blogul 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain Explained Evenimente și conferințe ApăsațiBuletine informative

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Adresa de email

Vă respectăm confidențialitatea

HomeBlogEnterprise Blockchain

Ce este moneda digitală a băncii centrale cu amănuntul?

Principiile cheie ale CBDC cu amănuntul și starea adoptării blockchain-ului băncii centrale în întreaga lume. de Matthieu Saint Olive 8 iunie 2020 Postat pe 8 iunie 2020

ce este cbdc hero

Dacă urmăriți inovații în domeniul finanțelor și criptomonedelor, este posibil să fi auzit o cantitate excesivă de buzz în jurul conceptului de valute digitale ale băncii centrale (CBDC). Dar uneori este destul de dificil să înțelegem care bănci centrale sunt cele mai îndepărtate în crearea unui CBDC și care sunt principiile cheie de proiectare pe care le iau în considerare. Obiectivul acestui post este de a introduce principiile cheie ale CBDC cu amănuntul și de a împărtăși câteva exemple concrete despre modul în care diferite bănci centrale din întreaga lume intenționează să implementeze tehnologia.

O scurtă istorie a plăților

Banii sunt un ingredient critic pentru activitatea economică, iar forma sa fizică este strâns legată de nevoile utilizatorilor săi. Acesta este motivul pentru care banii au evoluat continuu de la cele mai primitive forme de preistorie (cochilii, mărgele) la cele mai recente forme (numerar, aplicații bancare), în urma unui proces continuu de dematerializare. În ultimii câțiva ani, apariția produselor și serviciilor bazate pe internet a dus la o schimbare de paradigmă, tranzacțiile lumii trecând la o economie conectată digital. Creșterea mijloacelor digitale de plată este clar corelată cu scăderea utilizabilității numerarului în economia noastră digitală. Companii precum PayPal, Stripe, Ant Financial și Revolut au apărut ca lideri în industrie și au beneficiat de această trecere la comerțul online și digital.

Mai recent, am văzut apariția de noi inovații în industria plăților. A început cu Bitcoin și apoi cu stablecoins construite deasupra blockchain-ului Ethereum precum Tether (USDT) cu miliarde de dolari tranzacționați în fiecare zi. Anul trecut, Facebook și-a anunțat ambiția de a intra în industria banilor și a plăților cu proiectul Libra: o monedă stabilă globală despre care susțin că ar îmbunătăți incluziunea financiară în regiunile în care oamenii pot folosi Facebook, dar care încă nu au un cont bancar.

Deoarece mandatul principal al băncilor centrale este de a asigura stabilitatea monetară și financiară, inovația tehnologiilor blockchain și stablecoin a forțat aceste instituții să evalueze dacă transformarea industriei de plăți prezintă sau nu un risc. Printre soluțiile propuse se numără ca băncile centrale să ofere o alternativă la mijloacele digitale de plată private, cu o formă digitală de numerar. Aceasta este ceea ce numim valute digitale ale băncii centrale.

icoana consensys plexus rotundă Descărcați cartea noastră albă, „Băncile centrale și viitorul banilor digitali”. Descarca

Ce sunt banii băncii centrale astăzi?

Cea mai recunoscută formă a banilor băncii centrale este numerarul, care poate fi utilizat de publicul larg și este utilizat în principal pentru tranzacții cu valoare mai mică. Cealaltă formă de bani a băncii centrale este o plată legală emisă de o bancă centrală, care reprezintă o creanță împotriva băncii centrale. Acest lucru este diferit de banii băncii comerciale, care reprezintă o creanță împotriva băncii comerciale. Cu toate acestea, în ceea ce privește valoarea, banii băncii centrale sunt utilizați în cea mai mare parte de instituțiile financiare pentru decontarea interbancară. În termeni simpli, înseamnă că instituțiile financiare au un cont bancar la banca centrală, în timp ce tu și cu mine (ca persoane fizice) nu putem. Aceste conturi sunt deja gestionate digital și permit tranzacții în timp real cu sisteme numite Real Time Gross Settlement (RTGS). De exemplu, se numește sistemul european RTGS Ținta 2.

Cele două tipuri de CBDC

La fel ca și cererile de numerar și ale băncilor comerciale împotriva băncii centrale, există două tipuri principale de CBDC care sunt luate în considerare în întreaga lume:

 • Comerț cu ridicata CBDC: acest tip de monedă ar fi utilizat de instituțiile financiare pentru a cumpăra și vinde active financiare și ar înlocui sistemele RTGS.
 • CBDC cu amănuntul: acest tip de monedă ar fi folosit pentru a plăti lucruri, pentru a trimite bani prietenilor și familiei și, eventual, pentru a primi stimulente și subvenții guvernamentale.

În scopul acestei postări, mă voi concentra doar pe CBDC cu amănuntul, care este asemănător cu o formă digitală de numerar. De acum înainte, termenul „CBDC” este folosit pentru a descrie un „CBDC cu amănuntul”.

Principiile cheie ale CBDC cu amănuntul

Deși există o mulțime de posibilități de proiectare pentru un CBDC cu amănuntul, majoritatea băncilor centrale din întreaga lume sunt de acord cu următoarele principii cheie:

 • Un CBDC ar fi o nouă formă de bani ai băncii centrale, emise și controlate de banca centrală. Aprovizionarea cu CBDC este determinată de politica monetară și controlată de banca centrală. 
 • CBDC este o datorie față de bilanțul băncii centrale (spre deosebire de banii băncii comerciale, care reprezintă o creanță împotriva unei bănci comerciale).
 • Un CBDC trebuie acceptat ca mijloc de plată, curs legal, și un depozit sigur de valoare de către toți cetățenii, întreprinderile și agențiile guvernamentale. 
 • Un CBDC este distribuit la o paritate unu-la-unu cu fiat relevant de către banca centrală și ar trebui să fie convertibil fără probleme și în numerar în numerar și numerar al băncii comerciale.
 • Consumatorii nu ar trebui să aibă nevoie de un cont bancar pentru a obține și utiliza un CBDC.
 • CBDC ar trebui să fie construit pe o infrastructură deschisă, pentru a permite companiilor private să construiască produse și servicii inovatoare. 
 • Costul tranzacției ar trebui să fie mai mic decât sistemele actuale.

Potrivit Băncii pentru decontări internaționale, peste 80% din băncile centrale sunt angajați în unele lucrări privind CBDC. China, Suedia, Cambodgia, Bahamas și Caraibe de Est sunt printre cele mai avansate inițiative ale CBDC cu amănuntul. Aceștia rulează piloți în direct, iar cei mai mulți dintre ei intenționează să intre în direct până la sfârșitul anului 2021. De asemenea, la fiecare câteva săptămâni, o altă bancă centrală anunță un plan pentru a începe un pilot CBDC. Cele mai recente țări includ Olanda și Coreea de Sud. Cu toate acestea, printre acele bănci centrale, nu toate intenționează să meargă în direct cu CBDC. Unii dintre ei, cum ar fi Banca Canadei și Banca de Rezervă din Africa de Sud, au explicat că lansează acei piloți pentru a evalua în mod corespunzător oportunitățile și riscurile unui CBDC și pentru a se pregăti cât mai mult posibil să emită un CBDC, dacă este necesar..

adoptarea cbdc

Cât de diferite țări implementează CBDC

În timp ce o serie de bănci centrale vor emite probabil un CBDC în următorii ani, este destul de sigur că acestea nu vor fi exact la fel. Există o mulțime de opțiuni de proiectare care depind de contextul național și de întrebări precum: 

 • Se folosește numerar? 
 • Sunt persoane atașate de confidențialitatea oferită de numerar? 
 • Se consideră că banii băncii comerciale sunt siguri? 
 • Care este nivelul incluziunii financiare? 

Printre inițiativele în curs, putem observa deja unele diferențe. De exemplu, proiectul numit „Sand Dollar”În Bahamas este conceput pentru a oferi rezidenților un acces mai ușor la serviciile financiare, în lumina dificultăților economice în urma avariilor uraganului Dorian asupra infrastructurii financiare. Prin urmare, acestea permit publicului să utilizeze portofelul CBDC fără niciun cont bancar și fără a cere identificarea utilizatorului pentru sume mici. Ei intenționează să intre în direct încă de la sfârșitul acestui an. 

Obiectivul Chinei este diferit. Ei lucrează la proiectul de monedă digitală și plată electronică (DCEP) din 2014 pentru a concura cu dominația dolarului ca monedă de rezervă globală, ca parte a strategiei lor mai largi pentru centură și drumuri. Există piloți în desfășurare în 4 orașe și 20 de companii private, inclusiv McDonald’s și Starbucks, fac parte din experiment. Se pare că CBDC chinez nu folosește blockchain, ci folosește unele dintre componentele sale cheie, cum ar fi criptografia asimetrică și contractele inteligente. 

Suedia are o poziție economică unică: este cea mai puțin dependentă de numerar din lume, cu doar 1% din PIB în numerar, comparativ cu 11% pentru zona euro. Scăderea consumului de numerar observată în ultimii doi ani i-a determinat pe unii comercianți să-l refuze ca mijloc de plată, deoarece era prea costisitor. Nu intenționează încă să intre în direct, dar sunt adesea descriși drept una dintre cele mai avansate inițiative.

Banca Angliei nu a construit încă nicio tehnologie pentru CBDC, dar au publicat un document foarte detaliat lucrare de discuție. Acestea descriu un posibil design de arhitectură care se bazează pe un model de platformă public-privat. Conceptul este că CBDC, ca depozit de valoare, ar fi contabilizat pe un registru principal operat de banca centrală, care ar putea beneficia de un blockchain privat și permis. În timp ce registrul principal va oferi cele mai simple funcționalități de plată, unele companii private autorizate ar furniza interfețe ușor de utilizat pentru a utiliza CBDC, dar vor oferi, de asemenea, servicii suplimentare, cum ar fi împrumuturi și conturi de economii cu dobândă. Acest parteneriat între banca centrală și băncile comerciale ar însemna că un CBDC nu va furniza doar o infrastructură de plată fiabilă și eficientă, ci va încuraja și inovația digitală de la companiile private..

Dincolo de CBDC-urile naționale care sunt testate, ce ar fi dacă băncile centrale din întreaga lume ar lucra împreună pentru a construi standarde comune pentru CBDC? Astfel de standarde globale ar simplifica interoperabilitatea între aceste sisteme de bănci centrale, ceea ce ar reduce semnificativ costul și complexitatea plăților transfrontaliere. Există câteva inițiative pe această cale, inclusiv noua Bancă pentru decontări internaționale grupul băncii centrale, împreună cu alte șase bănci centrale care au format un grup de lucru la începutul acestui an pentru a explora standarde comune. Din păcate, această inițiativă este încă izolată și încă nu au fost distribuite informații publice cu privire la rezultatele obținute.

Cum CBDC va deveni un schimbător de jocuri pentru plățile cu amănuntul

Cred că este evident că în următorii câțiva ani, vom vedea câteva CBDC-uri care vor fi emise „pe bune” în întreaga lume. Cu toate acestea, în timp ce majoritatea oamenilor se concentrează astăzi pe a afla cine va fi prima bancă centrală care va emite un CBDC, cred că ar trebui să ne uităm mai atent la „cine va construi cel mai bun?” Ce CBDC va schimba cu adevărat jocul în ceea ce privește plățile cu amănuntul?

În opinia mea, un CBDC are potențialul de a fi un adevărat schimbător de jocuri pentru industria plăților, dacă este îndeplinită o condiție: moneda digitală a băncii centrale trebuie să fie construită ca o infrastructură deschisă și partajată pentru ca sectorul privat să poată construi cu ușurință deasupra acesteia. . Trebuie să fie deschis, transparent și accesibil, deoarece nimeni nu mai vrea să construiască și să folosească sisteme siled! În consecință, recomand cu tărie băncilor centrale din întreaga lume să acorde atenție transformărilor majore care au loc cu ecosistemele publice blockchain, în special Ethereum, și să găsească curajul de a construi o infrastructură deschisă similară care să încurajeze inovația digitală. Să îmbrățișăm beneficiile descentralizării, împreună cu încrederea solidă oferită de băncile centrale!

Urmăriți seminarul nostru web despre CBDC și Stablecoins

Aflați ce înseamnă CBDC pentru viitorul banilor. Urmăriți CBDCIndustry InsightPlățiNewsletter Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru cele mai recente știri Ethereum, soluții pentru întreprinderi, resurse pentru dezvoltatori și multe altele. Adresa de e-mail Conținut exclusivGhid complet pentru rețelele de afaceri BlockchainGhid

Ghid complet pentru rețelele de afaceri Blockchain

Introducere în tokenizareWebinar

Introducere în tokenizare

Viitorul activelor digitale și al DeFi-ului financiarWebinar

Viitorul finanțelor: active digitale și DeFi

Ce este Enterprise EthereumWebinar

Ce este Enterprise Ethereum?

Băncile centrale și viitorul banilorHartie alba

Băncile centrale și viitorul banilor

Blockchain Komgo pentru finanțarea comerțului cu mărfuriStudiu de caz

Komgo: Blockchain pentru finanțarea comerțului cu mărfuri

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me