Abstract

Companie franceză de administrare a fondurilor imobiliare, Mata Capital, a căutat tehnologia blockchain în 2019 pentru a moderniza și optimiza procesele de distribuire a acțiunilor fondului și menținerea registrului său de investitori. 

Cu tokenizarea activelor, Mata Capital își propune să permită o participare mai mare la investițiile imobiliare prin scăderea costurilor asociate cu înregistrarea investitorilor, integrarea investitorilor și operațiunea de subscriere. Viziunea pe termen lung este de a reduce sumele minime de subscriere pentru investitori de la 100.000 EUR la 1 EUR. Cu costurile reduse și funcționalitatea digitală sporită a blockchain-ului, Mata Capital încearcă să atragă un fond mai larg și mai divers de investitori către investiții în active imobiliare.

Pentru a atinge acest obiectiv, Mata Capital a colaborat cu ConsenSys Codefi pentru a emite jetoane de securitate pentru trei fonduri separate în valoare totală de 350 milioane EUR. 

Primul dintre aceste proiecte de tokenizare a presupus deținerea unui hotel planificat cu 11 etaje în prezent în construcție la periferia Parisului. Emisiunea rezultată de 26 milioane EUR este una dintre cele mai mari proiecte de tokenizare imobiliară din Europa. 

 

Punctele de durere

Astăzi, industria de gestionare a activelor imobiliare suferă de următoarele aspecte dureroase:

  • Crearea dificilă și costisitoare de fonduri, distribuirea activelor și întreținerea registrului

  • Costuri substanțiale de administrare, în special pentru biletele de investiții mici pentru activitățile de înregistrare și KYC, rezultând sume minime ridicate de subscriere la investiții

  • Investitorii au acces limitat la piețele secundare. Aceștia nu pot tranzacționa cu ușurință active, chiar și atunci când strategia de alocare a portofoliului o impune

Administratorii de active precum Mata Capital se bazează pe hârtie pentru a gestiona registrul investitorilor. Digitalizarea acestui proces ar permite Mata Capital să economisească costuri, să asigure acuratețe și să obțină o supraveghere mai bună pentru investitorii săi.

 

Soluția

Pentru a gestiona eficient investițiile în clădirea hotelului în conformitate cu cerințele de reglementare, Mata Capital a trebuit să controleze cine poate investi și să definească acțiunile deținute și regulile de tranzacție.

Spre deosebire de abordarea tradițională de gestionare a cerințelor de conformitate, eligibilitatea investitorilor și emiterea de acțiuni ca procese manuale disociate, platforma bazată pe Ethereum a Codefi Assets folosește contracte inteligente pentru a descrie activul imobiliar, a defini cerințele sale de conformitate, a valida investitorul Know-Your-Customer (KYC) și emite acțiuni corespunzătoare din fond pentru fiecare investitor verificat.

Sarcina obișnuită asupra Mata Capital pentru cercetarea eligibilității investitorilor și a profilului de risc a fost atenuată prin invitarea potențialilor investitori să creeze conturi, să completeze un formular de conformitate KYC și să încarce toate documentele necesare pe platformă. Aceste documente au fost apoi prelucrate în afara lanțului Ethereum de către Mata Capital, emitentul. Cei eligibili să cumpere jetoane pentru a investi în fond au fost apoi pe lista albă, validându-și acreditările în cadrul platformei.

Folosind capacitatea de precizie și automatizare a Ethereum, soluția a permis investitorilor eligibili să definească natura și numărul acțiunilor pe care le-ar achiziționa, să efectueze plata prin transfer bancar și să primească acțiunile la validarea plății. În culise, aceasta a implicat emitentul care autoriza transferul de jetoane către investitori din lista albă printr-un certificat semnat folosind cheia sa privată.

La finalizare, investitorii au primit o chitanță a vânzării care detaliază caracteristicile acesteia (adică emitenți, investitori, numărul de jetoane cumpărate) și un link către tranzacție pe blockchain-ul Ethereum.

 

Diagrama 1: Interfața emitentului

Active 8211 Interfață emitent

 

Diagrama 2: Interfața investitorului

Conformitate KYC și listă albă

Active 8211 Integrarea investitorilor

 

Diagrama 3: Procesarea tranzacțiilor și urmărirea plăților

Activele 8211 Procesarea tranzacțiilor și urmărirea plăților

 

„Acest prim pas marchează începutul unei transformări radicale a sectorului de administrare a activelor imobiliare”, spune Matthieu Bouchaud, liderul produsului Codefi Asset. „Cu platforma Codefi Assets, permitem clienților noștri să treacă de la epoca experimentării la una de creștere industrială, permițându-le să emită și să gestioneze unitățile de fonduri într-un mod mult mai eficient.”

 

Contracte inteligente: tehnice

Codefi Assets permite crearea și implementarea cu ușurință a contractelor inteligente pe rețeaua principală Ethereum bazată pe standardul ERC1400, printre altele. Standardul ERC1400 a fost creat special de comunitatea Ethereum și ConsenSys pentru a reprezenta active financiare pe blockchain. Aceste contracte inteligente și jetoane de securitate extrem de configurabile au următoarele caracteristici:

  • Jetoanele de securitate acceptă transferurile de forță, arsurile și mentele de către un administrator

  • Jetoanele de securitate acceptă restricțiile comerciale prin generarea de certificate în afara lanțului. Transferurile de jeton sunt condiționate de valabilitatea certificatului, oferind emitentului capacități solide de control asupra activelor financiare atât pe piețele primare, cât și pe cele secundare

  • Jetoanele de securitate acceptă fungibilitatea parțială (adică capacitatea de a crea diferite clase de active)

  • Toate contractele inteligente utilizate au fost auditate de ConsenSys Diligence

 

Rezultatele

Pentru Mata Capital, obiectivele emiterii sale tokenizate includeau economii de timp și costuri, o mai mare flexibilitate pentru personalizarea produselor și oferirea accesului la noi clase de investitori. De asemenea, a căutat o procesare mai sigură și mai eficientă a tranzacțiilor, împreună cu o „sursă unică de adevăr” între toți participanții și terții – pentru a îmbunătăți transparența și imuabilitatea informațiilor și, de asemenea, pentru a simplifica eforturile de raportare.

Cu platforma Codefi, registrul investitorilor este actualizat și menținut automat într-un singur loc, asigurând acuratețea, transparența și securitatea informațiilor. 

„Inovația se află în centrul strategiei Mata Capital, așa cum este ilustrat de implementarea recentă a unei platforme operaționale pentru securizarea tuturor informațiilor abonaților noștri”, spune Souleymane-Jean Galadima, director de inovație și afaceri digitale la Mata Capital.

Digitalizarea procesului de investiții pe Ethereum oferă, de asemenea, oportunități Mata Capital de a distribui mai mult la nivel global, deoarece investitorii internaționali pot accesa platforma la fel de ușor ca și investitorii interni, atât KYC, cât și distribuția de jetoane fiind procesate pe blockchain.

Ca obiectiv mai larg, Mata Capital se așteaptă să atragă mai mulți investitori cu amănuntul care vor profita de ușurința cu care pot investi într-un produs financiar complex. În timp, transparența și accesibilitatea informațiilor despre activele financiare reprezentate pe blockchain vor crește încrederea investitorilor în produsele Mata Capital.

Baptiste Saint-Martin, manager de dezvoltare de produs la Mata Capital, adaugă: „Tokenizarea ne va permite să oferim o lichiditate mai bună investitorilor noștri, în special pe piața secundară.”

 

Tokenizarea activelor imobiliare

Printre rolurile variate pe care blockchain le-ar putea juca în sectorul imobiliar – de la contracte inteligente pentru tranzacții imobiliare până la gestionarea datelor pentru listări de proprietăți – cea mai viabilă și mai răspândită aplicație este prin tokenizarea activelor, potrivit cercetărilor realizate de firma de servicii imobiliare Cushman & Wakfield. În conformitate cu obiectivul Mata Capital de a permite o participare mai mare la investiții imobiliare, raportul prezice că tokenizarea va ajuta piața imobiliară comercială să se deschidă către o gamă mai mare de investitori cu amănuntul datorită biletelor minime mai mici, transparență mai mare și mai multă lichiditate.

Oportunitatea de a simboliza activele financiare este stabilită să ajungă la 2 trilioane de dolari în următorii doi ani, potrivit Forumului Economic Mondial, jumătate din acestea provenind din active alternative, inclusiv imobiliare. Perioada de realizare a acestui potențial este, în general, considerată a fi mult mai rapidă pentru imobiliare în comparație cu alte clase de active, cu exemple timpurii de implementare a tokenizării imobiliare, cum ar fi Mata Capital, deja în avans.

Dar această oportunitate se bazează pe dezvoltarea și adoptarea de soluții care pot reduce complexitatea operațională și riscul de reglementare în jurul blockchain-ului și tokenizării. Rezultatele obținute de Mata Capital cu platforma Codefi Assets demonstrează că tokenizarea poate oferi fondurilor imobiliare o mai mare eficiență, transparență și gestionare a riscurilor fără a compromite standardele instituționale care sunt fundamentale atât pentru investitori, cât și pentru administratorii de active.. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me