Revoluționează transferurile umanitare de numerar în Vanuatu

Când apare un dezastru, obținerea rapidă a ajutorului pentru cei care au nevoie de el este o prioritate. În ultimii ani, asistența în numerar și în cupoane (CVA) a devenit din ce în ce mai mult metoda aleasă de acordare a ajutorului în sectorul umanitar. Un program CVA prevede transferul de numerar sau tichete direct către persoane fizice sau gospodării dintr-o comunitate pentru a le cheltui la discreția lor, mai degrabă decât să dea banii guvernelor sau altor actori de stat. Numai în 2016, se estimează că 2,8 miliarde de dolari în ajutor umanitar au fost plătiți prin numerar și bonuri (Raport global de asistență umanitară 2018; p6). Cu toate acestea, modelul CVA poate fi scump, ineficient și opac; adesea un proces lung, care necesită multe ore de voluntariat de muncă administrativă într-o perioadă critică de timp. 

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ssa-ku22w0k]

 

Provocarea

La fel ca multe insule din Pacific, Vanuatu este vulnerabil la un volum mare de evenimente meteorologice extreme. Poziționată în „inelul de foc” predispus la cutremur și în centrul centurii ciclonului din Pacific, insula are o frecvență ridicată de erupții vulcanice, cicloni, cutremure, tsunami și alunecări de teren. Cum pot ONG-urile să dezvolte programe de asistență în numerar și voucher care să conecteze instantaneu numerarul cu persoanele vulnerabile, să se asigure că aceste fonduri nu sunt consumate de costurile mari ale tranzacțiilor și să extragă informații în timp real pentru a stimula optimizarea programului?

 

Soluția Ethereum

Oxfam logodit Sempo și ConsenSys Solutions pentru a evalua timpul, costul și calitatea programelor digitale de transfer pe bază de numerar. În mai 2019 au lansat Numerar deblocat de proiect: un program pilot de asistență pentru numerar și cupoane, construit pe rețeaua principală Ethereum blockchain. A conectat victimele dezastrelor cu ajutorul „numerar” mai rapid, oferind în același timp vizibilitate în timp real asupra fluxului de fonduri. Pilotul, încercat în Vanuatu în satele Pango și Melemaat, a urmărit să ofere Oxfam un cadru global pentru desfășurarea unui mecanism CVA mai rapid, mai eficient și mai transparent pentru viitoarele programe de ajutorare a dezastrelor.

Sempo, o platformă de transfer de numerar susținută de blockchain pentru ONG-uri, a oferit soluția tehnică. Oxfam Vanuatu s-a ocupat de implementarea pilotului. ConsenSys a contribuit la proiectarea inițială a pilotului, a oferit asistență de consiliere și comunicare blockchain și a evaluat pilotul pentru a face recomandări pentru utilizarea viitoare și potențialul de scalare.

Programul a fost implementat pentru prima dată în Pango. În această comunitate, nouăsprezece proprietari de magazine au fost îmbarcați în sistem și două sute de destinatari au primit carduri NFC care dețineau soldul portofelului lor digital. ConsenSys a fost la fața locului în Vanuatu împreună cu Oxfam și Sempo pentru pilotul din mai 2019 pentru a asista atât la îmbarcarea destinatarilor în sistem, cât și la utilizarea sistemului în comunitate. 

Soluția a distribuit capital sub formă de carduri NFC care dețineau un sold de fonduri. Participanții au folosit apoi cardurile NFC la magazinele participante din comunitățile lor. Soluția a constat din trei componente principale:

  • Carduri de voucher prefinanțate acordate fiecăruia dintre destinatari
  • Telefoane emise comercianților cu aplicația de telefonie mobilă Sempo instalată
  • Un backend Ethereum blockchain pentru controlul fluxului de numerar digital

„Prin utilizarea voucherelor susținute de stablecoins creăm ceva care crește organic. Este un sistem care ne permite să creăm un ecosistem înfloritor de vânzători și o comunitate – [un sistem care] poate lua cu adevărat o viață proprie. ” 

– Nick Williams, cofondator al SEMPO

Sistemul în acțiune

 

diagrama de flux oxfam

Beneficiarii ajutorului au primit un card NFC finanțat pentru a face cumpărături la magazinele locale participante. Cardurile NFC dețineau în sine un sold sub forma unei secvențe criptate de depozite și retrageri.

Comercianții locali au primit un telefon mobil preîncărcat cu aplicația mobilă Sempo. Avea un cache de baze de date locale cu cardurile NFC și soldurile acestora, permițându-i să funcționeze offline. Furnizorii trebuiau să se conecteze la internet doar o dată pe săptămână pentru a-și sincroniza dispozitivele cu un server online, făcându-l o soluție rațională pentru un mediu de conectivitate redusă. Soldurile afișate pe interfața de utilizare a aplicației mobile și în backend-ul Sempo erau toate în moneda națională Vatuatu Vatu (VT). Conversia a fost efectuată în software contra unui curs fix de schimb VT în USD. 

Tabloul de bord Sempo a furnizat o interfață ușor de utilizat pentru vizualizarea blockchain-ului Ethereum și pentru facilitarea tranzacțiilor în bloc, împuternicind Oxfam să ia decizii mai rapid și să optimizeze plățile.

Blockchain-ul folosit pentru a efectua tranzacții financiare în această soluție a fost blockchain-ul public Ethereum. 

 

De ce lanțul public Ethereum?

Trasabilitate

O soluție de lanț public Ethereum a permis donatorilor să-și vadă fondurile intrând direct în proiect și Oxfam să aibă posibilitatea de a vedea distribuirea în timp real a fondurilor, vizualizată prin tabloul de bord Sempo. 

Valoarea monetară stabilită a simbolului „DAI” Ethereum

Cel mai semnificativ avantaj al utilizării lanțului public este că valoarea monetară a fost deja stabilită. Soluția Sempo deținea de obicei solduri într-un jeton numit DAI: un jeton Ethereum sau stablecoin cu o valoare stabilită de 1 USD. Jetonul utilizat în cadrul programului Oxfam Vanuatu a fost un „Voucher colateral Crypto” (CCV) care „a înfășurat” jetonul DAI. Acest lucru a asigurat că jetoanele au putut fi utilizate numai de către participanții din sistemul Sempo. Jetoanele ar putea fi „desfăcute” doar în forma DAI originală de către cei de pe lista albă. Mecanismul CCV a fost introdus ca un mecanism AML, consolidând în continuare considerațiile de securitate și reglementare ale soluției Sempo. 

Utilizând valoarea monetară stabilită a Ethereum, Oxfam a evitat responsabilitatea de a stabili valoarea fiecărui jeton pe care l-au emis pe un lanț privat și apoi a convingut lumea că ar putea onora valoarea acelor jetoane.. 

„Un ONG precum Oxfam are acum la dispoziție un instrument pentru a ajunge rapid la oameni și a ajuta oamenii după o criză, care este mai ușor și mai ieftin decât procesele existente”, 

– Nick Williams, cofondator al SEMPO

Rezultate

Oxfam din Vanuatu a implementat diverse modalități de numerar și programe de bonuri. În experiența lor; Soluția Sempo s-a dovedit a fi mai eficientă decât numerarul, cecurile sau tichetele în următoarele moduri:

Onboarding mai rapid

Unul dintre cele mai substanțiale câștiguri de eficiență a fost reprezentat de îmbarcarea inițială a destinatarilor. În modelul tradițional, datele de plată trebuiau stabilite pentru fiecare destinatar. Destinatarii au trebuit apoi să se întoarcă, să fie re-identificați și să primească un cec, un voucher sau altă formă de drept de numerar, cum ar fi numerarul într-un plic sau un card de debit. Numai în acel moment destinatarul ar putea utiliza fondurile pentru a achiziționa ceea ce are nevoie.

Asigurarea transparenței utilizatorilor autorizați

Piloții Pango și Melemaat au demonstrat un alt avantaj considerabil al unei soluții bazate pe blockchain: ușurința de a monitoriza fluxul de fonduri; abilitatea de a vedea cum au fost folosiți banii din ajutor, în timp real.  

Intermediari reduși

Soluția Sempo a demonstrat că donațiile directe (fără intermediari sau administrație) sunt posibile utilizând tehnologia de registru distribuit. Dacă Oxfam a publicat adresa Ethereum a operatorului programului, orice persoană fizică sau organizație capabilă să trimită criptomoneda DAI ar putea dona direct în program

Eficiența costurilor

Această metodă de transfer a fost, de asemenea, semnificativ mai ieftină pentru donațiile mici. De exemplu, transferurile bancare către Vanuatu din Australia costă aproximativ 20 USD AUD. O tranzacție Ethereum, în schimb, are o medie mai mică de 10 cenți în AUD. 

O interfață umană

Tehnologia a fost ușor de utilizat pentru destinatari, furnizori și pentru Oxfam, iar feedback-ul de la participanți a arătat că este soluția preferată pentru contextele viitoare de dezastru. Angajamentul comunității în program a fost ridicat, iar feedback-ul a fost pozitiv. ConsenSys face acum recomandări cheie către Oxfam pentru a rafina și extinde programul.

Descărcați studiul de caz al proiectului deblocat

Un raport de 30 de pagini care detaliază problemele abordate, soluțiile Enterprise Ethereum și obiectivele atinse de Sempo, Oxfam și ConsenSys Solutions.

Descărcați studiul de cazDescărcați studiul de caz al proiectului deblocat

Parteneri tehnologici

parteneri semposervicii web amazonlogo kaleido noualethiobou v verde

Aflați mai multe despre proiectul deblocat

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me