blogul 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain Explained Evenimente și conferințe ApăsațiBuletine informative

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Adresa de email

Vă respectăm confidențialitatea

AcasăBlogCodefi

Modul în care împrumuturile tranșe vor aduce ratele dobânzilor fixe la DeFi

Produsele tranșe și, în special, produsele de împrumut tranșe, sunt noi inovații care vor aduce rate fixe ale dobânzii la datoria bazată pe DeFi.

T4 2020 RAPORT DEFI blog 3 Descărcați raportul

Aceasta face parte dintr-o serie de articole din Raportul ConsenSys Codefi din trimestrul IV Ethereum DeFi. Descărcați raportul complet pentru a afla mai multe despre standardele de jetoane pentru active și plăți, piețele NFT, jetoane sociale și comunitare, împrumuturi flash, Bitcoin și Filecoin, proiecte de împrumut și multe altele.

O tendință în DeFi pe care trebuie să o urmărim în primul trimestru al anului 2021 sunt noile produse tranșe, care sunt conduse de BarnBridge și Finanțe cu șofran. A existat un interes semnificativ pentru aceste produse, după cum reiese din aproape BarnBridge 500 de milioane de dolari în TVL doar pentru cultivarea simbolului său de guvernare. Este important să recunoaștem că contractele Saffron Finance nu au fost auditate. 

Mai exact, există o inovație în produsele noi de împrumut tranșă care vor fi lansate pe piață în curând. Ce este un produs de împrumut tranșă, ați putea întreba? Una dintre cele mai mari probleme cu împrumuturile DeFi este că ratele dobânzii sunt întotdeauna variabile, ceea ce înseamnă că acestea sunt în continuă schimbare. În timp ce s-ar putea să câștigi 6,7% APY împrumutând DAI-ul dvs. pe Aave astăzi, această rată ar putea fi de 10% mâine sau de 1% pe săptămână de acum înainte. Volatilitatea acestor rate variabile împiedică orice persoană fizică sau instituție care caută rentabilități previzibile și stabile în produsele lor de creditare. Inovatorii din DeFi elaborează o soluție la această problemă: tranșele. La nivelul cel mai de bază, o tranșă funcționează după cum urmează: 

  • Utilizatorii își depun activele digitale într-un pool, care are o rată fixă ​​atașată. Acest grup de active este apoi împrumutat prin protocoale de împrumut, cum ar fi Aave sau Compound. 
  • Când utilizatorul își depune inițial activele, utilizatorul are opțiunea de a depune în tranșa A a pool-ului sau tranșa B. 
  • Deponenților din tranșa A li se garantează că vor primi rata fixă ​​atașată fondului pe o perioadă de timp fixă. De exemplu, dacă fondul are un randament fix de 10% APY și depuneți 100 USD în tranșa A, veți primi 110 USD (100 $ principal + 10 USD în dobândă) într-un an. 

Deci, trebuie să vă întrebați, cum poate fi garantată o rată fixă ​​deponenților din tranșa A atunci când fondul de active este împrumutat printr-un protocol care oferă doar rate variabile? Acolo intră speculatorii care depun în tranșa B. Deponenții din tranșa B speculează efectiv despre ce cred că va fi APY-ul realizat al pool-ului. Dacă rata dobânzii realizate este mai mare de 10% APY după un an, atunci toate dobânzile suplimentare generate au fost distribuite deponenților tranșei B. 

Dar ce se întâmplă dacă rata dobânzii realizate ajunge să fie mai mică decât rata listată în pool, în acest caz 10%? Tranșa A va primi încă 10%, dar în acest scenariu, rata dobânzii realizate nu ar acoperi rata listată. Astfel, principalul depozitelor din tranșa B ar fi redus pentru a compensa deponenții din tranșa A. Puteți vedea probabil de ce deponenții din tranșa B sunt acum numiți speculatori!

Împrumutul tranșei este doar una dintre numeroasele noi tehnologii inovatoare dezvoltate în DeFi. Mai mult, împrumutul tranșei exemplifică cât de compozibile sunt toate aceste inovații. Echipele care au conceput acest sistem de împrumut tranșă nu provin de la Compound sau Aave, totuși au construit un produs complet nou, pe lângă protocoalele de împrumut existente..

Acestea fiind spuse, există riscuri inerente pentru compozibilitatea contractelor inteligente Ethereum. Cu cât diferitele produse financiare se bazează unul pe celălalt, cu atât riscurile acestor produse devin mai legate. Dacă unul dintre protocoalele de bază eșuează, acestea prezintă un risc sistemic pentru celelalte produse conexe care interacționează cu protocolul. Prăbușirea pieței criptografice din 12 martie 2020 este un exemplu recent. Pe parcursul a 36 de ore, prețul ETH a scăzut brusc, redând Seifuri MakerDAO inaccesibil din cauza congestiei rețelei, care, de asemenea, a provocat eșecul oracolelor de preț și, în cele din urmă, a costat utilizatorilor pierderi de milioane. 

Aceste produse tranșe vor produce o repetare a crizei financiare din 2008?

Nu trebuie să trecem cu vederea celălalt risc inerent în tranzacționarea activelor, mai ales având în vedere criza valorilor mobiliare garantate ipotecar care a precipitat prăbușirea financiară din 2008. Tranșe de valori mobiliare garantate cu ipotecare au fost reambalate ca CDO-uri, vândute în continuare.

Puțini au anticipat dinamica modului în care aceste noi produse structurate ar interacționa cu tendințele macroeconomice, cum ar fi o prăbușire a pieței imobiliare. Un alt risc distinct al acestor produse tranșă este că acestea sunt în mare parte noi tipuri de produse structurate fiind construit de experți nefinanciari. Structurarea produselor este o practică incredibil de complexă realizată de obicei doar de cei mai înțelepți ingineri financiari de la băncile de investiții. Transmiterea unei înțelegeri solide a modului în care aceste produse structurate din DeFi vor funcționa participanților pe piață va fi imperativă pentru a evita pierderi financiare semnificative.

Acestea fiind spuse, multe dintre problemele legate de criza financiară din 2008 au avut legătură cu faptul că agențiile de rating evaluează inexact CDO-urile, mai degrabă decât cu problemele legate de produsele structurate. Deoarece nu există agenții de rating în cadrul DeFi care evaluează în mod incorect aceste produse structurate, riscul unui rating ratat nu există în acest moment. 

DeFiEthereumGovernanceLendingMetaMaskTrancheNewsletter Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru cele mai recente știri Ethereum, soluții pentru întreprinderi, resurse pentru dezvoltatori și multe altele.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me