blogul 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain Explained Evenimente și conferințe ApăsațiBuletine informative

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Adresa de email

Vă respectăm confidențialitatea

AcasăBlogCodefi

De ce organizațiile autonome descentralizate (DAO) sunt esențiale pentru DeFi

DAO-urile (organizații autonome descentralizate) devin principalele medii de guvernare DeFi în criptografie și supraveghează în mod conservator peste 480 de milioane de dolari. De James Beck, Mattison Asher 3 februarie 2021 Postat pe 3 februarie 2021

T4 2020 RAPORT DEFI blog 2 Descărcați raportul

Aceasta face parte dintr-o serie de articole din Raportul ConsenSys Codefi din trimestrul IV Ethereum DeFi. Descărcați raportul complet pentru a afla mai multe despre standardele de jetoane pentru active și plăți, piețele NFT, jetoane sociale și comunitare, împrumuturi flash, Bitcoin și Filecoin, proiecte de împrumut și multe altele.

Acum, că am discutat unele dintre inovațiile de bază ale aplicațiilor DeFi, s-ar putea să vă întrebați: cine decide viitorul acestor aplicații? Aproape toate aplicațiile majore DeFi, de la Uniswap la Aave și MakerDAO, sunt acum guvernate de DAO, care reprezintă Organizația Autonomă Descentralizată. 

DAO-urile sunt organe de conducere care supraveghează alocarea resurselor legate de proiectele cu care sunt asociate și au, de asemenea, sarcina de a asigura succesul pe termen lung al proiectului pe care îl susțin. Nici această sarcină nu este o minunăție, deoarece DAO-urile supraveghează mai mult decât 480 de milioane de dolari

Total active DAO în gestiune. Sursă: DeepDAO

Organizațiile autonome descentralizate înscriu cât mai multe drepturi și responsabilități pe care o corporație sau organizații nonprofit reușesc de obicei să le autoexecuteze contracte inteligente. Membrii DAO folosesc jetoane pentru a vota regulile unui protocol sau sistem descentralizat mai mare. În timp ce cel mai faimos „DAO” a fost supus unui hack major în 2016 chiar când Ethereum începea să decoleze (relatat în noua carte a lui Matt Leising, Din Eter), conceptul de DAO are încă un puternic apel la proiectele care doresc să extindă deciziile de guvernanță la comunitatea deținătorilor de jetoane. MakerDAO este un astfel de exemplu, în care deținătorii jetonului de guvernare MKR votează modificările protocolului DAI stablecoin. 

Până în prezent, majoritatea DAO-urilor operează în cadrul următor. Oricine deține o anumită cantitate de jetoane poate sugera modificări la protocolul de bază. Aceste propuneri pot avea un caracter tehnic, cum ar fi Propunerea compusului nr. 31, care a căutat să ajusteze factorii de rezervă pentru diverse piețe compuse sau mai ideologice, cum ar fi Dharma’s Uniswap Propunerea nr. 2 pentru Uniswap DAO, care a solicitat Uniswap să-și recompenseze utilizatorii cu UNI, deoarece au fost lăsați în afara distribuției inițiale a simbolurilor.

După ce o sugestie a fost propusă cu succes, comunitatea deținătorilor de jetoane de guvernanță pentru proiectul respectiv trebuie să voteze dacă sunt „pro” sau „împotrivă” propunerii. Diferite DAO-uri au cerințe de cvorum diferite pentru ca o propunere să fie adoptată, dar atâta timp cât acel cvorum este îndeplinit, regulile majorității sunt de obicei. Fiecare DAO are unele diferențe esențiale la fel ca fiecare democrație din întreaga lume variază în modul în care execută principiile democratice. Există diferite niveluri de verificări și solduri în cadrul diferitelor DAO-uri.

Deoarece compoziția contractelor inteligente pentru crearea de DAO-uri este open source, devine mai ușor de utilizat structurile DAO existente, cum ar fi Aragon, MolochDAO, sau DXdao pentru a gestiona proiecte. Aragon este cel mai popular cadru DAO, folosit de BarnBridge, PieDAO și Aavegotchi, printre altele. DAOstack (sau dxDAO), dezvoltat de gnoză, administrează Omen.eth (o platformă de piață de predicție), Swapr.eth (un producător automatizat de piață), Mesa.eth (un schimb descentralizat) și Rails.eth (un sistem de microplăți). În total, DXdao gestionează 30,9 milioane de dolari printre 448 de membri. 

DAO de top după activele aflate în gestiune. Sursă: DeepDAO

În timp ce multe dintre DAO-urile descrise mai sus experimentează noi structuri de guvernanță, unii DAO-uri au optat pentru replicarea unor modele de guvernanță mai tradiționale. De exemplu, LAO (o organizație autonomă cu răspundere limitată) este un DAO de investiții care seamănă foarte mult cu o firmă de capital de risc. Trebuie să fiți un investitor acreditat pentru a vă alătura acestui DAO și, odată acceptat, membrii discută diverse proiecte pentru a aloca fondurile LAO. Atunci când un proiect este serios luat în considerare, membrii LAO votează apoi dacă proiectul ar trebui să primească finanțare de la grup.  

DAO-urile sunt descentralizate?

Desigur, suntem încă foarte devreme în etapa de experimentare DAO și am văzut că unele DAO-uri se confruntă cu unele probleme. De exemplu, Yearn „DAO” a trecut recent de un YIP-57 intitulat „Funding Yearn’s Future”. Acest vot va duce la tipărirea a mai multor YFI pentru a stimula dezvoltarea viitoare din partea contribuitorilor comunității.

Problema? În septembrie 2020, Deținătorii de jetoane de guvernare YFI au votat pentru arderea cheii monetare, ceea ce înseamnă că a existat deja un vot pentru a scăpa de capacitatea de a imprima mai multe YFI. Echipa Core Development din Yearn a decis să nu respecte votul inițial, dar execută votul pentru a imprima mai multe YFI.

Puterile exacte ale echipei Core Development din Yearn nu au fost subliniate și nici rolul deținătorilor de jetoane de guvernare YFI nu a jucat în procesul de guvernare. Această lipsă de structură a generat confuzie în cadrul comunității YFI și a dus la unele îndoieli cu privire la descentralizarea „DAO” a lui Yearn.

Indiferent, DAO-urile vor continua să fie o forță în creștere în DeFi și nu numai. Suntem în fazele incipiente ale experimentării pentru a arăta și cum vor funcționa aceste noi structuri de guvernanță.

DAOsDeFiEthereumGovernanceMetaMaskNewsletter Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru cele mai recente știri Ethereum, soluții pentru întreprinderi, resurse pentru dezvoltatori și multe altele.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me