Primii pasi

  Dacă aveți experiență ca dezvoltator web, o mare parte din ceea ce știți deja se aplică dezvoltării blockchain. Scopul acestui ghid este de a vă prezenta ceea ce este diferit, astfel încât să puteți începe explorarea și construirea.

  Nicio surpriză aici: cea mai mare diferență este utilizarea blockchain-urilor și, pentru acest ghid, vom face referire în primul rând la blockchain-ul Ethereum, deoarece are cea mai mare comunitate de dezvoltatori. De ce ați dori să încorporați dezvoltarea blockchain în stiva dvs.? Există o serie de lucruri fascinante care vă permit să faceți blockchain-urile, care provoacă într-adevăr ipotezele pe care le avem despre cum interacționează indivizii pe și cu internetul.

  Ce puteți face cu Blockchain (și niciodată nu ați mai putut)

  Produse digitale tranzacționabile deținute de utilizatori

  Cu un blockchain, puteți crea (cu ușurință) active tokenizate pe care utilizatorii le pot păstra și tranzacționa în afara site-ului dvs. De exemplu, Gods Unchained este un joc de cărți de colecție în stil Magic-the-adunare, în care utilizatorii își pot deține fizic cărțile și le pot schimba în afara platformei. Ceea ce este interesat de acest lucru este că cardurile individuale au identitate și ar putea fi utilizate în altă parte sau tranzacționate pe piețe terțe. De exemplu, ați putea avea o carte care a fost folosită într-un meci de campionat vândută ca o colecție, în același mod în care o minge de campionat MLB.

  Plăți și transfer de valoare

  Datorită integrării fundamentale a criptomonedelor, acceptarea plăților și facilitarea tranzacțiilor cu valoare este simplificată: transferurile bancare, cardurile de credit, paypal, toate necesită eforturi substanțiale din partea dezvoltatorilor pentru a se integra. Aceste beneficii sunt deosebit de adevărate pentru comunitățile cu acces redus la servicii bancare și de credit: avem un studiu de caz privind utilizarea Ethereum pentru a facilita transferul de valoare și pentru a ajuta la debursarea în taberele de refugiați din Iordania.

  Identitatea utilizatorului și confidențialitatea datelor

  Există caracteristici unice cu privire la modul în care un utilizator își stabilește identitatea printr-o rețea blockchain. Folosind software cum ar fi Metamask, utilizatorii ar putea avea o singură conectare la întregul internet. Este posibil să nu aveți nevoie să gestionați parolele sau să vă autentificați pe site-ul dvs., ceea ce înseamnă mai puține solicitări de parolă pierdute. Confidențialitatea datelor poate fi îmbunătățită oferind utilizatorului controlul asupra accesului la informațiile sale și oferindu-le posibilitatea de a semna tranzacții. Atunci când un utilizator părăsește un site, operatorii site-ului nu mai pot accesa datele lor direct.

  Stare globală, persistentă a internetului

  Internetul de astăzi este construit din multe tehnologii, dar nu există o autoritate centrală asupra a ceea ce este adevărat. Giganții de pe internet, precum Facebook, pot deține cheile regatelor respective cu rețele vaste și baze de date care funcționează oarecum ca un stat persistent, cu toate acestea, sunt deținute în mod privat, iar domeniul lor de aplicare este în general limitat la propriile organizații. Un blockchain, ca rețea care conține date imuabile de-a lungul timpului, extrem de sigur și rezistent la manipulare și fără un singur proprietar, poate servi drept sursă de adevăr pentru participanții la comunitate.

  Lipsa digitală

  Jetoanele și criptomonedele comercializabile se bazează pe blockchain-uri pentru a furniza infrastructura pentru activele digitale rare. Acolo unde activele digitale din trecut erau fie copiate infinit, fie protejate de scheme DRM complexe, o sursă unică de adevăr persistentă, precum un blockchain, permite crearea de active digitale unice care pot fi deținute, dar nu copiate, ceea ce înseamnă acele lucruri poate poseda valoare reală.

  Web2 vs. Web3 Blockchain Stack

  Există diferite blockchain-uri, fiecare având propriile rețele, propriile reguli și propriile comunități de participanți. O anumită platformă blockchain – cum ar fi Ethereum – poate avea diverse rețele diferite pe care le puteți conecta la fiecare cu toate datele lor. Puteți începe propria rețea, lucru pe care îl vom face mai târziu în acest ghid.

  Fiecare rețea este compusă din noduri individuale, care rulează instanțe ale software-ului nodului blockchain. În loc de un model server-client standard, blockchain-urile folosesc protocoale descentralizate peer-to-peer pentru a comunica între ele și pentru a ajunge la un consens cu privire la starea rețelei..

  Într-o stivă tipică de dezvoltare web, ați putea crea un front-end folosind html, CSS, javascript și un cadru de genul react. Front-end-ul respectiv comunică cu un back-end care include stocarea fișierelor, un mediu de execuție și o bază de date. Componentele de stocare, execuție și baze de date pot locui pe un singur server sau pot face parte dintr-un sistem cloud sau o rețea de livrare a conținutului.

  Singura diferență atunci când creați o aplicație blockchain (denumită adesea aplicație distribuită sau dapp) este că o parte din funcționalitatea aplicației dvs. este livrată de un blockchain sau alt mecanism distribuit. Conectarea la un blockchain precum Ethereum se face de obicei prin includerea unei biblioteci javascript precum web3.js sau ethers.js în asociere cu software-ul nodului sau API-ul blockchain. Bibliotecile Web3 sunt disponibile într-o mare varietate de limbi.

  Stocarea fișierelor, funcționalitatea bazei de date și execuția pot avea loc pe un blockchain, deși în prezent blockchain-urile nu sunt optimizate pentru volume mari de date sau execuție complicată.

  De exemplu, s-ar putea să creați o aplicație care utilizează o stivă web tipică, dar să creați un contract inteligent care se află pe blockchain pentru a efectua calcule distribuite și a interacționa cu jetoane sau criptomonede. Vom vorbi mai multe despre contractele inteligente mai târziu.

  De asemenea, s-ar putea să creați o aplicație care altfel este tipică, dar verificarea utilizatorilor se face prin software cum ar fi Metamask, care este, printre altele, un portofel digital și un manager de identitate.

  Trimiterea primei dvs. tranzacții

  Să trimitem prima dvs. tranzacție pe un blockchain ca utilizator. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de un portofel.

  Instalarea MetaMask

  MetaMask este un produs ConsenSys și include un portofel și oferă un set robust de instrumente pentru interacțiunea cu blockchain-urile Ethereum. De interes pentru dezvoltatori, injectează un API global în orice site web vizitat, accesibil prin javascript la window.ethereum; pentru toate detaliile, consultați documentele complete pentru dezvoltatori pentru MetaMask pe site-ul lor. Pentru a începe, instalați extensia de browser Chrome Chrome sau utilizați aplicația MetaMask Mobile disponibilă în magazinul de aplicații Apple sau magazinul Google Play.

  Odată instalat, parcurgeți procesul de creare a contului. Există câteva lucruri pe care s-ar putea să le observați: unul este acela că nu trebuie să introduceți nicio adresă de e-mail sau alte informații personale. Al doilea lucru este că se face o mare problemă în ceea ce privește scrierea sau stocarea „frazei semințe”; acest lucru este important, deoarece este singurul mod în care vă puteți accesa sau recupera contul. Mai multe despre acest lucru mai târziu.

  După ce Metamask rulează, veți vedea soldul contului (0 ETH), iar în colțul din dreapta sus veți vedea rețeaua la care sunteți conectat în prezent. Extindeți meniul de selectare a rețelei pentru a afișa o listă de rețele. Selectați Ropsten Test Network.

  Mainnet și testnets

  Fiecare dintre aceste rețele este alcătuită din seturi de computere care rulează software nod. Cele mai multe noduri se află pe Mainnet, care este rețeaua principală de menținere a valorii pentru Ethereum. Începând cu această scriere, existau puțin peste 8000 de noduri care alcătuiau rețeaua principală Ethereum. Puteți explora nodurile rețelei pe Ethernodes sau Etherscan.

  Rețelele de testare cuprind mult mai puține noduri (rețeaua Ropsten are 3 noduri), iar pe ele eth nu are valoare. Aceste rețele sunt utilizate în principal de dezvoltatori pentru a-și testa dap-urile și contractele inteligente înainte de a fi lansate pe mainnet. De asemenea, veți observa că MetaMask oferă opțiuni de conectare la localhost sau la un RPC personalizat. Când dezvoltați aplicații Ethereum, puteți utiliza metamasca pentru a vă conecta și a interacționa cu software-ul nodului care rulează pe propriul sistem sau orice altă rețea.

  Obținerea eterului de testare

  În MetaMask, copiați adresa dvs. publică în clipboard făcând clic pe numele contului dvs.:

  Adresa dvs. publică vă identifică contul și poate fi partajată: este ceea ce altcineva ar folosi pentru a vă trimite jetoane. Este ceva precum un număr de cont bancar sau o adresă de e-mail, prin faptul că dețineți și controlați ce este asociat cu adresa respectivă. Dovediți că dețineți această adresă semnând tranzacții cu cheia dvs. privată (care poate fi generată din expresia dvs. de bază), motiv pentru care trebuie să păstrați aceste informații private. Din perspectiva blockchain-ului, oricine cunoaște o anumită cheie privată este proprietarul oricăror active atribuite adreselor publice asociate cheii private. Adresa dvs. publică va arăta cam așa:

  0xDa4A488d8c58D57F4046CAbAc73DA0DB778DC930

  Puteți utiliza un robinet pentru a trimite Ether test în contul dvs. Încercați să utilizați Robinet Ropsten: lipiți adresa publică în câmpul contului și faceți clic pe „Trimiteți-mi testul Ether”. În curând, veți vedea că contul dvs. este populat cu 1 ETH.

  Ce s-a intamplat aici? V-ați trimis adresa publică la robinetul Ethereum. Robinetul a executat o tranzacție, trimitând 1 ETH deținut de propriul său contract inteligent la adresa pe care ați furnizat-o. Ați fi putut furniza orice adresă și tranzacția s-ar executa. Nodurile din rețea au preluat tranzacția și au inclus-o într-un bloc minat, care a fost înregistrat pe blockchain și răspândit în întreaga rețea. MetaMask a citit apoi dintr-un nod de pe blockchain și a raportat tranzacția și soldul curent. Nu există o comunicare directă între robinet și MetaMask.

  Există un alt mod prin care puteți obține testul Ether. Mergeți la robinetul MetaMask; rețineți că acest site nu se va încărca dacă nu aveți instalat MetaMask (sau altă interfață web3). Acest proces demonstrează un flux diferit de utilizatori.

  Aici puteți vedea că proprietățile utilizatorului sunt nedefinite. Cu această implementare, nu trebuie să copiați și să inserați adresa din MetaMask. Când faceți clic pe butonul „solicitați 1 eter”, MetaMask vă va întreba dacă doriți să vă conectați la site. Acceptând această conexiune, adresa dvs. publică va fi distribuită site-ului, va afișa soldul dvs. pe pagină, iar tranzacția va avea loc:

  Conectarea în acest mod este similară cu conectarea la un site; cu toate acestea, nu a fost necesar niciun proces de înregistrare. Conectarea prin MetaMask oferă posibilități de conectare unică, deoarece site-urile se pot personaliza pe baza contului conectat. În acest caz, următorul JavaScript este utilizat pentru a vă conecta la contul unui utilizator, utilizând obiectul ethereum injectat de MetaMask:

  ethereum.request ({metodă: ‘eth_requestAccounts’});

  După finalizarea tranzacției, ar trebui să aveți 2 ETH în portofel în rețeaua Ropsten.

  Trimiterea eterului de testare

  Acum, înapoi în caseta Utilizator MetaMask Ether Faucet, faceți clic pe butonul portocaliu 1 eter pentru a dona 1 ETH înapoi la robinet. Va apărea o nouă notificare:

  MetaMask vă solicită să aprobați această tranzacție; când confirmați, MetaMask va semna tranzacția folosind cheia dvs. privată, după cum este necesar pentru validarea de către nodurile blockchain. Rețineți că există și alte opțiuni de tranzacționare: faceți clic pe butonul „editați” din stânga sus pentru a vedea mai multe detalii. Taxele pe gaz compensează nodurile și minerii pentru costurile asociate efectuării unei tranzacții. Fiecare tranzacție pe Ethereum are taxe asociate cu calculul implicat în menținerea funcționării rețelei. În acest caz, 0,000021 ETH.

  Deoarece orice tranzacție trebuie să treacă prin procesul competitiv de preluare de către noduri și inclusă într-un bloc înainte de a fi inclusă în blockchain, vă puteți asigura că tranzacția dvs. se realizează mai repede prin creșterea recompensei de gaze acordate minerilor pentru includerea tranzacției dvs. în următorul bloc.

  Faceți clic pe Următorul și confirmați. Tranzacția dvs. va fi listată ca fiind în așteptare și în câteva minute, tranzacția dvs. va face parte din blockchain și veți vedea soldul contului actualizat în MetaMask.

  Pasii urmatori

  În acest pas introductiv, v-am prezentat câteva dintre elementele de bază ale tranzacționării și interacțiunii cu un blockchain, în primul rând din perspectiva utilizatorului folosind MetaMask. La pasul 2 al acestui ghid, vă veți crea propria rețea blockchain, veți interacționa local cu aceasta și veți explora un contract pe Remix. La pasul 3, veți dobândi mai multă familiaritate cu dezvoltarea locală, veți folosi Infura, veți lega totul împreună cu React și vă veți conecta la o rețea de testare Ethereum.

   Onboarding pentru dezvoltatori: Pasul 2Onboarding pentru dezvoltatori Pasul 2

   Onboarding pentru dezvoltatori: Pasul 2

   Onboarding pentru dezvoltatori: Pasul 3Onboarding pentru dezvoltatori Pasul 3

   Onboarding pentru dezvoltatori: Pasul 3

   Orientare Ethereum de 10 minuteOrientare Ethereum de 10 minute

   Orientare Ethereum de 10 minute

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me