De Everett Muzzy și Mally Anderson

Găsirea terenului de mijloc

Acesta este al doilea articol dintr-o serie care explorează starea și viitorul interoperabilității și funcționalității lanțului lateral în ecosistemul blockchain. În prima piesă, Evitarea balcanizării Blockchain, am examinat istoria și starea actuală a ecosistemului Web2 pentru a identifica avertismentele și semnele că industria blockchain-ului riscă să se îndrepte către o stare similară de protocoale siled și date exploatate.

În această piesă, discutăm despre importanța cultivării unui punct de mijloc între balcanizare și maximalism și propunem necesitatea unui strat de decontare de bază maxim descentralizat pentru a ancora toate tranzacțiile globale bazate pe blockchain.

Argument maximalist

Un trop comun în ecosistemul blockchain este cel al „maximalistului”. Indiferent de protocolul sau blockchain-ul la care se referă termenul, maximalismul este însoțit de o încredere neclintită că există un „război” între blockchain-uri din care un blockchain va ieși dominant și toate sistemele și aplicațiile viitoare vor fi construite deasupra acelui protocol . Maximalismul nu este un concept nou pentru lumea conectată la web. Tim Berners-Lee, creatorul World Wide Web, s-a îngrijorat de rolul internetului în promovarea gândirii maximaliste. Comparându-l cu opusul polar – gândire intens granulară, balcanizată – Berners-Lee a avertizat împotriva ambelor:

„De fapt, există două perspective la fel de înspăimântătoare. Pe de o parte este coborârea către cel mai mic numitor comun, adesea reprezentată de mâncăruri rapide din SUA și desene animate, cu pierderea a tot ceea ce este bogat și divers. Pe de altă parte, este o extremă a diversității. Când oricine poate filtra e-mailul astfel încât să poată citi numai mesaje de la oameni care cred aceleași lucruri ciudate ca ei înșiși și când ceea ce citesc pe web găsesc doar urmând linkuri de pe site-uri din același cult ciudat, vor putea să săpați într-o gropă culturală atât de adâncă și atât de abruptă încât atunci când în cele din urmă întâlnesc fizic o persoană reală pe stradă, lipsa de înțelegere comună va fi totală, iar singura formă de comunicare rămasă va fi să le împușcăm? ” [Berners-Lee, 1996]

 

Nu este o întindere prea mare să afirmăm că ecosistemul blockchain actual este vinovat de promovarea atât a retoricii maximaliste, cât și a celei balcanizate și, prin urmare, riscă să se prindă în cele din urmă în una sau alta. Maximalismul în special este antitetic față de promisiunea tehnologiei blockchain – adică. promisiunea că partidele exploatatoare și centralizate pot fi traite la răspundere și că utilizatorii pot vota pentru schimbarea regulilor sau pot alege alte metode, dacă doresc. În februarie anul curent, Andreas Antonopoulos a avertizat împotriva maximalismului blockchain (în special prin lentila Bitcoin), sugerând că ecosistemul este încă departe de a accepta că maximalismul este nesănătos și, așa cum va fi explorat, poate imposibil: „Momentul Bitcoin devine singura alegere “, a argumentat Antonopolous,” nivelul de corupție și abuz de putere pe care îl vom vedea în comunitatea Bitcoin ne va cere să construim ceva care să îl perturbe … Dacă înlocuiți doar structura de putere a tradiționalului servicii bancare centrale cu o structură de putere a Bitcoin-maximalist-miliardari … care [nu] vor schimba nimic ”[sursă].

Argument de soluționare

Argumentul pe care îl prezintă această lucrare ar putea fi mai bine afirmat ca fiind argument de soluționare. Argumentul soluționării propune un viitor în care o multitudine de blockchains funcționează alături și în cooperare între ele pentru a se potrivi nevoilor tuturor tipurilor de cazuri de utilizare. Cheia argumentului soluționării este că o multitudine de blockchains funcționează alături și în cooperare între ele pentru a se potrivi nevoilor tuturor tipurilor de cazuri de utilizare. Cheia argumentului de decontare este că un blockchain servește ca strat global de decontare pentru toate acele tranzacții de date, indiferent de ce blockchain au loc. Stratul de așezare oferă o „ancoră” pentru ecosistem, stabilind o siguranță incontestabilă și o finalitate obiectivă ar trebui să orice se întâmplă pe un blockchain diferit care necesită arbitraj.

Este important de reținut că argumentul soluționării este nu maximalist, chiar dacă poziționează un blockchain ca lanț rădăcină pentru lume. Maximalismul este definit prin excludere; adică ecosistemul este legitim doar dacă câștigă un blockchain. Argumentul de soluționare este definit de interoperabilitate și incluziune; adică, ecosistemul funcționează numai dacă mai multe tipuri de blockchainuri coexistente funcționează deasupra maxim descentralizat lanțul rădăcinii. O rețea complet interoperabilă este mai mare decât suma componentelor sale, permițând participanților să pătrate și să cubeze spațiul soluției.

Orice lanț sau protocol servește ca ancoră pentru ecosistem oferă securitate, imuabilitate și încredere pentru a susține întregul sistem. Stratul fundamental de așezare ar putea fi comparat cu SUA Curtea Supremă de Justiție (în starea sa ideală): incoruptibil, întotdeauna disponibil, rezistent și invitat doar să servească drept arbitru final. Această metaforă este potrivită din mai multe motive. Diverse alte blockchain-uri și soluții de scalare cu propriile lor priorități (de exemplu, confidențialitatea pentru întreprindere sau viteza de transfer pentru jocuri și schimburi) își pot executa propriile funcții zilnice în timp ce se bazează pe stratul de rețea principal descentralizat și sigur – adevăratul computer mondial – numai atunci când au nevoie de ea. Majoritatea calculelor pot avea loc în celelalte straturi, la fel cum majoritatea cazurilor sunt soluționate în procesele civile și în instanțele de stat și pot ajunge la arbitraj în instanța supremă atunci când este necesar. Finalitatea și soluționarea pe care le oferă acest strat de „instanță supremă” nu este neapărat rapidă, dar este autentică și absolută, garantând siguranța tuturor participanților.  

 

tim berners lee quote

 

Date globale

Urmărirea unui ecosistem susținut de un strat de așezare mai degrabă decât de un blockchain monolitic poate fi o necesitate de calcul față de o preferință filosofică. Cu alte cuvinte, maximalismul poate fi, de fapt, imposibil de realizat în viitorul apropiat. În prezent, dimensiunea blocului Bitcoin conține (în medie) 1 MB de date. Cu timpul mediu de blocare Bitcoin de 1 bloc la fiecare 10 minute, aceasta reprezintă 144 MB de date pe zi stocate / tranzacționate pe blockchain-ul Bitcoin. Între timp, aproape 2,5 quintilioane de octeți de date sunt create la nivel global în fiecare zi. Până în 2020, se vor crea aproximativ 1,7 MB de date fiecare secundă per fiecare persoană de pe pământ. Iar crearea noastră de date nu încetinește. Evoluția IoT și a învățării automate nu va crea doar mai multe date, ci și mai multe bogat date care necesită o analiză, organizare și stocare solide și adecvate. În anii următori, întrucât aproximativ 4 miliarde din cei 7,8 miliarde de oameni din lume care trăiesc în prezent fără o conexiune de internet fiabilă (2016) devin din ce în ce mai conectați, crearea de date va crește exponențial.

In conformitate cu Departamentul Trezoreriei SUA, SWIFT dirijează mișcarea estimată la 5 trilioane de dolari USD pe zi (1,25 dolari miliarde USD pe an cu ~ 250 de zile lucrătoare pe an calendaristic). Chiar și în această fază timpurie a adopției, Bitcoin singur tranzacționează în medie 200 de milioane de dolari pe zi (cu fluctuații notabile). Fiind un strat de tranzacții 24/7, global, fără frontiere, cu aproape întreaga populație globală capabilă în cele din urmă să îl adopte ca mijloc de plată sau SoV, nu este dificil să ne imaginăm un viitor în care plățile criptografice depășesc rapid SWIFT global (și CHIPS-urile conexe, Fedwire etc.) volume de plăți pe zi.

„Niciun registru unic, oricât de rapid și scalabil, nu este capabil sau adecvat pentru înregistrarea tuturor tranzacțiilor sau executarea tuturor logicii de afaceri„ în lanț ”între părți.” –John Wolpert, ConsenSys

 

Nu este neapărat de așteptat ca fiecare uncie de date sau fiecare unitate de monedă să fie în cele din urmă reprezentate pe un blockchain. Chiar și cu o fracțiune din viitoarele date și bani din lume tranzacționați sau stocați pe un blockchain, cu toate acestea, cerințele de date și procesare vor depăși rapid viteza actuală și limitele blocurilor celor mai multe protocoale descentralizate – chiar și cu mecanisme de scalare viitoare. Cantitatea mare de date pe care lumea noastră va trebui să o gestioneze într-un viitor nu prea îndepărtat necesită explorarea metodelor mai robuste și mai durabile ale tehnologiei de registre distribuite. Promovarea unui viitor divers, interoperabil, mai degrabă decât unul monolitic, asigură faptul că putem continua să susținem creșterea exponențială a informațiilor globale, fără a folosi un blockchain pentru a scala proporțional cu crearea și tranzacția de date la nivel mondial..

Alegerea unui strat de decontare pentru un ecosistem blockchain interoperabil

Alegerea stratului de așezare de bază potrivit pentru un ecosistem interoperabil se rezumă în mare parte la o caracteristică: descentralizarea. Pericolul chiar al unui blockchain de reglementare de bază moderat centralizat este că repetăm ​​aceleași greșeli ale Web2, dar cu consecințe mai mari ale ordinelor de mărime. Pe măsură ce simbolizăm activele lumii, de exemplu, casele financiare și comercianții cu resurse bune nu vor scuti niciun efort sau cheltuială pentru a manipula piețele pentru a obține câștiguri sau avantaje politice. Nu putem avea piețe tokenizate lichide adânci din economia următoarei generații la fel de vulnerabile pe cât au fost în economia moștenită. Nu putem alege altceva decât un strat de încredere de bază maxim descentralizat ca strat de așezare fundamentală a economiei globale.

Un alt mod de a vă gândi la importanța unui strat de așezare este ca cutie de viteze pentru un ecosistem divers de straturi și blockchain-uri care prioritizează diferite caracteristici. Așa cum angrenajele dintr-un motor lasă motorul să funcționeze la viteze diferite, diferite straturi din ecosistem pot funcționa mai încet atunci când necesită o descentralizare maximă, chiar și sisteme bazate pe tehnologii de baze de date cu stil mai vechi – ne putem gândi la asta ca la prima treaptă – și să maximizăm randament în trepte mai mari, cum ar fi bursele care trebuie să proceseze mii de tranzacții pe secundă.

 

Angrenaj

 

Scalabilitatea și stratul de decontare

Pe tema scalabilității: mecanismele de nivel 2 și lanțurile laterale pentru optimizarea randamentului ajută la abordarea trilemă de scalabilitate, o provocare majoră pentru toate blockchain-urile. trilemă de scalabilitate dictează că sistemele descentralizate pot prioritiza cel mult două dintre următoarele trei proprietăți: scalabilitate (performanță în funcție de viteză și volum), descentralizare și securitate.

Cum creștem debitul tranzacției la multe mii de tranzacții pe secundă, fără a forța fiecare nod să devină un supercomputer sau să găzduiască un volum nesustenabil de date de stat? Soluțiile pe termen scurt pentru stratul 2 al Ethereum – inclusiv lanțurile de plasmă și canalele de stare – pot îmbunătăți problema scalabilității pe termen scurt prin mutarea unor calcule de pe rețeaua principală. Tranzacțiile detaliate ar avea loc pe aceste sub-lanțuri și pe canalele de stat și numai hash-urile lor vor fi exportate către mainchain. Ne putem gândi la asta ca la sistem de notare. Un profesor notează un test în funcție de numărul de răspunsuri pe care fiecare student le-a dat dreptate sau greșite, dar înscrie doar nota finală a testului în nota lor. La sfârșitul semestrului, profesorul face media acestor note de testare într-o notă finală pentru curs și o înregistrează la decanul academic, pe care l-am putea gândi ca fiind stratul de decontare care procesează o tranzacție finală pe blockchain. Specificul calculului nu este necesar pentru a vedea sau a înțelege cifra finală.

Pe termen lung vor fi necesare soluții mai cuprinzătoare pentru a răspândi mai mult din volumul de lucru al stocării de stat, procesării și fixării tranzacțiilor pe toate nodurile dintr-o rețea. Îmbunătățirea scalabilității cu mecanisme stratificate precum cele aflate în curs pe Ethereum poate atenua limitările trilemmei de scalabilitate pentru a face rețeaua principală cel mai bun strat de așezare viabil pentru un ecosistem de blockchain divers și interoperabil..  

Favorizând viața și disponibilitatea față de siguranță și consecvență în cazul unei diviziuni temporare a rețelei, numai Ethereum este suficient de expresiv din punct de vedere calculal (exclude Bitcoin) și suficient de descentralizat pentru a servi ca lanț rădăcină care poate ancora o mare varietate de diferite tipuri de arhitecturi de rețea, de la lanțurile laterale Ethereum legate de plasmă pentru jocuri sau schimburi care pot procesa transferul de 65.000 de tranzacții pe secundă sau mai mare.

Cuantificarea descentralizării: tranzacții descentralizate pe secundă

Descentralizarea este un concept fundamental al blockchain-ului, dar modul de determinare sau cuantificare a descentralizării – și, prin urmare, cum să valorizăm potențialul unui blockchain față de altul – este mai complicat. În prezent, tranzacția pe secundă este cea mai populară valoare competitivă pentru compararea blockchain-urilor, dar acest accent pe viteză ignoră caracteristica esențială a descentralizării.

În anul 2017 al lui Balaji Srinvasan Cuantificarea descentralizării, el a propus utilizarea coeficienților Gini și Nakamoto pentru a atașa o măsură obiectivă de descentralizare unui blockchain. Prin aplicarea logicii Srinvasan de măsurare a caracteristicilor blockchain comparabile (adică descentralizarea nodului) și reprezentarea numerică a acestuia, propunem o măsurare pe care o putem numi DTPS sau tranzacții descentralizate pe secundă. Scopul DTPS este de a lua în calcul descentralizarea unui blockchain în dezbaterea ecosistemului de a judeca fluxul tranzacțional al unui blockchain în raport cu cel al altui. Afirmația potrivit căreia „EOS poate procesa 4.000 de tranzacții pe secundă, dar Ethereum poate procesa doar 14” este adesea contracarată, „dar centralizarea protocolului EOS pune în pericol securitatea și guvernanța”. Cu toate acestea, nu există o modalitate de a factoriza toate aceste informații într-o singură statistică comparabilă care să ia în calcul descentralizarea aproape obiectivă cu TPS obiectiv.

DTPS este produsul Tranzacțiilor pe secundă (TPS) înmulțit cu „Coeficientul de descentralizare” (DQ).

DTPS = DQ * TPS

DQ este o măsură care amintește de coeficientul Nakamoto al lui Srinvasan în încercarea sa de a cuantifica caracteristicile unui blockchain (sau a unui sistem precum Visa) care semnifică descentralizarea. DQ poate fi măsurat între 0 și 1, unde 1 reprezintă complet descentralizat și 0 reprezintă complet centralizat. DTPS își propune să ia în considerare toate tranzacțiile care au loc pe o rețea publică principală, precum și tranzacțiile care au loc în paralel prin lanțuri laterale, canale de stat și alte mecanisme de scalare sau de tranzacționare a tranzacțiilor.

Problema actuală cu DTPS este subiectivitatea descentralizării și a tranzacțiilor pe secundă, în special în ceea ce privește soluțiile de scalare care nu există pe mainnet. Prin urmare, această lucrare introduce un cadru conceptual preliminar pentru DTPS și îl poziționează ca „măsurare în curs”, cu presupuneri notabile făcute în următoarele calcule. Invităm ecosistemul să colaboreze la modalități de colectare, verificare și stabilire a unor factori de descentralizare mai cuantificabili pentru a ajunge la o abordare convenită și la definirea DTPS.

Dacă ne uităm la DTPS pe stratul 1 sau pe rețeaua publică principală a unui număr de blockchains, începem să vedem oportunitatea și provocările definirii metricei. TPS pe mainnet este relativ ușor de determinat. Cu toate acestea, DQ este mai complex și cuprinde mult mai multe variabile. Privind doar numărul de noduri și deținătorii de portofele, putem începe să stabilim ce blockchain-uri sunt mai descentralizate decât altele. Unde a plasa aceste blockchains pe o scară de la 0 (total centralizat) la 1 (total descentralizat, o limită teoretică mai degrabă decât un reper realist), este (deocamdată) mai arbitrar. De dragul acestei „măsurări în curs”, să stabilim Bitcoin – înțeles în prezent ca cea mai descentralizată rețea – ca 0,8. De acolo, putem aproxima DQ-urile altor blockchains: ETH = 0,7, LTC = 0,5, TRON = 0,3, XRP = 0,2, EOS = 0,1. Visa, de exemplu, ar avea un DQ (și deci un DTPS) de 0. Cu acele DQ arbitrare, obținem un instantaneu al DTPS atunci când avem în vedere doar stratul 1:

DTPS = DQ * TPS

BTC = 0,8 * 7 = 5,6 DTPS

ETH = 0,7 * 15 = 10,5 DTPS

LTC = 0,5 * 56 = 28 DTPS

TRON = 0,3 * 1200 = 360 DTPS

XRP = 0,2 * 1000 = 200 DTPS

EOS = 0,1 * 4000 = 400 DTPS

VIZA = 0,0 * 65.000 = 0 DTPS

 

Când începem să luăm în considerare dezvoltarea soluțiilor de scalare a stratului 2 pe deasupra acestor rețele principale, ajungem la o viziune mai completă, dar (în prezent) mai subiectivă a DTPS. Subiectivitatea vine de la TPS în continuă dezvoltare a soluțiilor de scalare a stratului 2 care sunt în curs de desfășurare. Prin luarea în considerare a numărului TPS înțeles / proiectat al soluțiilor existente de scalare a nivelului 1, vedem un instantaneu diferit al DTPS:

DTPS = DQ * TPS

BTC = [0,8 * 7] + [0,8 * 300] = 245 DTPS

          = [Mainnet] + [Lightning]

ETH = [0,7 * 15] + [0,7 * 65,000] + [0,7 * 400] + [0,3 * 10] = 45,000 DTPS

          = [Mainnet] + [Plasma] + [State Channels] + [Consortium]

LTC = 0,5 * 56 = 28 DTPS

TRON = 0,3 * 1200 = 360 DTPS

XRP = 0,2 * 1000 = 200 DTPS

EOS = 0,1 * 4000 = 400 DTPS

 

Nuanțele tranzacțiilor de scalare a stratului 2 pe secundă reprezintă doar jumătate din intrarea necesară pentru o vizualizare mai completă a DTPS. Coeficientul de descentralizare (DQ) are nevoie, de asemenea, de o împărtășire mentală a ecosistemului pentru a ajunge la un număr stabilit de valori care 1) pot fi colectate în mod fiabil și consecvent, 2) semnifică un grad de descentralizare și 3) pot fi (relativ) comparate în mod egal între blockchain-uri. Srinvasan a prezentat câteva dintre aceste valori în Cuantificarea descentralizării și credem că există și altele de luat în considerare:

 

tranzacții descentralizate pe secundăMaxDecentralizedTable

Dacă, ca comunitate, ecosistemul blockchain este capabil să cadă de acord asupra măsurilor obiective ale valorilor de mai sus, putem ajunge la o definiție DQ acceptată care funcționează într-o varietate de protocoale blockchain..

Scopul DTPS nu este de a stabili un blockchain cu totul „mai bun” decât altul în toate modurile, ci mai degrabă de a oferi ecosistemului o mai bună înțelegere a lanțului care ar putea fi cel mai potrivit în mod special pentru a servi ca strat de așezare de bază al unui ecosistem interoperabil. Dincolo de aceasta, DTPS oferă utilizatorilor o înțelegere mai sănătoasă a propunerilor de valoare ale diferitelor sisteme atunci când ia în considerare ce lanț pe care să conducă o funcție de afaceri, personală sau guvernamentală. Prin stabilirea unui strat de decontare de bază pe care toate tranzacțiile blockchain își „ancorează” tranzacțiile, DTPS-ul ecosistemului crește exponențial cu fiecare lanț lateral sau blockchain legat care este atașat la acel lanț rădăcină. Rezultatul este un ecosistem divers de blockchain-uri, fiecare poate fi adecvat pentru cazuri de utilizare specifice, dar toate la fel de sigure în DTPS-ul lor.

De ce Ethereum

Ar trebui întotdeauna să ne imaginăm și să ne străduim pentru un viitor chiar dincolo de limitele posibilității, dar trebuie să rămânem, de asemenea, realiste cu privire la viitorul tehnologiei blockchain. Continuarea concentrării asupra maximalismului nu va duce industria emergentă a blockchain-ului foarte departe și, dacă echipele de protocol continuă să se dezvolte unul împotriva celuilalt, mai degrabă decât în ​​paralel colaborativ, vom ajunge la un ecosistem blockchain nesigur, nesustenabil, balcanizat, care nu se va îndeplini. promisiunea sa extraordinară. Cel mai bun răspuns se află în terenul de mijloc: un strat de bază de programare radical descentralizat, programabil, pe care se pot adapta blockchain-urile interoperabile pentru cazurile de utilizare individuale fără a compromite nevoile de securitate sau confidențialitate. Numai prin descentralizare și interoperabilitate este accesibil cu adevărat un viitor bazat pe blockchain. Stratul de decontare de bază poate și ar trebui să fie protocolul blockchain care apare ca cel mai descentralizat, programabil și sigur. În starea actuală a ecosistemului, Ethereum a apărut ca cea mai potrivită opțiune pentru rol.

Note de subsol

  1. Valorile și numerele completate pe această foaie sunt preliminare și incomplete. Invităm comunitatea să discute despre importanța valorilor enumerate, să propună informații suplimentare și să înceapă colectarea de date pentru a completa această diagramă.
  2. Numărul de companii (dacă există) de care depinde proiectul. În plus, structura, locația și sursele de proprietate / finanțare ale companiilor.
  3. Rețeaua încetinește sau îngheață dacă pierde n% din noduri.

 

ConsenSys Research

 

despre autori

Everett Muzzy

Everett este scriitor și cercetător la ConsenSys. Scrisul său a apărut în Hacker Noon, CryptoBriefing, Moguldom, și Coinmonks.

Mally Anderson

Mally este scriitor și cercetător la ConsenSys. Scrierea ei a apărut în MIT’s Journal of Design and Science, MIT’s Inovații, Cuarţ, și Cereti.

Obțineți ultimele noutăți de la ConsenSys Research

Înscrieți-vă pentru a fi informat despre viitoarele publicații ConsenSys Research

Înscrieți-vă →

 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me