Despre tehnologia Blockchain

Problema cu infrastructura centralizată

Astăzi, pe Internet, trebuie să ne încredem în mod constant reciproc cu date sensibile, tranzacții și înregistrări. Majoritatea interacțiunilor noastre pe Internet rulează pe servere web centralizate, iar cantități masive de date despre utilizatori există adesea într-o singură bază de date. Bazele de date actuale sunt proiectate pentru a fi controlate de administratori „de încredere” care pot citi, modifica, bloca și chiar șterge date. Arhitectura centralizată a internetului de astăzi nu este doar ineficientă, ci vulnerabilă la cenzură și atacuri vizate atât de hackeri, cât și de actori răi interni..  

Revoluția încrederii: primul blockchain

În 2009, Satoshi Nakamoto, un individ anonim sau un grup de indivizi, a dezvoltat și lansat primul blockchain. Interesant este că nu au folosit niciodată cuvântul „blockchain”. Numai bloc și lanț.

Puzzle-ul pentru Satoshi a fost comerțul pe Internet – cum să faciliteze în siguranță tranzacțiile digitale fără procesatori de plăți terți. Astăzi, când cineva trece un card de credit, informațiile sale personale de identificare trec adesea prin cinci entități diferite – asociații de carduri, procesatori de plăți, case de compensare – care solicită taxe de tranzacție și care solicită utilizatorilor să aibă încredere în integritatea sistemelor lor. „Avem nevoie de un sistem”, a explicat Satoshi, „pentru ca participanții să fie de acord cu un singur istoric al ordinii în care au fost primite [tranzacțiile].”

Sistemul lui Satoshi era destul de simplu, dar elegant prin simplitate. O rețea de utilizatori ar putea înlănțui blocuri de tranzacții împreună folosind funcții și structuri criptografice destul de comune – hashuri, arbori Merkle, un algoritm securizat de hash, timestamping –– și un design ușor de rețea. Rețeaua era descentralizată și open source – adică era disponibilă publicului.

Ce este blockchain-ul

ConsenSys Academy

Ce este blockchain-ul?

Urmăriți videoclipul

„Blocul” dintr-un blockchain se referă la un bloc de tranzacții care a fost transmis la rețea. „Lanțul” se referă la un șir din aceste blocuri. Când un nou bloc de tranzacții este validat de rețea, acesta este atașat la sfârșitul unui lanț existent. Acest lanț de blocuri este o listă în continuă creștere, sau registru, a tranzacțiilor pe care rețeaua le-a validat. Numim acest istoric unic, convenit al tranzacțiilor, blockchain.

Structura reală a datelor unui blockchain nu este atât de nouă, dar protocolul de consens este: utilizatorii pot coopera pentru a construi lanțul la nivel global și totul pe cont propriu. Din acest motiv, mulți compară un blockchain cu „o foaie de calcul pe care oricine o poate accesa” (Noțiuni de bază despre blockchain). Și cooperarea este automată, în culise și rulează pe procesoare pe computere din întreaga lume.

Cine, ce și unde sistemul este relativ simplu. Cine este omul, ce lasă să funcționeze mașinile și unde – lanțul partajat de tranzacții validate – este doar software. Și de ce? Pentru a construi rețele în care putem avea încredere.

Dincolo de Bitcoin: Blockchain-ul Ethereum

Blockchain-ul Bitcoin pe care Satoshi Nakamoto l-a dezvoltat și lansat în lume în 2009 avea o aplicație foarte specifică: numerarul electronic. Numerarul electronic care este susținut de tehnologia blockchain se numește „criptomonedă”, deoarece folosește criptografia pentru a asigura tranzacțiile financiare. În prezent, există aproape 2.000 de criptomonede diferite. Blockchain este tehnologia fundamentală care stă la baza Bitcoin, dar potențialul său se extinde cu mult dincolo de criptomonede.

Cum diferă Ethereum de Bitcoin

Blockchain explicat cu Joe Lubin

Cum diferă Ethereum de Bitcoin

Urmăriți videoclipul

În 2015, Ethereum a lansat ca o versiune mult mai versatilă a tehnologiei blockchain de bază a sistemului de plăți Bitcoin. Valoarea unui blockchain este certitudinea rețelei: participanții pot stabili o înregistrare de încredere și imuabilă a tranzacțiilor fără a fi nevoie de intermediari. Puterea blockchain-ului Ethereum este programabilitatea sa: acordurile sunt încorporate în cod, astfel încât tranzacțiile să se execute automat. Aceste acorduri digitale sau „contracte inteligente” pot avea formate, condiții nelimitate și chiar pot apela la alte contracte, făcând Ethereum util nu doar pentru decontarea plăților, ci pentru o gamă largă de industrii, de la servicii bancare și financiare până la energie.

Rețele de la egal la egal și tehnologia blockchain

Rețelele de la egal la egal există de zeci de ani. Una dintre cele mai faimoase rețele peer-to-peer timpurii a fost Napster, o aplicație de partajare a fișierelor creată de Sean Parker, care va deveni ulterior unul dintre primii directori ai Facebook. O rețea peer-to-peer bazată pe blockchain prezintă un progres semnificativ față de aceste sisteme anterioare, permițând grupurilor mari de persoane sau organizații să tranzacționeze fără a se baza pe o singură autoritate care să înregistreze și să valideze acele tranzacții.

Tehnologie de contabilitate distribuită (DLT)

Blockchain-urile sunt o subcategorie a tehnologiei de registre distribuite. Diferența cheie între un blockchain și înregistrările de tranzacții din trecut este că blockchain-urile sunt folosite registre mari distribuite. În cazul în care există un registru standard pe un computer sau server, există un registru distribuit și este actualizat simultan pe fiecare computer din rețea (fiecare persoană fizică și organizație care utilizează registrul). Prin urmare, un blockchain este un tip de descentralizat contabil, care operează pe o rețea peer-to-peer. Există registre mari distribuite care nu funcționează pe blockchain-uri, dar nu sunt la fel de obișnuite și sunt de obicei implementate pentru a rezolva probleme mai înguste legate de baza de date.

Valoarea descentralizării

Arhitectura descentralizată a unui blockchain – o rețea globală de computere care rulează simultan software-ul și validează lanțul de tranzacții – este ceea ce asigură faptul că înregistrarea tranzacțiilor nu este niciodată compromisă. Descentralizarea este critică ca principiu arhitectural. Face ca o rețea blockchain să fie mai puțin probabil să eșueze, mai greu de atacat și mai dificil pentru actorii răi de a juca sistemul. În Stăpânirea Ethereum, Andreas Antonopoulus și Gavin Wood fac apel la cititorii lor să se uite atent la un anumit blockchain și să evalueze o serie de proprietăți, inclusiv descentralizarea:

„Astăzi, însă, există o mare varietate de blockchain-uri cu proprietăți diferite. Avem nevoie de calificative care să ne ajute să înțelegem caracteristicile blockchain-ului în cauză, cum ar fi deschis, public, global, descentralizat, neutru, rezistent la cenzură. Nu toate blockchain-urile sunt create egale. Când cineva îți spune că ceva este un blockchain, nu ai primit un răspuns; mai degrabă, trebuie să începeți să puneți multe întrebări pentru a clarifica la ce se referă atunci când folosesc cuvântul „blockchain”.

La ConsenSys, obiectivul nostru este de a ajuta utilizatorii, dezvoltatorii și organizațiile să înceapă să pună întrebări corecte despre tehnologia blockchain, astfel încât să putem construi și să beneficiem cu toții de rețele în care putem avea încredere..

„Ethereum este unul dintre protocoalele fundamentale ale Web-ului descentralizat.”

–Joseph Lubin, fondator al Ethereum și cofondator al ConsenSys

Aflați mai multe despre tehnologia blockchain

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me