blogul 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain Explained Evenimente și conferințe ApăsațiBuletine informative

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Adresa de email

Vă respectăm confidențialitatea

AcasăBlogCodefi

Impactul exploatării lichidității asupra creșterii utilizatorilor DeFi

O analiză a modului în care frenezia minelor de lichiditate de la sfârșitul lunii iulie a afectat creșterea utilizatorilor DeFi pe Ethereum.

de Everett Muzzy24 august 2020Publicat pe 24 august 2020

Lichiditate DeFi 2

Date și analiză de Danning Sui

Prezentarea generală a bazei de utilizatori DeFi

Până pe 10 august, în jur 5 miliarde USD USD s-a inundat în DeFi, cu o corelație ridicată cu introducerea recentă a mecanismelor de extragere a lichidității / cultivare a randamentului. În graficul următor, vedem că, în mod cumulativ, baza de utilizatori DeFi a crescut la 289.072 de adrese unice (cu excepția numărării duble a utilizatorilor suprapusi, ceea ce altfel face ca graficul să fie citit ca ~ 350k) printre doar cele 14 protocoale enumerate.

Figura 1: Creșterea utilizatorilor pe 14 protocoale majore DeFi (până la 10 august 2020)

Figura 1: Creșterea utilizatorilor pe 14 protocoale majore DeFi (până la 10 august 2020)

Printre cele 14 protocoale monitorizate, Uniswap conduce placa cu peste 100.000 de adrese unice Ethereum care interacționează cu ele cumulativ până în prezent. Al doilea este Augur, deși fără prea multă creștere recent.

Protocolul cu cea mai mare creștere din ultima lună a fost Balancer. Graficul zilnic activ al utilizatorilor de mai jos oferă o imagine clară a acestuia.

Câți utilizatori activi zilnici sunt văzuți pe platforme?

Figura 2: DAU a 14 protocoale DeFi. Aprilie - august 2020

Figura 2: DAU a 14 protocoale DeFi. Aprilie – august 2020

Folosind metricile DAU, vedem o tendință clară în Compound, Curve și Balancer care demonstrează frenezia recentă a mineritului de lichidități în comunitate. Pe 20 iunie, numărul de adrese active ale utilizatorilor DeFi s-a dublat de la ~ 4k la ~ 8k, cu creșteri majore atribuite Curve (1.098 adrese pe 20) și Compound (2.877 adrese pe 20). La mijlocul lunii iulie, Balancer era protocolul dominant (3.041 adrese pe 21) în ceea ce privește DAU și reprezenta aproape 40% din toți utilizatorii activi. Această dominanță a continuat până la începutul lunii august, când am colectat acest set de date (10 august).

Rețineți că aceste date urmăresc doar contractele Uniswap V1 și acesta poate fi principalul motiv pentru care vedem o scădere în secțiunea roz Uniswap.

În secțiunea următoare, am dori să discutăm impactul extragerii de lichidități pentru creșterea utilizatorilor DeFi. DeFi, agricultura de randament, memecoins, taxele de gaz și prețurile simbolurilor au dominat discuțiile online pe rețelele de socializare și pe platformele comunitare. Dar am vrut să răspundem la întrebarea: frenezia recentă din DeFi s-a atribuit mai multor oameni care folosesc Ethereum? Privind datele, DeFi s-a dovedit până acum că este „aplicația ucigașă” care aduce mai mulți utilizatori în ecosistemul financiar Web3?

Ne vom uita la Compound, Curve.fi și Balancer pentru a răspunde la două întrebări:

  1. Uitându-ne la utilizatorii activi zilnici (DAU), câți utilizatori noi au fost aduși în fiecare protocol specific în timpul freneziei agricole de producție?

  2. Dintre acei utilizatori nou introduși, câți sunt noi pentru DeFi în întregime? Dacă nu sunt noi, ci mai degrabă utilizatorii DeFi, de la ce alte platforme provin?

Răspunzând pas cu pas la aceste întrebări, putem canaliza cohorta de utilizatori și putem obține o mai bună înțelegere a modului în care freneziile DeFi, cum ar fi cultivarea randamentului, influențează de fapt creșterea utilizatorilor a tehnologiei blockchain și putem lua lecții de pe această piață taurină și o putem aplica în viitor..

Metodologii

Abordare: numărul de noi utilizatori aduși de campaniile de extragere a lichidității

Întrucât încercăm să identificăm noii veniți aduși de evenimentele de creștere a randamentului, „numărul de noi utilizatori zilnici” este o metodă mai rezonabilă de luat în considerare, decât „numărul de utilizatori activi zilnici”.

În următoarea discuție, presupunem că toți utilizatorii noi care vin pe platforme în timpul ferestrelor noastre de timp analizate sunt aduși de exploatarea lichidității, deși unii ar fi putut începe să folosească DeFi cu nevoi sau intenții diferite. Recunoaștem că trebuie făcută o muncă mai sofisticată pentru a determina intențiile specifice din spatele unui comportament al utilizatorilor. Cu alte cuvinte, trebuie să combinăm alte date de comportament pentru a determina cu exactitate dacă o adresă (văzută ca un utilizator DeFi în acest articol) a interacționat cu protocolul pentru nevoi pure de împrumut sau doar pentru recompense miniere de lichiditate. Cu toate acestea, în sensul acestui articol, putem identifica o fereastră de timp în care noii utilizatori ai Compound-ului au crescut chiar în jurul lansării $ COMP și putem presupune cu exactitate că creșterea activității utilizatorilor noi s-a datorat atenției jetonului. Aplicăm aceeași logică și celorlalte protocoale.

Ferestrele de timp în care campaniile atrag în mod eficient noi utilizatori sunt marcate în secțiuni umbrite în următoarele diagrame. Etichetăm prima dată când există o creștere bruscă, cu un nivel semnificativ mai mare de utilizatori noi, comparativ cu media anterioară.

Compus

În figura 2, vedem că utilizatorii activi zilnici pe Compound au crescut semnificativ începând cu jumătatea lunii iunie și au scăzut ușor după jumătatea lunii iulie. În acea perioadă de timp, DAU a fost de ~ 3x comparativ cu timpul înainte de cultivarea producției.

Când ne uităm la numărul de noi utilizatori zilnici din figura 3, vedem că pe 15 iunie, noi utilizatori au început să intre în Compound pentru $ COMP. Cel mai înalt vârf a apărut pe 21 iunie, când au existat 1.319 utilizatori noi într-o singură zi pe Compound.

Figura 3: Utilizatorii noi zilnici ai compusului în 2020

Figura 3: Utilizatorii noi zilnici ai compusului în 2020

Numărând de la 15 iunie până la cea mai recentă dată (10 august), numărul total de adrese noi a fost de 20.350, în timp ce numărul total de utilizatori activi unici este de 25.589. Asta înseamnă că 79,5% dintre utilizatorii activi recenți pe Compound au fost achiziționați cu succes din campania de producție agricolă.

Vrem să urmărim mai departe pentru a răspunde la întrebarea: cât de mare a fost impactul exploatării lichidității Compound asupra întregului ecosistem DeFi? Au adus într-adevăr peste 20.000 de utilizatori noi DeFi sau sunt acele adrese doar utilizatorii DeFi existenți de pe alte platforme care s-au întâmplat să folosească Compound pentru prima dată după ce au auzit despre cultivarea randamentului?

Din lista monitorizată a 14 protocoale, am constatat că din cei 20.350 de utilizatori noi pe care îi avea Compound, 2.462 fuseseră văzuți pe alte 13 platforme de-a lungul istoriei Ethereum. Asta înseamnă că 88% dintre utilizatorii nou achiziționați sunt, de asemenea, noi pentru DeFi (aceasta presupunând că o nouă adresă este un utilizator nou; unii utilizatori de DeFi obișnuiți, desigur, pot folosi adrese diferite pentru diferite activități de pe lanț).

Urmărind sursa acelor utilizatori existenți de pe alte platforme, vedem suprapunerea și segmentarea fluxului utilizatorilor în figura 4 de mai jos.

Figura 4: defalcarea noilor utilizatori ai compusului provenind de la alte DeFi

Figura 4: defalcarea noilor utilizatori ai compusului provenind de la alte DeFi

Curba

Cu o abordare similară, am analizat datele Curve.fi. Tendința de hype a început pe 15 iunie, ceea ce este în concordanță cu informațiile pe care le-am văzut din graficul DAU. Cu toate acestea, diferit de Compound, Curve prezintă 2 vârfuri în noii utilizatori zilnici – unul la mijlocul lunii iunie și apoi la mijlocul lunii iulie. Pe 20 iunie, Curve avea 523 de utilizatori noi și apoi pe 21 iulie, avea 628 de utilizatori noi.

Figura 5: Utilizatorii zilnici noi ai Curvei

Figura 5: Utilizatorii zilnici noi ai Curvei

Începând cu data de 15 iunie, au existat 13.207 adrese active unice văzute pe Curve și 11.306 utilizatori noi achiziționați până acum (10 august). Înseamnă că mineritul i-a ajutat în mod eficient să atragă 85,6% din utilizatorii lor existenți.

8.091 din acești 11.306 utilizatori noi au fost văzuți înainte de 15 iunie pe alte DeFi, ceea ce înseamnă că 71,56% dintre utilizatorii dobândiți sunt utilizatori DeFi existenți, în timp ce 28,44% sunt noi pentru comunitatea DeFi.

Când ne uităm la diagrama circulară a defalcării surselor de utilizatori noi, observăm o schimbare mare în suprapunerea cu AAVE, care a apărut ca a doua sursă ca mărime pentru utilizatorii noi Compound, dar a avut o suprapunere mult mai mică cu Curve (și Balancer, discutat în secțiunea următoare). Acest lucru este probabil deoarece AAVE și Compound au ambele scopuri de creditare, în timp ce Curve și Balancer sunt DEX-uri.

Figura 6: defalcarea noilor utilizatori ai Curve care provin din alte DeFi

Figura 6: defalcarea noilor utilizatori ai Curve care provin din alte DeFi

Echilibrist

Balancer a împărtășit un model similar cu Curve; ambele au avut 2 vârfuri în noii utilizatori zilnici. Pe 23 iunie, Balancer avea 817 utilizatori noi; pe 18 iulie, avea 810 utilizatori noi. Cu Curve, noile tendințe de creștere a utilizatorilor au lovit brusc cel mai înalt punct și apoi vibrează treptat. Pe Balancer, valurile au apărut ca un pas, un vârf înalt și apoi o serie constantă de vârfuri inferioare, care l-au ajutat să devină dominantă în rândul DAU din figura 1.

Figura 7: Utilizatorii noi zilnici ai Balancer

Figura 7: Utilizatorii noi zilnici ai Balancer

Din 29 mai când Balancer au inceput minând lichiditatea sa, au fost văzute 19.300 de adrese active unice și 18.515 utilizatori noi achiziționate până pe 10 august. Înseamnă că mineritul i-a ajutat în mod eficient să atragă 95,93% din utilizatorii lor existenți.

6.892 din cei 18.515 utilizatori noi au fost văzuți înainte de 29 mai în altă parte a rețelei DeFi, ceea ce înseamnă că 37,22% dintre utilizatorii lor achiziționați erau utilizatori DeFi existenți, în timp ce 62,78% erau noi în întregime pentru comunitatea DeFi.

Când avem toate cele 3 diagrame comparate, o constatare interesantă este că Uniswap reprezintă o porțiune atât de stabilă de suprapunere pe diferite platforme. Interoperabilitatea și adoptarea sa sunt, fără îndoială, motivul pentru care Uniswap este o stea în creștere care leagă toate roțile DeFi.

Figura 8: defalcarea noilor utilizatori ai Balancer provenind de la alte DeFi

Figura 8: defalcarea noilor utilizatori ai Balancer provenind de la alte DeFi

Concluzie

Împreună, încheiem următoarele constatări:

  • Din punct de vedere cronologic, Balancer a lansat mecanismul de extragere a lichidității ca primul pionier, încă din 29 mai; în timp ce numai până pe 15 iunie, când Compound și-a lansat campania, exploatarea lichidității a fost adusă la cunoștința majorității, datorită adoptării ample a Compound și a fundamentului utilizator.

  • Datorită producției agricole, 88% din compuși, 28% din Curve și 63% din noii utilizatori ai Balancer au fost, de asemenea, complet noi pentru DeFi. Comparativ, Compound și Balancer au avut un impact mai mare pentru extinderea bazei de utilizatori a comunității.

  • După o scurtă hype de câteva zile, printre cele 3 protocoale, Balancer a arătat cea mai durabilă creștere a utilizatorilor, cu o tendință constantă în viitor.

Acesta este un set de date esențial pentru a fi disponibil pe măsură ce continuăm să construim ecosistemul DeFi. Acesta sugerează că mecanismele financiare noi, cum ar fi cultivarea cu randament fără permisiune, nu servesc doar unei comunități de nișă de indivizi cu cunoștințe mari (deși, cu siguranță, capacitatea de a maximiza aceste oportunități este ajutată de cunoștințele pre-existente despre DeFi). Comunitatea DeFi crește. Nu doar activitatea din cadrul rețelei existente, ci și din afara lumii DeFi. Acesta este un mesaj pozitiv pentru dezvoltarea viitoare a DeFi. Pe măsură ce sunt lansate noi mecanisme, ar trebui să ne așteptăm ca comunitatea DeFi să continue să crească și ca plăcinta să crească pe măsură ce protocoalele financiare deschise cresc în importanță..

DeFiIndustry InsightNewsletter Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru cele mai recente știri Ethereum, soluții pentru întreprinderi, resurse pentru dezvoltatori și multe altele.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me