Ce este finanțarea descentralizată (DeFi)?

  Finanțarea descentralizată – denumită adesea DeFi – se referă la trecerea de la sistemele financiare tradiționale centralizate la finanțarea peer-to-peer permisă de tehnologiile descentralizate construite pe blockchain-ul Ethereum. De la platforme de împrumut și împrumut până la monede stabile și BTC tokenizate, ecosistemul DeFi a lansat o rețea extinsă de protocoale integrate și instrumente financiare. Acum, cu o valoare în valoare de peste 13 miliarde de dolari blocată în contractele inteligente Ethereum, finanțele descentralizate au apărut ca cel mai activ sector din spațiul blockchain, cu o gamă largă de cazuri de utilizare pentru persoane fizice, dezvoltatori și instituții. 

  „Suntem la o aruncătură de băț de industria financiară globală care funcționează pe o infrastructură software comună.”

   

  –Lex Sokolin, Global Fintech Co-Head of ConsenSys

  În timp ce sistemul nostru financiar tradițional rulează pe o infrastructură centralizată gestionată de autorități centrale, instituții și intermediari, finanțarea descentralizată este alimentată de un cod care rulează pe infrastructura descentralizată a blockchain-ului Ethereum. Prin implementarea unor contracte inteligente imuabile pe Ethereum, dezvoltatorii DeFi pot lansa protocoale financiare și platforme care rulează exact așa cum au fost programate și care sunt disponibile pentru oricine are o conexiune la Internet. 

  Descoperirea DeFi este că activele criptografice pot fi folosite acum în moduri imposibile cu mijloacele fiat sau „din lumea reală”. Schimburile descentralizate, activele sintetice și împrumuturile flash sunt aplicații complet noi, care pot exista doar pe blockchain-uri. Această schimbare de paradigmă în infrastructura financiară prezintă o serie de avantaje în ceea ce privește riscul, încrederea și oportunitățile. 

  Care sunt beneficiile finanțelor descentralizate?

  Finanțarea descentralizată valorifică principiile cheie ale blockchain-ului Ethereum pentru a crește securitatea financiară și transparența, debloca oportunitățile de lichiditate și creștere și pentru a sprijini un sistem economic integrat și standardizat.  

  • Programabilitate. Contractele inteligente foarte programabile automatizează execuția și permit crearea de noi instrumente financiare și active digitale.
  • Imuabilitate. Coordonarea datelor împotriva manipulării într-o arhitectură descentralizată a unui blockchain crește securitatea și audibilitatea.
  • Interoperabilitate. Stiva software compozibilă Ethereum asigură că protocoalele și aplicațiile DeFi sunt construite pentru a se integra și a se completa reciproc. Cu DeFi, dezvoltatorii și echipele de produse au flexibilitatea de a construi pe baza protocoalelor existente, de a personaliza interfețele și de a integra aplicații terțe. Din acest motiv, oamenii numesc adesea protocoalele DeFi „bani legos”.
  • Transparenţă. Pe blockchain-ul public Ethereum, fiecare tranzacție este transmisă și verificată de alți utilizatori din rețea (notă: adresele Ethereum sunt chei criptate care sunt pseudo-anonime). Acest nivel de transparență în jurul datelor tranzacțiilor nu numai că permite analiza bogată a datelor, dar asigură, de asemenea, că activitatea de rețea este disponibilă pentru orice utilizator. Ethereum și protocoalele DeFi care rulează pe acesta sunt, de asemenea, construite cu cod sursă deschis, care este disponibil pentru oricine pentru a le vizualiza, audita și construi.
  • Fara Permisiuni. Spre deosebire de finanțele tradiționale, DeFi se definește prin accesul său deschis, fără permisiuni: oricine are un portofel cripto și o conexiune la Internet, indiferent de geografie și adesea fără o sumă minimă de fonduri necesare, poate accesa aplicațiile DeFi construite pe Ethereum.
  • Autocustodă. Prin utilizarea portofelelor Web3 ca MetaMask pentru a interacționa cu aplicații și protocoale financiare fără permisiune, participanții la piața DeFi păstrează întotdeauna custodia activelor lor și controlul datelor lor personale. 

  „Bazele noilor economii încep cu împrumuturile și împrumuturile. În 2019, industria blockchain a permis aceste primitive necesare în ceea ce a devenit DeFi. ”

   

  –Collin Myers, lider în strategia de produs globală DeFi, Codefi

  Care sunt cazurile de utilizare pentru finanțele descentralizate?

  De la DAO-uri la active sintetice, protocoalele de finanțare descentralizate au deblocat o lume cu noi activități economice și oportunități pentru utilizatorii din întreaga lume. Lista cuprinzătoare a cazurilor de utilizare de mai jos este o dovadă că DeFi este mult mai mult decât un ecosistem emergent de proiecte. Mai degrabă este un efort integrat și integrat de a construi un sistem financiar paralel pe Ethereum care rivalizează cu serviciile centralizate, deoarece este mult mai accesibil, mai rezistent și mai transparent. 

  Gestionarea activelor

  Cu protocoalele DeFi, sunteți custodele propriilor fonduri criptografice. Portofelele cripto cum ar fi MetaMask, Gnoză sigură, și Argent vă ajută să interacționați cu ușurință și în siguranță cu aplicațiile descentralizate pentru a face totul, de la cumpărarea, vânzarea și transferul cripto-ului până la câștigarea interesului asupra activelor dvs. digitale. În spațiul DeFi, dețineți datele dvs.: MetaMask, de exemplu, stochează expresia dvs. de bază, parolele și cheile private într-un format criptat local pe dispozitiv, astfel încât numai dvs. să aveți acces la conturile și datele dvs.. 

  Conformitate și KYT 

  În finanțele tradiționale, conformitatea în ceea ce privește combaterea spălării banilor (AML) și combaterea finanțării terorismului (CFT) se bazează pe liniile directoare „know-your-customer” (KYC). În spațiul DeFi, infrastructura descentralizată a Ethereum permite analiza conformității de generația următoare în jurul comportamentului adreselor participante, mai degrabă decât al identității participantului. Aceste mecanisme de tranzacționare (KYT) vă ajută să evaluați riscul în timp real și să protejați împotriva fraudei și a infracțiunilor financiare. 

  DAO-uri

  Un DAO este o organizație autonomă descentralizată care cooperează conform regulilor transparente codificate pe blockchain-ul Ethereum, eliminând necesitatea unei entități administrative centralizate. Mai multe protocoale populare în spațiul DeFi, cum ar fi Producător și Compus, au lansat DAO-uri pentru strângerea de fonduri, gestionarea operațiunilor financiare și descentralizarea guvernării către comunitate. 

  Date și analize

  Datorită transparenței lor fără precedent în ceea ce privește datele tranzacțiilor și activitatea rețelei, protocoalele DeFi oferă avantaje unice pentru descoperirea, analiza și luarea deciziilor de date în ceea ce privește oportunitățile financiare și gestionarea riscurilor. Creșterea explozivă a noilor aplicații DeFi a stimulat dezvoltarea a numeroase instrumente și tablouri de bord, cum ar fi DeFi Pulse și Codefi Data, care îi ajută pe utilizatori să urmărească valoarea blocată în protocoalele DeFi, să evalueze riscul platformei și să compare randamentul și lichiditatea.

  Date CodefiDatele Codefi compară randamentul, lichiditatea și alți factori din protocoalele DeFi.

  Derivate

  Contractele inteligente bazate pe Ethereum permit crearea de instrumente derivate tokenizate a căror valoare este derivată din performanța unui activ subiacent și în care acordurile de contrapartidă sunt conectate în cod. Instrumentele derivate DeFi pot reprezenta active din lumea reală, cum ar fi valute fiduciare, obligațiuni și mărfuri, precum și criptomonede. 

  Instrumentele pentru dezvoltatori și infrastructură

  Unul dintre principiile de bază ale protocoalelor DeFi este compozibilitatea, ceea ce înseamnă că diferite componente ale unui sistem se pot conecta și interopera cu ușurință. După cum se vede din varietatea largă de aplicații DeFi integrate, codul compozibil a creat un puternic efect de rețea în care comunitatea continuă să construiască pe ceea ce au construit alții. Mulți compară procesul de dezvoltare DeFi cu construirea cu legos – de unde și porecla tot mai populară „legos de bani”. Din Bibliotecile contractuale inteligente ale Truffle la Suita API Infura pentru instrumentele de securitate Diligence, dezvoltatorii și echipele de produse Ethereum sunt acum capabili să construiască și să lanseze protocoale DeFi cu instrumentele full-stack și integrările de securitate de care au nevoie.

  Super utilizatori ai platformelor DeFiO vizualizare a activității super utilizatorului DeFi.

  DEX-uri 

  Schimburile descentralizate (DEX) sunt schimburi de criptomonede care funcționează fără o autoritate centrală, permițând utilizatorilor să tranzacționeze de la egal la egal și să mențină controlul fondurilor lor. DEX-urile reduc riscul de manipulare a prețurilor, precum și de hacking și furt, deoarece activele cripto nu sunt niciodată în custodia bursei în sine. 

  DEX-urile oferă, de asemenea, proiectelor simbolice acces la lichidități care rivalizează adesea cu burse centralizate și fără taxe de listare. Cu doar câțiva ani în urmă, proiectele ar plăti milioane de dolari pentru a obține un jeton listat pe o bursă centralizată. 

  Unele schimburi implementează grade de descentralizare, în care serverele centralizate ar putea găzdui cărți de comenzi și alte caracteristici, dar nu dețin cheile private ale utilizatorilor. DEX-urile populare din spațiul DeFi includ în prezent AirSwap, Lichiditate, Mesa, Oază, și Uniswap.

  Jocuri

  Compozibilitatea DeFi a deblocat oportunități pentru dezvoltatorii de produse de a construi protocoale DeFi direct pe platforme într-o varietate de verticale. Jocurile bazate pe Ethereum au devenit un caz de utilizare popular pentru finanțele descentralizate datorită economiilor lor integrate și a modelelor de stimulente inovatoare. PoolTogether, de exemplu, este o loterie de economii auditate fără pierderi care permite utilizatorilor să cumpere bilete digitale prin depunerea stabilei DAI, care este apoi pusă în comun și împrumutată protocolului Compound Money Market pentru a câștiga dobânzi.

  PoolTogetherPoolTogether este un joc de economii auditate fără pierderi, dezvoltat de Ethereum.

  Identitate

  Protocoalele de finanțare descentralizate asociate cu sisteme de identitate bazate pe blockchain reprezintă o oportunitate de a ajuta utilizatorii blocați anterior să acceseze un sistem economic cu adevărat global. Soluțiile DeFi pot reduce cerințele de garantare pentru persoanele care nu dispun de fonduri suplimentare și pot ajuta la evaluarea solvabilității utilizatorilor prin atribute legate de reputație și activitate financiară, în loc de puncte de date tradiționale, cum ar fi proprietatea și venitul. Spațiul DeFi acordă confidențialitatea datelor în jurul informațiilor personale de identificare, precum și accesului deschis. Oricine are o conexiune la Internet poate accesa aplicațiile DeFi menținând în același timp controlul asupra datelor și activelor lor. 

  Asigurare

  DeFi este încă un spațiu emergent, cu riscuri asociate în jurul bug-urilor și încălcărilor contractului inteligent. O serie de alternative de asigurare inovatoare au venit pe piață pentru a ajuta utilizatorii să cumpere acoperire și să își protejeze participațiile. Soluții precum Nexus Mutual, de exemplu, furnizați un Smart Contract Cover care protejează împotriva utilizărilor neintenționate ale codului smart contract.

  Împrumuturi și împrumuturi

  Protocoalele de împrumut și împrumut peer-to-peer sunt unele dintre cele mai utilizate aplicații în ecosistemul DeFi. Compus, de exemplu, este un protocol algoritmic, autonom, al ratei dobânzii, care se integrează și stă la baza unei liste lungi de platforme DeFi, inclusiv PoolTogether, Argent și Dharma. Oferind piețe ale dobânzii pe Ethereum, Compound le permite utilizatorilor să câștige dobânzi pe criptare pe care le-au furnizat fondului de împrumuturi. Contractul inteligent compus corespunde automat împrumutaților și creditorilor și calculează rata dobânzii pe baza raportului dintre împrumuturile și activele furnizate. Compusul este un exemplu convingător al oportunității exponențiale a spațiului DeFi: pe măsură ce mai multe produse integrează protocolul compus, din ce în ce mai multe active cripto vor putea câștiga dobânzi, chiar și atunci când sunt inactive.

  CompusCompusul este un protocol algoritmic, autonom, al ratei dobânzii.

  Tranzacționarea marjei

  În timp ce comercianții de marjă din finanțele tradiționale își pot valorifica tranzacțiile împrumutând fonduri de la un broker (care constituie apoi garanția pentru un împrumut), tranzacționarea marjelor DeFi este alimentată de protocoale de creditare descentralizate, fără custodie, precum Compus și dYdX. Deoarece contractele inteligente automatizează activitatea tradițională de brokeraj, unii au început să se refere la creșterea „piețelor monetare autonome” în ecosistemul DeFi. 

  Piețe

  Protocoalele DeFi acceptă o serie de piețe online care permit utilizatorilor să facă schimb de produse și servicii la nivel global și peer-to-peer – totul, de la concerte de codificare independentă la colecții digitale până la bijuterii și îmbrăcăminte din lumea reală. 

  Plăți

  Plata peer-to-peer este, fără îndoială, cazul de utilizare fundamental al spațiului DeFi și al ecosistemului blockchain în general. Tehnologia blockchain este arhitecturată astfel încât utilizatorii să poată face schimb de criptomonede în siguranță și direct între ei, fără intermediari. Soluțiile de plată DeFi creează un sistem economic mai deschis pentru populațiile subbancare și nebancate și, de asemenea, ajută instituțiile financiare mari să eficientizeze infrastructura pieței și să deservească mai bine clienții angro și cu amănuntul. 

  Piețe de predicție

  Piețele de predicție bazate pe blockchain valorifică înțelepciunea mulțimii și permit utilizatorilor să voteze și să schimbe valoare cu privire la rezultatul evenimentelor. Prețurile pieței devin apoi indicatori colectivi ai probabilității unui eveniment. Augur, o platformă populară de pariuri DeFi, care prezintă piețe de predicție în jurul rezultatelor alegerilor, jocuri sportive, evenimente economice și multe altele.  

  Economii

  Conectându-se la protocoalele pool-ului de împrumut, cum ar fi Compound, multe aplicații DeFi oferă conturi cu dobândă care pot câștiga exponențial mai mult decât conturile de economii tradiționale, în funcție de o rată a dobânzii dinamică legată de cerere și ofertă. Aplicațiile populare de economii includ Argent, Dharma, și PoolTogether, un joc de economii fără pierderi în care participanții își recuperează toți banii, indiferent dacă câștigă sau nu.

  O activitate DeFi care a explodat în jurul acestor mecanisme inovatoare de economii este „cultivarea randamentului”. Agricultura de randament se referă la utilizatorii care își mută activele cripto inactiv în diferite protocoale de lichiditate pentru a maximiza randamentele. Frenezia de entuziasm în jurul agriculturii de randament DeFi nu a inspirat lipsa de meme &# 127840;

  Stablecoins

  O monedă stabilă este orice criptomonedă care este legată de un activ stabil sau un coș de active, cum ar fi fiat, aur sau alte criptomonede. Stablecoins au fost inițial dezvoltate pentru a reduce prețurile volatile ale criptomonedelor și pentru a face blockchain-urile o soluție de plată viabilă. Acestea sunt acum implementate în spațiul DeFi pentru plăți de remitențe, platforme de împrumut și împrumut, și chiar cazuri de utilizare instituționale, cum ar fi moneda digitală a băncii centrale (CBDC).

  Miza

  Pe măsură ce rețeaua Ethereum trece la un algoritm consens de dovadă a mizei cu faza 0 a Ethereum 2.0, utilizatorii vor avea ocazia să își mizeze ETH și să câștige recompense, fie ca validatori, fie prin intermediul furnizorilor de miză. Miza pe Eth2 este similară unui cont de economii care generează dobândă: stagerii primesc dobândă (recompense) pentru validarea blocurilor din protocolul Ethereum. 

  Active sintetice

  Legat de monedele stabile, activele sintetice sunt active criptografice care oferă expunere la alte active, cum ar fi aurul, monedele fiduciare și criptomonedele. Acestea sunt garantate de jetoane blocate în contracte inteligente bazate pe Ethereum, cu acorduri încorporate și mecanisme de stimulare. Protocolul Synthetix, de exemplu, implementează un raport de garanție de 750%, care ajută rețeaua să absoarbă șocurile de preț. 

  Tokenizarea

  Tokenizarea este una dintre pietrele de temelie ale finanțelor descentralizate și o funcționalitate nativă a blockchain-ului Ethereum. Jetoanele nu numai că alimentează rețeaua, ci și deblochează o varietate de posibilități economice. Pur și simplu vorbind, un token este un activ digital care este creat, emis și gestionat pe un blockchain. Jetoanele sunt proiectate pentru a fi sigure și transferabile instantaneu și pot fi programate cu o gamă de funcționalități încorporate. De la jetoanele de securitate imobiliară care reprezintă proprietăți fracționate până la jetoanele specifice platformei care stimulează utilizarea unei anumite aplicații, jetoanele bazate pe Ethereum au apărut ca o alternativă digitală sigură pentru utilizatorii din întreaga lume de a accesa, tranzacționa și stoca valoarea.

  Comercial

  Tranzacționarea în spațiul DeFi cuprinde o gamă largă de activități, de la tranzacționarea instrumentelor derivate la tranzacționarea în marjă până la swap-uri de token și se desfășoară într-o rețea mereu în creștere și integrată de burse, fonduri de lichidități și piețe. Comercianții cripto pe bursele descentralizate beneficiază de comisioane de schimb mai mici, decontare mai rapidă a tranzacțiilor și custodia completă a activelor lor. În iulie 2020, volumul tranzacțiilor pe bursele descentralizate a ajuns la peste 4 miliarde de dolari.

  Resurse

  Rapoarte
  • Raportul Ethereum DeFi – T3 2020: Creșterea producătorilor automatizați de piață, a jetoanelor de guvernanță, a cultivării randamentelor, a furcilor, a instrumentelor derivate și a DeFi ciudat.
  • Raportul Ethereum DeFi – T2 2020: Bitcoin învelit, cultivarea randamentului și performanța protocoalelor DeFi populare precum Compound, Uniswap și MakerDAO.

  • Raportul Ethereum DeFi – T1 2020: Cum răspunde ecosistemul DeFi la COVID-19 și la șocurile pieței globale, plus o perspectivă pentru restul anului 2020.

  • Raport de cercetare utilizator DeFi: Obiceiuri de utilizator, motivații și puncte de durere și o analiză a modului în care DeFi integrează blockchain-ul pentru oamenii din întreaga lume. 

  Webinarii
  • Introducere în tokenizare: Înțelegeți conceptele de bază din spatele tokenizării bazate pe blockchain și explorați aplicațiile din lumea reală cu experții noștri în protocolul tokenului. 

  • Viitorul finanțelor: active digitale și DeFi: Descoperiți tendințele macrofinanciare și tehnologice care declanșează creșterea exponențială a finanțelor descentralizate.

  • Cum să configurați și să rulați un nod Ethereum: Aflați cum să creați propriul nod cu experții noștri în infrastructură de la Infura.

  Articole
  • Cele peste 100 de proiecte de finanțare descentralizată pionieră

  • 2019 a fost anul DeFi (și de ce 2020 va fi prea)

  • Statul Stablecoins 2019

  • Schimburi descentralizate vs. Schimburi centralizate

   

  MetaMaskMetaMaskMetaMask

  Un portofel criptografic și o poartă către aplicațiile blockchain.

  Descarcă acumInfuraInfuraInfura

  Acces instantaneu, scalabil API la rețelele Ethereum și IPFS. 

  IncepeCodefiCodefiCodefi

  Suita de aplicații blockchain care alimentează comerțul și finanțele. 

  Explora

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me