blogul 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain Explained Evenimente și conferințe ApăsațiBuletine informative

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Adresa de email

Vă respectăm confidențialitatea

HomeBlogEnterprise Blockchain

Care sunt riscurile băncilor centrale care nu implementează o monedă digitală a băncii centrale cu amănuntul?

De ce riscul inacțiunii este mai mare decât riscul inovației pentru cele mai mari instituții financiare din lume. de Monica Singer 21 mai 2020 Postat pe 21 mai 2020

riscul de a nu exista erou cbdc

Mai multe lucrări recente scrise de băncile centrale și altele precum Banca de decontare internațională (BRI) afirmă în mod clar că se tem de efectul asupra băncilor comerciale dacă pun în aplicare o monedă digitală a băncii centrale cu amănuntul (CBDC). Cu toate acestea, CBDC este o alternativă relativ lipsită de risc comparativ cu sistemul financiar global fragil pe care îl avem astăzi.

Riscul de azi

O vulnerabilitate majoră astăzi este că deponenții și-ar putea pierde depozitele din cauza riscurilor asumate de băncile comerciale asupra fondurilor lor. Nu toate țările oferă asigurare de depozit și, prin urmare, nu își protejează cetățenii. Cetățenii nu au de ales decât să folosească o bancă comercială pentru nevoile lor financiare. Dacă banca comercială intră în lichidare, deponenții nu își recuperează fondurile. Sistemele financiare ale acestor țări și-au expus cetățenii la acest risc bazându-se pe intermediari și autorități de reglementare pentru a supraveghea diferitele bănci comerciale. Acest lucru s-a dovedit, de nenumărate ori, defect, motiv pentru care Cartea albă Bitcoin a lui Satoshi Nakamoto a rezonat cu atât de multe, când a fost lansată în urma crizei financiare din 2008. Tehnologia descentralizată a prezentat o oportunitate profundă de a reduce riscul și de a construi încrederea în sistemul nostru financiar global.

Cum pot participa băncile comerciale la un model CBDC

Există multe modalități de a gestiona riscul ca depozitele în CBDC să devină mai populare decât depunerile la o bancă comercială. De exemplu, am văzut Banca Centrală din Bahamas (Proiectul Sand Dollar), în care utilizarea conturilor CBDC este limitată la o anumită sumă. 

Cealaltă opțiune este că nu există nicio plată a dobânzii de către banca centrală pentru aceste conturi. Băncile comerciale pot oferi apoi niveluri mai ridicate de dobândă depozitelor pe care le primesc, care, într-o economie de piață liberă, vor atrage depozite pentru o rentabilitate, chiar dacă riscurile sunt mai mari decât într-un CBDC.

Băncile centrale trebuie să încurajeze concurența și inovația între băncile comerciale și noile bănci digitale care răspund acum la pandemie cu rezultate mai bune decât vechile bănci comerciale care nu au reușit să devină digital. Băncile centrale ar trebui să faciliteze inovarea lucrând cu băncile comerciale într-un parteneriat public-privat, așa cum sugerează documentul Hârtie CBDC de către Banca Angliei.

Băncile centrale ar trebui, de asemenea, să profite de ocazie pentru a inova și a echilibra condițiile de concurență pentru clienții lor actuali, astfel încât băncile comerciale să poată concura direct cu companiile tehnologice care au intrat în acest spațiu. Nu este soluția să te bazezi pe reglementări pentru a împiedica emiterea de monede private. Aceasta este o tehnologie care este din ce în ce mai solicitată de cetățeni și va fi utilizată de aceștia în funcție de cea mai bună experiență de utilizator care le este oferită. Big Tech nu se va opri la nimic pentru a se asigura că respectă legislația pentru a oferi acest serviciu.

icoana consensys plexus rotundă Descărcați cartea noastră albă despre băncile centrale și viitorul banilor. Descarca

Creșterea și riscul monedelor digitale private

Îngrijorarea mea este că băncile centrale sunt atât de îngrijorate cu privire la protejarea băncilor comerciale încât nu își dau seama că riscul inacțiunii este mai mare decât inovația treptată. Riscul real vine de la companiile private care sunt în proces de emitere a mecanismelor de plată care ar putea determina deponenții să nu mai fie nevoiți să mai folosească o bancă moștenită așa cum le cunoaștem în prezent.

O mutare către o monedă digitală privată sau „monede stabile” – monedă garantată de fiat, criptomonede, aur sau un algoritm sau o combinație de instrumente financiare – ar putea duce la o utilizare mai redusă a monedei fiat (monedă emisă de o bancă centrală). Odată ce acest lucru va avea loc, băncile centrale își vor pierde capacitatea de a aplica politica monetară și toate controalele de aprovizionare și distribuție ale monedei fiduciare vor ieși din fereastră. 

Știm despre Balanță, condus de Facebook și despre Apple Pay. Acum auzim că Google și Amazon vor să intre în acest spațiu și să ofere produse cvasi-financiare. Știm foarte bine ce s-a întâmplat în China cu Alipay și WeChat și cum oamenii au încetat încet, dar sigur să folosească numerar. Știm, de asemenea, că Banca Centrală a Chinei va lansa în curând versiunea unui CBDC cu amănuntul, permițându-le să țină evidența tuturor tranzacțiilor cu protecții neclare ale confidențialității.

Ar trebui să fim obosiți de emitenții de monede private și de modul în care vor gestiona datele tranzacțiilor. Ne dăm seama că emitenții de monede private vor trebui să gestioneze riscul fluctuației valorii pozițiilor lor garantate? Utilizatorii acestor monede își dau seama că emitenții acestor monede ar putea suferi pierderi și că s-ar putea să nu fie acoperiți de plase tradiționale de siguranță, cum ar fi o asigurare de depozite sau băncile centrale ca împrumutători de ultimă instanță? Ne vom baza din nou pe auditori și autorități de reglementare pentru a ne asigura că garanția care susține aceste monede private este de fapt la locul lor? 

Mulți dintre acești emitenti de monede private spun că vor să ajungă la 1,7 miliarde nebancate. Nu este aceasta responsabilitatea băncilor centrale din întreaga lume? Prin parteneriatul cu fintech-urile și băncile vechi care au devenit digitale, băncile centrale pot oferi accesul financiar de care au nevoie cetățenii globali.

Tranzacții private și conformitate programabilă

După cum știm, cerințele AML (Anti-Spălare de bani) și KYC (Know Your Client) fac imperativ ca tranzacțiile care depășesc o anumită sumă să fie dezvăluite pentru a evita utilizarea acestor fonduri pentru activități nefaste. Tehnologia Blockchain este acum suficient de avansată încât organizațiile să poată programa tranzacții pentru a rămâne confidențiale pentru anumite părți dintr-o rețea și totuși audibile pentru autoritățile de reglementare. ConsenSys dezvoltă în prezent un pilot care prezintă modul în care nivelurile de confidențialitate și permisiuni pot fi programate în funcție de nevoile clientului.

În unele țări în care evaziunea fiscală este intensă, CBDC cu amănuntul ar putea încuraja cetățenii să își dezvăluie tranzacțiile și să plătească impozite în timp real. Contractele inteligente programabile în rețelele blockchain ajută la automatizarea dezvăluirilor și conformității într-un mod care înainte era imposibil.

În alte țări, deținerea unui registru digital și imuabil care păstrează o pistă completă de audit ar putea permite utilizatorilor să țină evidența fluxurilor de numerar fără a fi nevoie să aștepte ca un contabil să actualizeze registrul sau să efectueze reconcilieri bancare. Remitențele sunt, de asemenea, în prezent foarte scumpe și predispuse la întârziere, motiv pentru care există multe companii fintech care lucrează în acest spațiu pentru a rezolva acest punct de durere.

Băncile centrale ale lumii ar trebui să se reunească pentru a defini standardele CBDC, astfel încât, în viitor, aceste monede digitale să interopereze și să faciliteze transferul de fonduri dintr-o țară în cealaltă, în timp real, fără probleme..

Modul în care plățile digitale pot proteja cetățenii

În acest moment de pandemie, nu ar trebui să le cerem oamenilor să stea într-o linie, fără distanțare socială, să aștepte subvenția socială sau fondurile de pensii. Dacă o criză economică impune ca guvernul să-și susțină financiar cetățenii sub forma elicopterului (bani depuși de guvern în conturile cetățenilor), cetățenii nu ar trebui să aștepte sosirea cecurilor emise de guvern în post, care apoi trebuie depuse într-un cont bancar atunci când programul de lucru al băncilor o permite. Tehnologia blockchain permite ca aceste plăți să fie facilitate electronic în timp real, direct în portofelul electronic al cetățenilor. Nu mai așteptați, nu stați la coadă sau mergeți la o bancă sau la o poștă pentru a fi plătiți de guvern. Nimeni nu trebuie să viziteze o sucursală bancară de cărămidă și mortar și să aștepte să fie servit.

În multe țări, dependența de numerar pune presiune nejustificată asupra cetățenilor care nu au altă opțiune decât să riște să poarte bani și să fie jefuiți. Ca să nu mai vorbim de o varietate de alte amenințări legate de utilizarea numerarului, cum ar fi bombardamentele și deturnările de bancomate. Unele companii trebuie să transfere numerar de la diferite depozite către comerciantul cu amănuntul pentru a-și proteja deținerile. Aceste amenințări ar trebui să motiveze băncile centrale să devină complet electronice și să reducă dependența cetățenilor de numerar. 

Tehnologia este aici pentru a proteja cetățenii în gestionarea banilor. Un blockchain extrem de programabil și interoperabil precum Ethereum poate fi adaptat diferitelor nevoi ale instituțiilor financiare și ale cetățenilor din diferite țări, îndeplinind în același timp standardele globale care asigură compatibilitatea între soluțiile CBDC ale diferitelor țări..

Băncile centrale vor avea un cuvânt de spus despre viitorul banilor?

Băncile centrale au ocazia să țină pasul cu schimbările tehnologice și să permită această evoluție către viitorul banilor. Cu COVID-19 și cu riscul ca bancnotele să poată fi infectate, soluțiile digitale de plată sunt din ce în ce mai importante și ceea ce doresc cetățenii. Milenarii și generațiile mai tinere vor fi atrași doar de soluțiile digitale transparente, imuabile, în timp real, cu cost redus, sub controlul lor, disponibile 24/7/365 și interoperabile cu alte instrumente financiare digitale precum criptomonede, jetoane de securitate și jetoane utilitare.

Provoc băncile centrale să renunțe la frica lor. Când mă gândesc la băncile centrale, la băncile comerciale și la sistemul bancar fracționat pe care îl avem în prezent în funcțiune, îmi amintesc de o veche zicală: „ceea ce te-a făcut succes în trecut nu îți va aduce succes în viitor. ” Este momentul ca băncile centrale să adopte inovația, astfel încât să aibă un cuvânt de spus în viitorul banilor. Dacă natura conservatoare a băncilor centrale le împiedică să facă acest salt înainte, atunci să lucrăm cu emitenții privați de monede, reglementați corespunzător, care sunt gata și capabili să ofere funcționalitatea de care are nevoie și dorește lumea.

Doriți să aflați mai multe despre moneda digitală a băncii centrale?

Urmăriți seminarul nostru web la cerere despre CBDC, stablecoins și viitorul banilor. Vizionați CBDCIndustry InsightPlățiNewsletter Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru cele mai recente știri Ethereum, soluții pentru întreprinderi, resurse pentru dezvoltatori și multe altele. Adresa de e-mail Conținut exclusivGhid complet pentru rețelele de afaceri BlockchainGhid

Ghid complet pentru rețelele de afaceri Blockchain

Introducere în tokenizareWebinar

Introducere în tokenizare

Viitorul activelor digitale și al DeFi-ului financiarWebinar

Viitorul finanțelor: active digitale și DeFi

Ce este Enterprise EthereumWebinar

Ce este Enterprise Ethereum?

Băncile centrale și viitorul banilorHartie alba

Băncile centrale și viitorul banilor

Blockchain Komgo pentru finanțarea comerțului cu mărfuriStudiu de caz

Komgo: Blockchain pentru finanțarea comerțului cu mărfuri

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me