blockchain-ul Ethereum pentru a înregistra, stoca și urmări datele energetice. 

Datele sunt adesea manipulate intenționat sau raportate greșit și omise în mod intenționat. Costurile financiare ale corupției intenționate și ale erorilor clericale accidentale pot fi dăunătoare întreprinderilor și guvernelor. În spiritul transparenței, CNE va permite publicului să acceseze înregistrările tranzacțiilor și prețurilor. Transparența blockchain-urilor publice reduce și mai mult șansele de exploatare monetară sau de date. 

Cum are impact blockchain-ul pe tranzacționarea mărfurilor?

Benzina & industria comerțului cu mărfuri energetice este un alt tărâm al potențialelor perturbări prin utilizarea tehnologiei blockchain. Companiile au investit milioane în construirea unor platforme de tranzacționare proprii adaptate industriei unice de tranzacționare a energiei. Sunt necesare costuri semnificative pentru întreținerea, actualizarea și securizarea acestor sisteme. Tranzacționarea mărfurilor necesită menținerea unui registru masiv care înregistrează tranzacțiile și prețurile mărfurilor în anumite momente din timp. Aplicarea tehnologiei blockchain la tranzacționarea mărfurilor ar fi mai ieftină și mai eficientă decât sistemele proprietare existente. Imuabilitatea, securitatea și imediatitatea pot fi programate în blockchain eliminând adaptabilitatea lentă a sistemelor proprietare la scară largă. 

Studiu de caz

komgo: Aducerea finanțelor comerciale cu mărfuri în secolul XXI

Blockchain pentru finanțarea comerțului cu mărfuri. komgo este o platformă deschisă bazată pe blockchain care optimizează procesele de finanțare și accelerează operațiunile din industrie cu tranzacții digitalizate și o sursă de încredere de documente pentru a reduce frauda.

komgo Aducerea finanțelor comerciale cu mărfuri în secolul XXI

Cum influențează blockchain furnizorii de utilități?

Furnizorii de energie electrică sunt firme mari și complexe care generează energie din centrale electrice, ferme solare și diverse surse de energie. Furnizorii de utilități nu concurează între ei în aceeași privință cu serviciile financiare sau industria bancară. Aceste firme sunt mai dispuse să împărtășească informații și date, ceea ce reprezintă o oportunitate unică pentru registrul comun al blockchain-ului. 

Greentech Media, o firmă de analiză a pieței de energie curată, a identificat trei moduri în care furnizorii de utilități pot beneficia de tehnologia distribuită a registrului. Enterprise Ethereum poate procesa și valida date de pe mai multe dispozitive la marginea grilei înainte de a securiza datele pe blockchain. În al doilea rând, furnizorii de energie pot utiliza blockchain pentru a crea un sistem pentru tranzacțiile de date, care este esențial pentru distribuție. În cele din urmă, tehnologia contabilă distribuită poate fi utilizată pentru a dezvolta un sistem de tranzacționare a energiei între un set divers de actori.  

Cum are impact blockchain-ul pe industria petrolului și a gazelor?

Implementarea tehnologiei blockchain în tranzacționarea cu petrol și gaze poate reduce costurile asociate întreținerii diferitelor sisteme de tranzacționare. În plus, blockchain-ul poate reduce și costurile asociate cu forța de muncă, gestionarea datelor, vizibilitatea datelor, întârzierile de decontare și comunicarea între sisteme. BTL Group, o companie blockchain pentru întreprinderi, a finalizat recent un proiect pilot cu ENI, BP și Wein Energie. Pilotul a demonstrat că utilizarea tehnologiei blockchain pentru a facilita și urmări tranzacțiile cu gaze a redus costurile globale cu 30-40%. Compania intenționează să testeze platforma cu alte resurse în afară de gaz. În loc să construiască un sistem pentru fiecare marfă, Enterprise Ethereum permite integrarea rapidă a noilor mărfuri prin reprogramarea contractului inteligent original. 

Industria petrolului și a gazelor cuprinde mii de companii. Aceste firme sunt aproximativ împărțite în trei categorii: în amonte, în aval și în aval. Călătoria unei picături de resurse poate include sute de entități separate, companii, procese și acorduri legale. 

Cum are impact blockchain-ul pe segmentul de petrol și gaze din amonte?

În amonte se referă la părțile din industrie care au legătură cu explorarea și extragerea resurselor. Segmentul de petrol și gaze din amonte este dominat de patru părți interesate cheie: companii majore, CNP (companii naționale de petrol), independenți și servicii de petrol. Majoritățile sunt mari companii petroliere și de gaze care gestionează sau dețin activități de terenuri și sonde. În amonte necesită implicarea a zeci de părți interesate, care se bazează toate pe datele furnizate de alte firme. Tehnologia blockchain optimizează pentru coordonarea datelor pe scară largă, cu mai multe părți.

Cum are impact blockchain-ul pe segmentul mediu al petrolului și gazului?

Midstream se referă la părți din industrie implicate în stocarea și transportul resurselor odată ce acestea sunt extrase. Midstream include, de asemenea, gestionarea vastelor rețele de transport și reglementări substanțiale. Segmentul mediu de petrol și gaze poate beneficia de atenuarea dezastrelor și de întreținerea infrastructurii. Reglementarea intensă și intensitatea activelor necesită companiilor de petrol și gaze să se concentreze asupra atenuării riscurilor. În consecință, aceste firme pot beneficia în mod unic de schimbul de informații cu alții din industrie. Tehnologia blockchain excelează în furnizarea de schimb de informații cu mai mulți părți interesate, în special pentru urmărirea activelor.

Cum are impact blockchain-ul pe segmentul de petrol și gaze din aval?

În aval se referă la companiile care rafinează resursele în mai multe produse finale sau vând produse utilizatorilor finali (de exemplu, benzinării). În plus, avalul include gestionarea a zeci de produse diferite. Aceste produse sunt direcționate către clienți diferiți, au reglementări de mediu diferite și necesită diverse metode de transport. Lanțurile de aprovizionare cu blockchain optimizează coordonarea pe scară largă și pe mai multe produse. Capacitatea unei platforme tehnologice blockchain de a înregistra și urmări lanțurile de aprovizionare ar putea opri o cantitate imensă de deșeuri. 

Mai mult, o platformă care utilizează contracte legale inteligente poate înlocui timpul, energia și banii necesari în prezent de toate companiile energetice implicate. Un registru imuabil poate ajuta la gestionarea și urmărirea datelor necesare pentru toate etapele producției de petrol și gaze. Acest lucru ar economisi și timp și bani, asigurându-se că nimic nu este pierdut sau pierdut.

Mai multe cazuri de utilizare a blockchain-ului din lumea reală în domeniul energiei și durabilității

Grilă

Grilă+

Grid + dezvoltă soluții hardware și software pentru a aduce eficiența generației următoare pe piețele energetice. Grid + oferă economii suplimentare consumatorilor prin utilizarea tehnologiei și automatizării pentru a oferi reduceri dramatice ale costurilor energiei casnice. În februarie 2019, Grid+ și-a lansat programul beta și și-a deschis porțile ca furnizor de electricitate cu amănuntul în Texas.

Ondiflo

Ondiflo

Ondiflo este o societate mixtă între ConsenSys și Amalto, un lider de integrare business-to-business pentru industria petrolului și gazelor. Consorțiul își propune să ofere companiilor de petrol și gaze soluții de tip blockchain la nivel de întreprindere. De la lansarea sa în februarie 2018, Ondiflo s-a concentrat pe crearea unei platforme pentru toate serviciile bazate pe ticketing. Platforma va optimiza reconcilierea în jurul identității, certificării, erorilor de captare a câmpului, salubrizării datelor și decontării financiare.

Pământ Radiant

Pământ Radiant

Într – un parteneriat cu ConsenSys, Fundația Pământ Radiant a creat o dovadă a conceptului pentru îmbunătățirea licențelor și plăților pentru date geospațiale. Un acces mai bun la acordarea de licențe pentru datele geospațiale prin satelit prin blockchain poate oferi informații critice guvernelor, organizațiilor non-profit și corporațiilor. Informațiile despre date pot fi utilizate pentru a spori eforturile de durabilitate, cum ar fi creșterea randamentelor alimentare prin monitorizarea sănătății vegetației pentru fermieri. Pentru a afla mai multe, citiți Radiant Earth’s Raport 2018.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me