Richard Brown de la R3 a scris recent despre admirația sa pentru lanțul public viziunea Ethereum, dar a menționat, de asemenea, că provocările sale actuale privind scalarea și confidențialitatea sunt prea mari și că „[doar] rețeaua Corda poate să livreze acest lucru”.

Deși nu suntem de acord cu concluzia sa, există un mesaj mai profund în comentariile lui Richard potrivit cărora credem că sunt de bun augur pentru viitorul Ethereum. Furnizori de blockchain pentru întreprinderi precum R3 și IBM, furnizori lungi de „blockchain bun, bitcoin rău” pronunțări, acceptă acum inevitabilitatea cazurilor de utilizare a lanțului public în industrie. Grădinile zidite ale lanțurilor de blocuri ale consorțiului, deși utile ca dovezi ale valorii, sunt palide lângă ceea ce ar putea face o rețea de blockchain scalabilă și interoperabilă pentru întreprindere. Brown însuși recunoaște în mod clar acest lucru:

erou cub albastru

„Posibilitățile care se deschid atunci când aceste aplicații disparate, inițial desfășurate de diferite grupuri în scopuri diferite, pot interoperă în viitor sunt uluitoare. Nu există geniu din partea noastră, desigur: ACEASTA este implicația evidentă a viziunii Ethereum aplicată afacerilor “.

Pe de altă parte, Brown nu oferă nicio descriere a modului în care va funcționa rețeaua globală Corda – doar promisiuni vagi că au experimentat cu câțiva utilizatori și o vor lansa în curând. Indicarea „greșit” și „corect” într-un grafică de comparație nu contează ca detalii tehnice. Comunitatea Ethereum, dimpotrivă, a fost transparentă și exhaustivă cu conceptele și planurile sale tehnice.

În ultimul an, aproximativ douăzeci de grupuri de lucru au colaborat la cărți albe, cercetare și educație împărțire, dovezi fără cunoaștere, criptare homomorfă și soluții de nivel 2 precum Raiden și plasmă. Documentația pentru toate aceste lucrări ia în considerare comentariile extinse din cercetători de frunte și este pus la dispoziție pentru ecosistemul Ethereum mai mare.

Mai mult, Brown însuși comentează că o rețea perfectă nu este utilă dacă nimeni nu s-a alăturat. Rețeaua publică Ethereum are milioane de membri și, spre deosebire de ceea ce scrie Brown, multe întreprinderi tranzacționează în siguranță pentru utilizarea sa de bază, caz de transfer și stocarea valorii deja.

Cu toate acestea, vom profita în continuare de această ocazie pentru a respinge câteva dintre punctele sale:

  • Scalare pentru întreprindere. Recunoaștem că au existat provocări cu scalarea publică Ethereum, pe care SKALE, lanțurile laterale și sharding sunt menite să le ușureze. Progresul a fost constant și deliberat prin design, pentru a asigura siguranța și reziliența caracteristicilor dintr-o rețea care stochează o valoare de aproape 40 miliarde USD. R3 dezvoltă caracteristici de ultimă oră pentru un lanț public, dar într-un mediu cu doar câțiva utilizatori. Acest exercițiu ne amintește de alegoria peșterii a lui Platon: umbra amenințărilor nu poate înlocui adevăratul lucru. Mai mult, în rețelele private, consensul privind dovada autorității (PoA) a fost disponibil de peste un an și poate furniza mai mulți multipli ai unei capacități de tranzacție mai mari.
  • Nevoile de confidențialitate ale întreprinderii. PegaSys, echipa de ingineri de protocol de la ConsenSys, se numără printre o serie de companii care au dezvoltat soluții de confidențialitate de nouă generație pentru Ethereum. Hyperledger Besu, un client Ethereum open source care a fost dezvoltat de echipa PegaSys, răspunde nevoilor de confidențialitate și permisiuni ale întreprinderilor, asigurând în același timp compatibilitatea cu rețeaua principală Ethereum. În general, volumul de activitate și inovație pe Ethereum nu ar trebui subestimat – și am dori să profităm de această ocazie pentru a indica nivelul de share mental al dezvoltatorilor în rețea, un avantaj care se agravează în timp.

grafic de interoperabilitate blockchain

  • Ritmul Enterprise Ethereum Alliance (EEA). Lucrările se desfășoară pe larg în culise pentru a dezvolta o specificație oficială SEE, care ar trebui să fie disponibilă în lunile următoare. Specificațiile SEE vor permite multe dintre aceleași valoroase cazuri de utilizare prevăzute de postarea lui Brown. Acesta va fi construit direct pe un protocol care este în producție publică de peste doi ani.
  • Dezvoltarea echipei de cvorum. JPMorgan a fost lider în spațiul blockchain de câțiva ani, inclusiv angajamentul său profund cu SEE. Mai mult, poziționarea sa open-source de la început a permis dezvoltării unui ecosistem în jurul Quorumului, atât din caracteristicile bazei de cod (Constellation), cât și din multe dintre conceptele sale de vârf (mecanismul de consens IBFT). Ne așteptăm ca ecosistemul Quorum să continue să crească.

La ConsenSys, am dezvoltat mai multe cazuri de utilizare pentru cele mai inovatoare bănci centrale din lume, dintre care unele a ales Ethereum peste R3. Ne confruntăm direct cu multe dintre provocările întreprinderii folosind cadrele Ethereum, inclusiv finalitatea decontării, tranzacțiile private și securitatea.

Comentariile lui Richard Brown și viziunea schimbătoare a lui R3 sunt valoroase, întrucât recunosc ideea pe care am făcut-o tot timpul: nu există nicio comparație între utilizarea „blockchain ca rețea” și „blockchain ca bază de date”. Munca noastră cu EEA, JPMorgan și mulți alții – atât în ​​comunitatea open source, cât și cu echipe blockchain la întreprinderi de vârf – continuă să câștige avânt și nu poate fi estimată printr-o privire superficială la o singură repo GitHub. Mai degrabă, acest efort există pe mai multe canale, echipe de proiect și grupuri de lucru ale comunității Ethereum în general.

Pe scurt, dorim să indicăm R3 către una dintre citatele noastre preferate despre puterea rețelelor: “Asta e bine. Ai făcut primul tău pas într-o lume mai mare. ”

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me