Criptomonedă vs. Blockchain

Este important să se facă distincția între criptomonede și tehnologia blockchain. Nu toate criptomonedele funcționează pe un blockchain și nu toate blockchain-urile utilizează criptomonedele ca parte a designului lor.

A criptomonedă este o formă de monedă digitală care este creată, întreținută și securizată cu o criptografie puternică. Acest lucru face ca tranzacțiile sale să fie extrem de dificil de hack sau manipulat. Spre deosebire de alte forme de active digitale – cum ar fi aurul tranzacționat la bursă, banii folosiți în jocurile online sau activele virtuale unice, cum ar fi punctele de fidelitate gestionate de companie – o criptomonedă este de obicei rezistentă la cenzură, deoarece nu este controlată de o autoritate centrală. Aceasta inversează vechea paradigmă valutară, prin care moneda a fost creată și emisă de autoritățile monetare guvernamentale și controlată de bănci centrale, cum ar fi Rezerva Federală a Statelor Unite.

Criptomonedă vs. Monedă tradițională

Formele tradiționale de monedă sunt cunoscute sub numele de moneda fiat, deoarece acestea sunt susținute exclusiv de autoritatea guvernului emitent, spre deosebire de moneda de marfă care este susținută de active fizice, cum ar fi aurul.

Guvernele care emit monedă fără sprijinul vreunui activ fizic o fac până la fiat, și dacă nu sunt în măsură să-și susțină moneda națională prin puteri militare sau economice, aceste monede își pot pierde o mare parte sau întreaga valoare intrinsecă.

De exemplu, Zimbabwe a încercat să lupte împotriva problemelor economice interne la începutul secolului al XX-lea prin imprimarea mai multor monede fiduciare naționale. Cu toate acestea, din moment ce țara nu avea puterea de a-și impune valorile valutare pe plan intern sau pe scena internațională, bancnotele tipărite au devenit rapid fără valoare. Zimbabwe a fost în cele din urmă obligat să-și abandoneze moneda și a pierdut efectiv capacitatea de a emite sau de a controla valoarea propriilor bancnote. Cetățenii săi folosesc acum mai multe valute străine, inclusiv dolarul SUA și yuanul chinezesc, ca mijloc legal de plată.

Din punct de vedere istoric, majoritatea guvernelor au legat valoarea monedelor emise de o anumită cantitate de aur, cunoscută sub numele de Standarde de aur. Etalonul aur a căzut din practică în timpul Marii Depresii, întrucât țările s-au găsit blocate în eforturile lor de a combate declinul economic prin cantitatea de aur din rezervele lor. Etalonul aur a fost abandonat la nivel mondial în anii 1970, după ce președintele american Richard Nixon a pus capăt unei politici care a permis altor țări să-și convertească rezervele de dolari SUA în aur.

Criptomonede și Bitcoin

Bitcoin este, în general, considerat prima criptomonedă modernă, deoarece a fost prima monedă digitală concepută să funcționeze într-o manieră complet descentralizată, fără a fi nevoie de o autoritate centrală. Încercările anterioare de creare a criptomonedelor au eșuat din cauza lipsei de încredere a publicului și a tehnologiei inadecvate pentru a asigura funcționarea corectă. Pur și simplu nu a fost posibil să se creeze o criptomonedă distribuită eficientă și funcțională cu tehnologia și viteza de conexiune din anii 1990. Creația Bitcoin a produs, de asemenea, primul blockchain funcțional din lume. 

Valoarea criptomonedelor

Criptomonedele moderne sunt adesea schimbabile pe scară largă pentru monedele fiduciare, mai ales dacă criptomoneda se bucură de o recunoaștere pe scară largă și poate fi cumpărată sau vândută printr-o criptomonedă. Acestea pot avea valori variabile care sunt calculate, în mod similar prețurilor acțiunilor de pe piața bursieră, în funcție de cererea și oferta lor relativă la un moment dat. Unele criptomonede încearcă să „fixeze” sau să lege valorile lor cu valoarea altceva, cum ar fi Bitcoin sau dolarul SUA.

Cum utilizează companiile blockchain astăzi

Blockchain explicat de Joe Lubin

Cum utilizează companiile blockchain astăzi?

Urmăriți videoclipul

Utilizați cazuri și aplicații pentru criptomonede

O criptomonedă poate servi ca un depozit de valoare pe care oamenii aleg să îl economisească în anticiparea unor prețuri mai ridicate sau a unor rate de schimb mai bune în viitor. Unele criptomonede pot fi folosite chiar ca plată pentru achiziționarea de bunuri și servicii, ceea ce le face un mijloc de schimb. La fel ca monedele fiat, unele criptomonede sunt mult mai eficiente în aceste roluri decât alte criptomonede.

Magazin de valoare (SoV)

Orice poate fi un depozit de valoare. Timp de milenii, aurul a fost (și este încă) considerat un bun depozit de valoare, deoarece indivizii și guvernele cred că va continua să rămână valoros în viitor. Astăzi, monedele de rezervă globale, cum ar fi dolarul SUA și lira sterlină, au devenit stocuri de valoare relativ bune. Un depozit de valoare nu trebuie să rămână neapărat același preț, dar nu poate fluctua drastic și trebuie să mențină percepția globală că va continua să crească în valoare în timp. Bitcoin, Ether (simbolul nativ al platformei Ethereum) și alte criptomonede devin încet recunoscute de instituțiile globale și de guvernele naționale ca potențiale depozite de valoare pe termen lung, deoarece nu sunt controlate de o singură țară și au niveluri de inflație programate. 

Plată

Astăzi, numerarul și cardurile de credit sunt mijloace comune de schimb, ceea ce înseamnă că sunt universal acceptate pentru schimbul de bunuri și servicii. În ultimele decenii, s-au format procese de plată mai moderne, cum ar fi Paypal, Venmo, WeChat și alte forme de plăți mobile / electronice. Cu toate acestea, toate aceste forme de plată sunt exprimate în principal în dolari SUA sau într-o altă monedă majoră. Bitcoin, eterul și alte criptomonede s-au integrat încet în lume și pot fi utilizate pentru a plăti bunuri și servicii obișnuite, consolidând în continuare capacitatea lor de a fi utilizate ca mijloc de schimb. UnionBank din Filipine, în parteneriat cu ConsenSys Solutions, Kaleido, Amazon AWS, ConsenSys Diligence, Microsoft Azure și șapte bănci rurale din Filipine, au pilotat recent Proiectul i2i, o platformă inter-rurală de plăți bancare construită pe Enterprise Ethereum. O nouă clasă de criptomonede, denumită stablecoins, a început, de asemenea, să câștige tracțiune ca mijloc de schimb, deoarece acestea sunt, în general, legate de dolarul SUA sau de unitatea unuia.

Tokenizarea

Un simbol este o reprezentare digitală a unei unități de valoare. Această unitate de valoare poate fi atribuită oricărui lucru considerat valoros de societate, fie că este vorba de active virtuale sau reprezentări digitale ale activelor din lumea reală. Jetoanele sunt create folosind platforme de contract inteligente, cum ar fi Ethereum și fiecare jeton poate fi programat cu diverse caracteristici.

Webinarii ConsenSys

Introducere în tokenizare

O scufundare profundă pe tokenizarea blockchain-ului și beneficiile sale de afaceri cu experți de la ConsenSys.

Înregistrați-vă astăziIntroducere în tokenizare

Mecanismul de stimulare

Multe criptomonede servesc, de asemenea, ca bază a sistemelor cripto-economice, în care participanții sunt motivați să se comporte într-un mod interesat de sine, care beneficiază și avansează simultan sistemul în ansamblu. Sistemul cripto-economic din spatele multor criptomonede are o asemănare puternică cu piața liberă neîngrădită prevăzută de economistul pionier Adam Smith, al cărui principiu al „mâinii invizibile” dictează faptul că participanții interesați la o economie de piață liberă vor ajunge automat la o stare de echilibru între cumpărători și vânzători de active. Gradul în care ecosistemele acestor criptomonede seamănă cu piețele libere nereglementate depinde în mare măsură de gradul în care creatorii săi exercită controlul asupra emiterii și dezvoltării criptomonedelor..

Acestea sunt unele dintre aplicațiile largi ale criptomonedelor. Pe măsură ce criptomonedele sunt dezvoltate și experimentate în continuare, ele câștigă noi cazuri de utilizare și aplicații potențiale. Deși este imposibil de spus cu certitudine cum vor fi utilizate criptomonedele în viitor, cazurile de utilizare și aplicațiile existente garantează cu siguranță că vor fi o tehnologie perturbatoare. Tehnologia blockchain în sine, care alimentează criptomonedele, are, de asemenea, o gamă largă de cazuri de utilizare și beneficii potențiale pentru diverse industrii.

Aflați mai multe despre tehnologia din spatele criptomonedelor

  • Baza de cunoștințe Ce este tehnologia Blockchain?
  • Baza de cunoștințe Ce este Ethereum?
  • Enterprise Ethereum: cazuri de utilizare și aplicații blockchain în funcție de industrie

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me