blogul 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain Explained Evenimente și conferințe ApăsațiBuletine informative

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Adresa de email

Vă respectăm confidențialitatea

AcasăBlogCodefi

Cum să explici tokenizarea copiilor de șase ani (ei bine … un fel de)

de Alex Kostura 21 aprilie 2020 Postat pe 21 aprilie 2020

erou simbolic

Ce este de fapt un „token” bazat pe blockchain? Poate fi dificil să vă înfășurați mintea în jurul unor concepte precum tokenizarea activelor financiare, fracționarea simbolurilor și modul în care se comportă contractele inteligente în anumite scenarii, chiar și pentru practicienii experimentați din industria DeFi. Șansele sunt că nu ați fost interogat cu privire la conceptele blockchain de către un tânăr de șase ani obsedat de cripto, dar așa cum a spus Albert Einstein odată, „dacă nu-l puteți explica unui copil de șase ani, probabil că nu” nu-l înțelegeți singur ”. Având în vedere acest lucru, noi, la ConsenSys Codefi, ne-am apucat să explicăm procesul de tokenizare utilizând o analogie cu ceea ce știu toți copiii de șase ani: marmură.

Deci, să începem cu un simbol:

simbol 1.png

Un token reprezintă în mod digital proprietatea asupra a ceva într-un mod sigur, folosind metode criptografice. „Ceva” poate fi de fapt orice: un activ criptografic, da, dar și o acțiune a companiei, o acțiune de fond, un împrumut sindicalizat, o obligațiune corporativă, un instrument derivat, un activ imobiliar, o piesă de artă sau un bun de lux.

Proprietățile și cerințele unui anumit simbol diferă în funcție de cazul de utilizare. Alegerea jetonului potrivit dintre numeroasele opțiuni depinde de cazul de utilizare dat.

Pasul 1: Selectarea unei categorii de jetoane

În ciuda diversității jetoanelor, cele mai multe dintre ele pot fi generalizate în 3 categorii principale, așa cum sunt definite în Token Taxonomy Framework.

Prima categorie este jetoane fungibile:

simbol 2.png

Jetoanele fungibile sunt identice și nu pot fi distinse între ele. Fiecare jeton individual este în esență interschimbabil, cum ar fi dolari SUA, acțiuni ale companiei sau uncii de aur. Aceasta este probabil cea mai simplă și comună categorie de jetoane, iar cazurile de utilizare de bază pentru jetoanele fungibile sunt destul de simple – cel mai frecvent fiind criptomonedele (cum ar fi Bitcoin sau Ether).

A doua categorie este jetoane nefungibile:

jeton 3.png

Jetoanele nefungibile sunt ca o colecție de marmuri diferite, unice: reprezintă ceva unic sau finit și, prin urmare, nu se interschimbă reciproc. Jetoanele nefungibile (NFT-uri) sunt folosite pentru a crea o lipsă digitală verificabilă, precum și pentru a reprezenta proprietatea asupra activelor precum bunuri imobiliare, bunuri de lux, opere de artă sau obiecte de colecție în jocurile video (CryptoKitties este un prim exemplu). În esență, NFT-urile sunt utilizate pentru articole care necesită o amprentă digitală unică. NFT-urile fac posibilă o nouă varietate de oportunități puternice pentru utilizarea tehnologiei blockchain.

A treia categorie este jetoane hibride:

jeton 4.png

Jetoanele hibride sunt o combinație a ambelor și, prin urmare, sunt puțin mai complexe. Fiecare jeton aparține unei clase (uneori numită și categorie / partiție / tranșă). În cadrul unei clase date, toate jetoanele sunt aceleași: sunt fungibile. Dar jetoanele din diferite clase se pot distinge între ele: sunt nefungibile. Folosind analogia de marmură, jetoanele hibride sunt ca niște grupuri de bile de diferite culori, identice cu toate și numai acele bile de același grup de culori. Clasele de jetoane hibride pot reprezenta, de exemplu, o cotă de fond, un container pe o navă etc..

Pentru orice simbol – fungibil, nefungibil sau hibrid – există un set de axiome sau „reguli” predefinite care dictează comportamentul acestuia în anumite scenarii. Pentru utilizări mai comune ale jetoanelor, cum ar fi jetoanele de active financiare, au fost construite un set de standarde de jetoane Ethereum generalizate (cum ar fi ERC20, ERC721, ERC1400) pentru a asigura o interoperabilitate și o integrare mai uniformă cu platformele existente și aplicațiile descentralizate.

De exemplu, dacă o companie emite acțiuni printr-un jeton listat pe unul dintre acele standarde verificate (cum ar fi ERC20, ERC721, ERC1400), acestea vor fi „prin proiectare” tranzacționabile pe orice fel de bursă compatibilă cu Ethereum (OpenFinance, Templum , TZero etc.). În plus, dacă activul verifică un standard, investitorii pot alege orice soluție de custodie a activelor dintre toate portofelele conforme cu Ethereum (Argent, Fortis, Metamask etc.).

Pasul 2: definiți fluxul de lucru al afacerii + Comportamente adecvate

Fiecare simbol, în cele din urmă, este o colecție de contracte inteligente care îi dictează atributele și funcționalitatea. Funcționalitățile corespunzătoare acelui token sunt stabilite într-un contract inteligent standard, care poate fi apoi utilizat de alte produse, cum ar fi diferite portofele și schimburi. Contractele inteligente cu jeton sunt reguli și comportamente codificate care urmează simbolul pe tot parcursul ciclului său de viață.

 Un contract inteligent de token este un bun punct de plecare pentru a tokeniza un activ financiar. Cu toate acestea, un jeton nu este suficient pentru a-l transforma într-un activ financiar, întrucât trebuie încă aplicat și adaptat unui caz de utilizare. Pentru a valorifica beneficiile blockchain-urilor programabile precum Ethereum, trebuie să stabilim reguli și comportamente specifice cazului de utilizare care guvernează activul. Atunci vedem că se întâmplă magia.

 Dacă vedem jetonul ca pe o marmură, tokenizarea activelor depășește doar crearea de marmuri (sau jetoane). De asemenea, include conducta care ghidează toate mișcările marmurei. Această conductă este ceea ce numim fluxul de lucru al afacerii pentru un activ tokenizat.

În concluzie, tokenizarea activelor financiare este combinația dintre:

  • un simbol (fungibil, nefungibil sau hibrid): o reprezentare digitală definită de un set de reguli evidente de sine interoperabile cu ecosistemul și

  • un flux de lucru pentru afaceri: un set de reguli „specifice cazului de utilizare”, care se vor aplica simbolului și îi vor dicta comportamentul în anumite scenarii.

jeton 5.png

Fluxul de lucru al afacerii este creat fie de:

  • adăugarea de comportamente / proprietăți suplimentare direct în contractul inteligent de jetoane (atunci când acestea sunt suficient de generice) sau de

  • crearea unui contract inteligent dedicat fluxului de lucru, în plus față de contractul inteligent de jetoane, care poate fi văzut ca o conductă prin care vor evolua jetoanele

Comportamente comune care pot fi implementate în contractul inteligent de flux de lucru

simbol 6.png

În cele din urmă, combinația unui contract inteligent token + contract inteligent flux de lucru pentru afaceri vă permite să reprezentați orice fel de active financiare.

jeton 7.png

Pasul 3: Configurarea guvernanței și a rolurilor

Odată definite toate regulile (token + flux de lucru al afacerii), este important să configurați contractul inteligent definind cine are permisiunea de a efectua diferitele acțiuni definite în reguli.

jeton 8.png

Diferite niveluri de control pot fi definite peste jetoane.

jeton 9.png

Roluri diferite pot fi, de asemenea, distinse în funcție de guvernanța pusă în aplicare.

jeton 10.png

Pasul 4: Alegerea unei rețele Blockchain: public sau privat autorizat 

Ultimul pas este alegerea rețelei blockchain unde vor fi implementate contractul (contractele) inteligent (adică jetoanele). În timp ce există multe blockchains diferite în funcțiune astăzi, alegerea principală constă între blockchain-uri publice (cum ar fi blockchain-ul public Ethereum), blockchain-uri private sau private-permise (permise astfel încât numai participanții selectați să poată intra în rețea). În funcție de funcționalitatea de care aveți nevoie pentru jetoanele dvs., decizia rețelei blockchain de utilizat are impact asupra unor lucruri precum:

  • Scalabilitate: cât de rapid procesează tranzacțiile și cât de redusă este latența rețelei. În funcție de cerințele de scalabilitate (sau de viteza necesară a tranzacțiilor), ar putea fi preferată o rețea privată, de exemplu (care oferă executarea mai rapidă a tranzacțiilor, dar în detrimentul confidențialității și interoperabilității)

  • Confidențialitate: tranzacțiile din rețeaua publică sunt pseudonime, dar nu complet anonime. Odată ce cineva cunoaște adresa (cheia publică) a deținătorului de jetoane, acesta poate accesa întregul istoric al tranzacțiilor acestei persoane. Prin urmare, în funcție de cerințele de transparență (cum ar fi unele contexte de reglementare), o rețea privată poate fi mai adecvată.

  • Interoperabilitate: activele vor fi ușor accesibile de către platforme / schimburi externe dacă sunt implementate pe rețeaua publică Ethereum, în timp ce va necesita dezvoltări mai complexe pentru integrare, cum ar fi punțile cross-blockchain, dacă sunt create pe rețele private.

jeton 11.png

Vrei să te joci cu marmură? 

Sperăm că înțelegerea diferitelor tipuri de jetoane și capacitățile tokenizării au devenit puțin mai clare pentru dvs. Dacă sunteți interesat să aflați mai multe despre activele simbolizate ca o posibilă soluție pentru afacerea dvs., ne-ar plăcea să vă ajutăm. Sistemul de operare comercial și financiar ConsenSys, Codefi Assets, oferă elementele de bază pentru crearea, emiterea și gestionarea ciclului de viață al activelor digitale, piețelor asociate și instrumentelor financiare digitale în rețelele publice sau autorizate de blockchain. Vă putem ajuta să simplificăm și să personalizăm proiectarea, emiterea și distribuirea de active digitale și valori mobiliare. Activele Codefi vă pot ajuta să emiteți noi jetoane și să codificați și să automatizați drepturile și obligațiile corespunzătoare ale emitenților și investitorilor, pe tipul de rețea blockchain care funcționează cel mai bine pentru nevoile dvs..

jeton 12.png

Ești gata să construiești următoarea evoluție a finanțelor digitale? Incepe astazi.

Contactați echipa Codefi Assets →

Gestionarea activelor Industria Insight Tokenizarea Buletin informativ Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru cele mai recente știri Ethereum, soluții pentru întreprinderi, resurse pentru dezvoltatori și multe altele.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me