blogul 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain Explained Evenimente și conferințe ApăsațiBuletine informative

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Adresa de email

Vă respectăm confidențialitatea

AcasăBlogBlockchain explicat

Doriți să înțelegeți cu adevărat Blockchain-ul? Trebuie să înțelegeți statul

Istoria internetului și ce înseamnă rețelele descentralizate pentru suveranitatea datelor și viitorul încrederii online. De Coogan Brennan 20 martie 2020 Postat pe 20 martie 2020

Înțelegeți eroul de stat

Web 1.0: Gen X, HTML și Internet bazat pe text

În anii ’90 în plină expansiune, pe măsură ce Reality Bites and Friends au dominat un anumit segment al culturii americane de masă, computerele personale și tehnologia Internetului au dat naștere internetului. Am scris deja pe larg despre creșterea rețelelor de computere din anii ’90, așa că nu vom vorbi prea multe despre acele dinamici (cu excepția re-postării, pentru a mia oară, videoclipul meu preferat din acea epocă). Dar vom lua un moment pentru a discuta despre mecanica specifică care stă la baza dezvoltării web la momentul respectiv.

Există o serie de site-uri web excelente din anii ’90 salvate de Wayback Machine de la Archive.org (Quick Tangent: Un număr mare nu a fost arhivat, ceva care i-a determinat pe oameni să descrie epoca în care trăim ca o „epocă întunecată” a internetului), deci a fost un tratament care să decidă pe care să îl alegeți (Prima arhivă Craigslist?). Ne-am stabilit pe pagina de pornire a Yahoo, deoarece era una dintre cele mai populare la acea vreme.

yahoo homepage 1Yahoo! pagina de pornire, 1996

De ce arată acest site atât de adorabil din punctul nostru de vedere, multe decenii mai târziu? Ei bine, este un document bazat pe text care este citit de browser, apoi redat. Fără reclame video, fără piese în mișcare, fără butoane „like” de făcut clic.

Acesta este HTML de bază sau HyperText Markup Language, primul limbaj de pe World Wide Web. Este un document simplu, care este relativ ușor de citit, chiar și pentru persoanele care nu sunt tehnice. Este structurat într-un mod clar și, atunci când apucăm codul sursă și îl asociem cu randările lor respective, nu este teribil de intimidant.

Codul sursă pentru acest site web este de 10 KB. (Din motive de comparație, codul sursă al site-ului web Yahoo din 2019 este cu 6,940% mai mare la 694 KB, fără a include bibliotecile externe.) 1996 Yahoo.com este de bază, curat și clar – și foarte interesant pentru timp! IPO-ul Yahoo tocmai a avut loc în aprilie 1996 și în prima zi, prețul a crescut la 1,6 miliarde de dolari în dolarii de astăzi. Bazat pe acest site web! Deci, pentru context, acest lucru a fost considerat de ultimă generație pentru 1996.

Din perspectiva noastră din 2019, Yahoo.com este 1996 simplu (unii ar putea spune chiar, plictisitor). Dar știi cum sunt aceste Gen Xers, nu? S-au supărat în jur o reclamă prostească pe care o urmăreau la un televizor propriu-zis. Dar cum rămâne cu generația imediat după ei? Copiii aceia care nu pot sta liniștiți mai mult de trei minute? Cum îi vom ține lipiți de ecran?

icoana consensys plexus rotundă Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține cele mai recente știri blockchain, explicatori și multe altele.

Web 2.0: Millennials, conținut generat de utilizatori și ascensiunea statului

Experiența web din anii ’90 nu o va reduce de la milenii, asta este sigur. În schimb, acea generație a introdus ceea ce se numește de obicei Web 2.0. La fel ca toți termenii inventați de Silicon Valley, este vag, dar surprinde în esență câteva modificări diferite introduse de apariția rețelelor sociale precum Facebook și Twitter:

  • În Web 1.0, utilizatorii unui site web au consumat informații, dar în Web 2.0, utilizatorii creează informații pentru a fi partajate și consumate de alții. 
  • Informațiile generate de utilizatori de pe Web 2.0 provin de pe site-uri de socializare precum Facebook și Twitter.
  • Site-urile populare au livrat acum conținut personalizat și au primit actualizări individualizate, mai degrabă decât să prezinte utilizatorului un document HTML static.

Schimbarea de paradigmă Web 2.0 a mutat o experiență web bazată pe documente, bazată pe linkuri (în care site-urile web sunt documente text) pe site-uri interactive, cum ar fi Facebook sau Twitter, cu conținut generat de utilizator și conținut specific utilizatorului (profilul meu de Facebook arată diferit de al dvs. ).

Mulți oameni au scris despre această schimbare dintr-o perspectivă comportamentală și de consum, adică modul în care social media a schimbat modul în care interacționăm și consumăm informații în lume. Ceea ce se vorbește mai puțin este modul în care această schimbare a precipitat o refacere a naturii esențiale a internetului – o schimbare care deține, de asemenea, cheia înțelegerii promisiunilor Ethereum și Web 3.0.

Site-urile de socializare necesită o cantitate extraordinară de calcul și coordonare. Când te uiți la Twitter, de exemplu, site-ul web trebuie să furnizeze imediat tot conținutul specific profilului tău. Apoi, trebuie să înregistreze orice faceți pe site –– postând, apreciind, făcând clic –– și să le retransmiteți către serverele sale. Imaginați-vă că sensul giratoriu epuizant înmulțit cu oricâte milioane (sau miliarde!) De utilizatori pe o platformă, toți interacționând între ei și un site web simultan.

Pentru o lungă perioadă de timp, inginerii pur și simplu au fixat această procesare pe partea din spate a site-urilor statice. Șablonul bazat pe documente de la Web 1.0 a scârțâit și a gemut sub greutatea de montare a Ajax, un termen larg care descrie aceste noi tendințe de dezvoltare Web 2.0. 

Devenea precar. Un inginer a descris programul său la Facebook în primele zile: pentru a se asigura că TheFacebook.com nu se prăbușește în ciuda actualizărilor constante, el „bea un pahar mare de apă înainte să mă culc pentru a mă asigura că mă trezesc în două ore, astfel încât să pot merge să verific totul și să mă asigur că n-am rupt-o între timp. A fost toată ziua, toată noaptea. ”

Toate aceste site-uri au continuat să câștige utilizatori cu mii, ceea ce a făcut doar să crească presiunea. Utilizatorii activi aveau nevoie de mai multe funcții, timp de încărcare mai rapid – lucrurile deveneau tot mai complexe pe măsură ce mai mulți utilizatori se alăturau acestor platforme. În căutarea unei soluții, inginerii au început să se învârtă în jurul unui concept care să transforme dezvoltarea web.

Stat

Starea poate fi definită ca un set de variabile care descriu un anumit sistem la un anumit moment. Să descriem asta într-o situație din lumea reală. Aruncați o privire în orice mediu vă aflați – stație de autobuz, cafenea, birou – și alegeți câteva variabile pe care le-ați putea folosi pentru a le descrie. Dacă vă aflați într-o cameră, puteți descrie orice număr de lucruri:

  • Numărul de ziduri
  • Tipurile de mobilier
  • Amplasarea mobilierului
  • Numarul persoanelor
  • Genul de lumină din cameră

Cu cât avem mai multe variabile, cu atât imaginea camerei devine mai clară în mintea noastră, da? Și, dacă ceva minor se schimbă în mediu (cineva părăsește camera, de exemplu), nu trebuie să descriem din nou totul din cameră. Actualizăm doar variabilele specifice afectate de modificare și lăsăm în pace celelalte variabile.

Lucrând cu modelul de document al Web 1.0, un browser a trebuit să creeze în mod eficient un nou document de fiecare dată când a avut loc o actualizare pe un site web, oricât de minor ar fi. Acest lucru a creat blocaje atunci când au avut loc actualizări minore de milioane de ori pe secundă în rețea. Inginerii și-au dat seama că pot atenua problema separând dezvoltarea web în două părți: HTML șablon a unui site și a stat descriind ceea ce intră în șablon.

Codul HTML șablon ar fi schița de bază a site-ului și ar arăta la fel pentru toți utilizatorii – sigla site-ului, aspectul general, schema de culori. Specificul utilizatorului stat va completa acea schiță, oferind o descriere a mediului specific utilizatorului respectiv – profilul, prietenii, postările preferate etc. În mod crucial, dacă ceva din stat se schimba, tot ce trebuia să facă browserul era să găsească părțile din structura afectată și actualizați-le. Gata cu reîncărcarea masivă a paginilor.

Acest model al unui șablon HTML și starea acestuia sunt cunoscute sub numele de cadru. Diferite grupuri Web 2.0 și-au produs propriile cadre, două fiind populare Reacţiona (construit de Facebook) și Vue (construit de Google). [Notă pentru oamenii care își bat joc de joc chiar acum: știu că React este o bibliotecă, doar „V în MVC”. Această clasificare cadru are scopul de a face un punct mai mare.] Cadrele au încorporat dinamica Web 2.0 în slotul Web 1.0 și au permis site-urilor precum Facebook să se extindă și mai mult. Preluarea modelului cadru al dezvoltării web a fost dramatică nu numai în totalitate, ci și în invizibilitatea virtuală pentru publicul larg. 

Adesea, oamenii non-tehnici pot auzi despre nevoia actuală a companiilor de tehnologie pentru dezvoltatorii front-end. Aceștia sunt oameni care pot construi site-uri web pe cadre precum React sau Vue. Mai rar, aceleași companii au nevoie de dezvoltatori HTML, o slujbă viabilă în urmă cu cincisprezece ani. De fapt, limbajul dezvoltatorului cadrului nu mai include termenul „site web”. În schimb, dezvoltatorii vorbesc despre crearea de „aplicații web”.  

Dominarea cadrelor a adus o schimbare de paradigmă în modul în care experimentăm internetul. Anterior, depindeam de browsere pentru a accesa rețelele sociale. Acum, cu cadrele, este de fapt mai ușor să furnizați starea unei aplicații, nu numai pentru captarea și monitorizarea utilizatorilor, ci și în ceea ce privește optimizarea performanței pentru telefoanele mobile, care a devenit un punct de acces major pentru mulți utilizatori. În timp ce Millennials a crescut „navigând pe web” (căzând pe găurile de iepure Wikipedia, făcând clic pe linkuri de vârste), experiența de navigare acum este mai orientată spre platformă. Am fost pășiți din vestul sălbatic al site-urilor web, împrejmuite de platforme până la grădinile mai previzibile ale aplicațiilor.

Web 3.0: Gen Z și Battle for State

Să începem cu câteva definiții. Termenul “Web 3.0”Poate fi definit ca o mișcare de conectare și relaționare a datelor într-un mod citibil de mașină. Tim Berners-Lee prevede această schimbare în termeni de web-ul semantic iar guru-ul blockchain-ului, John Wolpert, îl vede în termeni de Internet cu stare. În sensul acestui articol, vom defini blockchain ca modalitate de creare, securizare și menținere a datelor de stat fără a se baza pe un singur punct centralizat al adevărului.

Termenul „Gen Z” descrie o generație născută de la mijlocul anilor ’90 până la mijlocul anilor ’00 care, în anumite clase sau regiuni, a cunoscut doar o lume cu internet și smartphone-uri. Marea majoritate a acestei generații este nativă de platformă – au crescut și interacționează în principal cu aplicații bazate pe stat. 

În secțiunea anterioară, am văzut cum aplicațiile de stat au depășit blocajele Web 1.0, dar modelul are și un efect secundar puternic. Schimbările de stare, majore și minore, colectate în timp, pot începe să picteze o imagine foarte detaliată a indivizilor care le fac. Ce ați făcut clic, când ați dat clic, ce ați văzut prima dată când v-ați conectat, ultimul lucru pe care l-ați văzut înainte de a vă deconecta: toate aceste stări se desfășoară ca o rolă de film pentru a asambla o viziune intimă despre dvs. ca utilizator.

Cât de intim? Probabil ați auzit legenda urbană a unui prieten care are o conversație în persoană și, mai târziu, ceva pe care l-au menționat apare ca un anunț în feedul lor de pe Facebook. Oamenii de pe internet sunt convinși că sunt spionați. in orice caz, cercetătorii au studiat problema timp de un an și am dovedit că acest lucru nu se întâmplă de fapt. Totuși, acest lucru nu ar trebui să vă consoleze. Pentru că implică un adevăr și mai întunecat: Facebook a colectat suficiente informații conectate despre anumiți utilizatori, într-un mod atât de granular, specific, încât poate prezice ce vor crede sau vor să cumpere – nu trebuie să vă asculte conversațiile. a ști. 

Cu siguranță au datele. Facebook are o bază enormă de utilizatori de aproximativ 2 miliarde de oameni și o gamă largă de servicii din care poate culege informații despre utilizatori. Deoarece Facebook este o companie al cărei model de afaceri depinde în primul rând de vânzările de publicitate, ei au creat o bază de date bogată cu informații individuale interconectate. Nu numai că îți modelează comportamentul individual, ci și leagă acel comportament de comportamentul prietenilor tăi. Aceste conexiuni agravează puterea analitică pe care Facebook o are. Este propriul Web intern al Facebook 3.0, un „internet cu stare”, pus într-un sistem pe care îl numesc Graficul social sau uneori doar graficul. Este un instrument atât de eficient de direcționare pentru publicitate realizat de Facebook Venituri de 40 miliarde USD în 2017, aproape 90% provin din publicitate.

Ce este atât de rău în asta? Am putea sublinia numărul diferitelor controverse pe care Facebook le-a precipitat în ultimii ani, de la încălcări de date până la distrugerea discursului public. Dar, de dragul acestui argument, să ne concentrăm asupra suveranitatea datelor: cine deține datele care vă descriu comportamentul?

Răspunsul evident ar trebui să fii tu. Cu toate acestea, ar trebui să fie clar până acum că traiectoria dezvoltării web în ultimele decenii a creat un mediu în care datele dvs. nu vă aparțin. Dezvoltarea stării colectate pe platforme, menită inițial pentru a optimiza performanța, a stocat, de asemenea, modificările de stare pe serverul companiei pe care rulează platforma. 

A cui date?

Versiunea Web 3.0 a Blockchain este una în care starea nu este blocată pe o singură platformă și nici stocată pe un singur server. În schimb, un stat global este menținut pe o rețea deschisă și distribuită securizată prin metode descentralizate. Toată lumea poate vizualiza și verifica starea rețelei în orice moment. Oamenii din acea rețea nu sunt neapărat acolo pentru un scop idealist – o rețea puternică blockchain presupune că nimeni nu poate avea încredere și, prin urmare, delegă încrederea în instrumentele criptografice.

Web 3.0 permite o comună globală pentru stat. Mai degrabă decât statul (adică datele noastre) deținut de companii, creăm o rețea descentralizată în care încrederea este stabilită la nivel de protocol. Provine din matematică și criptografie incluse în protocol. Protocolul este numit în general blockchain, dar are implementări diferite. La fel cum puteți avea diferite sisteme de operare pe telefon (Apple sau Android), există diferite protocoale blockchain, cum ar fi Ethereum sau Bitcoin. 

Fiecare blockchain își asumă propriile ipoteze cu privire la participanții la rețea și la caracteristicile unice ale protocolului, dar toate subliniază proprietatea individuală a datelor. Aceasta înseamnă că datele blockchain-ului sunt un bun public comun și numai dvs. puteți modifica propriile date. Care este impactul practic al acestei afirmații teoretice? Să explorăm ideea cu un exemplu: un exemplu dramatic care implică finanțe globale.

În discuția noastră inițială despre stare, am folosit exemplul descrierii unei camere. Este o descriere simplă, cu foarte puțin în joc – nimeni nu va cumpăra camera noastră ipotetică, doar că vorbim despre asta. Cu toate acestea, dacă cineva a vrut să cumpere această cameră, situația se schimbă. Aceștia ar dori să verifice descrierea noastră de stat, adică să vadă singuri camera și am vrea să ne asigurăm că au într-adevăr destui bani pentru a o achiziționa. Pentru verificarea unui stat de acest gen –– confirmarea dacă cineva are suficienți bani pentru a plăti pentru un articol –– am creat un terț de încredere: băncile. Astăzi, pentru a valida starea financiară a cuiva, vânzătorul camerei poate pur și simplu trece un card de credit, care întreabă efectiv o bancă dacă cumpărătorul are destui bani pentru a cumpăra.

Blockchain-urile precum Bitcoin și Ethereum permit oamenilor să efectueze schimburi financiare digital și aproape instantaneu, astăzi, fără bănci. Acestea fac acest lucru prin crearea unui stat global care este asigurat nu prin încredere socială (acumulată de sute de ani instituției terțe a băncilor), ci în cod, printr-un protocol. În același mod în care nu mai trebuie să vorbim cu un operator pentru a conecta un apel telefonic, blockchain face tranzacții financiare într-un protocol peer-to-peer. Cu toate acestea, în mod crucial, protocolul este descentralizat și distribuit – implicând un lanț public global, securizat de întreaga rețea de oameni care îl conduc.

Gen Z pare incredibil de motivat să rezolve probleme politice, economice și sociale grave. Mai important, se pare că o fac cu mai puțină atenție la convenție sau tradiție. Avocații Blockchain consideră că un Web 3.0 public va remedia unele dintre cele mai mari probleme din actualul sistem închis implementat și exploatat de marile companii de tehnologie Web 2.0. Scandalurile recente de confidențialitate din corporații precum Facebook și Google arată latura întunecată a acestor cunoștințe silențioase – și averile supradimensionate pe care le-au câștigat prin vânzarea datelor utilizatorilor, în timp ce nu reușesc să le protejeze. 

Și aceste încălcări au depășit cu mult dincolo de domeniul tehnologiei digitale. Un stat deschis, convenit de toți sau „adevăr”, este aproape imposibil de găsit în discursul nostru public general. Uneltele politicii noastre au fost blocate de nisipul comunicării greșite, știrile false și minciunile flagrante. Un scriitor a descris-o ca „o fracturare a consensului de fapt”. Este unul dintre obstacolele majore cu care se confruntă lupta genului Z pentru justiție socială.

Faptul că sistemele actuale au transformat mari părți ale societății și că modurile esențiale de interacțiune a oamenilor este incontestabil: experiența socială a Gen X și Gen Z ar putea fi mai diferită, chiar dacă doar 20 de ani le împart. Dar ceea ce a început ca un salt uimitor pentru comunicarea globală și accesul la informații odată cu apariția Web 2.0, a dus la o asimetrie informațională dramatică între platforme și utilizatorii lor. Acest lucru are implicații pentru evenimentele mondiale majore, cum ar fi alegerile, protestele în masă și revoluțiile. 

Constructorii de Web 3.0 și sisteme blockchain, la baza lor, își propun să reechilibreze această asimetrie a puterii prin intermediul unei stări deschise. Acest lucru nu înseamnă neapărat că toate problemele de pe Web vor fi rezolvate în mod magic; nicio tehnologie singură nu poate face asta. Dar prin restabilirea încrederii online, poate că ne putem apropia de realizarea promisiunii inițiale a Web-ului. Ce se va întâmpla în continuare va fi decis de următoarea generație de constructori.

Vrei mai mulți explicatori de blockchain?

Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai recente tutoriale blockchain, seminarii web, resurse și multe altele direct în căsuța de e-mail. Abonati-va Newsletter Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru cele mai recente știri Ethereum, soluții pentru întreprinderi, resurse pentru dezvoltatori și multe altele. Adresa de e-mail Conținut exclusivEthereum Q3 2020 DeFi ReportRaport

Ethereum Q3 2020 DeFi Report

Ethereum Q2 2020 DeFi ReportRaport

Ethereum Q2 2020 DeFi Report

Ghid complet pentru rețelele de afaceri BlockchainGhid

Ghid complet pentru rețelele de afaceri Blockchain

Cum să construiți un produs Blockchain de succesWebinar

Cum să construiți un produs Blockchain de succes

Introducere în tokenizareWebinar

Introducere în tokenizare

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me