blogul 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain Explained Evenimente și conferințe ApăsațiBuletine informative

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Adresa de email

Vă respectăm confidențialitatea

AcasăBlogBlockchain explicat

Ce este dovada mizei?

Ethereum 2.0 va aduce trecerea de la Dovada muncii la Dovada mizei. Dovada mizei oferă capacități unice de generare de venituri pentru deținătorii de ETH. De Everett Muzzy 15 mai 2020 Postat pe 15 mai 2020

care este dovada eroului de miză 2

În 2020, prima fază a Ethereum 2.0 va intra în vigoare, marcând o revizuire a blockchain-ului Ethereum 1.0 existent și îmbunătățiri notabile ale scalabilității și accesibilității. Nucleul arhitecturii Ethereum 2.0 este mecanismul de consens Proof of Stake (PoS), care va înlocui mecanismul de consens existent Proof of Work (PoW). 

PoS vine cu o serie de îmbunătățiri, inclusiv: eficiență energetică, bariere mai mici la intrare, stimulente cripto-economice mai puternice și capacități mai mari de generare de venituri pentru un set mai larg de utilizatori. Acest articol își propune să clarifice ce este dovada mizei, cum va fi implementat în Ethereum 2.0 și cum deținătorii de ETH pot anticipa interacțiunea cu noua arhitectură.

Explorați baza noastră de cunoștințe Ethereum 2.0 pentru întrebări frecvente, resurse și multe altele.

Înțelegerea mecanismelor de consens

În sistemele distribuite, un mecanism de consens este metoda prin care rețeaua este de acord asupra unei singure surse de adevăr. Spre deosebire de sistemele centralizate, unde o sursă de adevăr este decisă de o singură entitate de control, sistemele distribuite se bazează pe un număr mare de autorități autonome pentru a coopera la întreținerea unei singure rețele. Aceste noduri distincte trebuie să aibă un mecanism de calcul prin care să ajungă la un acord cu privire la ceea ce este cea mai recentă și mai precisă înregistrare a datelor. Pentru a conduce punctul către casă, aceste rețele distribuite trebuie să adopte toate un mecanism criptografic identic pentru a ajunge la consens.

Dovada mecanismului de consens al muncii

Mecanismul de consens pentru dovada muncii (PoW) este în prezent cel mai utilizat mecanism de consens și, probabil, cel mai bine înțeles. Pionier de Satoshi Nakamoto odată cu lansarea Bitcoin în 2008, PoW a alimentat până acum majoritatea blockchain-urilor cu cel mai înalt profil, inclusiv Ethereum.

Pentru o tehnologie emergentă precum blockchain-ul, PoW s-a dovedit a fi un mecanism de consens extrem de sigur și de încredere. Componentele de bază ale PoW sunt minerii și energia. Minerii sunt persoanele fizice sau entitățile care întrețin rețeaua rulând și gestionând noduri (computere). Minerii direcționează noduri pentru a consuma energie electrică sub formă de energie de calcul pentru a rezolva probleme matematice din ce în ce mai complexe. Minerul care rezolvă problema câștigă mai întâi dreptul de a adăuga un bloc de tranzacții la lanțul în continuă creștere de blocuri consecutive, creând un istoric unic și verificabil de date pe un blockchain PoW. 

Cheltuielile cu puterea de calcul costă bani sub formă de energie electrică – pe lângă costurile hardware inițiale ale înființării unui nod funcțional. Cu toate acestea, costul de a fi miner este meritat de recompensele bloc. Când un miner exploatează cu succes un bloc, acesta primește o recompensă sub formă de monedă nativă a blockchain-ului (adică BTC, ETH etc.). 

Pe măsură ce mai mulți mineri încep să ruleze noduri pe un blockchain, rata de hash (adică puterea de calcul a rețelei) crește, ceea ce înseamnă că următorul bloc poate fi exploatat puțin mai rapid decât precedentul. Rețeaua încearcă să mențină un timp de blocare consistent (timpul dintre fiecare bloc); Ethereum este extras la fiecare ~ 14 secunde, iar Bitcoin este extras la fiecare ~ 10 minute. Dacă hashratul crește și un bloc este exploatat puțin mai repede decât înainte, prin urmare, dificultatea este crescută automat pentru următorul bloc, asigurându-se că devine puțin mai greu de extras un bloc și timpul de blocare se restabilizează. Dificultatea se reglează în mod regulat după fiecare blocare, astfel încât timpul de blocare să rămână relativ stabil. 

Pe măsură ce minerii părăsesc rețeaua (ceea ce se poate întâmpla din mai multe motive, inclusiv o scădere a valorii USD a monedei native), dificultatea va scădea, ceea ce înseamnă că devine mai ușor pentru mineri să extragă blocuri și să primească recompense. Această dificultate scăzută servește drept stimulent pentru mai mulți mineri să revină în rețea, asigurându-se că rețeaua rămâne puternică și suficient descentralizată. 

Blockchain-urile PoW s-au dovedit extrem de rezistente și sigure. Stimularea împotriva unui actor rău intenționat care încearcă să compromită un blockchain PoW este costul energiei electrice necesare pentru a genera cantitatea suficientă de energie de calcul pentru a prelua o rată de hash majoritară. Puterea de calcul combinată necesară pentru ca o persoană să compromită un blockchain PoW bine stabilit precum Bitcoin sau Ethereum ar costa o sumă extraordinară de bani și s-ar putea să nu existe nici măcar.

Deși simple și sigure, lanțurile PoW se confruntă cu trei provocări principale: accesibilitatea, centralizarea și scalabilitatea.

Accesibilitate: Barierele de intrare pentru a deveni miner PoW sunt mari. Lanțurile de dovadă a muncii necesită o cantitate substanțială de energie pentru întreținere. Un miner trebuie să cumpere, să înființeze și să întrețină toate componentele hardware necesare pentru a rula o platformă de exploatare PoW. În plus, exploatarea PoW este extrem de consumatoare de energie. Nu numai că mecanismul de bază este ineficient din punct de vedere energetic, dar crește și mai mult bariera la intrare. Pentru a câștiga recompense semnificative, este mai bine pentru un miner să locuiască într-o regiune cu costuri mai mici de energie electrică. În plus, jurisdicțiile oferă adesea costuri mai mici de energie electrică corporațiilor, ceea ce înseamnă că un miner care dorește să își maximizeze profiturile ar trebui să înființeze o companie și să achiziționeze suficient echipament minier pentru a compensa efortul și costurile asociate. În ansamblu, ineficiența energetică, costurile variabile ale energiei electrice, costurile hardware și întreruperile energiei corporative prezintă bariere semnificative la intrarea majorității potențialilor mineri.

Centralizare: Barierele de intrare în minerit pot avea efectul secundar advers al unei mai mari centralizări a minerilor. Pe măsură ce devine mai costisitor și mai puțin profitabil să devii miner, rețeaua vede în mod natural o concentrare a mineritului în două categorii. În primul rând, mari conglomerate miniere care operează în zone cu costuri reduse de energie electrică și vreme rece (pentru a reduce costul răcirii manuale a hardware-ului minier), cum ar fi Mongolia și Siberia. În al doilea rând, puterea minieră este centralizată în mâinile bazinelor miniere. Deoarece devine mai puțin profitabil pentru majoritatea oamenilor să exploateze individual, ei cumpără energie hash dintr-un fond minier, care funcționează ca o singură entitate minieră. Până la sfârșitul anului 2019, peste 50% din blocurile de pe Ethereum au fost exploatate de doar două bazine miniere.

imaginea 26Figura: Până la sfârșitul anului 2019, 52,8% din blocuri erau produse de două bazine miniere [22,5% Ethermine, 30,3% SparkPool]

Scalabilitate: În actualul lanț Ethereum Proof of Work, fiecare bloc este extras consecutiv. Fiecare bloc poate conține doar o anumită cantitate de date, cunoscută sub numele de dimensiunea blocului. Aceasta înseamnă că, dacă există mai multe tranzacții în așteptare decât pot fi încadrate într-un bloc, tranzacțiile care nu intră în următorul bloc care trebuie exploatat trebuie să „aștepte” următorul bloc pentru a fi inclusă o altă șansă. Pe Ethereum, un bloc este extras o dată la fiecare ~ 14 secunde, dar în timpul evenimentelor de tranzacții deosebit de ridicate, unii utilizatori ar putea aștepta ore în șir pentru ca tranzacțiile lor să fie procesate.

icoana consensys plexus rotundă Descărcați Ethereum 2.0 Staking Ecosystem Report Download

Găsirea soluțiilor cu dovada mizei

Dovada mizei este un alt tip de mecanism de consens pe care îl pot folosi blockchain-urile pentru a conveni asupra unei singure înregistrări adevărate a istoricului datelor. În timp ce în PoW minerii cheltuiesc energie (electricitate) pentru exploatarea blocurilor în existență, în validatorii PoS angajează miza pentru a atesta (sau „valida”) blocurile în existență.

Validatorii sunt participanții la rețea care rulează noduri (numite noduri validatoare) pentru a propune și atesta blocuri pe un blockchain PoS. Acestea fac acest lucru prin plasarea criptelor (în cazul Ethereum 2.0, ETH) în rețea și se pun la dispoziție pentru a fi selectați aleatoriu pentru a propune un bloc. Alți validatori „atestă” că au văzut blocajul. Când a fost colectat un număr suficient de atestări pentru bloc, blocul este adăugat la blockchain. Validatorii primesc recompense atât pentru propunerea cu succes a blocurilor (la fel cum fac în PoW), cât și pentru realizarea atestărilor despre blocurile pe care le-au văzut.

Stimulentele cripto-economice pentru PoS sunt concepute pentru a crea recompense mai convingătoare pentru un comportament adecvat și sancțiuni mai severe pentru un comportament rău intenționat. Stimularea cripto-economică de bază se reduce la cerința ca validatorii să își pună propriul cripto – adică. bani –– în rețea. În loc să ia în considerare costul secundar al energiei electrice pentru a rula un nod PoW, validatorii de pe lanțurile PoS sunt obligați să depună direct o sumă monetară semnificativă în rețea. 

Validatorii acumulează recompense pentru realizarea blocurilor și atestărilor atunci când le vine rândul să facă acest lucru. Sunt sancționați pentru că nu își îndeplinesc responsabilitățile atunci când le vine rândul să facă acest lucru – adică dacă sunt offline. Sancțiunile pentru a fi offline sunt relativ ușoare și echivalează cu aproximativ aceleași cu recompensele așteptate în timp. Deci, dacă un validator participă corect mai mult de jumătate din timp, atunci recompensele ei vor fi net pozitive. 

În cazul în care un validator încearcă să atace sau să compromită blockchain-ul încercând să propună un nou set de istoric al datelor, totuși, va începe un mecanism de penalizare diferit: o parte substanțială din suma mizată va fi redusă (posibil până la întreaga sumă de miză) și vor fi expulzați din rețea. Rezultatul este un risc financiar imens al unui atac eșuat de către un validator. Pentru a face o analogie cu PoW, ar fi ca și cum un miner care nu a reușit un atac asupra unui lanț PoW ar fi forțat să-și ardă întreaga instalație minieră în loc să mănânce doar costul electricității pe care a cheltuit-o pentru un atac eșuat. În plus, această arhitectură plasează securitatea rețelei direct în mâinile celor care întrețin rețeaua și care dețin activul său cripto nativ în protocolul propriu-zis…

Dovada mizei abordează cele trei probleme ale lanțurilor PoW discutate anterior – accesibilitatea, centralizarea și, în special, scalabilitatea:

Accesibilitate: Dovada blockchain-urilor Stake nu necesită validatorilor să se îngrijoreze de costurile hardware inițiale sau să acorde atenție tarifelor de energie electrică la fel ca minerii din lanțurile PoW. Prin urmare, este o barieră semnificativ mai mică la intrare pentru o persoană de a rula un nod validator pe un lanț PoS decât rularea unui nod minier pe un lanț PoW. Cu toate acestea, există o barieră notabilă în calea intrării accesibile pentru PoS. Validatorii trebuie să mizeze o cantitate minimă de criptare pentru a rula un nod validator complet. Pentru Ethereum 2.0, de exemplu, această sumă este de 32 ETH (6.500 USD la momentul scrierii). Pentru mulți, aceasta reprezintă o sumă semnificativă de bani și un factor de descurajare a participării active. În același mod în care lanțurile PoW au fonduri miniere, totuși, vor exista fonduri de participare care să agregeze fondurile participanților care nu pot sau nu doresc să mizeze 32 ETH. Rezerva va miza în numele lor și vor primi recompense ca procent din miza lor. 

Centralizare: Cu bariere reduse la intrare și eliminarea preocupărilor cu privire la minimizarea costurilor cu energia electrică, rețelele PoS sunt semnificativ mai descentralizate la nivel de nod decât rețelele PoW. Participarea la un lanț PoS necesită doar o cantitate diferită de cripto, o conexiune la internet și un computer (sau telefon / tabletă). Acest lucru deschide ușile participării și generării de venituri unui grup mult mai mare de oameni. În plus, economiile de scară sunt mult mai mici în economia PoS decât PoW. În sistemele PoW, cu cât un miner controlează mai multă putere, cu atât este mai mare procentul de recompense pe care l-ar putea primi. În PoS, rentabilitatea% a validatorului rămâne constantă, indiferent dacă gestionează 1 nod sau 1.000. 

Scalabilitate: Doar dovada mizei nu îmbunătățește scalabilitatea. Cu toate acestea, arhitecturile PoS permit implementarea unei soluții de scalabilitate cunoscută sub numele de sharding fără a reduce securitatea. Sharding este un mecanism de scalare a bazei de date în care un blockchain este partiționat în mai multe lanțuri de fragmente, fiecare dintre acestea fiind capabil să proceseze blocuri. Acest lucru scutește blockchain-ul de a fi nevoit să proceseze fiecare bloc simultan și, în schimb, permite ca mai multe blocuri (și, cu alte cuvinte, mai multe seturi de date) să fie procesate simultan. De exemplu, cu Ethereum 2.0, sharding-ul va împărți blockchain-ul în 64 de lanțuri separate de shard, ceea ce înseamnă că rețeaua va procesa tranzacții la cel puțin 64x viteza tranzacției lanțului original PoW.

În rețelele PoW, partajarea ar ajuta la scalabilitate, dar ar avea un impact consecințele asupra securității rețelei. Împărțirea unei rețele PoW în lanțuri de fragmente înseamnă că fiecare lanț ar necesita mai puțină putere de hash pentru a face compromisuri. Lanțurile PoS, totuși, „știu” cine sunt validatorii din rețea (mai precis, există o adresă atașată fiecărui depozit și, prin urmare, fiecărui nod validator). Prin intermediul unui algoritm probabil aleatoriu, prin urmare, lanțurile PoS se pot asigura că validatorii aleși pentru validarea blocurilor pe diferite lanțuri sunt aleatorii, eliminând în mod statistic șansa ca un validator să controleze suficientă miză pentru a compromite datele dintr-un bloc. În timp ce PoW necesită compromiterea securității pentru a atinge scalabilitatea, rețelele PoS pot realiza ambele prin sharding.

Dovada mizei pe Ethereum 2.0

Ethereum 2.0 este un lanț Proof of Stake care va intra în funcțiune în etape, începând cu Faza 0 în 2020. Faza 0 a Ethereum 2.0 va lansa ceea ce se numește lanțul farurilor, care va stabili și menține mecanismul consensului Proof of Stake..

icoana consensys plexus rotundă Citiți „Ce este Ethereum 2.0?” Citeste mai mult

În Ethereum 2.0, mecanismul de consens PoS va impune validatorilor să mizeze 32 ETH pentru a rula un nod validator în rețea. De fiecare dată când un bloc este setat să fie propus, cel puțin 4 și până la 64 de comitete aleatorii de 128 de noduri de validare vor fi selectate din întregul grup de validatori pentru a atesta blocul. (Acest lucru este în mod sigur sigur și există mai puțin de 1 într-o trilion de șanse că un atacator care controlează 1/3 din validatorii din rețea ar controla ⅔ din validatorii dintr-un comitet pentru a executa cu succes un atac).

Pentru a deveni validator pe Ethereum 2.0, validatorii vor depune 32 de ETH în funcțional Contract de depozit Ethereum 2.0, care a fost dezvoltat și lansat de Fundația Ethereum. Validatorii vor trebui să mizeze 32 ETH pentru fiecare nod de validare pe care doresc să îl ruleze.

În faza 0 a Ethereum 2.0, recompensele pentru propunere și atestare nu vor fi distribuite validatorilor până când nu este atins pragul minim de validatori ETH și validatori angajați pentru lansarea rețelei. Rețeaua va necesita cel puțin 524.288 ETH pentru a fi mizate, împărțite între cel puțin 16.384 noduri de validare. Odată ce pragul este activ și blocul de geneză este creat, recompensele vor începe să fie distribuite validatorilor.

Citiți raportul de miză Ethereum 2.0

Descărcați ultimul nostru raport ecosistem pentru informații despre viitorul mizei pe Ethereum 2.0. Descarca

Cu mulțumiri lui Mally Anderson, Ben Edgington și James Beck.

Ethereum 2.0 Dovada mizei StakeNewsletter Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru cele mai recente știri Ethereum, soluții pentru întreprinderi, resurse pentru dezvoltatori și multe altele. Adresa de e-mail Conținut exclusivEthereum Q3 2020 DeFi ReportRaport

Ethereum Q3 2020 DeFi Report

Ethereum Q2 2020 DeFi ReportRaport

Ethereum Q2 2020 DeFi Report

Ghid complet pentru rețelele de afaceri BlockchainGhid

Ghid complet pentru rețelele de afaceri Blockchain

Cum să construiți un produs Blockchain de succesWebinar

Cum să construiți un produs Blockchain de succes

Introducere în tokenizareWebinar

Introducere în tokenizare

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me