Realizarea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă până în 2030

Provocarea

17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) creat de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite este cel mai bun plan din lume pentru a construi o realitate mai bună pentru toate și pentru toată lumea de pe planeta noastră până în 2030. Adoptate de toate statele membre ale Națiunilor Unite în 2015, ODD sunt un apel la acțiune pentru toate țările – sărace, bogat și cu venituri medii – pentru a promova prosperitatea, protejând în același timp mediul. ODD recunosc că încetarea sărăciei trebuie să meargă mână în mână cu strategiile care construiesc creșterea economică și să abordeze o serie de nevoi sociale, inclusiv educație, sănătate, egalitate și oportunități de angajare, abordând în același timp schimbările climatice și lucrând pentru conservarea oceanelor și pădurilor. 

În prezent, omenirea se confruntă cu o O diferență de finanțare de 2,5 trilioane de dolari pentru realizarea ODD până în 2030. Acest decalaj nu se datorează lipsei de capital, ci mai degrabă unei nealinieri între finanțarea disponibilă și proiectele durabile care necesită finanțare. Numai Blackrock Investments folosește 6 trilioane de dolari pentru a solicita afacerilor investibile să dovedească un impact social pozitiv. Potrivit WWF, ar atinge 3 trilioane de dolari pe an pentru realizarea ODD-urilor, cu condiția ca contribuțiile globale preexistente, anualizate, de 140 de miliarde de dolari în ajutor și 7,8 miliarde de dolari în donații filantropice să fie utilizate pentru proiecte de dezvoltare.. 

Cum putem corecta dezechilibrul de capital dintre proiectele cu impact care au nevoie și finanțatorii capabili care caută proiecte de impact social durabil?  

Tendințe în schimbare în sectorul caritabil

A fi responsabil social nu mai este o opțiune pentru companii – este o necesitate. În 2017, donații către organizațiile caritabile au atins un maxim istoric în SUA, cu aproximativ 410 miliarde USD donate pentru diferite cauze de către grupuri și persoane. Potrivit Millennial Impact Report, millennials susțin în medie cinci organizații non-profit pe an. Millennials au o nouă așteptare, alături de donațiile lor caritabile: transparență și responsabilitate. 90% dintre Millennials chestionați ar înceta să dea dacă nu ar avea încredere într-o organizație. Întrucât publicul informat continuă să-și piardă încrederea în organizațiile de caritate obișnuite, caută un alt loc pentru a furniza proiecte semnificative de susținut.

Citat ConsenSys din Marea Britanie

Ceea ce lipsește este un mecanism robust pentru conectarea acestor dolari privați la proiecte viabile, la scară largă, care promovează ODD. Imperativul este clar: puneți proiectele pe masă. Capitala va urma.

Julie Fetherstone

Boston Consulting Group, Centrul pentru Impact

Soluția Ethereum 

ConsenSys și WWF s-au unit pentru lansare Impactio, o platformă de curățare și finanțare a proiectelor pentru obiectivele de dezvoltare durabilă. Impactio utilizează tehnologia blockchain și un cadru de tokenizare pentru a maximiza colaborarea dintre finanțatori / investitori, experți în materie și organizații pentru a da viață proiectelor de impact social.

Platforma utilizează un sistem inspirat de cercetările ConsenSys privind registrul curatat de token (TCR) pentru a selecta o listă de proiecte cu impact ridicat și cu potențial ridicat pe care să le prezinte potențialilor finanțatori. În ansamblu, Impactio creează un efect de rețea pozitiv prin consens de luare a deciziilor obiective, în care experții efectuează diligența în colaborare, iar donatorii se simt încrezători în susținerea proiectelor aprobate.

Impactio Screen Shot

 
Impactio conectează trei tipuri de utilizatori:
 1. Finanțatori și investitori

  Entitățile finanțatoare își pot minimiza costurile de căutare a proiectelor, utilizând o listă curată de oportunități de impact pe care să le susțină. 

 2. Curatori / Experți în materie

  Experții se pot conecta la platforma unificată pentru a-și împărtăși expertiza cu proiectele de impact.

 3. Lideri de proiect

  Pe Impactio, liderii de proiect obțin feedback în timp real cu privire la cererea lor, astfel încât să poată itera către trimiterea unei cereri standardizate de înaltă calitate către finanțatori.

 

Cum functioneaza 

Impactio facilitează depunerea, aprobarea, evaluarea, selecția și finanțarea transparentă a cererilor într-un mod care utilizează un bazin de cunoștințe descentralizat de experți în domeniile social și comercial. Prin facilitarea conexiunii finanțatorilor, a experților și a liderilor de proiecte, Impactio face mai ușoară ca niciodată coordonarea descoperirii, evaluării și finanțării proiectelor durabile care doresc să aibă un impact semnificativ la scară globală. 

 

Procesul Impactio

 

Procesul de selecție democratică al lui Impactio

Depunere

 • Liderii de proiect își prezintă proiectele cu obiective clare bazate pe Cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) ale ONU.
 • Primește o rețea globală de experți în materie legată de subiect Jetoane Impactio în portofelul lor digital.
 • Curatorii sunt apoi încurajați să ofere feedback constructiv pentru fiecare proiect.
 • Liderii de proiect pot folosi sfaturile pentru a-și regla proiectele, în timp ce cauzele lor au șanse mai mari să se realizeze. Această deschidere și acces la expertiză este de neprețuit și este, fără îndoială, cea mai convingătoare caracteristică a platformei și a fluxului său de lucru.
 • Odată ce curatorii au analizat proiectele împreună cu liderii de proiect și colegii lor, este esențial în această etapă ca deciziile să fie luate în mod obiectiv și permite tuturor curatorilor să aibă un cuvânt de spus. Aici intră în proces un TCR – un registru curatat cu token.

Înregistrare organizată cu jeton

 • Fiecare TCR are un simbol intern, care este utilizat pentru a coordona și a stimula un comportament onest.
 • Curatorii își pun jetoanele pentru a susține un proiect. Curatorii care doresc să conteste acel proiect mizează aceeași cantitate de jetoane. Dacă nici un curator nu obiectează asupra unui proiect, acesta va fi aprobat și arătat la suprafață pentru ca donatorii să decidă asupra finanțării. 
 • Dacă un proiect primește obiecții, acesta trece printr-un proces de dispută:
 • Curatorii care obiectează un proiect joacă aceeași cantitate de jetoane ca și curatorii care susțin proiectul. 
 • Se votează, unde curatorii rămași evaluează meritele proiectului 
 • Rezultatul votului rezolvă provocarea
 • Dacă un proiect este aprobat prin consens de vot, curatorului care sprijină proiectul va primi rambursarea jetoanelor și va primi jetoane suplimentare ca recompensă pentru investirea timpului și a angajamentului în susținerea unui proiect. 
 • Colegii curatori care au votat pentru proiectul aprobat vor primi, de asemenea, jetoane ca recompensă pentru diligența lor în evaluarea și soluționarea unei provocări. Recompensele sunt plătite din miza curatorului care a contestat proiectul, o măsură cheie pentru descurajarea provocărilor nemotivate și nerezonabile.
 • Dacă un proiect este refuzat prin consens de vot, contestatorul primește jetoanele lor mize și câștigă jetoane de recompensă, în timp ce curatorul care susține proiectul își pierde jetoanele mize.
  • Acest mecanism asigură faptul că doar proiectele demne sunt susținute și, în cele din urmă, destinate donatorilor. 
  • Acest proces democratic de selecție durează maximum șase săptămâni. Proiectele selectate care intră pe lista curățată Impactio trec printr-un proces riguros de evaluare inter pares de către experți în domeniu din întreaga lume. Acest lucru oferă filantropilor, investitorilor și donatorilor mai multă încredere în validitatea și încrederea unui proiect.

    

   Rolul lui Ethereum

   Impactio a fost inițial testat și prototipat pe rețeaua de testare Rinkeby a Ethereum și utilizează în prezent o rețea Enterprise Ethereum găzduită pe Kaleido. Impactio folosește protocolul de contract inteligent Token Curated Registry pentru a se asigura că procesele sale de depunere, evaluare și selectare a cererilor sunt rezistente la manipulare și transparente.

    

   Obiective realizate 

   Impactio a experimentat timp de doi ani pe mai mulți piloți pentru a realiza ceea ce are astăzi. În acest timp, platforma a stabilit potrivirea pe piața produselor și a îmbunătățit starea experienței utilizatorului. Primul pilot live a validat în continuare viziunea noastră cu un angajament și rezultate semnificative: 

   • Proiecte depuse din 17 țări
   • 70 de curatori din peste 20 de discipline și domenii de expertiză
   • Peste 250 de ore de curățenie în cele patru faze ale procesului de selecție a aplicației
   • Mai mult de 500 de acțiuni curatoriale finalizate de curatori pentru a compila lista curatorilor

   În timpul unui program pilot de șapte săptămâni în perioada 1 iulie – 21 august, Impactio a atras peste 100 de participanți care au aprobat 17 proiecte sociale și de mediu prin procesul său de curatare bazat pe simboluri.

   • 34 de proiecte depuse și revizuite
   • 30 de proiecte avizate
   • 21 de proiecte contestate
   • 195 voturi pentru proiectele contestate 
   • 17 proiecte au ajuns pe lista Impactio Curated List
   • În faza de revizuire, au existat peste 220 de interacțiuni cu valoare adăugată pe platformă între curatori și liderii de proiect.

    

   Exemplu de proiect Impactio de succes
   Xinnani: De la idee la proiectul de impact social finanțat integral

   Gabriella, un utilizator Impactio din India, a prezentat o idee: cultivarea algelor native pe uscat. Xinnani a fost o unitate de cultivare a algelor terestre care poate fi înființată în fermele de creveți pentru a ajuta la filtrarea efluenților, care pot provoca înflorirea algelor și zone moarte. Cultivarea algelor pe uscat este o opțiune mai durabilă decât exploatarea stocurilor de alge marine în apele costiere și externalizarea acestor unități către comunitățile locale de coastă.

   În mod obișnuit, un astfel de proiect nu ar putea fi realizat prin procese tradiționale de finanțare a subvențiilor, ca un concept foarte incipient. 

   Xinnani

   Folosind Impactio, Gabriella și-a actualizat aplicația de proiect după ce a primit feedback de la 3 curatori. Xinnani a devenit unul dintre primele proiecte susținute de Horace Wu, care a mizat 200 de jetoane și a lăudat proiectul pentru „acțiunile sale clare”, „aprofundate … [cercetare]” și „impact imediat…”. Întrucât acest proiect nu a fost contestat sau semnalat pentru o revizuire ulterioară, el a intrat direct în lista Impactio Curated. Drept urmare, acest proiect a fost finanțat integral prin intermediul platformei și este pe cale să înceapă implementarea și urmărirea impactului.

    

   Pasii urmatori

   Mergând mai departe, Impactio va itera din feedback-ul oferit în timpul pilotului direct către o platformă care poate susține noi potențiale dezvoltări conduse de parteneri. Echipa va implementa, de asemenea, noi caracteristici, inclusiv următoarele: 

   • Comentarii subiect și voturi pozitive / negative
   • Etichetarea proiectului și potrivirea automată cu interesele curatorilor și finanțatorilor
   • Proces curat revizuit cu multiple 
   • aprobări și provocări 
   • Vizualizare îmbunătățită a conținutului proiectului (rezumate, infografii, conținut video)

   Pentru a sprijini mai bine provocările și funcționalitatea partenerilor pe platformă, Impactio va adăuga următoarele: 

   • Raportarea și urmărirea impactului
   • Donații tokenizate și strângere de fonduri
   • Mai multe recompense pentru curatori pe tot parcursul ciclului de viață al proiectului, „Recompense” și „felicitări” 
   • Provocări multiple simultane
   • Funcții avansate de administrare și guvernare a platformei 

   Impactio încearcă să colaboreze cu organizații interesate de pregătirea soluțiilor din sectorul social și invită noi conversații pentru a îmbunătăți în continuare aceste soluții.

   Soluții ConsenSys

   Înscrieți-vă pentru o consultație blockchain

   ConsenSys Solutions aduce blockchain în afaceri. Colaborăm cu întreprinderi, guverne, organizații non-profit și startup-uri din întreaga lume pentru a construi, testa și implementa soluții blockchain publice și private.

   Conectați-vă cu un expert în blockchainÎnscrieți-vă pentru o consultație blockchain

   Parteneri tehnologici

   wwf panda labs 1etic australian

   Aflați mai multe despre Impactio

   Mike Owergreen Administrator
   Sorry! The Author has not filled his profile.
   follow me