blogul 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain Explained Evenimente și conferințe ApăsațiBuletine informative

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Adresa de email

Vă respectăm confidențialitatea

HomeBlogEnterprise Blockchain

Cartea albă: alocare publică echitabilă prin piețe bazate pe jeton

Deblocarea valorii economice și a distribuției echitabile prin piețe bazate pe jetoane de ConsenSys 21 noiembrie 2019 Postat pe 21 noiembrie 2019

Alocarea echitabilă a bunului public și deblocarea valorii economice prin intermediul piețelor bazate pe jeton

Ce s-ar întâmpla dacă ar fi să vedem o varietate mult mai largă de bunuri publice ca fiind susceptibile la descoperirea prețurilor bazate pe piață, de exemplu, în felul în care mărfuri precum aurul sau petrolul sunt tranzacționate atât pe piețele spot, cât și pe piețele futures?

Andreas Freund (Cuțitul de armată elvețian Blockchain, ConsenSys) și Lewis Cohen (Cofondator, Legea DLx) reimaginează alocarea echitabilă a bunurilor publice prin tokenizare. Această carte albă introduce o metodă nouă, corectă, de tokenizare a bunurilor publice impure care au un anumit nivel de lipsă.

***

Bunurile publice naturale (de exemplu, apa, pădurile, plajele) sunt adesea considerate ca fiind utilități publice „gratuite” – ceva cu o aprovizionare practic nelimitată, care poate fi consumat fără niciun cost economic direct.. 

Suntem cu toții considerați „proprietarii” acestor bunuri publice. În majoritatea cazurilor, nu ne așteptăm să fim „taxați” pentru consumul lor. Deoarece tindem să considerăm aceste bunuri publice ca fiind abundente, nu reușim să ne gândim la oferta lor cu adevărat limitată sau la necesitatea de a oferi acces echitabil și alocare echitabilă. 

Deși există o recunoaștere generală a costurilor economice pentru multe bunuri publice create de om, cum ar fi autostrăzile, aeroporturile și bibliotecile, nu se gândește prea puțin la eficacitatea schemelor de recuperare a costurilor. 

Bunuri publice pure vs. impuri

 • În economie, un bun public este un bun care este atât non-excludibil, cât și non-rival. Economiștii segmentează în continuare bunurile publice în „pure” și „impure”.
 • Un bun public „pur” este unul în care consumul bunului de către o persoană nu are niciun impact asupra oportunității altora de a consuma același bun și unde, ca o chestiune practică, indivizii nu își pot refuza reciproc posibilitatea de a consuma bunul.
 • Un exemplu de bun public „pur” este iluminatul stradal: plăcerea de către o persoană a străzii iluminate nu afectează în niciun fel aceeași plăcere a altora. La fel, nu este posibil să se lumineze o stradă pentru unii indivizi în timp ce pe alții îi exclude.
 • Ceea ce ne interesează aici sunt bunurile publice „impure” – acelea în care cel puțin într-o oarecare măsură consumul de către un individ are un impact negativ asupra capacității altora de a face acest lucru (adică există un anumit nivel de lipsă). 

Provocări cu structura actuală a taxelor impure pentru bunurile publice

 • Datorită multor factori, este dificil să construim o piață pentru multe bunuri publice impure.
 • Există costuri economice implicate și limitări ale accesului (nu toată lumea poate vizita un parc, se poate lăsa pe o plajă sau poate intra simultan într-o zonă aglomerată din centrul orașului).
 • În plus, multe fricțiuni practice limitează modul în care sunt alocate resursele disponibile și modul în care costurile pot fi recuperate.
 • Ca urmare, adevărata valoare economică a bunurilor publice impure și utilizarea optimă a acestora pot fi dificil de determinat. 
 • Taxele pentru accesarea și menținerea bunurilor publice, fie că sunt taxe de trecere sau taxe de admitere, tind să fie structurate ca sume fixe care nu reflectă dinamica complexă atât a ofertei, cât și a cererii.
 • Până nu demult, ne lipseau mijloacele tehnologice pentru a permite piețelor să abordeze la scară largă problemele de alocare a costurilor bunurilor publice.
 • ConsenSys blockchain în alocarea bunurilor publice wp cta

  O arhitectură de stabilire a prețurilor bazată pe piață pentru bunurile publice impure

  • Vom folosi exemplul prețurilor de congestie într-un oraș urban pentru a ilustra prețurile bazate pe piață pentru bunurile impure.
  • Prețurile de congestie sunt un exemplu instructiv de bun public „impur”. Există un număr finit de vehicule care pot ocupa în siguranță o zonă geografică într-un singur moment (rar) și, cu ceva efort, accesul la acea zonă poate fi limitat sau cel puțin observat (excludibilitate).
  Model de jeton, distribuție și utilizare

  Modelele potențiale pentru stabilirea prețurilor de congestionare bazate pe piață sunt ușor de construit: 

  • Fiecare rezident al unui oraș primește gratuit un număr finit de chitanțe de acces digital pentru zona aglomerată. În acest exercițiu, vom spune o chitanță de acces pe zi, timp de un an, pentru simplitate. Să numim aceste chitanțe „jetoane” – acest termen va fi familiar având în vedere modul în care sistemele de transport în masă au folosit jetoane fizice în trecut.
  • Aceste jetoane sunt valabile pentru o perioadă convenită (să zicem, un an), iar jetoanele noi sunt emise periodic cetățenilor eligibili.
  • Fiecare șofer al unui vehicul trebuie să plătească (adică transferul către municipalitate), să zicem un indicativ, la intrarea în zona de aglomerație a orașului în anumite ore ale zilei. Dreptul de acces al jetonului expiră după ce șoferul și vehiculul părăsesc zona de aglomerație.
  • Jetoanele sunt distruse odată folosite.
  • Șoferii de vehicule pot cumpăra unul sau mai multe jetoane pe o piață deschisă.
  • Prețurile jetonului sunt stabilite pe piață în funcție de cerere și ofertă (poate cel puțin inițial cu prețuri minime și maxime stabilite de guvern).
  • Instrumentele algoritmice ar putea fi dezvoltate pentru a permite călătorilor care au nevoie de acces, dar fără jetoane pentru a simplifica achizițiile prin setarea în prealabil a parametrilor la diferite preferințe (de exemplu, minimizați costurile, planificați-vă cât mai mult posibil, acordați prioritate flexibilității călătoriei etc.).
  • Jetonul poate fi utilizat numai pentru a accesa zona de aglomerare a orașului și nimic altceva. 
  • Orașul își poate rezerva dreptul de a emite jetoane suplimentare ca „supapă de siguranță” dacă cererea de jetoane depășește în mod semnificativ aprovizionarea cu jetoane la un moment dat. Monedarea de jetoane suplimentare evită potențialul de „supratensiune” excesivă – similar cu ceea ce utilizează furnizorii de partajare pentru a stimula șoferii să vină online pentru a crește oferta de șoferi atunci când cererea de călătorii depășește semnificativ oferta. Recunoaștem că o piață complet necontrolată poate crea distorsiuni nedorite ale prețurilor pe termen scurt. Aceste distorsiuni ar trebui gestionate fie central, prin intermediul unei terțe părți, cum ar fi o agenție municipală supusă supravegherii și transparenței corespunzătoare, fie programatic prin reguli încorporate în protocolul de schimb. Acesta este un punct important cu consecințe de anvergură și îl vom discuta mai detaliat atunci când vom explora implicațiile economice și sociale ale modelului nostru.

  Deoarece bunurile publice impure, prin definiție, au un anumit nivel de lipsă, ar putea deveni costisitoare la acces. Dacă este stabilită o piață pentru accesul respectiv, se poate aștepta ca unii participanți la piață să încerce să jocă sistemul pentru a obține un avantaj „nedrept”, așa cum se vede în aproape toate piețele deschise. Vom discuta exemple de comportament potențial rău intenționat al participanților și cum să-l atenuăm odată ce am discutat despre funcționarea pieței în sine.

  Procesul ciclului de viață al jetonului de tarifare a congestiei

  Descrierea pieței și dinamica

  O piață pentru schimbarea acestor jetoane este ușor de imaginat:

  • Toate persoanele interesate de accesarea zonei de aglomerare ar trebui mai întâi să își înregistreze identitatea. Înregistrarea identității ar putea fi un proces simplu gestionat printr-o aplicație mobilă (pentru cei din afara regiunii care ar putea intra pentru prima dată). Oricine s-ar putea înregistra pe piață. Cu toate acestea, va exista un anumit nivel de verificări automate „cunoașteți-vă clientul” (KYC), cum ar fi validarea unui card de credit (pentru a cumpăra jetoane) sau verificarea contului de utilitate local al unui participant (pentru emiterea de jetoane).
  • Fiecare participant înregistrat ar putea cumpăra sau vinde jetoane pe o piață online ușor de utilizat.
  • Ofertele și cererile de jetoane vor fi înregistrate pe piață și potrivite pe baza regulilor stabilite de cumpărători și vânzători în ofertă / cereri. Construite corespunzător, aceste tranzacții ar putea, în teorie, să aibă loc peer-to-peer fără a fi nevoie de intermediari terți.
  • Fiecare tranzacție ar putea fi supusă unei mici taxe fixe de tranzacționare deduse programatic care ar merge la municipalitate pentru a sprijini întreținerea sistemului.
  • Ar putea fi puse în aplicare o varietate de alte reguli, cum ar fi o regulă care impune ca niciun participant înregistrat să nu dețină mai mult de două până la trei ori numărul de jetoane emise în mod regulat unei persoane în orice moment. Un rol de acest tip ar evita concentrațiile simbolice în mâinile câtorva persoane.
  • Tranzacțiile dintre cumpărători și vânzători ar putea fi decontate cu o monedă de decontare stabilă 100% garantată în numerar („moneda”) legată de, de exemplu, USD (sau EURO, dacă se află în zona euro etc.) pentru a evita transferurile bancare complicate între indivizi.

  Moneda ar funcționa după cum urmează:

  • Un cumpărător plătește 100 USD cu cardul său de credit pentru a obține 100 de monede plus o taxă de tranzacție, care sunt emise odată ce plata cu cardul de credit este primită. Prima monedă plătită ar putea fi deținută la o bancă sau altă entitate reglementată. Cele 100 de monede ar putea fi folosite pentru a achiziționa mai multe jetoane.
  • Monedele ar putea fi convertite într-o monedă fiat relevantă, cum ar fi USD, moment în care ar fi datorată o taxă de conversie. Alternativ, participanții înregistrați pot folosi monedele pentru a plăti alte servicii sau taxe deținute de oraș. Exemple de astfel de servicii și taxe sunt amenzi de parcare, taxe municipale de licență de afaceri, facturi de utilități sau bilete de transport public.
  • Participanții pot „face cadou” jetoane și monede altor participanți înregistrați. Doar comisionul standard de tranzacționare se va aplica tranzacțiilor supradotate. 
  • Taxele de piață etc. trebuie plătite în monedă.

  Așteptarea este că, cu suficientă participare și lichiditate pe piață, va evolua o imagine a prețului extrem de dinamică. Când cererea este mare, prețurile vor crește, iar atunci când cererea este scăzută, acestea vor scădea. Participanții pot concepe un plan pentru a-și salva jetoanele prin rideshares și a le vinde pe piață pentru un profit pe care să-l plătească, de exemplu, pentru o vacanță sau alte articole discreționare. 

  Mecanica pieței de jetoane

  Mecanica pieței de jetoane

  ***

  Pentru a vă scufunda în mecanica pieței de jetoane, vectorii de atac anticipați, considerații de implementare și recomandări:

  Descărcați hârtia albă →

  Newsletter Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru cele mai recente știri Ethereum, soluții pentru întreprinderi, resurse pentru dezvoltatori și multe altele. Adresa de e-mail Conținut exclusivGhid complet pentru rețelele de afaceri BlockchainGhid

  Ghid complet pentru rețelele de afaceri Blockchain

  Introducere în tokenizareWebinar

  Introducere în tokenizare

  Viitorul activelor digitale și al DeFi-ului financiarWebinar

  Viitorul finanțelor: active digitale și DeFi

  Ce este Enterprise EthereumWebinar

  Ce este Enterprise Ethereum?

  Băncile centrale și viitorul banilorHartie alba

  Băncile centrale și viitorul banilor

  Blockchain Komgo pentru finanțarea comerțului cu mărfuriStudiu de caz

  Komgo: Blockchain pentru finanțarea comerțului cu mărfuri

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me