blogul 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain Explained Evenimente și conferințe ApăsațiBuletine informative

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Adresa de email

Vă respectăm confidențialitatea

AcasăBlogBlockchain explicat

O scurtă istorie a lui Ethereum

O privire de ansamblu asupra actualizărilor și furcilor din trecutul Ethereum, cu un ochi asupra a ceea ce ne așteaptă. De ConsenSys 13 mai 2019Publicat pe 13 mai 2019

scurt istoric ethereum

Din punct de vedere al păsărilor, tehnologia blockchain nu mai există de mult timp. Deși conceptele fundamentale (criptografie, descentralizare, rețea de la egal la egal) & tranzacție) au fost studiate de zeci de ani, până la lansarea Bitcoin în 2008, toate aceste componente pot fi considerate cu încredere că s-au reunit pentru a crea un produs funcțional. Ethereum, în special, a fost disponibil în format public, utilizabil doar din 2015. Deși datele și detaliile evoluției sale proiectate s-au schimbat, Ethereum a rămas în planul său de a actualiza în mod constant protocolul pentru a asigura o mai bună utilizare, securitate, funcționalitate și descentralizare.

Odată cu actualizarea recentă a Constantinopolului din februarie, Ethereum se află pe punctul de a fi Serenity (cunoscut și ca Ethereum 2.0), pentru a fi atins printr-o serie de furci dure și faze de upgrade, inclusiv „Ethereum 1.x.” Pentru a înțelege unde mergem, totuși, trebuie să ne uităm înapoi și să înțelegem de unde am venit. Această cronologie analizează istoria furcilor și actualizărilor semnificative (ne) planificate ale Ethereum în pregătirea următoarei sale faze de evoluție.

Olimpic | 9 mai 2015

Blockchain-ul Ethereum a apărut în existența publică în iulie 2015. Pasul imediat înainte de acesta a fost însă olimpic – a noua și ultima dovadă a conceptului deschis testnet, disponibil dezvoltatorilor pentru a explora cum ar arăta blockchain-ul Ethereum odată lansat. A anunțat Vitalik o recompensă totală de 25.000 ETH pentru dezvoltatorii care și-au petrecut timpul testând rețeaua. Cererea a fost clară: încercați să supraîncărcați rețeaua și să faceți „lucruri nebunești cu statul” pentru a oferi informații despre modul în care protocolul ar gestiona traficul ridicat. Dezvoltatorii au primit patru categorii de testat: Activitatea tranzacției, Utilizarea mașinilor virtuale, Abilitatea minieră și Pedeapsa generală.

Frontieră | 30 iulie 2015

După câteva luni de testare a stresului, rețeaua Ethereum a fost pregătită pentru lansarea oficială a rețelei publice. Pe 30 iulie, blocul de geneză al Ethereum a fost exploatat și comunitatea a început să crească. Cu câteva luni înainte de lansarea Frontier, Vinay Gupta a publicat o notă despre procesul de lansare al Ethereum. Printre paragrafele de entuziasm sunt avertismente pentru potențialii utilizatori. Frontiera, susținea el, era Ethereum „în cea mai bară formă” și dezvoltatorii ar trebui să fie precauți. Cu doar câteva zile înainte de lansarea Frontier, Stephen Taul a răsunat Avertismentul Gupta către dezvoltatori: „La fel ca omologii lor din timpul Frontierei Americane, acestor coloniști li se vor oferi oportunități vaste, dar se vor confrunta și cu multe pericole”.

Protocolul Frontier conținea o serie de caracteristici cruciale:

  • Blocați recompensa: Când minerii exploatează cu succes un bloc pe blockchain-ul Ethereum, ei primesc o recompensă în ETH. Frontier a fost lansat cu o recompensă de bloc de 5 ETH pe bloc.
  • Gaz: În primele câteva zile de existență a Frontier, limita de gaz pe bloc a fost codificată la 5000 de gaze. Practic, acest lucru însemna că nu se putea întâmpla nimic în rețea. Acest lucru a fost implementat în mod intenționat pentru a oferi câteva zile de timp tampon pentru a permite minerilor să-și înceapă operațiunile pe Ethereum și pentru a permite adoptatorilor timpurii să își instaleze clienții. După câteva zile, limita de gaz a fost eliminată automat, iar rețeaua a devenit capabilă să gestioneze tranzacțiile și contractele inteligente așa cum era destinat.
  • Contracte Canare: Contractele Canare au fost incluse în Frontier pentru a notifica utilizatorii că un anumit lanț era rău sau vulnerabil. Contractelor Canare li s-a acordat fie un 0, fie un 1. Contractelor care aveau o problemă li s-a acordat un 1, iar clienții au fost anunțați astfel încât să nu extragă lanțul respectiv. În esență, capabilitățile contractelor canare au oferit grupului dev de bază Ethereum capacitatea de a opri o operațiune sau tranzacție în rețea în cazul în care ceva începe să meargă prost. Contractele canare erau un mecanism de protecție puternic centralizat, dar necesar, la începutul existenței Ethereum.
  • Utilizare: Toate acțiunile dezvoltatorului au fost efectuate cu linii de comandă; nu exista o interfață grafică pentru utilizator. Rețeaua era utilizabilă, dar interfața de utilizare era dură, iar capacitățile sale erau în mare parte limitate la persoanele cu cunoștințe și experiență existente cu Ethereum.

Gospodărie | 14 martie 2016

Actualizarea Homestead a fost prima hard fork planificată a rețelei Ethereum și a fost implementată pe 14 mai 2016 cu numărul de bloc 1.150.000. În general, actualizarea Homestead a inclus trei îmbunătățiri majore pentru Ethereum. În primul rând, a eliminat funcționalitatea contractului canar, eliminând acel punct de centralizare în rețea. În al doilea rând, a introdus noi coduri în Solidity, limbajul de programare folosit pe Ethereum. În cele din urmă, a introdus portofelul Mist, care le-a permis utilizatorilor să dețină / tranzacționeze ETH și să scrie / implementeze contracte inteligente.

Actualizarea Homestead a fost una dintre primele implementări ale propunerilor de îmbunătățire Ethereum. EIP-urile sunt recomandări făcute comunității care apoi, dacă sunt aprobate, sunt incluse în actualizările de rețea. Actualizarea Homestead a inclus trei EIP-uri:

EIP-2: Actualizări principale ale gospodăriei

EIP 2.1: a crescut costul pentru crearea de contracte inteligente printr-o tranzacție de la 21.000 la 53.000 de gaze. Costul pentru crearea unui contract printr-un alt contract – metoda preferată – a costat mai mult decât crearea acestuia printr-o tranzacție. Prin creșterea costului gazului pentru a crea contracte prin tranzacții, EIP 2.1 i-a stimulat pe utilizatori să revină la crearea contractelor prin alte contracte.

EIP 2.2: „Toate semnăturile tranzacției a căror valoare s este mai mare decât secp256k1n / 2 considerate nevalide. Contractul ECDSA de recuperare precompilat a rămas neschimbat și a continuat să accepte valori s ridicate; acest lucru este util de ex. dacă un contract recuperează vechile semnături Bitcoin. ” [sursă]

EIP 2.3: Dictat că, dacă un contract nu ar avea suficient gaz pentru a finaliza operațiunea, contractul ar „eșua” mai degrabă decât să creeze un contract gol. Acest lucru a schimbat rezultatele posibile ale unei tranzacții de la [succes] [eșuează] sau [gol] la doar [succes] sau [eșuează].

EIP 2.4: Eliminarea unui stimulent care le-a permis utilizatorilor să creeze blocuri cu dificultăți ușor mai mari – adică blocuri care ar fi mai probabil să fie exploatate. Această actualizare a stabilizat timpii de blocare între 10 și 20 de secunde și a restabilit rețeaua la timpul său țintă general de ~ 15 secunde per bloc.

EIP-7

„Adaugă un nou cod de opțiune, DELEGATECALL la 0xf4, care este similar în idee cu CALLCODE, cu excepția faptului că propagă expeditorul și valoarea din sfera părinte în sfera copilului, adică. apelul creat are același expeditor și valoare ca și apelul inițial. ” [sursă]

EIP-8: Upgradări viitoare

EIP-8 a fost o propunere de îmbunătățire cu un ochi spre actualizări viitoare, planificate ale rețelei. Îmbunătățirea a asigurat că toate software-urile clientului de pe Ethereum ar putea găzdui viitoare actualizări ale protocolului de rețea.

DAO Fork | 20 iulie 2016

În istoria actualizărilor planificate Ethereum și a furcilor dure, incidentul DAO neplanificat merită inclus. În 2016, o organizație autonomă descentralizată numită DAO a strâns 150 milioane USD în vânzare simbolică pentru finanțare. În iunie, DAO a fost spart și ETH în valoare de 50 de milioane de dolari a fost furat de un hacker necunoscut. Comunitatea Ethereum în general a decis să forțeze lanțul pentru a restabili fondurile la portofelele lor originale și a remedia vulnerabilitatea. Cu toate acestea, bifurcația dură a fost controversată, iar unii membri ai comunității Ethereum au continuat să exploateze și să facă tranzacții pe lanțul original. Lanțul original – cu eterul furat nereturnat – a devenit Ethereum Classic, care a devenit mai slab și supus exploatării în timp. Majoritatea comunității și dezvoltatorii de bază au continuat să lucreze în afara lanțului furcat – cu ETH furat înapoiat proprietarilor lor originali – ceea ce știm acum ca blockchain Ethereum.

Metropolă: Bizanț | 16 octombrie 2017

Următoarea etapă a foii de parcurs a lui Ethereum a fost cunoscută sub numele de Metropolis și va avea loc în două faze: Bizanț și Constantinopol. Bizanțul a intrat în vigoare în 2017 la blocul 4.370.000 și a inclus nouă EIP-uri, inclusiv:

EIP 100

A ajustat formula pentru a evalua dificultatea unui bloc pentru a lua în considerare blocurile unchiului. Noua formulă a oferit stabilitate ratei de emisie, asigurându-se că nu putea fi forțată în sus prin manipularea blocurilor unchiului.

EIP 658

Pentru blocurile care urmează actualizării Bizanțului, chitanțele tranzacției includeau un câmp de stare pentru a indica succesul (reprezentat de 1) sau eșecul (reprezentat de 0).

EIP 649

Bomba de dificultate este un mecanism care, dacă este activat, ar crește energia necesară (adică „dificultatea”) pentru a extrage un bloc nou până devine imposibil și nu pot fi exploatate blocuri noi. În acest moment, rețeaua Ethereum va deveni „înghețată”. Bomba de dificultate a fost inclusă inițial în rețea în septembrie 2015. Scopul său este de a sprijini eventuala tranziție de la dovada muncii către dovada mizei. Când PoS este implementat, minerii ar putea alege teoretic să sprijine vechiul lanț PoW, provocând astfel o divizare în comunitate și crearea a două lanțuri separate – unul întreținut de stakers și unul întreținut de mineri. Soluția pentru ca acest lucru să nu se întâmple este implementarea Bombei de dificultate, care ar elimina în cele din urmă eficacitatea exploatării miniere și ar permite tranziția completă a rețelei către PoS fără amenințarea unui hard disk controversat. Întârzierea epocii glaciare / bomba de dificultate cu 1 an și reducerea recompensei de bloc de la 5 ETH la 3 ETH

O prezentare generală a EIP-urilor bizantine rămase (140, 196, 197, 198, 211, 214) găsit aici.

Metropola: Constantinopol | 28 februarie 2019

A doua parte a modernizării Metropolis, numită Constantinopol, era programată să intre în funcțiune la blocul 7.080.000 – estimată la jumătatea lunii ianuarie 2019. Pe 15 ianuarie, o firmă independentă de audit de securitate numită ChainSecurity a publicat un raport care indica una dintre cele cinci actualizări principale ale sistemului ar putea oferi atacatorilor posibilitatea de a fura fonduri. Ca răspuns la raport, dezvoltatorii de bază Ethereum și comunitatea extinsă au votat să întârzie actualizarea până când lacuna de securitate ar putea fi rezolvată. Mai târziu în acea lună, dezvoltatorii de bază au anunțat că actualizarea va avea loc la blocul 7.280.000. Blocul 7.280.000 a sosit pe 28 februarie, iar actualizarea hard fork-ului din Constantinopol a intrat în vigoare. Rețeaua Ethereum de astăzi se află în faza Constantinopolului.

EIP 145: Instrucțiuni de schimbare pe biți

S-au adăugat instrucțiuni de deplasare Bitwise la mașina virtuală Ethereum (EVM). Instrucțiunile permit ca niște biți de informații binare să se deplaseze la stânga și la dreapta. Această îmbunătățire înseamnă că executarea schimburilor în contractele inteligente va fi de 10 ori mai ieftină.

EIP 1052: Verificare Smart Contract

Permis contractelor inteligente să se verifice reciproc, trăgând doar hash-ul celuilalt contract inteligent. Înainte de Constantinopol, contractele inteligente ar trebui să extragă întregul cod al altuia pentru a verifica, care a durat timp și energie.

EIP 1014: CREATE2

Îmbunătățirea activării canalelor de stat, o soluție de scalare Ethereum bazată pe tranzacții off-chain.

EIP 1283: SSTORE

Reducerea costului gazului pentru operațiunea SSTORE. Această reducere permite mai multe actualizări să apară în cadrul unei tranzacții mai ieftin.

EIP 1234: Blocare recompense & Dificultate întârziere bombă

Alcătuit din două componente: Reducerea recompenselor bloc și Întârzierea bombei de dificultate.

Reducere recompensă bloc

Recompensele pentru mineri au fost reduse de la 3 ETH pe bloc la 2 ETH pe bloc. Această reducere este cunoscută sub numele de „a treia”.

Dificultate întârziere bombă

EIP 1234 întârzie implementarea Bombei de dificultate pentru încă douăsprezece luni, moment în care va fi votat din nou.

Privind înainte: Istanbul & Seninătate

Privind în perspectivă, Serenity este destinația finală pentru blockchain-ul Ethereum, dar nu înainte de hard fork-ul din Istanbul și „Ethereum 1.x.” Hard fork-ul din Istanbul va fi definit în mare măsură prin decizia privind ProgPoW. Serenitatea va fi definită prin trecerea completă de la Dovada muncii la Dovada mizei, dar va include și alte upgrade-uri importante. În special, introducerea lanțului Beacon, Sharding și trecerea de la Ethereum Virtual Machine (EVM) la Ethereum aromatizat Web Assembly (eWASM). Toate actualizările Serenity vor fi livrate în etape și, în acest timp, Ethereum 1.x va continua să fie îmbunătățit pentru a asigura continuarea lanțului original PoW. Fii atent la următorul articol despre viitoarele furci dure și Serenity.

***
Doriți să vă duceți educația blockchain la nivelul următor?

Explorează-ne cursuri de formare blockchain →

Newsletter Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru cele mai recente știri Ethereum, soluții pentru întreprinderi, resurse pentru dezvoltatori și multe altele. Adresa de e-mail Conținut exclusivEthereum Q3 2020 DeFi ReportRaport

Ethereum Q3 2020 DeFi Report

Ethereum Q2 2020 DeFi ReportRaport

Ethereum Q2 2020 DeFi Report

Ghid complet pentru rețelele de afaceri BlockchainGhid

Ghid complet pentru rețelele de afaceri Blockchain

Cum să construiți un produs Blockchain de succesWebinar

Cum să construiți un produs Blockchain de succes

Introducere în tokenizareWebinar

Introducere în tokenizare

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me