blogul 1NewsDevelopersEnterpriseBlockchain Explained Evenimente și conferințe ApăsațiBuletine informative

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru.

Adresa de email

Vă respectăm confidențialitatea

AcasăBlogNoutăți

Povestea interioară a crizei de congestie CryptoKitties

În cuvintele dezvoltatorilor care au colaborat pentru a o rezolva, aflați ce se întâmplă atunci când un dapp devine atât de mare încât înfundă întreaga rețea. De ConsenSys 20 februarie 2018Publicat pe 20 februarie 2018

1 jbaJS 72rAbw5jKR4BmGVA

Când studioul de risc cu sediul în Vancouver Axiom Zen lansat CryptoKitties în octombrie 2017, se intenționa să fie un experiment jucăuș al tehnologiei blockchain în stadiu incipient. Utilizatorii CryptoKitties cresc și comercializează pisoi digitali unici, votează și se implică în comunitate și se bucură de bucuria încă nouă a unei aplicații complet funcționale construite pe o rețea distribuită. Conceptual, undeva între Neopets și tranzacționarea futures, jocul CryptoKitties simplu și dezarmant a capturat imaginații cu comunitatea emergentă blockchain și nu numai. În scurt timp, nebunia CryptoKitties a depășit așteptările oricui – în bine și în rău.

Până la începutul lunii decembrie, CryptoKitties transformase senzația virală, trimitând prețurile pentru unii pisoi bine în cele șase cifre, câștigând mențiuni ușor nedumerite de la mass-media de știri obișnuite și înfundând rețeaua Ethereum cu atât de multe tranzacții – o creștere de șase ori a numărului total de solicitări de rețea în numai în prima săptămână a lunii decembrie – mulți se temeau că întregul blockchain Ethereum se va opri înainte de a avea vreodată șansa de a-și îndeplini promisiunea.

Ca răspuns la ceea ce se desfășura ca o dilemă la nivelul întregii industrii, un grup de lucru improvizat al dezvoltatorilor Ethereum din proiecte precum MetaMask, Infura, și Grilă+ s-au reunit și s-au alăturat echipei CryptoKitties în formularea optimizărilor pe termen scurt și a soluțiilor de scalare pe termen lung care nu numai că ameliorează pericolul imediat, ci și-au prezentat foile de parcurs către un viitor mai funcțional. Poate și mai important, saga evidențiază caracterul remarcabil de colaborare și cooperare al spațiului blockchain și al comunității de dezvoltatori.

În propriile lor cuvinte, iată povestea interioară despre criza de congestie CryptoKitties din 2017 …

Bryce Bladon, cofondator al CryptoKitties: „Deși nu am fi urmărit proiectul CryptoKitties dacă nu am vrea ca acesta să fie un succes, nu ne-am așteptat ca acesta să ia foc la fel cum a făcut-o. Și vreau să spun că în sens metaforic și, potențial, literal. Am lansat un soft alfa la ETH Waterloo, cea mai de bază versiune a jocului posibilă pe Rinkeby Testnet. Toate semnele erau grozave. Am crezut că am prins toate erorile și problemele. Ne așteptam să avem de-a face cu lucruri precum scalarea la un moment dat. Nu ne așteptam să fie în prima săptămână … ”

Dan Finlay, MetaMask: „Când m-am dus la ETH Waterloo, am întâlnit această echipă mizerabilă care mi-a dat o carte de vizită tipărită pe spatele unei cărți Pokemon. Am spus întotdeauna despre acest spațiu: este atât de tânăr și de imatur încât ar trebui să încercăm mai întâi lucruri mici și stupide, astfel încât să putem învăța cum să o facem bine. Ca atunci când sa întâmplat DAO, de exemplu. Miza era atât de mare încât nu avea niciun sens. Așa că am fost în CryptoKitties și am scris pe Twitter despre proiect în schimbul numirii unei pisici. În mod clar, aveau cunoștințe despre rețelele sociale și luau legătura cu o mulțime de oameni, împingând ideea. ”

Bryce Bladon, CryptoKitties: „Mai puțin de o săptămână mai târziu, ne-am lansat și a fost imediat clar că eram pe o traiectorie ascendentă. Până la sfârșitul săptămânii, știam că scalarea va fi problema noastră numărul unu pentru viitorul previzibil. ”

Dan Finlay, MetaMask: „Când s-a întâmplat în cele din urmă CryptoKitties, s-au lansat într-o zi de vineri și am programat o retragere de gândire de proiectare Consensys pentru săptămâna respectivă. Eram cu toții în New York, practic verificați, fără nimeni din personal. În timp ce eram acolo, oamenii vorbeau în continuare despre CryptoKitties, ne arătau colecțiile lor și foarte repede lucrurile s-au intensificat până la punctul în care oamenii pe care i-am întâlnit își plăteau bucăți din datoria lor de la facultate prin răsturnarea pisicilor. Eu însumi, încercam doar să cresc o pisică cu aspect amuzant! Chiar când această manie a început să se întâmple, am început să primim rapoarte de congestie majoră, probleme, nimic nu funcționează. ”

Michael Wuehler, Infura: „Inițial, CryptoKitties a luat decizia de a depinde complet de MetaMask și direcționează pe toată lumea prin browserul MetaMask pentru a utiliza dApp, iar tot traficul respectiv trece prin nodurile Infura de pe backend. Drept urmare, susțineam tot traficul respectiv. Rețeaua a început să se înfunde cu adevărat. Toată activitatea de citire a blockchain-ului a făcut ca solicitările noastre zilnice să explodeze de la 2 miliarde pe zi la peste 4 miliarde pe zi … peste noapte! În plus, coada de tranzacții în așteptare a continuat să crească, ceea ce înseamnă că rețeaua nu procesează suficient de rapid pentru a șterge noile solicitări. Când se întâmplă acest lucru, minerii resetează prețul gazului pentru a face ca tranzacțiile să coste mai mult, iar apoi forțele pieței vor controla coada. Așadar, dintr-o dată, taxele pentru cumpărarea pisicuței costă mai mult decât activul în sine. Acest lucru nu a fost bun și a fost declanșatorul că am avut o problemă. Acest lucru a amenințat că va ucide CryptoKitties în totalitate, deoarece atunci când taxele sunt atât de inhibitive, s-a terminat jocul. “

Alex Miller, Grid+: „Am auzit de CryptoKitties înainte de lansare. Am fost unul dintre primii utilizatori de acolo. Au realizat toate lucrările de artă, site-ul web, au scris contractele inteligente. A fost primul tip de aplicație mainstream care tocmai a apărut și a fost utilizabilă încă din prima zi. Domeniul său de aplicare nu a fost imens, este destul de bine executat. Din partea contractului, există câteva ineficiențe, dar, în general, este bine făcut. A fost foarte distractiv, dar a înfundat rețeaua destul de repede când a devenit virală. Practic era inutilizabil, la fel ca întreaga rețea în acel moment. ”

Dan Finlay, Metamask: „Rețeaua nu fusese folosită atât de mult de ceva vreme. Nu au existat vânzări de mulțime care să spargă totul, pentru că mulți dintre ei deveniseră mult mai tactici în ceea ce privește gazul și congestia. Văzusem cum arăta o întârziere proastă și au apărut întotdeauna în vârfuri. Soluția noastră pentru utilizatorii noștri a fost întotdeauna – doar așteptați! Cel mult câteva zile. Acest lucru părea că ar putea deveni o problemă mult mai mare. Au existat titluri care spuneau că rețeaua Ethereum a fost distrusă de CryptoKitties. Asta ne-a dat un moment de trezire. Aceasta nu a fost o altă întârziere de câteva zile, cum ar fi vânzările Bancor sau Status. Acesta poate fi noul normal pentru rețea. S-a simțit ca o adevărată criză a rețelei pentru mulți oameni. Există întotdeauna cineva care va încerca să plătească 1Gwei pentru o pisicuță! ”

Bryce Bladon, CryptoKitties: „Răspunsul a fost un amestec de exaltare și panică. Blockchain este o tehnologie în care credem absolut. Poate schimba modul în care funcționează multe structuri vechi din societate. Dar, în același timp, există acest sentiment de realizare – și groază – că am fi putut sparge unul dintre cele mai remarcabile exemple de blockchain din lume. Oricât de mult dorim să împingem tehnologia înainte, nu am vrut să îi împingem pe alții din calea de a o face. Mai ales că comunitatea și cooperarea sunt ceva în care credem atât de puternic. Vedem ca și cum alți oameni din acest spațiu o împing înainte, așa că ultimul lucru pe care am vrut să-l facem a fost să le călcăm. Acestea fiind spuse, Ethereum, MetaMask și propriile noastre servere au fost cele trei structuri majore care dictează cum va funcționa acest lucru. Este foarte înfricoșător să avem două dintre aceste structuri în afara controlului nostru – motiv pentru care cooperarea a fost atât de importantă! Fiecare interacțiune pe care am avut-o cu Fundația Ethereum nu a fost decât pozitivă. Lucram cu MetaMask ca instrument de la Alpha, așa că am fost în legătură cu ei. Ne-am întins mâna cu toată lumea. ”

Cererile se execută prin nodurile Infura, care au crescut la începutul lunii decembrie, pe măsură ce CryptoKitties a decolat.

 

Dan Finlay, Metamask: „Echipa CryptoKitties a ajuns la un anumit grad de„ Ei bine, ce facem acum? ”Am avut norocul că MetaMask, Infura și Kyokan, care lucrează și la MetaMask, se aflau într-un singur loc la retragerea de design. A fost o seară în care toți ceilalți petreceau, jucau jocuri de băut și eram cinci care stăteam într-un colț care descompun problema până la miezul nopții trecute. A fost un moment distractiv. Am fost în contact permanent cu ei, prin chat-uri video, Slack, tweets. M-am uitat la codul lor și nu toate acestea trebuiau să fie în lanț, puteți reduce numărul de tranzacții la jumătate. Problema principală a fost că utilizatorii trimiteau o tranzacție care era subevaluată în gaz, deoarece piața a crescut fără ei și așteptau zile întregi să treacă. Dar nu știau acest lucru și părea că întreaga rețea Ethereum a fost ruptă “.

Bryce Bladon, CryptoKitties: „Am făcut câteva lucruri de bază din partea utilizatorului pentru a comunica unele provocări. Tehnologia blockchain se mișcă mult mai lent decât internetul dvs. obișnuit, astfel încât o mulțime de oameni care erau noi în spațiu erau foarte confuzi și îngrijorați când lucrurile nu erau instantanee. Educația a devenit o prioritate cheie pe termen scurt. Procesul nostru de integrare a trebuit să anticipeze problemele. Am adăugat o funcție pe site care a înregistrat în direct starea rețelei Ethereum. Am adăugat o coadă tranzacțională. Rufflet, pe care l-am construit pentru hackathonul ETH Waterloo, s-a dovedit un instrument de analiză extrem de util. Multe dintre acestea au fost legate de experiența utilizatorului și de asigurarea faptului că oamenii nu băteau în mod repetat rețeaua atunci când este un moment nepotrivit sau folosesc calcule groaznice ale taxelor de gaz, comunicând punctele și orele de sufocare ale rețelei … ”

Dan Finlay, Metamask: „Pe termen scurt, au adăugat indicatori pentru a calma oamenii. Asta e cam tot ce au putut face, au fost blocați de noi. Am venit cu o mică soluție pe MetaMask: pentru tranzacțiile care durează mult, am arătat un buton care permite oamenilor să retransmită tranzacția cu prețuri mai mari la gaz. Acel mic buton a rezolvat întreaga problemă. A permis oamenilor să participe la licitația de gaze. Pe termen lung, este important să împuternicim utilizatorii să nu fie pasageri pasivi în jocurile de cripto-economie, ci să fie jucători activi. Am aflat că nu puteți simplifica licitația de gaz. Uneori, oamenii au nevoie de puterea de a licita mai sus. ”

O senzație globală, CryptoKitties a urcat recent la statutul de „vârf meme” în Rusia.

Alex Miller, Grid +: „Încercau doar să treacă de-a lungul zilei cu câteva optimizări care să reducă cheltuielile generale pentru utilizatori, dar a declanșat o idee cu care mă jucam cu câteva luni mai devreme pentru o soluție pe termen mai lung. Dacă avem chiar și câteva aplicații de succes, toate pe aceeași rețea, va deveni rapid de nesuportat. Am dat cu piciorul în jurul acestei idei pentru Trusted Relayers, dar situația a sporit urgența acesteia. Ideea este că conectați mai multe lanțuri laterale la Ethereum MainNet, iar utilizatorii se pot deplasa între lanțuri. Este foarte asemănător cu Plasma, dar există o diferență că retransmiteți doar anteturile și nu le indicați. CryptoKitties a plăcut la un moment dat să se mute într-un lanț lateral. Este o tehnică pe care suntem foarte interesați să o implementăm la Grid + pentru dispozitivele noastre de agent fizic și este doar una dintre multele soluții de scalare promițătoare la care se lucrează pe măsură ce vorbim. “

[Citiți „Introducing Trusted Relayers” de Alex Miller la Grid + Medium]

Bryce Bladon, CryptoKitties: „Unul dintre lucrurile mari pe care le-am învățat a fost că, deși multe dintre aspectele foarte interesante ale tehnologiei blockchain au legătură cu descentralizarea. În același timp, credem că anumite caracteristici centralizate pot fi o modalitate de a atenua cererea descentralizată, iar faptul că o mare parte din greutatea tranzacțională este legată de o soluție de scalare laterală este o opțiune foarte interesantă. Deși interacțiunea cu blockchain-ul este ceea ce face acest lucru interesant, nu este neapărat totul. Am constatat că există o mulțime de utilizatori care cumpără și cresc pisici – lucruri care necesită tranzacții directe în rețea – dar există și utilizatori care doresc doar să navigheze sau să voteze sau să interacționeze cu comunitatea. ”

Dan Finlay, MetaMask: „Ceea ce am lucrat în acea săptămână nu a fost ca o soluție de scalare în sensul că oamenii se gândesc adesea la scalare, care este debitul total al rețelei. Dar acesta este acest alt tip de scalare, precum experiența de utilizare a acestor soluții. Mă gândesc la asta tot timpul. Venim cu aceste jocuri cripto-economice care sunt teoretic perfecte, dar dacă oamenii nu știu cum să le joace, atunci sunt inutile. MetaMask se află într-o poziție amuzantă prin faptul că nu lucrăm la nivelul protocolului, dar suntem total responsabili de modul în care oamenii percep protocolul. Iar percepția protocolului ajunge adesea să o definească. ”

Alex Miller, Grid +: „După aceea, valul inițial s-a stins puțin. Există un anumit nivel de permanență în baza de utilizatori CryptoKitties, dar este mult mai puțin decât perioada în care a devenit virală. Acum, rețeaua se află într-un echilibru. Taxele sunt mari, dar în acest moment nu cresc drastic. Tot ce va fi nevoie este o altă aplicație virală pentru a o împinge peste barieră, dar deocamdată suntem în regulă. Multe soluții de scalare se reunesc, așa că sperăm să vedem unele îmbunătățiri în infrastructură înainte ca rețeaua să vadă un alt val de adopție. ”

Bryce Bladon, CryptoKitties: „Unii spun că aceste dureri de creștere sunt necesare. Alții ar putea spune că ar fi putut fi mai puțin dureroși. Și încă nu am trecut prin toate acestea. Ne uităm la lansarea în China în scurt timp. Sperăm că rețeaua se maturizează suficient și avem propriile noastre soluții de optimizare, dar tot ce putem face este să fim mai bine echipați pentru a stinge focurile, nu pentru a opri neapărat focurile din existența lor vreodată. ”

Michael Wuehler, Infura: „Unul dintre lucrurile care diferențiază comunitatea Ethereum: toată lumea, chiar dacă lucrează la proiecte potențial concurente, lucrează împreună pentru a afla lucruri. Merge împotriva lumii capitaliste, în care toată lumea încearcă să-i învingă pe toți. Nu am mai văzut așa ceva în nicio altă criptocomunitate atât de mare. ”

Alex Miller, Grid +: „Cred că natura colaborativă este unică. Este mult mai colaborativ decât majoritatea spațiilor și o mare parte din asta are legătură cu stimulente economice comune. Toți cei care dețin Ether sunt motivați să îmbunătățească sistemul. Când puneți o grămadă de oameni inteligenți cu seturi de abilități tehnice în același ecosistem cu stimulente comune, puteți itera foarte repede și construi lucruri interesante. Cred că acesta este un motiv important pentru care vedem că adoptarea Ethereum crește foarte repede. ”

Dan Finlay, MetaMask: „În lumea blockchain, cu toții vrem să o vedem funcționând. Împărtășim acest blockchain, această sursă de adevăr, așa că trebuie să-l vedem funcționând fără probleme. Creează un spațiu comun în care avem stimulente pentru a rezolva problemele împreună. Dacă alți oameni ar fi știut cum să contribuie, ar fi fost fericiți să facă acest lucru ”.

Bryce Bladon, CryptoKitties: „Am proiectat CryptoKitties în așa fel încât alte proiecte să poată înflori și în spațiu. Este un API public, oamenii pot căuta simbolul ERC-721 pe Github. Am văzut tot felul de extensii și proiecte de fani construite deasupra noastră. Comunitatea a condus inițial motivul pentru acest proiect și fiecare succes și obstacol major a fost condus de fervoarea comunității, așa că încercăm să folosim acest lucru mai eficient și să formalizăm unele dintre instrumentele și procesele pentru acest lucru. Întreaga experiență a fost doar fenomenală. Nu doar în ceea ce privește ceea ce oamenii au construit pe CryptoKitties, ci că toți oamenii pe care i-am întâlnit, chiar și potențiali concurenți, se comportă ca niște prieteni. Mergem cu toții înainte și este o senzație foarte bună. Odată ce stagnează și nu există probleme majore de rezolvat, atunci lucrurile ar putea începe să devină un pic mai prost. Dar, deocamdată, dezvoltatorii se vor dezvolta și se vor ajuta reciproc pe parcurs. Și nu aș putea fi mai fericit în legătură cu asta. ”

 

Alex Miller, Grid +: „Încercau doar să treacă de-a lungul zilei cu câteva optimizări care să reducă cheltuielile generale pentru utilizatori, dar a declanșat o idee cu care mă jucam cu câteva luni mai devreme pentru o soluție pe termen mai lung. Dacă avem chiar și câteva aplicații de succes, toate pe aceeași rețea, va deveni rapid de nesuportat. Am dat cu piciorul în jurul acestei idei pentru Trusted Relayers, dar situația a sporit urgența acesteia. Ideea este că conectați mai multe lanțuri laterale la Ethereum MainNet, iar utilizatorii se pot deplasa între lanțuri. Este foarte asemănător cu Plasma, dar există o diferență că retransmiteți doar anteturile și nu le indicați. CryptoKitties a plăcut la un moment dat să se mute într-un lanț lateral. Este o tehnică pe care suntem foarte interesați să o implementăm la Grid + pentru dispozitivele noastre de agent fizic și este doar una dintre multele soluții de scalare promițătoare la care se lucrează pe măsură ce vorbim. “

Bryce Bladon, CryptoKitties: „Unul dintre lucrurile mari pe care le-am învățat a fost că, deși multe dintre aspectele foarte interesante ale tehnologiei blockchain au legătură cu descentralizarea. În același timp, credem că anumite caracteristici centralizate pot fi o modalitate de a atenua cererea descentralizată, iar faptul că o mare parte din greutatea tranzacțională este legată de o soluție de scalare laterală este o opțiune foarte interesantă. Deși interacțiunea cu blockchain-ul este ceea ce face acest lucru interesant, nu este neapărat totul. Am constatat că există o mulțime de utilizatori care cumpără și cresc pisici – lucruri care necesită tranzacții directe în rețea – dar există și utilizatori care doresc doar să navigheze sau să voteze sau să interacționeze cu comunitatea. ”

Dan Finlay, MetaMask: „Ceea ce am lucrat în acea săptămână nu a fost ca o soluție de scalare în sensul că oamenii se gândesc adesea la scalare, care este debitul total al rețelei. Dar acesta este acest alt tip de scalare, precum experiența de utilizare a acestor soluții. Mă gândesc la asta tot timpul. Venim cu aceste jocuri cripto-economice care sunt teoretic perfecte, dar dacă oamenii nu știu cum să le joace, atunci sunt inutile. MetaMask se află într-o poziție amuzantă prin faptul că nu lucrăm la nivelul protocolului, dar suntem total responsabili de modul în care oamenii percep protocolul. Iar percepția protocolului ajunge adesea să o definească. ”

Alex Miller, Grid +: „După aceea, valul inițial s-a stins puțin. Există un anumit nivel de permanență în baza de utilizatori CryptoKitties, dar este mult mai puțin decât perioada în care a devenit virală. Acum, rețeaua se află într-un echilibru. Taxele sunt mari, dar în acest moment nu cresc drastic. Tot ce va fi nevoie este o altă aplicație virală pentru a o împinge peste barieră, dar deocamdată suntem în regulă. Multe soluții de scalare se reunesc, așa că sperăm să vedem unele îmbunătățiri în infrastructură înainte ca rețeaua să vadă un alt val de adopție. ”

Bryce Bladon, CryptoKitties: „Unii spun că aceste dureri de creștere sunt necesare. Alții ar putea spune că ar fi putut fi mai puțin dureroși. Și încă nu am trecut prin toate acestea. Ne uităm la lansarea în China în scurt timp. Sperăm că rețeaua se maturizează suficient și avem propriile noastre soluții de optimizare, dar tot ce putem face este să fim mai bine echipați pentru a stinge focurile, nu pentru a opri neapărat focurile din existența lor vreodată. ”

Michael Wuehler, Infura: „Unul dintre lucrurile care diferențiază comunitatea Ethereum: toată lumea, chiar dacă lucrează la proiecte potențial concurente, lucrează împreună pentru a afla lucruri. Merge împotriva lumii capitaliste, în care toată lumea încearcă să-i învingă pe toți. Nu am mai văzut așa ceva în nicio altă criptocomunitate atât de mare. ”

Alex Miller, Grid +: „Cred că natura colaborativă este unică. Este mult mai colaborativ decât majoritatea spațiilor și o mare parte din asta are legătură cu stimulente economice comune. Toți cei care dețin Ether sunt motivați să îmbunătățească sistemul. Când puneți o grămadă de oameni inteligenți cu seturi de abilități tehnice în același ecosistem cu stimulente comune, puteți itera foarte repede și construi lucruri interesante. Cred că acesta este un motiv important pentru care vedem că adoptarea Ethereum crește foarte repede. ”

Dan Finlay, MetaMask: „În lumea blockchain, cu toții vrem să o vedem funcționând. Împărtășim acest blockchain, această sursă de adevăr, așa că trebuie să-l vedem funcționând fără probleme. Creează un spațiu comun în care avem stimulente pentru a rezolva problemele împreună. Dacă alți oameni ar fi știut cum să contribuie, ar fi fost fericiți să facă acest lucru ”.

Bryce Bladon, CryptoKitties: „Am proiectat CryptoKitties în așa fel încât alte proiecte să poată înflori și în spațiu. Este un API public, oamenii pot căuta simbolul ERC-721 pe Github. Am văzut tot felul de extensii și proiecte de fani construite deasupra noastră. Comunitatea a condus inițial motivul pentru acest proiect și fiecare succes și obstacol major a fost condus de fervoarea comunității, așa că încercăm să le folosim mai eficient și să formalizăm unele dintre instrumentele și procesele pentru acest lucru. Întreaga experiență a fost doar fenomenală. Nu doar în ceea ce privește ceea ce oamenii au construit pe CryptoKitties, ci că toți oamenii pe care i-am întâlnit, chiar și potențiali concurenți, se comportă ca niște prieteni. Mergem cu toții înainte și este o senzație foarte bună. Odată ce stagnează și nu există probleme majore de rezolvat, atunci lucrurile ar putea începe să devină un pic mai prost. Dar, deocamdată, dezvoltatorii se vor dezvolta și se vor ajuta reciproc pe parcurs. Și nu aș putea fi mai fericit în legătură cu asta. ”

InfuraMetaMaskNewsletter Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru cele mai recente știri Ethereum, soluții pentru întreprinderi, resurse pentru dezvoltatori și multe altele. Adresa de e-mail Conținut exclusivEthereum Q3 2020 DeFi ReportRaport

Ethereum Q3 2020 DeFi Report

Ethereum Q2 2020 DeFi ReportRaport

Ethereum Q2 2020 DeFi Report

Ethereum 2 0 Raport privind ecosistemul de mizăRaport

Ethereum 2.0 Staking Ecosystem Report

Ghid complet pentru rețelele de afaceri BlockchainGhid

Ghid complet pentru rețelele de afaceri Blockchain

Cum să construiți un produs Blockchain de succesWebinar

Cum să construiți un produs Blockchain de succes

Băncile centrale și viitorul banilorHartie alba

Băncile centrale și viitorul banilor

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me