Introducerea identității civile pe blockchain

 

Provocarea

Organizația Națiunilor Unite prezice că până în 2050, 68% dintre oameni vor locui în zonele urbane. Acest aflux masiv de cetățeni va pune stres pe sistemele și procesele guvernamentale actuale. Pentru a se asigura că orașele sunt bine echipate pentru a face față numeroaselor provocări viitoare, un număr din ce în ce mai mare de orașe fac pașii către a deveni orașe „inteligente”.

Zug, alias Crypto Valley, și-a propus să exploreze identități digitale bazate pe blockchain pentru a îmbunătăți accesul la serviciile digitale guvernamentale, sporind în același timp eficiența, securitatea datelor și accesibilitatea votului..

Raționalizarea democrației directe

În majoritatea democrațiilor, cetățenii sunt chemați să voteze pentru câteva alegeri – prezidențiale, parlamentare sau locale. Reprezentantul pe care îl aleg ia decizii politice în numele lor. Aceasta se numește democrație indirectă.

Elvețienii au o democrație directă, care îi duce la urne de vreo patru ori pe an pentru a vota o multitudine de probleme relevante pentru cantonul lor particular, de ex. fumatul în restaurante, finanțarea muzeelor ​​și extinderea rutelor locale de autobuz. Deși acesta este cel mai democratic guvern din timpurile moderne, acesta creează și un proces greoi, scump și care consumă mult timp.

„Datorită identităților digitale bazate pe blockchain, oamenii primesc din nou controlul asupra propriilor date.” 

– Martin Würmli, grefier municipal din Zug

Soluția Enterprise Ethereum

Zug a exploatat uPort, o platformă de identitate descentralizată pentru a crea prima implementare live a unui proiect de identitate auto-suveran emis de guvern pe blockchain-ul Ethereum, împreună cu orașul Zug, Institutul pentru Servicii Financiare Zug (IFZ) al Universității din Lucerna , alături de integrator TI&M pentru platformă și Luxoft să implementeze votul. În vara anului 2017, au lansat un program pilot pentru înregistrarea ID-urilor rezidenților pe blockchain-ul public Ethereum. După programul pilot, Zug a lansat oficial programul în noiembrie 2017. 

Modelul de identitate al uPort returnează dreptul de proprietate asupra identității individului, permițând utilizatorilor să își înregistreze propria identitate pe Ethereum, să trimită și să solicite acreditări, să semneze tranzacții și să gestioneze în siguranță cheile și datele din sistemul său deschis de identitate. 

Cum a funcționat

Zug și-a creat propria identitate în rețeaua publică Ethereum, care le-a dat puterea de a semna și verifica datele. Accesul la identitatea orașului Zug a fost delegat funcționarului orașului, care și-a folosit identitatea personală uPort echipată cu drepturi de administrator specifice.

Experiența utilizatorului
  1. Un rezident din Zug a descărcat aplicația uPort ID din Apple App Store și și-a creat un cont. 
  2. Aplicația uPort a generat o cheie privată unică reprezentând identitatea utilizatorului pe telefonul său, care a acționat ca agent de identitate al utilizatorului.
  3. Rezidentul a avut ocazia să facă o copie de rezervă a cheii private, permițându-le să recupereze accesul la identitatea lor în cazul în care pierde accesul la telefon. Cu această configurație, rezidentul a câștigat controlul complet asupra identității lor și a tuturor datelor sale asociate. 
  4. Rezidentul a vizitat site-ul web Zug pentru a se înregistra scanând un cod QR pentru a interacționa cu platforma e-guvernamentală Zug pentru prima dată. 
  5. Rezidentul și-a introdus data nașterii și numărul pașaportului pe site-ul Zug. Solicitarea a fost semnată criptografic și trimisă în oraș ca o nouă cerere de cerere Zug ID. 
  6. Rezidentul a fost obligat să viziteze Einwohnerkontrolle (biroul de înregistrare a cetățenilor) al orașului pentru o verificare personală a detaliilor acestora în termen de 14 zile. 
  7. Odată confirmat, grefierul orașului le-a eliberat o acreditare verificabilă care conținea ID-ul Zug semnat de identitatea orașului. Alte organizații, publice și private, ar putea oferi servicii de utilizare a ID-ului Zug în aplicația uPort a utilizatorului.
  8. Cetățenii au obținut acces la mai multe servicii prin afișarea ID-ului ZUG în aplicația uPort a utilizatorului, în acest caz, votând la un festival care urmează.

 

Obiective realizate

Asigurați interacțiuni digitale între oameni și guverne

350 de cetățeni înregistrați au creat cu succes un ID digital, verificat de uPort. 70 de cetățeni au participat la votarea prezenței artificiilor la un festival care va urma. Utilizatorii au omis procesul greoi de conectare, s-au conectat cu contul lor uPort, au votat și s-au deconectat fără a se îndrepta către o secție de votare. A fost posibil să se verifice cine a votat fără a se baza pe intermediari sau infrastructura de numărare a voturilor. Pilotul a demonstrat că identitățile controlate de utilizator susțin modernizarea inițiativelor de vot electronic, care ar putea economisi orașul milioane de oameni și costuri de productivitate.

 

Pasii urmatori

În viitor, cetățenii din Zug ar putea folosi ID-urile digitale pentru a avea acces la servicii specifice din oraș. De exemplu, AirBie este un serviciu de partajare a bicicletelor care permite accesul la bicicletele lor doar prin identități descentralizate uPort. Utilizatorii renunță la procesul obositor de înscriere și pur și simplu se conectează la ID-ul Zug activat pentru uPort pentru a obține acces gratuit la criptobicicletele AirBie timp de până la 20 de ore. La momentul acestei postări, bicicletele lor fuseseră folosite de peste 1.600 de ori de 90 de utilizatori.

ID-ul descentralizat uPort este primul pas sigur pentru a permite crearea multor servicii de „oraș inteligent”, adică accesul la autobuze autonome, aplicații de lux pentru partajarea mașinilor și verificarea cărților din bibliotecă. 

Înscrieți-vă pentru o consultare blockchain de întreprindere

ConsenSys Solutions aduce blockchain în afaceri. Colaborăm cu întreprinderi, guverne, organizații non-profit și startup-uri din întreaga lume pentru a construi, testa și implementa soluții blockchain publice și private.

Conectați-vă cu un expert în blockchainÎnscrieți-vă pentru o consultare blockchain de întreprindere

Aflați mai multe despre ID-ul digital Zug

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me