Ce este moneda digitală a băncii centrale?

O monedă digitală a băncii centrale (CBDCs) este o formă digitală a banilor băncii centrale, care este curs legal creat și susținut de o bancă centrală care reprezintă o creanță împotriva băncii centrale și nu împotriva unei bănci comerciale sau a unui furnizor de servicii de plată (PSP) . CBDC este gestionat pe un registru digital (care poate fi un blockchain sau nu), accelerând și sporind securitatea plăților între bănci, instituții și persoane fizice. Potrivit unui studiu recent realizat de Banca pentru decontări internaționale, mai mult de 70% dintre instituții cercetează activ și dezvoltă dovezi de concept pentru CBDC. Iată trei aspecte care definesc o monedă digitală a băncii centrale:

 • Active digitale. CBDC-urile sunt active digitale. Acestea sunt contabilizate într-un registru digital (distribuit sau nu) care acționează ca sursă unică de adevăr.
 • Banca centrală este susținută. CBDC reprezintă creanțe împotriva băncii centrale, la fel ca bancnotele.
 • Banca centrală controlată. Aprovizionarea cu CBDC este complet controlată și determinată de banca centrală.

 

Webinar la cerere

CBDC și Stablecoins

În acest seminar web cu experți din industrie, veți afla elementele fundamentale ale CBDC și potențialele beneficii, riscuri și provocări atât pentru băncile centrale, cât și pentru infrastructura economică globală..

Priveste acumCBDC și StablecoinsCartea albă prezentată

Băncile centrale și viitorul banilor digitali

O introducere în monedele digitale ale băncii centrale (CBDC), avantajele acestora pentru plăți cu amănuntul și cu ridicata și o arhitectură propusă pentru o implementare de succes pe Ethereum.

Citiți hârtia albăBăncile centrale și viitorul banilor digitaliguvern bg întuneric

„CBDC oferă băncilor centrale instrumente orientate spre viitor pentru a le permite să implementeze politica monetară în moduri mai directe și mai inovatoare și să țină pasul cu schimbările tehnologice.”

Joseph Lubin

Fondator al ConsenSys și cofondator al Ethereum

Care sunt cazurile de utilizare a CBDC?

CBDC poate fi construit pentru plăți cu amănuntul și / sau cu ridicata. În timp ce un CBDC cu amănuntul se referă la o versiune digitală a numerarului, un CBDC cu ridicata se referă la o nouă infrastructură pentru decontări interbancare. Băncile centrale care au încercat CBDC s-au concentrat în special pe plăți rapide, cu costuri reduse. 

 • Cu amănuntul. Retailul CBDC este utilizat pentru plăți între persoane fizice și companii sau alte persoane, asemănătoare bancnotelor digitale. Volumul zilnic al CBDC cu amănuntul este de obicei mai mare de 100.000.000 de tranzacții.
 • Angro. CBDC cu ridicata este utilizat pentru a facilita decontarea interbancară, adică. plăți între puținele bănci și alte entități care au conturi la banca centrală. Volumul zilnic al CBDC angro este de obicei mai mic de 100.000 de tranzacții.

Care sunt beneficiile CBDC?

Infrastructura financiară a băncii centrale se confruntă în prezent cu o serie de provocări, de la decontarea costisitoare a plăților până la utilizarea în scădere a bancnotelor și lipsa accesului financiar pentru cetățenii aflați departe de sucursalele bancare. Studiile au estimat că costul compensării și decontării valorilor mobiliare pentru băncile centrale din țările G7 este de peste 50 de miliarde de dolari pe an, datorat în mare parte resurselor necesare transferului de active și reconcilierii conturilor. Mai mult, sistemele de plăți transfrontaliere actuale implică transferul de active și date sensibile ale tranzacțiilor prin mai multe bănci corespondente diferite, expunând instituțiile și persoanele la decontare și risc operațional. 

CBDC bazat pe blockchain rezolvă ineficiențele și vulnerabilitățile din infrastructura noastră bancară centrală actuală prin simplificarea creării unui sistem de plăți securizat care servește ca o casă de compensare descentralizată și un registru de active.

Beneficiile CBDC cu amănuntul
 • Creșteți disponibilitatea. Moneda digitală poate fi distribuită pe dispozitive mobile, sporind accesul și utilizabilitatea cetățenilor care sunt departe de sucursalele bancare și nu pot accesa numerar fizic. 
 • Simplificați reconcilierea. Un CBDC este digital în mod nativ și nu necesită reconcilierea costisitoare și care necesită mult timp în prezent pentru comerțul electronic și plățile transfrontaliere.
 • Promovarea inovației digitale. Modelul de software bazat pe platformă al CBDC reduce barierele la intrarea noilor firme în sectorul plăților, încurajând concurența și inovarea și împingând instituțiile financiare către globalizarea serviciilor.
 • Consolidarea politicii monetare. CBDC oferă băncilor centrale influență directă asupra ofertei de bani, simplificând distribuția beneficiilor guvernamentale către persoane fizice și îmbunătățind controlul asupra tranzacțiilor pentru controlul impozitelor. 
Beneficiile CBDC cu ridicata
 • Îmbunătățiți decontarea plăților interbancare. Prin automatizare și soluții de compensare descentralizate, plățile CBDC sunt decontate instantaneu între contrapartide pe bază de comandă individuală, reducând riscul de procesare a lotului peste noapte și de garantare.
 • Riscul de contrapartidă redus. CBDC diminuează riscul de credit în tranzacțiile de plăți transfrontaliere, permițând decontarea plății contra plății pentru transferuri în diferite valute. 
 • Participați la piețele de active digitale. Pe măsură ce apar mai multe piețe de active tokenizate, va fi nevoie de plăți tokenizate. CBDC oferă o casă de compensare descentralizată și un registru de active la scară largă pentru a ajuta la stimularea revoluției activelor digitale.
 • Rămâi competitiv. Chiar dacă costul transferurilor de bani în timp real a fost redus de platformele centralizate precum SEPA în Europa, majoritatea instituțiilor financiare percep clienții peste costuri. CBDC permite utilizatorilor finali să beneficieze de o infrastructură bancară simplificată și asigură băncilor centrale să mențină un rol în decontarea interbancară pe fondul adoptării mai ample a tehnologiei stablecoin.

Proiecte CBDC de ConsenSys

Reserve Bank of Australia este partener cu Commonwealth Bank National Australia Bank ConsenSys amp Perpetual on Wholesale CBDC ProjectReserve Bank of Australia este partener cu Commonwealth Bank, National Australia Bank, ConsenSys & Perpetu în proiectul de vânzare cu ridicata CBDCConsenSys selectat ca partener tehnologic de către Banca Thailandei pentru proiectul CBDCConsenSys selectat ca partener tehnologic de către Banca Thailandei pentru proiectul CBDCConsenSys selectat de Societe Generale Forge pentru a oferi tehnologie și expertiză pentru experimentele sale valutare digitale ale băncii centraleConsenSys selectat de Societe Generale – Forge pentru a oferi tehnologie și expertiză pentru experimentele sale valutare digitale ale băncii centraleConsenSys selectat de autoritatea monetară din Hong Kong pentru a conduce faza a doua a proiectului Inthanon LionRockConsenSys selectat de autoritatea monetară din Hong Kong pentru a conduce faza a doua a proiectului Inthanon-LionRock

De ce Blockchain și Ethereum pentru CBDC

Tehnologia blockchain aduce avantaje unice unui CBDC. Ethereum în special este blockchainul cel mai pregătit pentru producție pentru a susține cerințele CBDC în ceea ce privește scalabilitatea și confidențialitatea.

 • Încrederea sistemului. Un CBDC bazat pe blockchain permite băncilor centrale să controleze moneda, protejând în același timp confidențialitatea și independența utilizării CBDC către utilizatorii finali. Credem că este esențial ca utilizatorii să nu fie blocați de intermediari, astfel încât să aibă încredere și să utilizeze CBDC.
 • Programabilitate. Regulile CBDC pot fi codificate în protocol pentru a facilita conformitatea, adică pragurile de portofel sau accesul terților la sistem.
 • Disponibilitatea datelor. Sistemele distribuite precum blockchain-urile asigură disponibilitatea și reziliența datelor, pe lângă încrederea și transparența în jurul istoricului tranzacțiilor. Ethereum și-a dovedit capacitatea de a sprijini rețele foarte mari cu 10k + noduri și sute de mii de utilizatori.
 • Inovaţie. Un CBDC bazat pe blockchain beneficiază de produsele și serviciile inovatoare care sunt construite în ecosistemul blockchain open source, inclusiv portofele fără custodie, criptografie fără cunoștințe și finanțare descentralizată. Ethereum este cel mai mare ecosistem blockchain din lume, cu peste 350.000 de dezvoltatori.

Pentru o scufundare mai profundă asupra avantajelor unice ale Ethereum pentru soluțiile blockchain de întreprindere, citiți Introducerea noastră în Enterprise Ethereum.

Sistem bancar tradițional

bancare tradiționale prezentate

 

Sistemul de plăți CBDC

cdbc banking prezentat

Studii de caz privind plata CBDC și Blockchain

ConsenSys a colaborat cu instituții de top din întreaga lume pentru a lansa CDBC-uri care îmbunătățesc accesul financiar, accelerează decontarea și sporesc securitatea tranzacțiilor.

 • Decontarea plăților interbancare a băncii de rezervă din Africa de SudProiectul Khokha
  Banca de rezervă sud-africană: Decontare de plăți interbancare

  SARB a colaborat cu ConsenSys Solutions și Adhara pentru a crea un sistem interbancar bazat pe blockchain care a procesat volumul zilnic tipic de plăți cu confidențialitate completă și finalitate în timp record.

  Citiți studiul de caz

 • Autoritatea monetară din Singapore Decontare brută în timp realProiect Ubin
  Autoritatea monetară din Singapore: decontare brută în timp real

  MAS a colaborat cu ConsenSys Solutions și un consorțiu de instituții financiare pentru a simboliza dolarul din Singapore pentru tranzacțiile zilnice interbancare și pentru a obține confidențialitatea completă a tranzacțiilor și finalitatea decontării..

  Citiți studiul de caz

 • UnionBank Driving Inclusion Financial în FilipineProiectul i2i
  UnionBank: Stimularea incluziunii financiare în Filipine

  Cu sprijinul BSP, UnionBank și ConsenSys Solutions au implementat blockchain-ul Ethereum pentru a crea o platformă de plăți inter-rurale în timp real descentralizată, rentabilă, în timp real.

  Citiți studiul de caz

Soluții ConsenSys

Incepe astazi

ConsenSys oferă cele mai sigure, scalabile și ușor de utilizat platforme pentru lansarea soluțiilor blockchain de întreprindere. Infrastructura și produsele noastre de nivel de aplicație vă ajută să integrați cu ușurință blockchain-ul în stiva dvs. de software și să gestionați activele digitale, astfel încât să puteți implementa un CBDC de succes la scară largă. 

Conectați-vă cu experții noștriIncepe astazi

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me